(upravil qi0 26. 9. 2007 17:31)

Téma: Stavba reprosoustav

shanim navod na konsrukci 3pásmového reproboxu bo soft, ktery vypocita podle zadaných reprodukturu velikost boxu

(upravil DeadMAN 26. 9. 2007 18:12)

Re: Stavba reprosoustav

tak zhanaj

Web

Re: Stavba reprosoustav

http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=15618
http://www.czechaudio.com/CZ/Theory.htm

Pro začátek by to mohlo stačit smile

Re: Stavba reprosoustav

Nebuďte na něho takoví!
To qi0: Máš dvě možnosti. Buď nějaký čas studovat teorii, pročítat fóra, zkusit si nějaké to měřeníčko a nebo rovnou obšlehnout cizí projekt. Obšlehnout ale znamená do puntíku, protože bez znalosti teorie může každé vylepšení nadělat víc škody než užitku. Psal jsi něco o reproduktorech TVM. tady máš zrovna jedno třípásmo z TVM: http://audioweb.cz/vase-mirulu1.htm

Re: Stavba reprosoustav

To MaBat: k tem programum...napr. AJ Designer - vypocita objem objem ozvucnice ale pouze pro jeden reproduktor..ja potrebuju rovnou pro 3. tenhle problem mam u vetsiny programů.. bo to muzu udelat zvlast a pak ty 3 objemy secist? to asi ne ne?

Re: Stavba reprosoustav

tak sem asi nasel to co hledam: BoxSim... akorat je nemecky. delal ste snim nekdo?

Re: Stavba reprosoustav

HT Bass Box 6 ti nestačí? smile

Re: Stavba reprosoustav

qi0: 7tech má pravdu, pátrej na webu po hotových projektech, pročítej fóra, zcela jistě najdeš něco, co se ti bude líbit (hlavně finančně) - něco, co je komplet odladěné, včetně výhybky.  Během stavění se leccos naučíš, přečteš, pochopíš...

Re: Stavba reprosoustav

Qi0, to chceš do třípásma tři basáky a nebo těmi třemi kusy myslíš basák+střeďák+výškáč? Fakt si něco přečti, než se tu někomu zasloužíš o infarkt.

(upravil little 26. 9. 2007 21:42)

Re: Stavba reprosoustav

V klidu, myslí basák+střeďák+výškáč. Od této reprosoustavy vyžaduje především nízkou cenu, takže TVMka lze jen a pouze doporučit.

EDIT: Bylo by fajn, kdyby si upřesnil, jaký tvar ozvučnice chceš a z jak tlustého materiálu chceš tu ozvučnici dělat, pak to dokáže vypočítat i takovej vůl jako já. smile Každopádně být tebou, tak si nejdřív udělám malý 2-pásmovky...

(upravil check 26. 9. 2007 22:10)

Re: Stavba reprosoustav

Myslíte si, že vyjde líp stavět nízkorozpočtové třípásmo než dvoupásmo za stejné peníze? Já tedy ne, pokud samozřejmě není základním požadavkem maximální hlasitost.

edit: už si pletu ano/ne, pravdu/lež; bože kde to skončí!

Web

Re: Stavba reprosoustav

pokud neni dulezita max. hlasitost, tak mi teda pripada 2p lepsi volbou... kdyz zustanu u dostupnejch menicu tak treba  W170S s lepsim vejskacem typu SEAS a spol. 3p na TVM IMHO prehraje...

Re: Stavba reprosoustav

Vidím to na osvědčený "velký" dvoupásma typu Monolog. Návod je předžvejkanej do detailu, výsledky jsou ověřeně reprodukovatelný, basovat to umí, moc drahý to není a není v tom žádná složitost.

