Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 100 z 116)

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

  Stránky: ««« 1 ... 98 99 100 101 102 ... 116 »»»

RSS

Příspěvky [1,981 až 2,000 z 2,319]

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Ja tiež teraz konečne dokončujem toto OTL a tá zdrojová časť čo sa týka tepla je fakt na tom velmi zle- pre mňa sklamanie. Ďakujujem Rixi za postrehy snaď to nejako poriešim lepšie ako to uchladiť.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Máš to moc pěkný, docela mě to inspiruje k tomu, že si začnu něco s flaškama .... v tomhle směru jsem nepolíbený... jsem rád, že tady taky ještě někdo něco dělá..

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Díky všem za pochvaly smile
Ad rozměry: Krabice je 19x30cm, na výšku 60mm. Koupena na ebay : http://www.ebay.com/itm/131231257123?_t … EBIDX%3AIT

Bohužel jak jsem psal, poštovné byla pálka, poslal to DHL, navíc deklaroval na balíku plnou cenu, proces clení je pro mě pokud si to chci dělat jako soukromá osoba tak neprůhledný, že mě to stálo dalších 500 na poplatcích za služby proclení DHL mad a další skoro 400 za clo a DPH.

Součástí byl i vypínač, ta šílená modrá ledka big_smile ,síťová vývodka, knoflík na pot a zásuvka jack (tu jsem nepoužil a osadil jinou) a gumové nožičky + všechny šroubky.
Ad popisky, ty jsou udělány evidentně sítotiskem.


Čepici jsem koupil též na ebay, pohybuje se kolem 350Kč, já koupil jednu v aukci s přihazováním, s poštovným mě přišla na 250Kč.

http://www.ebay.com/itm/131174063430?_t … EBIDX%3AIT

Ad vrtání, ano, já to dělal "stromečkem" což celkem šlo, i tak jsem ty 4 díry prasil ruční vrtačkou půl dne sad chce to stojanovku, musím si ji konečně nějakou pořídít.

Co se týká toho jak to topí: U mě je to ještě dobré v tom, že mám osazeny ECC88 (žhavení asi 400mA kus) když jsem testoval 6N1 bylo to mnohem horší i s deskou venku (žhavení cca 800mA na kus). Bohužel je u nás v síti 240V, což mi taky zhoršuje situaci.
Odběr na SS straně je ze žhavení asi 2,3A a při 240V v síti mám na sekundáru trafa asi 8,8V což dá po usměrnění 12,4V , když odečtu 6,3V na lampy, zbývá 6V na regulační trand, to je při 2,3A asi 14W tepla, to už prostě tu bednu musí takhle roztopit sad

Re: OTL sluchátkový zesilovač

pekny...
co se vrtani der tyce,lepsi nez stromecek mi prijde toto:
http://www.kovonastroje.cz/out/pictures … det_z2.jpg
cena neni nijak zavratna a prace s nim je lepsi nez s tim stromkovym,stojanovka neni nutna...
14W tepla je fakt dost na takhle malou bednu...

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Pěkný. Co za sluchátka to živí?

Re: OTL sluchátkový zesilovač

JJ ten karbidovej koukám stojí pár kaček, nevýhoda zas je že na každej průměr potřebuješ extra velikost....

Jardo, mám AKG K271mk2 . Chtěl bych něco lepšího, ale zas tak často ty sluchátka na hlavě nemám, tak se mi do toho ani nechce cpát další prachy....

Re: OTL sluchátkový zesilovač

2rix:az prijdou deti,tak poslech na sluchatka urcite ocenis....:-)...co se tyce tech vrtaku,tak pri noval elkach vystacis s jednim...ja pouzivam nekolik druhu vrtaku,tyhle z odkazu mam 4ks,pak mam klasicky strojni nabrouseny na vrtani plechu a pak mam jeden vykruzovaci,kterym udelam prumer i vic nez 100mm...nejvetsi diru do plechu (dural 3mm) jsem delal cca 350mm...vykruzoval jsem pomoci horni frezky a ramene...byl to peknej opruz,ale povedlo se...jednalo se o panel pro vestaveny gramec...

