Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Ostatní technika » DC-DC měnič, jako regulátor dobíjení na Babettu

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [5]

(upravil Nepér 25. 7. 2013 11:04)

Téma: DC-DC měnič, jako regulátor dobíjení na Babettu

Dostala se mi do ruky Babetta, má to magneto 6V/20W a dvě žárovky, přední 15W a zadní 5W. Problém je, že při vyšších otáčkách to pálí žárovky, což se řeší nějakým omezovačem paralelně k žárovkám, nějaký zenerky v tom budou. Problém ale je, že už rozsvícení světel tomu motůrku ubere výkon, nedejbože když to ještě bude zatěžovat ten omezovací nesmysl. Napadlo mě to usměrnit, vyhladit ellytem a z vzniknuvčích 5-12V ss (bez zátěže asi ještě víc) nějakým efektivním DC-DC předmětem stabilizovat na 7V, je to velkej nesmysl? Pak by se z toho dala nabíjet i nějaká 6V gelovka a mohlo by to mít i brzdový světlo, ledky a tak big_smile
Dá se v dnešní době něco rozumnýho postavit? Na škole jsme měli jen lineární zdroje a to je tady nepoužitelný kvůli úbytkům...

Re: DC-DC měnič, jako regulátor dobíjení na Babettu

Myslím, že když tam vrazíš gelovku s regulátorem nabíjení, tak ti to "dole" nebude žrát výkon a "nahoře" nebudou likvidovány žárovky - ten akumulátor dost "pobere"
Hlavně pohlídej, ať ho nepřebíjíš.

(upravil Petr67s 30. 7. 2013 16:55)

Re: DC-DC měnič, jako regulátor dobíjení na Babettu

Zdravím
To odcházení žárovek je problém starších jednorychlostních Babet, taky jsem ho kdysi řešil. Ale u mojí Babety se to projevovalo tak, že když odešla jedna žárovka (bylo jedno jestli přední nebo zadní), tak vzápětí odešla i druhá.
Dostalo se mi tenkrát do rukou jednoduché schéma s tyristorem, připojuje se to paralerně k žárovkám. Ale je to v podstatě umělá zátěž která se projevuje až nad 7V, takže při normálním provozu to žádný odběr nemá.
Stalo se mi že mi odešla přední žárovka a dojel jsem několik kilometrů aniž by odešla zadní. Bez zapojení toho omezovače by odešla při prvním přidání plynu.
Dokonce jsem to schéma i našel a chtěl jsem sem vložit obrázek, ale nějak se mi to nepovedlo... pokud bude zájem dám ho jinam.

P.S.: Tak je to tady:
http://uloz.to/xakiAt2G/babetta-ochrana-zarovek-rar

Re: DC-DC měnič, jako regulátor dobíjení na Babettu

nejjednodušší:
http://www.fichtlkramek.cz/nahled/id_1110.html

Jinak usměrňovač (s rezervou alespoň 10A, stabilizátor na 7 V s omezovačem proudu a AKU 6V. A odpínání světel při vypnutí motoru.
Akorát podle kapacity AKU a odběru světel (cca 3A) stabilizátor na odběr proudu alespoň 5A (3A světla a volba 2A dobíjení AKU).  Pokud bude AKU vybitý, bude brát co povolí stabilizátor, nabitý nevezme skoro nic. Pozor na plynování AKU přes 7,3 V.
Ale už je to složité, vyžaduje to údržbu, mohou vznikat poruchy, chce to zvážit.

Re: DC-DC měnič, jako regulátor dobíjení na Babettu

Jo, nakonec jsem to nechal "v sérii" a přidal ten omezovač, jsou v tom asi antisériově dvě 7V zenerky.

Příspěvky [5]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Ostatní technika » DC-DC měnič, jako regulátor dobíjení na Babettu

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£