Téma: SPV100P + subsenior rada

Zdar hoši, jsem šťastným majitelem tohoto modulu, 250ky a P215. Půl roku vše v naprostém pořádku. Všechno frčelo jak má, ale nedávno se mi vlastní hloupostí stalo, že odešla pravá pojistka. Vyměnil jsem jí a jelo v pohodě zase. Udělal jsem si indikaci sepnutí ochran přes dvojbarevnou ledku a nějakou dobu po tom zrovna ten modul zůstal při zapnutí červený. Tak jsem rozebral bednu, sundal z chladiče a ze spodní strany jsem zjistil že se tam odpařilo asi 2 cm cesty vedoucí od GND kondů směrem ke keramickému kondenzátorku 471K a na cestu je napojen ještě trimr vstupní úrovně a GND konektoru IN pro signál. Tak jsem to propojil kouskem drátku a pohoda. Semtam se mi, ale stane že vyletí pravá pojistka. Když jsem tak nad tím uvažoval že asi jediná možnost co by mohla být je že se přes signálový GND převalil docela nějaký proud jestli při nabíjení kapacit na předzesu nebo samotném zesu. Ze spodní strany je i vidět kousek (cca2mm) odloupnuté nepájivé masky vedoucí od GND konektoru IN. Po proměření je cesta vodivá.

Je vhodný dát do série signálové země před vlastní zesilovač nějaký odpor aby se toto případně eliminovalo? Ještě mám k dispozici oddělovací trafíčka ale o jejich kvalitě toho moc nevím protože ty jsou pro audio do auta.

Druhá věc. Po připojení signálu z PC do zesilovače se mi na Subsenioru po zapnutí odpařil druhý OZ zprava. Koupil jsem na aldaxu dva nové kousky. Napájel tam a pořád nejelo strašný brum. Po otočení zespodu se mi zase vypařil kus cesty GND který jde po okraji desky mezi GND na konektoru výstupu a poťákem hlasitosti. Tak jsem natvaroval kousek drátku zhruba do podoby původni cesty a zapájel. Už to nebrumí na 50Hz ale osciluje to výš (teď nevím kolik). Kouknu ještě na osciláku odkud ten bordel leze jestli z posledního OZ nebo jiného. Otázka stejná dát mezi GND zesu a GND subsenioru nějaký odpor? Předem díky

Re: SPV100P + subsenior rada

Toto tipuju na nějaký strašný průser v elektrice a zemní smyčku, po propojení s PC tam zřejmě tečou velké vyrovnávací proudy. Předpokládám že máš vše ve tř.1 tedy GND spojeno s PE. Změř při zorpojených zařízeních jestli mezi nimi není velké napětí na kostře.

(upravil madeindoma 21. 7. 2013 8:23)

Re: SPV100P + subsenior rada

Právě že nemám. GND je izolováno oproti zemnícímu kolíku v zásuvce. Ono je celkem zajímavý i to že když jsem se omylem dotknul cinchem o kostru zesu který je uzemněn tak mi to v PC odlpálilo zvukovku.

(upravil DJ_Rix 21. 7. 2013 8:25)

Re: SPV100P + subsenior rada

Tak změř potenciál mezi kostrou PC tím zesem co je uzeměn, nějaký problém tam na 100% bude.....předpokládám že ten zes byl v jiné zásuvce.

(upravil madeindoma 21. 7. 2013 8:31)

Re: SPV100P + subsenior rada

Ano to byl asi o zásuvku o 1.5m vedle zásuvky od PC a obe jsou na stejným okruhu ze zásuvky č. 1 to jde do zásuvky č. 2 smile Proměřím uvidím. Jinak co ty odpory do GND?

Re: SPV100P + subsenior rada

Tak pojistka vyměněna, zdá se být vše OK. Se subseniorem je problém, v záporné větvi je 46Ohmů proti zemi, kde začít? Nejprve zenerkama zdali nejsou hyn a pak postupně vypájet OZ dokud se nezjistí který to dělá?

Re: SPV100P + subsenior rada

Ty pořád řešíš následek a né příčinu....opravíš to a za chvíli ti to zhoří znovu, protože tam prostě je kiks....

