Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 4)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 73]

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

nj, prave kvoli tomu som to uz zavrhol, spravim klasicky budic so spolocnou katodou a basta, ten vstup to uz je loteria big_smile niektore dosky mam uz nakreslene, uz len cakam kedy mi skonci skola aby som sa dostal domov a mohol zacat s realizaciou smile

(upravil Wili 30. 6. 2013 11:08)

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Chcem sa este opytat .... z toroidu mi trci zltozeleny kabel z tienenia medenou bandazou. Kam mam toto tienenie pripojit? ku kostre(kolik v zasuvke) alebo na hlavnu GND zosilnovaca?

GND a kostra budu oddelene diodami+R+C.

hlavnu GND mam spojit s kovovou skrinkou alebo ju mam napojit na kostru?

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Vsetko za oddelovac, akurat sasi priamo na PE.

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

zltozeleny kabel z tienenia medenou bandazou se má asi připjit na "kolík v zásuvce"

(upravil Wili 16. 7. 2013 13:22)

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Tak uz som konecne doma a so stavbou som zacal... po dlhom vrtani, bruseni a pilovani som konecne dokoncil chassis a kryty na trafa, dnes som ich aj striekol farbou smile Mam uz aj osadene plosaky, takze uz len osadit trafa, patice + poklablovat a bude hotovo smile

Nakoniec to bude SRPP s ECC803S na vstupe, ECC85 invertor a 2xEL34 v UL, PP. Foto co mam zatial nizsie.

V zdroji este nemam filtracne kondenzatory lebo zatial neprisli, cakam kedy pridu :-/

http://imageshack.us/a/img541/1583/wjl5.th.jpg http://imageshack.us/a/img11/9948/0goe.th.jpg http://imageshack.us/a/img829/1815/w27e.th.jpg http://imageshack.us/a/img856/9018/ix4k.th.jpg http://imageshack.us/a/img836/1023/z9va.th.jpg

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Takze zosilnovac je hotovy smile Hra krasne, neda sa to ani popisat smile nakoniec ECC85ka nechcela nejako pracovat tak ako som od necj chcel a stale len chcela kmitat a oscilovat, ked som zapajal spatnu vazbu. Problem vyriesila ECC82 ako budic/invertor a ta je uz kludna a funguje ako ma. Pradepodobne to bude nizsim zosilnenim alebo co ja viem co. Hlavne ze uz to ide ako ma, nekmita ani nic podobne. Vykon je 2x40W tesne pred limitom. Foto ako to priblizne vyzera hotove nizsie smile

http://imageshack.us/a/img826/931/rpyu.th.jpg
http://imageshack.us/a/img96/7438/ci6q.th.jpg
http://imageshack.us/a/img593/9550/q2op.th.jpg

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Gratulujem, je to kus poctivej roboty... Plánuješ nejaké merania? Celkom by ma zaujímala fchar. a priebeh THD v závislosti od f na 20Hz-20kHz pri rôznych výkonoch (napr. 1W, 10W, 1dB pod limitáciou) cez Arta STEPS, porovnal by som to so 101-kou Edgarom (staršie prevedenie), ktorý je rovnako UL s 2xEL34.

Tomu totiž svojho času sebavedomo uvádzali THD 0.1% (alibisticky pri 1 kHz, 5 W), čo je s prižmúrenými očami reálne, ale na nižších f (< 100 Hz) už skresluje ako prasa... smile Pri vyšších výkonoch a najnižších f je to pochopiteľné, pretože potrebný rozkmit na krytie strát na trafe proste nie je k dispozícii - spätná väzba, vyvedená zo sekundáru ženie rozkmit pred trafom hlboko do limitácie. Skreslenie je ale, ak sa dobre pamätám, pod 100Hz dosť vysoké aj keď je koniec ešte ďaleko od limitácie. Niekde mám odložené výstupy z RMAA a Arty, skúsim to pohľadať, prípadne ho príležitostne znova premerám.

