(upravil killerX3 11. 8. 2013 20:45)

Téma: ...

...

Re: ...

Mě se líbí Jaromiruv příspěvek (08 Máj 2013, 19:00)
A co se týká SMD elytů - nevím jak vy, ale vyhnilej SMD elyt způsobující závadu zařízení jsem v ruce ještě neměl. Za to zchnilých THTček tu mám krabici. Že nejde sehnat značkovej SMD elyt? Nezlobte se na mě, ale to je problém mezi židlí a klávesnicí. SMD elyty Nippon a třeba Samwha jsou dostupné dobře.

Re: ...

S SMD problém není, já to tak běžně používám, pokud nekladu super důraz na parametry. Ono  foliové kondíky se pro SMD taky blbě shání. SMD rezistory mají větší šum, měření tu luta i já posílal několikrát, takže můžete pohledat smile Na druhou stranu jsou mnohem menší a lze tak dosáhnout lepších rychlostních parametrů.

Já volím kombinaci SMD digitál - 0805, 0603 a THT analog, maximálně 0204 odpory, 0207 fakt ne, to jsou krávy obrovský hnusný.
Hlavní problém vidím v tom, že se lidi naprosto bezdůvodně bojí SMD. Pochopím to u někoho, kdo už moc nevidí, ale takový člověk si může koupit stolní zvětšovací lupu a není problém. Taky jsem se bál SMD, ale dneska už nepoužívám skoro nic jinýho. I pro 0603 se dají desky bez problému vyrábět nažehlováním, je to malý, levnější a většinou s lepšíma parametrama.

(upravil The_P 16. 5. 2013 12:23)

Re: ...

No ja zas nechapu proc se musi vest tahle svata valka SMD je lepsi, THT je hnusny, velky anebo obracene aneb Losnu nebo Maznaka. To uz i tady musi byt jedina spravna cesta ve smyslu THT dnes nema smysl, vsichni *MUSIME* jit do SMD pac to je budoucnost? Nebo naopak SMD vic sumi, THT all the way? Neni techhle musime/nesmite trochu uz moc v nasi spolecnosti i bez tahovychhle s prominutim hadek o blbostech?

V puvodnim vlakne co jsem sledoval ma Jaromir pravdu, ale hlavne v te obecne rovine - holt se lidi nechaj opajet rohlikem. Ale do toho co kdo a jak ma pajet bych opravdu nechtel, abysme si nechali kecat. Neni to nahodou na posouzeni kazdeho jedince co se mu libi a co ho vic *bavi*? Ja nejak mam pocit ze na to 'bavi mne to' se tu na foru stale vice zapomina ;/

Jinak je samozrejme fakt, ze SMD hlavne co se operaku/stabilizatoru a IC tyce uz davno THT valcuje minimalne pestrosti nabidky a casto i kvalitou (mnozstvi pajcu/nekvalitnich veci). Ale delat s nim mne silne *nebavi*.

PS: Sorry, ze jste to odnesli tady, ale uz na SE jsem z toho vlakna trochu bublal. Vzdycky kdyz nekdo prijde s tvrzenim 'jak nekdo muze delat X kdyz ja delam Y a prece vim ze je to nejlepsi' tak se zvedam ze zidle...

(upravil Dohnalik 16. 5. 2013 12:53)

Re: ...

Tak ono některý věci v THT ani dělat prostě nejdou, jesou tam takový požadavky na minimální vzdálenosti, že THT by to celý zabilo, týká se to hlavně digitální techniky.
Já neodsuzuju ani THT, ani SMD, používám s mírou od toho i toho tak, abych dosáhl nejlepších výsledků. Například tady je osazovák na můj DAC:
http://postimg.cc/image/d5cpms9hz/full/
Jako píše P, je problém občas sehnat nějaké operáky v THT, o pokročilějších obvodech ani nemluvím. Ale řešit to obrovskou redukcí na DIL (samozřejmě nemyslím 8 vývodové operáky, to je naprosto v pohodě, ale třeba 28 vývodové TSSOP), bez blokování, bez ničeho, je prostě prasárna největšího kalibru a to budu odsuzovat vždycky, když to uvidím.
Myslím tyhle prašečiny: http://www.electronicca.com/images/ebay … %20pcb.jpg

A jinak ano, vishay má perfekntí nízkošumové minimelf.

(upravil The_P 16. 5. 2013 13:11)

Re: ...