(upravil madeindoma 21. 7. 2013 11:04)

Re: SPV100P + subsenior rada

Jojo já to chci nejprve spravit ať to funguje. O tom že bych pak nešel po problému se neboj smile

PS: U subsenioru byla vadná zenerka (zítra musím koupit mám doma jen na 20V a tam je na 18V) smile A našel jsem i problém. Obadva moduly (250 a P215) jsou v pořádku oproti zemi je bylo nějakých 0.5 V kterých se hned dostalo na nulu. Ten prostřední modul 100P mi na GND oproti kostře dává 38.8V. V čem bych měl hledat problém? Když koukám do schéma tak tam zase moc bodů zemění není tak to zkusím proměřovat jestli nějaký kond nebo odpor nebo boucherot třeba uvidíme.

Re: SPV100P + subsenior rada

No aby se ti přerušil spoj na plošňáku s tloušťkou 70um to už tam musí protéc poměrně velkej proud a poměrně "dlouhou dobu. Máš to napájené z jedné zásuvky?

Web

Re: SPV100P + subsenior rada

Bylo to napájeno ze dvou na stejným okruhu vzdálených od sebe asi 1.5m.  Jdu na oběd pak půjdu proměřovat izolační stavy mezi tím hliníkovým L a jednotlivýma trandama. Jak jsem říkal oproti signálovému GND a šasi jsem naměřil 38.8V. Ještě jsem stihnul naměřit mezi 3-mi trandy nějaký odpor vůči tomu hliníkovým L což u té druhé SPV jsem nenaměřil. Takže po obědě na to jdu pořádně kuknout

Re: SPV100P + subsenior rada

No vhledem k tomu že ti vypadává pojistka,  tak to fakt vypadá, že se ti dostává napájení na lko..

Web

Re: SPV100P + subsenior rada

Pánové já vůl. Místo silikonové vazelíny jsem použil teplovodivou pastu na CPU. Na začátku jsem jí měřil na odpor a nic mi to neukázalo tak jsem to tam nandal. Asi po nějaké době co trochu vyschla se stala takovou vodivější. No a nyní máme ten problém. Kladná větev 0R na L profil. Že já jsem si tu silikonovku předtím nekoupil. sad  Asi opíšu 50x : "Když je v návodu: použij silikonou vazelínu použiju silikonovou vazelínu!!!" Hlavně že všechno přežilo smile

Re: SPV100P + subsenior rada

Aha big_smile tak je jasno, tohle už se řešilo vícekrát smile

Re: SPV100P + subsenior rada

Škoda že jsem to nevěděl dřív nebo si toho tu nevšimnul. Naštěstí škoda je jen taková že musím všechny tři moduly rozebrat a předělat pastu smile

Re: SPV100P + subsenior rada

No to si užiješ smile hlavně to perfektně očisti, ať tam nemáš zbytky toho svinstva a bacha na otřepy kolem děr...to mě jednou vypeklo u DPA223...

Web

Re: SPV100P + subsenior rada

Tak předěláno, všechno maká normálně. Jenom budu muset asi ještě na subsenioru vyměnit jeden z OZ protože se mi zdá že ekvalizér nemaká.  Ale zkoušel jsem to na takových starých teslách, zítra zkusím kdyžtak na labině tam to bude slyšet smile

Re: SPV100P + subsenior rada

No skvěle, teď bych mohl sice bejt zticha, ale nenechám tě v tom, budem za debily oba:-). Mám taky v SPS50 pastu místo vazelíny (která se tehdy někde ztratila během stěhování). Neříkejte mi, že to budu celý předělávat. Když jsem to dělal, tak jsem to pro jistotu taky měřil a ani na rozsahu 20MOhm jsem nenaměřil nic a ani po několika letech s tím není jedinej problém. Dělají to všechny pasty?

Re: SPV100P + subsenior rada

fšecky ne éééé,
Nedávno mi jeden fundovaný expert popisoval, že do tý pasty se dává několik složek.
1) cocsik "vazelínového" většinou na silikonovém, případně polymerovém základu
2) plnič - většinou kovový prach, někdy jsou to nějaké nitridy, nebo "prach" z polymerů, ala "teflón"

A závisí jakej ten "prach" má vlastnosti. někteří výrobci tam dávají obyčejný hliník, jiná hliník "pasivovanej" prej jsou to částice s povrchem uprveným nějak??Oxidací??, že výsledná pasta  má velký měrný odpor. Někdy je ten plnič na plastový bázi.

Re: SPV100P + subsenior rada

Dalča: Dík, trochu jsi mě uklidnil. Byla to zrovna nějaká ta "stříbrná" Coolermaster tuším. Včera jsem se k tomu nedostal, ale dneska to zkusím znova proměřit a doufám, že jestli se vlastnosti nezměnily za tu dobu, tak už to tak zůstane.

Re: SPV100P + subsenior rada

No zrovna ty stříbrné bývají vodivé sad