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

THD neviem merat a nejaky spektrometer na meranie fr char. tiez nemam. Ale skusal som merat velkost amplitudy pri vysokych frekvenciach. Pri maximalnom vykone tj. 40W (cca 25-26V), sa nemenila amplituda po 16kHz. Potom ku 18kHz to kleslo cca o -3dB, a ku 20kHz este viac pokles. Ale pri 20kHz, neviem uz povedat ci meranie bolo spravne, lebo ako generator som pouzil zvukovu kartu a neviem coho je ta schopna big_smile normalny generator nemam. Ked si najdem cas skusim to odniest niekomu co to premera.

Co sa tyka nizkych frekvencii nevyzera aby s tym mal zosilnovac nejaky problem. Ono tie teslacke trafa maju dost male sytenie a su celkom slusne dimenzovane, je tam jadro 40x40mm(klasicky je 2,8z/volt, tesla dala 3,75). 16cm2 jadro je na 50W az az... aj ked o kvalite plechov radsej nehovorme, ale pri takom syteni... big_smile ok skusime zohnat niekoho co to premeria smile

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

pocut to skreslenie? niekedy davno sme sa ucili, ze hodnota skreslenia je pre ludske ucho vnimatelna od cca 1%

(upravil cestmir 20. 7. 2013 0:15)

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

@Wili: Na orientačné meranie dnes v princípe stačí akýkoľvek počítač so zvukovkou, umelá záťaž a príslušné deliče (+ samozrejme vhodný sw., štandardne napr. ARTA, na prvé priblíženie sa dá použiť aj plne automatický RMAA, aj keď to je viac hračka pre geekov, než merací sw.). Ono aj tá najhoršia integrovaná zvukovka má zvyčajne lepšie parametre, než akýkoľvek lampový koniec (kde je THD/IMD pod 0.1% dôvod na oslavy, pri preampoch sa dá ísť ešte tak o rád nižšie)... smile

K tej výkonovej šírke pásma: skús cvične zmerať amplitúdu/výkon pod limitáciou pri 20 Hz (tak, aby sa priebeh na výstupe ešte podobal na sinusovku). Stavím sa, že 40W ako pri 1 kHz to ani zďaleka nebude.

@riki610: Hej, počuteľnosť je vždy diskutabilná - naslepo som ho neporovnával a bez toho sú akékoľvek kategorické tvrdenia čistá dojmológia... Má to samozrejme iný charakter zvuku, než polovodičové zosilňovače, ale pri žánroch, ktoré najčastejšie počúvam (jazz, blues, beat, folk, bluegrass) to neserie, čo je hlavné. Je možné, že milovníkovi klasiky by sa pri nejakom komplikovanejšom symfonickom diele ježili vlasy na hlave, ono IMD to má tiež tak okolo 1%, takže lesy harmonických sú neodmysliteľne tam. Na príležitostný posluch a príslušnú atmosféru je to ale fajn alternatíva, v chladnejšom období to naviac ako bonus aj prikuruje (idle príkon bez budenia má po ustálení tuším okolo 160W).

(upravil Wili 20. 7. 2013 12:33)

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Ten program ARTA este poskusam, nemam teraz na to cas ale neskor sa s tym pohram...

Skusal som merat amplitudu pri 1kHz, nastavil som tesne pod limitaciu = 25V, bez zmeny hlasitosti som do toho pustil 30Hz, zase to dalo 25V bez zmeny, pekna hladka sinusovka, potom som skusil 20Hz a dalo to sice tych 25V bez limitacie ale uz sa na skope ukazovalo prechodove skreslenie alebo akoby jemna deformacia sinusovky, zrejme sposobene nizsim kludovym prudom, mozno keby som mu prikotlil na 40mA/flaska tak by to dal bez deformacie sinusovky ale skusat to nebudem, 20Hz nepocuvam big_smile

Skusal som merat aj vyssie frekvencie a vyslo to takto(trochu viac, mozno preto ze iny generator alebo co ja viem co): bez zmeny hlasitosti, len menena frekvencia... 16kHz - 25V, 17kHz - 25V, 18kHz - 21V, 19kHz - cca 18,5V, 20kHz - 12V. Vsetko merane bez zmeny hlasitosti, cize aby sa prejavil pokles, samozrejme ze zvysenim hlasitosti sa dostanem aj s 20kHz na 25V, ale musim potom uz pridavat hlasitost.