Dohnalik: Ta TSSOP redukce je skutecne neco jineho, tam zalezi na kazdem milimetru co se blokovani a vedeni signalovych cest tyce, ostatne jako to v rychlem digitalu byva (typicke uplatneni takovych obvodu). Tam skutecne THT neni cestou a ani mi byt nemelo, natoz takhle nabastlene. Jen jsem poukazal ze stejne jako neni dobry napat mit vsude matla display, mit ve vsem pocitac (a to se tim zivim) tak neni dobry napad vsude cpat mermomoci SMD s tim, ze THT je dnes mrtve, coz jsem pochopil byl smysl odkazovaneho threadu, alespon ve svem vysledku. Nicmene to co ty rikas je samozrejme nejlepsi cesta - kombinace obou svetu v optimalni vysledek. Co chtit vic, ale obecne se na kompromisy moc nehraje.

Ja jako relativni problem krome vykonoveho dimenzovani (ztraty na nekterych odporech) vidim problem s relativne velkymi napetimi mezi piny nekterych uzlu. Samozrejme to neni neresitelne, ale SMD je precijen zhustenejsi a primarne low-voltage a pak napriklad i zbytky tavidla hraji nezanedbatelnou roli kdyz mam napajeni 2x50V a par milimetru izolacni mezery. Ale jako vsechno, jde to udelat dobre i spatne a nejaky velmi rychly NF konec kdy se defacto cely predek vcetne VAS temer vleze mezi koncaky, nechal bych si libit - ty vyhody z kratkych cest a obecne pro tyto ucely dnes snad i lepsich polovodicu co se nabidky tyce jsou zrejme.

(upravil reeb 16. 5. 2013 16:42)

Re: ...

Postnu clanek od PMA:

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph … hlight=smd

a příbuzné

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph … hlight=smd

jinak pokud má být zařízení malé, jsem pro smd, stejně tak do rychlých obvodů (zkrácení cest). Cpát smd do 200W DIY koncáku považuju za blbost, dá se použít např. 02O4 ap.
Že smíšená montáž funguje u profi výrobků tj. jasná věc.

Web

Re: ...

Je tam vložený soubor, musíš být reglý na slovači..

http://leteckaposta.cz/421462627

Web

Re: ...

Obecne se SMD nevyhybam, ale protoze delam predevsim elektronkove zesy, tak s ohledem na napeti SMD dost dobre neni mozne pouzit. Navic vetsinou je kolem lamp tak malo soucastek, ze se nevyplati delat ani plosne spoje. Pokud je soucasti zapojeni nejaka jednoducha logika, vetsinou si vystacim s par obvody a ani tam SMD neni zadnym prinosem, protoze nejde ani o rychlost ani o misto a jedna se o kusovku. Myslim si, ze SMD neni obecne urceno pro rucni osazovani, ale pro presne automaty a velke serie. Naopak THT je vyhodnejsi spis pro kusovou rucni praci. V obou svetech jsou nektere prvky problematicke (dostupnosti nebo parametry), takze se nejde vyhnout kompromisum a podle me to neni ani na zavadu (michani obojiho).

Web

Re: ...

killerX3 napsal:

Elektrónkových zosíkov sa táto téma netýka.

Ale veď sa bavíme o SMD v audio - to nie je audio? Netíka sa to ani 1kW PA koncákov? Lebo to je veľké? Náhodou tu je ksásne ukázané, kde sa to hodí a kde nie.

Súhlasím s názorom, že kusovka je lepšia "po starom" a ak by sa predávali stavbnice v SMD, koľko by sa ich predávalo? Mám nejaké stavebnice v obchodoch a tie, kde sú SMD sa nepredala ani jedna. Sú tam 3 stredné školy zamerané na elektroniku, ale jednoducho začínajúci amatéri to nevedia alebo nechcú. Takže som to začal robiť vo vývodových a tie sa predávajú.

Koľkých z Vás by odradilo, keby bola A400ka alebo 222ka v SMD a za tie peniaze dostanete malú DPSku? A ako napísal pzwak - niekde to je zbytočné, niekde sa to nehodí, ale niekde je to nutnosť. Ja osobne som za kombinovanú montáž

Re: ...

killerX3: Automaticky? To asi ne. Velmi rychly navrh jde udelat samozrejme i v THT, stejne jako v SMD - rozhodne dostatecne rychly na vykonove zesilovace s velkou rezervou, nehonime tu Ghz. Tvrdit, ze prechod na SMD automaticky prinese vyse zminovane je ignoranstvi, jde spise o to udelat vec 'spravne', technologie je v tomto dle meho az druhotna. Cetl jsi btw ten odkaz na slovaci ohledne kondenzatoru? Vsechno ma sva uskali.

