Téma: súčasné zdroje v spotrebke

Zdar, v poslednej dobe som postrehol takú vec, ako je pískanie napájacích zdrojov v spotrebnej elektronike, tenký piskot dosť dobre počuť aj do okolia, jedná sa hlavne o nabíjačkách na mobilné telefóny, zdroje na napájaní externých hdd alebo lcd monitorov a dokonca aj v blueray playeroch, len taká malá otázočka, v dôsledku čoho tak zdroje nepríjemné tenko pištia, či je to nejaká nová technológia alebo ušetrená sračková verzia ? smile každý bol navyknutý na tichý brum od zdroja a teraz fľandra to píska ...

Web

(upravil ythren 25. 3. 2013 10:41)

Re: súčasné zdroje v spotrebke

taky sem na to teď narazil.
Dělají to spínané zdroje. Obvyklá pracovní frekvence bývá už v neslyšitelném pásmu, ale bez zátěže se buď sníží, nebo šířka toho aktivního impulzu je tak malá, že ji některý z těch spínacích trantů prostě mine a trefí třeba jenom každou třetí, protože se už trochu natáhla. Ale to je síš jenom moje teorie.
to co píská jsou prej většinou jádra tlumivek nebo transformátrů vybrováním nebo prostě magnetickou roztažností. taky sem nekde četl, že i někté kereamické kondenzátory můžou trpět piezoelektrickým efektem.

Jak to zpravit zatím nevím, zkusím experimet asi dneska dát to ovládání spínání nějaké citlivější nebo rychlejší spínací trandy jestli to pomůže.

Re: súčasné zdroje v spotrebke

no je to tak, teď mi přestal pískat zdroj, kde spínací mosfet byl ovládaný nějakým tranzistorem, (byli tam teda dva) tak náhrada za 2N3904 a 2n2222 pomohla smile

Re: súčasné zdroje v spotrebke

Áno ten piskot nie je pravidelný, mení sa, prelaďuje aj nižšie aj vyššie ...

Web

Re: súčasné zdroje v spotrebke

a běží ti jen tak na prázdno? jo i mě to trochu nepravidelně kolísalo, ikdyž ne nijak výrazně, jak říkám no je to asi podle toho jak který tranzistor zareaguje nebo ne. Je to trochu závislé i na teplotě tranzistorů

Re: súčasné zdroje v spotrebke

ale hov... jak tranzistor zareaguje, natož že vynechává pulzy. Kam na ty kraviny chodíte?
Pískají odjakživa špatně zalité indukčnosti a transformátory.

A to proč to píská, je dané buď velmi nízkou pracovní frekvencí měniče (tam už ani zalití moc nepomáhá) - případ samokmitajících zdrojů (vesměs nabíječky k mobilům třeba), nebo když je mechanika trafa rozechvívána třeba vyšší harmonickou, tzn slyšíš pískání 10kHz a prac. kmitočet je 30kHz.

Jak tomu zabránit? Začít tím, že zkontorluju zchnilý kondíky, protože ty na to budou mít spíš vliv, než to, jeslti tranzistor byl 2N nebo BC.

(upravil zuki 26. 3. 2013 19:04)

Re: súčasné zdroje v spotrebke

Občas piští či šumí smyčka zpětné vazby, která zakmitává na slyšitelném kmitočtu. Nebo regulace místo "trvalého" PWM dělá bursty PWM a tím se to posune (opakovačka burstů) do slyšitelného pásma. Takže se dá říct, že se skutečně vynechají některé pulzy - jak nepřesně zaznělo výše... Často to takhle zmatkuje naprázdno nebo při nějaké menší zátěži. Občas se totiž (ne)vhodně při nějaké zátěži posune časovka výstupních kondů(C*zátěž...) do časovky regulačního obvodu a tím nastanou vhodné podmínky na oscilace regulace v nf pásmu...

Re: súčasné zdroje v spotrebke

Je ROZDÍL jestli pulzy vynechává řídící obvod, nebo jestli někdo tvrdí ptákovinu stylu že tranzistor se nestíhá otevírat a vynechává.

