Téma: Leptání fotocestou

Tak jak již jsem tu psal, našel jsem doma IR/UV horské sluníčko, tudíž mě to pravděpodobně donutí přejít z kreslení fixou na fotocestu. Co všechno k tomu potřebuji? Vím, že potřebuju:
-laserovou tiskárnu
-Cuprextitovou desku se světlocitlivou vrstvou
-zdroj UV světla (horské slunce)
-vývojku (NaOH)
-Chlorid železitý
na co jsem zapoměl?
Zkoušel jsem si nakreslit nějakou desku a nejlepší program je podle mě ExpressPCB. Deska pro TDA7375 (koncák 4x12W, já mám zapojen jako 2x12W+1x26W BTL). Co na to říkáte? (pozn.:nechci rozlitou zem)
http://img202.imageshack.us/img202/7592/tda7375.png

Re: Leptání fotocestou

Ty se doma asi hodně nudíš. smile

Dalo by se to asi ještě trochu zoptimalizovat, ale jinak pěkná práce, jenom mě mrzí že ten čas obětuješ právě pro tenhle šváb. Není to tak dávno co jsem se zbavil hifi věže, ve které se nacházel a zvuk byl katastrofální.

(upravil Xhibit 19. 2. 2013 10:53)

Re: Leptání fotocestou

Na laserovce vytisknu předlohu, bohužel má, a asi ne jen má tiskárna netiskne na fólie moc ideálně (krytí černé). Asi nejvíc se mě osvědčilo světlejší místa po tisku přetáhnou lihovou fixou. Někdy je to pěkná piplačka, ale jak kvalitní bude předloha tak kvalitní bude výsledný DPS!!

Po té osvit. Používám desku cca. 20x30cm s téměř 300UV LED (náklady cca. 500kč). Doba osvitu není vůbec kritická. Zkoušel jsem několik desek z pozitivním lakem, nové i pár kousků z 90tých let, taky cuprextit s nalaminovanou negativní folií. Přes 3mm a 5mm sklo, výška osvitky nad sklem cca.10cm.
Doba osvitu mě vychází 3.30-4minuty. Nikdy nebyl problém.

Vyvolání v odhadem naředěném roztoku hydroxidu sodnéhi u pozitivního laku (rychlost vyvolání zásadně ovlivňuje teplota vody). Tak že nějaké přesné koncentrace x gramů na litr bych neřešil. Dávám většinou 1litr vlažné až teplé vody, do toho tolik zrníček hydroxidu aby zaplnily tak ve dvou vrstvách dno víčka http://www.bugy.sk/images/gallery/resiz … elky-2.jpg Pokud jde vyvolání pomalu nebo vůbec, desku vytáhnu, dosypu pár zrníček, nechám je rozpustit a pokračuju ve vyvolávání.
U negativního fotorezistu se na vyvolání používá soda. Tu jsem dostal již připravenu v sáčku na 1L k deskám.

Po vyvolání nastupuje ještě retuše případných vad. Klasicky trubičkovým perem a inkoustem na kreslení DPS. Určitě nepodceňovat, často se najde nějaký škrábaneček nebo malá vada v laku, která není ani pořádně vidět ale po vyleptání může nemile překvapit.

A leptat už umíš.. smile

Pokud si s tím chceš hrát častěji, určitě doporučuju na osvit UV LED. Je to rychlé, bezpečné, spolehlivé.
Moje osvitová deska vypadá takto:


http://pjotr.603.sweb.cz/osvit_deska.jpg