Re: ...

killer dosť s tebou súhlasím. Totižto je asi hlúposť stavať DAC na THT a urobiť to zbytočne veľké a je zase hlúposť stavať koniec (fakt myslím iba koniec) na titerných komponentoch. Osobne si myslím, že ideálne je kombinovať to. Nie zase bezhlavo dať všetko na SMD. Ale Jaro to napísal pekne. Mala by mať prednposť topológia pred uhľadeným rozložením, vecnosť návrhu pred krásou....

(upravil reeb 17. 5. 2013 14:47)

Re: ...

Spousta amatérů dokáže doprasit i konstrukce s vývodovými součástkami, už vidím jak by třeba aldaxu vzrostly reklamace kdyby komplet přešel na SMD lol

to trunek: divim se ze tady vyzdvihuješ SMD, ale ve tvych konstrukcích je nevidim..Proč, když je to tak výhodné ?
Pochvaluješ Jaromira, ktery to sice psal v nadsazce ale napsal tam i blbosti, a sám maš dost roztahanou dps 110 ale zato červené barvy, odpory v jedne barvě..

Nechapu co nekterym lidem vadi na tom když je něco udělano i pekne napohled, asi když to neni vytažene z kontejneru za 0 Kč a nesmrdí to močůvkou, nebo z aukra za desetník, neni to to vono smile

Web

Re: ...

keby sa mi sem checlo upínať fotky tak ti dám pár fotiek ak chceš, pošlem ti cih mailom. Mám aj MosFet v Áčku v celo SMD. 100W zosik s rozmerom 6x4cm okrem poredbudičov, budičov, koncákov a emitorákov tam nie je nič THT ale iba SMD. Moduly, ktoré ponúkam má každý jden nejaké SMD komponenty. Blokovacie 100n kondíky, diódky, rekuperačné diódky k cievkam proste sú súčiastky, ktoré uź iné ako SMD nedávam a ani dávať nebudem.

Je to tak ako si písal, keby bol Aldax a iný na SMD dosť chalanov by to odradilo. Pripadalo by to ako niečo lacné z e-bayu

KillerX - DPA110 bola nakreslená keď som chodil na stredú. Je tomu už 12 rokov. Povolenie od p. Dudka som dostal na tú verziu a nie inú, tak sa dala urobiť tá. Nič iné v tom nie je. Robil som si plošák ešte vtedy fixkou tak preto to tak bolo. Ale navrhnuté to je správne, toho sa neboj.

Čo sa týka skrytej narážky na mňa, tak aj ten tvoj buffrík, kde si konečne prišiel na to, že určité veci treba tepelne zviazať a dal si tam jeden kondík v SMD, už si otvoril svet? Prečo to celé nebolo v SMD? a tiež to bolo pekne uhľadené..... Foto toho výrezu si dával na tomto fóre už dávnejšie. Ale nechaj to tak, nemám chuť sa doťahovať.

Ja osobne používam kombinovanú montáž.

(upravil reeb 17. 5. 2013 20:03)

Re: ...

trunek napsal:

Je to tak ako si písal, keby bol Aldax a iný na SMD dosť chalanov by to odradilo. Pripadalo by to ako niečo lacné z e-bayu

Spíš neumí zapájet ani normální odpor, natož SMD. Pokud by se patřičně reklamě zdůraznil přínos SMD určitě by to bylo prodejné. Ale souvisí to i s pájecím vybavením, zrakem a přesnou rukou. S klasikou se prostě líp dělá, měří, popisky i schematismus je čitelnější..

Jinak je usměvné že mnohdy přichází i značná kritika od lidí kteří sami nic kloudného neudělali, a ani neudělají (nanejvýš jen nějaký šílený školní bastl). Případně s lepším audiem nepřišli do styku ale budou  plivat na namakané věci.. smile

foto do mailu hodit mužeš, rad se pokocham smile zas tak tve věci neznám.. třeba tady nevidim ani jeden SMD.. https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 47#p272047

Web

Re: ...

zo spodu sú smile  ok pošlem na mail

Re: ...

no osobně já raděj dělám s klasikou. SMD jsou pro mne pracnější a mám větší "chybovost" MOc titěrní pro mé neohrabané prsty

Re: ...

killerX3 napsal:

V poriadku, tak mi ukáž elektrónkové zosilňovače, ktoré používajú v zapojení (nie zdrojová časť) SMD komponenty.

Třeba Laney LC30, LC30-II, VC30, něco z Blackstaru, a jistě bych si vzpomněl i na nějakou hifinu - třeba

Smíšená montáž je docela běžná i u elektronek.
http://i25.servimg.com/u/f25/15/75/50/44/20110513.jpg

Web