Re: súčasné zdroje v spotrebke

Tranzistor který píská. No pěkný, asi utíkají elektrony z pouzdra....

Ne, prakticky vždycky je to nějakej měděnej drát navinutej na nějakém tom feromagnetickém jádře. Dost často je jádro malé (holt někde se šetřit musí) tak to číňan dožene vyšším sycením a ten měděnej drát okolo toho jádra asi ovine já nevím čím asi kombinačkama. Průser je, že takhle vytvořená cívka se zbytečně zahřívá jako prase, takže při případném festovním zalití silikonem (a tedy při pokusu s alespoň zmírnění pískání) se taky může nakrásně stát, že se vyhřeje.

Nejlepší je takovou cívku nahradit jinou, z kvalitnějšího jádra, lépe navinutou, případně rovnou z výroby zalitou do hmoty. Jinak se toho pískotu debilního asi těžko zbavíš. Ale souhlasím s tím, že poslouchat to celý den je gzblití.

Re: súčasné zdroje v spotrebke

tak ať to rozvinem.
měl jsem problém tady s tímhle http://i269.photobucket.com/albums/jj42 … 3474fd.jpg
vyměnil jsem kondy okolo a nic. Vymělil jsem tranzistory a je po piskotu. Pískalo to jenom na prázdno. když jsem dal umělou zátěž, tak se frekvence zdvyhla, až nakonec to bylo ulně neslyšné. Zkoušel jsem to jenom se dvěma odpory, jelikož víc výkoňáků vhodné impedance jsem neměl.
netvrdil jsem že by pískali tranzistory, jen že za to můžou. ... vím, že to kmitají transformátory nebo cívky. Můj lajcký názor byl, že střída toho aktivačníh pulzu byla pro ten tranzistor ovládající mosfet příliž málo. Ať už to "nestihnul", nebo se to na jeho poměry někde příliž zintegrovalo, tak že amplituda nebyla dostatečná na sepnutí. Pokud melu hovadiny, tak budu rád za osvětlení problému a proč výměna tranzistorů pomohla.

Re: súčasné zdroje v spotrebke

Hele mi se takhle chová nabíječka k HTCčku. Když ji nechám v zásuvce a odpojím telelfon, hnusně piští. jak tam vrazím telefon ztichne.
Nokia zase tak trylkuje písk nic písk, nic, ten písk je spojenej s takovým šumem.  a opět jak k tomu připnu telefon je ticho. (teda pro moje uši, za netopýry si neodvažuju hovořit smile )

(upravil Dohnalik 26. 3. 2013 23:37)

Re: súčasné zdroje v spotrebke

Nevíte o nějakým spínaným adaptéru 24V+ a tak 4A, kterej by měl co nejmenší výstupní zvlnění a rušení (pro napájení D-class zesíku)? Vím, že je to trochu OT, ale nemůžu nic najít. Všechny adaptéry k ntb dělají bordel, jenom ATX zdroj funguje (částěčně je tam i VF zemní smyčka).

Re: súčasné zdroje v spotrebke

co tohle:
http://www.axima.cz/katalog/produkt/axs … 035dc.html

http://www.axima.cz/katalog/produkt/ser … 95dfc.html

Re: súčasné zdroje v spotrebke

Takže keď si to zhrniem z môjho laického uhla pohľadu, je to výsledok súčasnej lacnej spotrebky, pretože nabíjačku na telefón už ani sám nepoznám, ktorá by nepíšťala, tiež som skalamný z blueray playera strednej triedy od panasonicu, toho niekedy počujem v noci, ale pri zapnutí je to horšie. Čo už, šuflikantská výroba, spínané zdroje tu budú stále ... alebo čoraz viac.

Web

Re: súčasné zdroje v spotrebke

Ještě bych se vrátil k svému předchozímu příspěvku. Zpětná vazba může sumět a pištět.  Ale je  to o tom, že vše se dá i často za stejnou cenu udělat dobře nebo blbě.  A dobrý spínaný zdroj pištět nemusí a ani při tom nemusí mít zalitá trafa smile