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

wili pekny,at ti to hraje!

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

zistil som ze ta moja zvukova karta je totalne na hovno a ma problem s vysokymi frekvenciami, takze zosilnovac pravdepodobne ide dobre aj na vyssich frekvenciach. Pravdepodobne buduci tyzden budem mat RC generator aj s dB stupnicou, tak to prepisknem a nakreslim aj fr. charakteristiku, potom sem uploadnem obrazky.

(upravil cestmir 31. 7. 2013 14:14)

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

STEPS z Arty vie merať fchar 2-kanálovo, takže charakteristiku karty odpočíta a kreslí už výslednú. Jeden vstup kŕmiš loopbackom, druhý cez DUT. Ak necháš loopback na oba vstupy, musí v 2-kanálovom režime nakreliť rovnú čiaru.

Pre spoľahlivé merania sa s tým ale treba najprv vyhrať - overiť že sú v poriadku ovládače, vybrať najvhodnejšie API, overiť že nedochádza k výpadkom (pri ASIO to chce občas podstatne zvýšiť latenciu), skalibrovať Artu (1:1 aj pre prípadné deliče), pričom netreba zabúdať na vstupnú impedanciu karty, zvykne sa predpokladať 10k, reálne je ale často nižšia, takže pri mäkších deličoch a vyšších impedanciách to treba brať do úvahy, atď. Niektoré karty ďalej majú výstupnú úroveň pre 0dBFS vyššiu (aj 2x, teda o 6dB) než 0dBFS vstupu, takže to treba aj v loopbacku budiť s ohľadom na to. Tiež priebeh THD(U) máva minimum pri -3..-6dBFS, nie pri plnej úrovni. Proste, ako pri všetkých nástrojoch, musíš si byť najprv istý, ako to funguje a od čoho čo čakať.

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Pre zaujímavosť tie statické merania Edgara TP101  (osadenie: ECC83/85 Tesla NOS, EL34 JJ, všetky 100% emisia)
https://www.dropbox.com/sh/mfhl5soug2m58xp/4vmVUNlZoV#/

Je tam postupne: • fchar, • crosstalk, • noise floor, • THD(1k), • IMD(13+14k), • THD(f), • THD(U), • priebehy (lim. 1k a 20Hz/10-20-30W). Platí tam +26dBV (20V-rms) = 50W/8R (úroveň limitácie pri 1kHz).

Keď sa to zhrnie na papier "diplomaticky", neznie to až tak hrozne:
• 2x50W (1kHz, d=1%)
• 20Hz-20kHz +0.2/-0.3dB @10W
• THD 0.1%/1kHz/1W
• odstup -80dB (ref=+26dBV)

Keď sa to zhrnie menej diplomaticky, je to o dosť horšie. V každom prípade v porovnaní s čimkoľvek moderným kremíkovým je to čistý strach a hrôza... V porovnaní s inými lampáčmi neviem, ak niekto má porovnateľné merania, celkom rád by som videl.

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Díky, za 14 dnů chci udělat upgrade stejného Edgaru, tak jsem zvědav... BTW, zhruba jaké výrobní číslo ten měřený kus měl ?

Web

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Tak uz mam doma konecne generator... chcem sa opytat na jednu vec pri merani. Ked pri istej frekvencii sa zacne sinusovka deformovat, nieco medzi trojuholnikom a sinusom, stale sa meria ta dana uroven na meranej frekvencii bez ohladu na dokonalost sinusu? Lebo pri cca 25khz sa to uz meni na trojuholnik, ale ked uberiem hlasitost tak uz je to dokonaly sinus....   takze ako to mam merat v takom pripade?