Web

Re: Stavba reprosoustav

Lidi jsem rad, ze ste me hned neutreli a snazite se  mi poradit. Asi na to jdu ze spatnyho konce, ale mam vybranej zesilovac s aktivni vyhybkou, repra ARN-312-00/4, ARP-150-00/4, ARV-104-64/4. A ted ty repra potrebuju dat do spravny ozvucnice. Potrebuju nejakej soft kterej mi pozadani parametru reprodukturu vypocita velikost ozvucnice...programy kterým aspon trochu rozumim vypocitaji ozvucnici vzdy pro jedno repro. ja chci rovnou pro 3..pro tyhle repra bych asi zvolil uzavrenou ozvucnici...
Jinak sem si stahnul clanek z ARadia od pana Sýkory. tak snad budu po vikendu chytrejsi...:-).

Re: Stavba reprosoustav

Tak poďme otvor boxsima a jedeš. Je to  výborná voľba a zadarmo.
Ale poprosím - vezmi nemecký slovník, je tam interaktívna nápoveda, prekladaj a čomu nebudeš rozumieť, pýtaj sa.
Možno niečo stvoríme a bude to tu ako tutoriál pre prácu s boxsimom. Je tu viac ľudí, ktorí ho ovládajú aspoň z väčšej časti.

(upravil little 27. 9. 2007 7:38)

Re: Stavba reprosoustav

No Hanzi, lidi ti radí jasně-postav za ty peníze radši  dvoupásma-dosáhneš mnohem lepšího zvuku. Btw:ARP je dle lidé, co s ním dělali, zvukově naprosto "v hajzlu"-myslím proto, že pokud chceš opravdu zůstat u 3-pásmovek tak bych ho vyměnil za ARX-130. Pro to ARN 312-00/4 počítej s docela velkou ozvučnicí, což se jistě nestotožňuje s tvými představami. Pokud ti velká bedna nevadí tak bych tam namísto ARN 312 dal Beymu 12BR70...atd.

EDIT: Vlastně ani nechápu, proč chceš stavět bedniska s impedancí 4 ohm... (Víš jaký je rozdíl např. mezi 120W a 60W dodanými do zátěže?)

Re: Stavba reprosoustav

Mistře, já mám pořád pocit, že ty bys rád spočítal objem pro basák, výškáč a střed. To je ovšem nesmysl. Objem je důležitý pouze u basáku. Výškáč vůbec nic nepotřebuje a střed sice ano, ale prootože sis vybral ARP tak to už vlastní objem má a stačí ten jeden litr pouze odečíst od objemu celé bedny (který bude objem pro basák) - pokud bude koš od ARP zasahovat do pracovního objemu basáku.

Pokud to myslíš tak, že tam budou 3 basáky a potřebuješ objem pro tři basáky, tak to stejně udělej jako 3 stejně objemy pro jeden basák. Prostě si fakt nejdřív něco přečti, protože mám strach, že o tom nevíš ale vůbec nic...

(upravil opamp 27. 9. 2007 8:04)

Re: Stavba reprosoustav

No a zesilovač s aktivní vyhybkou... panebože... doufám že to hodláš koupit a ne vyrábět!?

Když už máš ty repra co máš, moc s tím nenaděláme. Zkus ještě ty ARP prodat, jsou z celý sestavy asi nejslabší, poradíme Ti vhodnou lepší náhradu (též TVM). Jinak to s nima holt postav, taky se to dá poslouchat. Ty ARP nejsou ani tak špatný samy o sobě jako spíš v poměru k penězům, který za ně ve Valmezu chtějí.

No a už máš rozhodnuto, jestli ty bedny budou uzavřenky nebo bassreflexy? Každá varianta má svoje pro i proti a u basáku, co sis vybral, jsou obě alternativy stejně smysluplný.

Web

Re: Stavba reprosoustav

a to všetko, čo ti tu radia ostatní, uvidíš aj v simulačnom programe.

Re: Stavba reprosoustav

On ty repra ještě nemá, zatím to má ve stádiu teoretického návrhu. Můj názor je, že si to představuje moc jednoduše, ale kdoví, třeba audiu rozumí víc než mi všichni dohromady. Jo a tu aktivní výhybku chce stavět-v tom bych problém ani neviděl-vy snad ano?