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Na vrtání děr do plechu je lepší místo stromečku použít stupňový vrták, něco jako:
https://www.eva.cz/zbozi/44303/vrtak-st … oCnzbw_wcB
Ten co mám v práci stojí asi 20x tolik co tenhle z odkazu a když se správně namaže tak jde do materiálu jako do másla. Ale na domácí použití bude nejspíš stačit i ten levný. Dělají se na sudé i liché průměry.
Když si vrtaný plech upneš třeba do svěráku nebo na desku stolu, tak tím jde vrtat i ruční vrtačkou na menší otáčky. Jestli jej nemáš jak upnout, musí ti jej někdo přidržet na stole.

Vykružovací vrták je dobrá věc, původně jsme měl truhlářský a jen jsem si do něj udělal nůž do plechu, později i delší rameno. Jde tím udělat v portálové vrtačce do MDF desky díra i na 15", jen to chce pomocníka a cit.

(upravil Dohnalik 26. 12. 2015 18:03)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Hraju si ted s OTL mkII (zatím pořád bohužel v simulaci, neustále se iteruje k lepšímu) a vypadá to, že by neměl být nejmenší problém použít proudový výstup nějaké R-2R či jiného DAC (klidně sigma-delta, lampám je VF úplně u zadele) a po úpravě připojit... prakticky by se tak ze sluchátkáče stal integrační převodník proudu na napětí s ultranízkým zkreslením, vysoké odolnosti proti VF a vysokým výstupním proudem schopným budit přímo sluchátka. Zajímavé, zkusím si s tím ještě pohrát. Taková AD1865 k tomu...kudlibabka by měl určitě radost, v cestě signálu by nebyl vůbec žádnej křemík a nemusel by se používat rezistor jako pasivní I/V konverze, která stojí za ** big_smile

(upravil DJ_Rix 26. 12. 2015 21:15)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

kudlibabka: to máš asi miro pravdu...

PavelTl: U nás v práci s klukama říkáme stromeček stupňovitýmu vrtáku.... V podstatě přesně ten co jsi poslal, jen jsem za něj dal asi 3x tolik... V práci jsme měli i ten jak říkáš asi 20x dražší a že bych pozoroval nějak ultra lepší kvalitu oproti tomu za litra, to teda ani omylem sad

Ad to topení: Asi zkusím ještě oddeklovat trafo a evetuelně snad i odmotat pár závitů se sekundáru pro žhavení...

(upravil hranatybraska 26. 12. 2015 22:36)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

OTL MkII by měl být zvukově úplně někde jinde, podařilo se mi v simulacích dosáhnout hodně velké šířky pásma. Uvidíme jak to bude vypadat v reálu. Jeví se to zatím jako velmi univerzální modul high end lampového sluchátkáče, který půjde využít v řadě aplikací..

Web

(upravil maras 27. 12. 2015 13:25)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

No Rixi  je to skutečně moc hezky udělané - prostě PARÁDA.  Jinak stabilizovaný zdroj anodového napětí by nějak zásadně topit neměl, pokud ano, tak je někde chyba. Jediné co skutečně dost topí je usměrňovaní můstek + regulační tranzistor na žhavení (bohužel je to lineární stáblo) .  Jak jsem to dával tatíkovi do šasi, tak jsem můstek z PCB odletoval a posadil na krátké dráty  a společně s tranzistorem  uchytil na hliníkové šasi. Tím jsem vyřešil problém s chlazením žhavení. (cca po 2h hraní má šasi podblíž těchto součástek cca 50 stupňů - tedy žádná tragedie)   Chladič na zdroji anodové napětí je jen lehce vlažný, mám tam stále ten malý chladič který byl i na oddeklovaném zesu. Navíc tatík to má osazeno 6n1p + 6n6p, tedy oproti ECC88 to žhavení bere více).  Pokud Ti  topí moc stabilizátor anodového napětí, tak se na něm asi zbytečně velká ztráta, tak prostě nastav vetší výstupní napětí (zesíku to nijak neublíží)

Jinak zrovna s Jardou navrhujeme nové PCB na OTL mkII, takže snad bude první prototyp brzy na světě..

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

tak to jsem fakt zvedavej...