Sprava sa to akoby sa pri frekvencii okolo 30khz zacala prevraciat faza a potom od 50khz vyssie uz je ok lenze prevratena a je dokonala az po 100khz a potom uz cim vyssie idem s frekvenciou tym viac uz klesa rozkmit.

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Sendy: bohužiaľ, na mojom exemplári S/N buď (už) nie je, alebo minimálne netuším, kde ho hľadať... Na zadnom paneli, spodnom plechu, ani na PCB nie je. Na PCB je v rohu "ELNIKA TP101A L-1". Zapojenie zhruba sedí s tým, čo uviedol Rochelt v PE03/2000, ale vstupný obvod, pracovné body vstupnej triódy aj LTP invertoru sú iné, rovnako SV delič. Aktuálne hodnoty mám niekde zakreslené. Koniec sedí, až na 1k odpory v g2.

Aké úpravy sa zhruba chystáš robiť (teda ak to nie je utajené know-how)? Výstupné trafá predpokladám zostanú pôvodné.

(upravil Wili 6. 8. 2013 21:10)

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Spravil som meranie s normalnym generatorom... vstup 0,3V merany vystup do 8R. Sonda 1:10, na fotke 1 dielik = 10V, merane tesne pri hranici limitu. Vykon cca 40W. Merane bez zmeny hlasitosti aby bol pokles viditelny.

20Hz
http://img405.imageshack.us/img405/8397/v108.th.jpg
30Hz
http://img703.imageshack.us/img703/6135/nhb6.th.jpg
40Hz
http://img845.imageshack.us/img845/4760/4z8g.th.jpg
60Hz
http://img802.imageshack.us/img802/3661/5ln6.th.jpg
80Hz
http://img24.imageshack.us/img24/7311/ki1b.th.jpg
100Hz
http://img689.imageshack.us/img689/6881/76ql.th.jpg

10k
http://img834.imageshack.us/img834/5500/4wqp.th.jpg
12k
http://img546.imageshack.us/img546/1497/5te0.th.jpg
15k
http://img812.imageshack.us/img812/817/g562.th.jpg
18k
http://img853.imageshack.us/img853/6734/ndd4.th.jpg
20k
http://img600.imageshack.us/img600/2005/vw73.th.jpg
22k
http://img854.imageshack.us/img854/3477/urix.th.jpg
25k
http://img5.imageshack.us/img5/3343/l6gh.th.jpg
30k
http://img560.imageshack.us/img560/9202/hnas.th.jpg
40k
http://img405.imageshack.us/img405/9835/gvod.th.jpg
50k
http://img801.imageshack.us/img801/6369/ymjo.th.jpg
60k
http://img823.imageshack.us/img823/407/og1o.th.jpg
70k
http://img713.imageshack.us/img713/7977/jobi.th.jpg
80k
http://img29.imageshack.us/img29/6059/jqs7.th.jpg
90k
http://img24.imageshack.us/img24/8955/dwcp.th.jpg
100k
http://img703.imageshack.us/img703/1871/ftou.th.jpg
120k
http://img703.imageshack.us/img703/6659/k5yq.th.jpg
150k
http://img542.imageshack.us/img542/5879/0vb6.th.jpg
200k
http://img802.imageshack.us/img802/7351/ggbk.th.jpg
250k
http://img822.imageshack.us/img822/8237/ok0s.th.jpg
300k
http://img7.imageshack.us/img7/5236/9hol.th.jpg

Re: HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

2 Cestmir - Měl jsem v ruce pár ks, které měly velmi nízká výrobní čísla, rozhodně pod 10, a ty jsou asi o dost horší - kromě křivých otvorů kolem patic elektronek (ruční pilování) mají asi nějaké boty v zapojení. Tady ten kus se bude asi předělávat na KT90, jestli to bude mít smysl.

Web

Příspěvky [41 až 60 z 73]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » HiFi elektronkovy zosilnovac EL34PP-UL

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£