Re: OTL sluchátkový zesilovač

DJ_Rix:
Já si pod stromečkem předsstavil obyčejný kuželový vrták a tím se dělá fakt špatně.
Ty ultra levné stupňové vrtáky jsem ještě neměl v ruce, spíš předpokládám že moc nevydrží, ale dělat s nimi půjde jako s dražšími.
Teď bereme taky stupňové vrtáky HSS-E za 1.200,- bez DPH a u nich je problém velké vykrojení, takže se při větších průměrech v ruce zakousává do materiálu, ale na stojanovce v tom opravdu není rozdíl.
http://www.nastrojepaseka.cz/cenik/stupnovite-vrtaky/
Dříve jsme je brali od Würtha Zebra nějak kolem 4.000,- bez DPH a ty místo vykrojení až do středu měli jen mělký zábrus podél hrany. Dnes už dělají jen spirálové, ale ještě mám v šuplíku tenhle starý. Ten právě díky mělkému zářezu se vůbec nenakopává ani při ručním vrtání.
Ono je to spíš o štěstí co se povede koupit a následné zkušenosti.
Dost záleží i jaké řezné mazivo se použije. Bereme od různých výrobců a na tohle vrtání je nejlepší asi taky Würth co vypadá jak vazelína. Sice při vrtání smrdí jak přepálený olej po smažení řízků, ale vrták krásně zajede do materiálu. Taky je dobrý sprej co udělá na vrtáku povlak, naopak nevhodné jsou ty řídké, ty jsou spíš na závity.
V práci v klidu na stojanové vrtačce na tom moc nezáleží, ale v terénu kdy akou potřebuju udělat 30 díru do rozvaděče už jsou poznat rozdíly.

Ale to jsem vážně hodně OT, tak se omlouvám.

(upravil kudlibabka 27. 12. 2015 12:44)

Re: OTL sluchátkový zesilovač

ja nejradsi vrtam strojnimi vrtaky nabrousenymi na plech,nektery mam uz desitky let,stale bez problemu vrtaji,k mazani pouzivam repkovy olej,nesmrdi...
https://lh3.googleusercontent.com/-U79e … 42/vrt.jpg

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Pavle, to máš pravdu. Já beru taky domů od Paseky (je to vlastně pokud mě neplete nějaká část bývalého Narexu) a ručně je to o "hubu" . Takže máme podobné zkušenosti. Je fakt, že do FE plechu na rozvaděče asi rozdíl ve výdrži bude, ale těžko se to porovnává, nevím kolik děr kterého průměru mi chlapi "odvrtali" smile Každopádně díky za poznatky.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Od včerejška jsem si hrál se zdrojem pro OTLko.
Odběr s ECC88+6N6 je pro oba kanály 2,3A , s 6N1 na předku potom 2,7A .

Provedení regulátoru s posíleným LM317 funguje dobře, potřebuje však poměrně velké napětí pro vlastní funci.

Měřením jsem ověřil, že pro vlastní funkci LM317 je potřeba o cca 3V větší napětí na vstupu, LMko má navíc předřazen 39R odpor, do báze trandu vede další 10R odpor. Při osazení trandu pro posílení BD244, který má dost mizernou betu to potom vychází že další skoro 1V "mizí" na předřazených odporech.
Pro slohelivou regulaci na 6,3V na výstupu je potom potřeba mít na vstupu o cca 4V větší napětí. To dodané trafo splňuje, ovšem cca při 228V na primáru, to je hranice kdy už se začínají objevovat 100Hz peaky na výstupu regulátoru.

Jako první jsem si řekl že osadím jiný stabilizátor s menším úbytkem a zmenším napětí z trafa. Osadil jsem LM1085-ADJ (ten má stejně zapojené piny a Udrop asi 1,3V) místo LM317 , bohužel se ukázalo že v tomto zapojení s posílením kmitá a nepodařilo se mi ho umravnit tak aby kmitání asi na 150kHz zmizelo.

Nakonec s ohledem na to, že stabilizátor LM1085 je 3A a odběr nikdy nepřesáhne cca 2,8A jsem se rozhodl zapojení upravit a posilující tranzistor úplně odstranit.
K tomu bylo potřeba udělat úpravy na DPS v osazení:
T1 - osadit na drátech LM1085-ADJ
39R rezistor - vyjmout bez náhrady
10R zesitor - vyjmout a místo něj propojku (já nakonec nechal osazen ten 10R , je to v cestě k ADJ vývodu a ničemu tam nevadí)
LM317 - vyjmout a místo něj osadit propojku mezi vývody A a I

Po této změně stačí pro funkci stabilizátoru i při zatížení na spolehlivou funkci cca 1,5V rozdíl mezi vstupním a výstupním napětím.

Samotná změna v zapojení by samozřejmě nic nevylepšila.
Ztrátový výkon na regulačním tranzistoru byl v původním stavu (240V na primáru) cca 9W. Jak jsem už psal výše, znamenalo to po delší době provozu značné oteplení mnou použité skříňky.

Nezbylo tedy než se pustit do úpravy ještě na vlastním transformátoru. Jako hranici, při které požaduji aby vše fungovalo bez problémů jsem si stanovil hranici 220V v síti. Dolouhodobě se u mě napětí v síti pohybuje mezi 238 - 243V.

http://2.t.imgbox.com/UnRxz8Fu.jpg

Při tomto nastavení na réglu už se ale ukazuje že nefunguje spolehlivě regulátor pro anodové napětí a to ani při nastavení na 190V, spolehnivě 100Hz peaky zmizí bezezbytku až při cca 223V. Rozhodl jsem se tedy současně s tím přimotat pár závitů i na sekundár pro anodové.
Trafo jsem rozebral, odmotal cca 6 závitů ze sekundáru pro žhavení, přimotal do vzniklého místa po odmotaných závitech pro žhavení cca 15 závitů k sekundáru pro anodové.


Výsledkem je že 217V v síti je hranice, kdy vše již začíná spolehlivě fungovat. Anodový zdroj mám nastavený na 190V.

Nyní po 2h má bedna na omak výrazně menší teplotu, cca 40°C.

Je pravdou to co tu už někdo napsal dříve, ono navrhnout lineární zdroj, který bude fungovat spolehlivě a všude, není úplně jednoduché. U toho žhavení je otázka, jestli by nestálo za to, použít spíš nějaký spínák, to ale puristi samozřejmě nikdy nesnesou smile

Re: OTL sluchátkový zesilovač

Pěkné. U žhavení bude v mkII spínák na 99%. Nasledovaný EMI filtrem a LDO.

Re: OTL sluchátkový zesilovač

odbočím trochu OT, ohledně spínáku - mám vyladěný step-up i pro anody v RIAA preampu (tam na "čistotě" zdroje záleží hodně) a je to naprosto v pohodě. Puristi sice asi pláčou, ale já s tím problém nemám smile Kdysi jsem na to měl podobný názor, ale přehodnotil jsem to - parametry jsou dostatečně dobré (určitě lepší, než blbě vyfiltrovaný lineár - při 200V zvlnění 2mVšp) a zjednodušení konstrukce zdroje (hlavně trafa) za to rozhodně stojí... (alespoň pro mě)

Web

Re: OTL sluchátkový zesilovač

DJ_Rix napsal:

Jako hranici, při které požaduji aby vše fungovalo bez problémů jsem si stanovil hranici 220V v síti.
...
Výsledkem je že 217V v síti je hranice, kdy vše již začíná spolehlivě fungovat.

K téhle úvaze se bohužel letmí domácí stavěči málokdy dostanou, na druhou stranu při obvyklých podmínkách používání se s přístupem "síť=230V, okolní teplota=20°" dá vystačit. U sluchátkáče který se obvykle provozuje někde na štokrdlátku u postele tím spíš. Průser by byl spíš u výkonového zařízení, když by bylo třeba ho jednou používat v zimě v garáži (-10 a napětí v síti 210) a pak zas někde pod pergolou v létě (+40 a napětí sítě 240). V zimě elytům vyskočil ESR na 100 Ω a v horku se zase něco upeče. Udělat lineární stabilizátor do mezních podmínek znamená konstruovat věc s 30% účinností.
Takže ty spínané napáječe jsou někdy řešení a puristům by snad nemusely vadit. Akorát snad s "běžným spínaným" stabilizátorem je takový budíček na DCF v prdeli, což je kombinace která se naopak u sluchátkáče může vyskytnout snadno.

Příspěvky [1,981 až 2,000 z 2,319]

  Stránky: ««« 1 ... 98 99 100 101 102 ... 116 »»»

Audioweb.cz » Sluchátka » OTL sluchátkový zesilovač

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£