Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Opticky kabel

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 22]

Téma: Opticky kabel

nazdar
potrebuju propojit receiver a prehravac optikou. Co byste doporucili za kabel? Staci nejaky levny? Nejake typy na vyrobce?
Zatim jsem na SPDIF pouzival jen koax ale ten na prehravaci uz neni.

Re: Opticky kabel

Já myslím, že postačí úplně obyč optický. Tam není co vymýšlet. Koax je defakto taky digitální, nepoznáš zřejmě rozdíl.

Re: Opticky kabel

Stačí i ten levnější. Jenom bacha na typ a kvalitu konektorů. Ty úplně nejlevnější nejsou zrovna kvalitně provedené.

(upravil Benazi 13. 2. 2013 16:42)

Re: Opticky kabel

Použij  HAMU z teska.

Re: Opticky kabel

Na optiku je to úplně jedno, oproti koax SPDIFu je TOSLINK naprostej odpad.

Re: Opticky kabel

Odpad?
Tečou tím stejný čísla, a pokud dojde platný paket s platným CRC, tak na výstupu bude stejný zvuk...
kouzlo číslicové techniky, kdy je jedno, jakým způsobem ta čísla do převodníku dostaneš.

(upravil The_P 14. 2. 2013 11:54)

Re: Opticky kabel

Dalča: Tak jednoduche to neni. Tohle muze platit u AC3 streamu ktery je pak jeste nutne prohnan dekoderem a casovani si vytvari vlastni, ale u PCM streamu muze byt (a byva) kvalita D/A prevodu primo zavisla na kvalite hran vstupniho signalu, jde tu o stabilitu frekvence/jitter. A tady je prave u optiky kamen urazu, zcela beznymi prostredky meritelny.

(upravil Jan16 14. 2. 2013 13:12)

Re: Opticky kabel

TheP, vysvětli mi prosímtě, jak to záleží na hranách. Pokud vím, SPDIF je asynchronní přenos, tudíž přijímací i vysílací strana musí mít svůj vlastní zdroj hodin nezávislý na jitteru přenosového signálu. Nebo jak se to pak teda synchronizuje?  Nebo tam je nějaký volně běžící oscilátor s PLL který se uzamyká na příchozí signál? yikes

(upravil The_P 14. 2. 2013 13:41)

Re: Opticky kabel

Jan16: Vsak u spousty zarizeni tam presne ten PLL je, koneckoncu nemuzes mit na obou stranach ostrovni oscilatory - pokud jeden pobezi trochu rychleji a druhy trochu pomaleji, mas prebytek/nedostatek dat coz rozhodne nechces. Takze bud mas nejake master hodiny ktere to cele ridi na obou stranach, nebo se ten druhy oscilator musi prizpusobit rychlosti prvniho a to se typicky deje napriklad i pomoci toho PLL (samozrejme jsou lepsi reseni, ale PLL je stale docela bezne IMHO). Jinak hezky a pritom relativne kratky clanek jest treba tady: http://tamtech.wordpress.com/digital/cp … -decoding/

Samozrejme se mohu mylit, ale takhle ja chapu aktualne prenos a D/A prevod pres S/PDIF. Nutno poznamenat, ze uz ho par let nikde v provozu doma nemam a v te dobe kdy jsem mel jsem se o to az tak nezajimal.

PS: Cituji z wikipedie: http://en.wikipedia.org/wiki/SPDIF

The receiver does not control the data rate, so it must avoid bit slip by synchronising its conversion with the source clock. This means that S/PDIF cannot fully decouple the final signal from influence by the analogue characteristics of the source or the interconnect, even though the digital audio data can normally be transmitted without loss. The source clock may carry inherent jitter or wander, and noise or distortion introduced in the data cable may further influence the process of clock recovery. If the DAC does not have a stable clock reference then noise will be introduced into the resulting analogue signal. However, receivers can implement various strategies which limit this influence.

S/PDIF lacks flow control and retransmission facilities, which limits its utility in data communications applications.

PS2: Nemyslis nahodou asynchronni USB? Pac tam si to zarizeni muze dovolit, pac ma moznost si o data aktivne 'rict' kdyz mu dochazeji, coz u S/PDIF nemas?

Re: Opticky kabel

Nna přijímací straně je spdif receiver, který obnovuje ten clock z SPIDF signálu pomocí PLL...a už samotná optika má brutální jitter přes 1ns, k tomu si připočtěte dalších 100ps z PLL a je to zvuk, kterej stojí za prd. Ano lze použít vlastní zdroj clocku (nějaký velmi přesný oscilátor) a ASRC, ale aby tohle bylo kvalitní, je potřeba složitý DSP a algoritmy které vyvíjí firmy několik let a sypou do nich statisíce. Žádná potvora za 3 kila od TI nebo AD nemá šanci, koax s PLL to přehraje. To co napsal Dalča je blbost, takto ten přenos nefunguje smile Takhel to funguje například u asynchronního USB, kdy si procesor přes USB tahá packety dat, ověří CRC a pak si je "přehraje" a sesynchronizuje na I2S/DSD taktovanou velmi přesnými oscilátory, které zároveň jsou zdrojem MCKL pro DAC.

Re: Opticky kabel

no já myslel, že to je klasickej asynchronní přenos dat....
Jak vznikne jitter na něčem tak pasivním, jako je kus světlovodu?
sem myslel, že jitter vzniká různým "zpožděním" signálů, kdy tyhle pak "nepřijdou" ve správnou dobu a může "pozdě" přijitá 1 bejt považována za 0, páč ta tam je "od minula".
Což pochopím u spínacích prvků, ale jak tohle může spáchat kus světlovodu... Svítí, nesvítí, rychlost přenosu dat je oproti rychlosti světla (na normální vzdálenost) absolutně zanedbatelná, ne?
a vlastně stejnou rychlostí sviští elektrický signál drátem - teda o chloupek pomaleji, ale ne o moc.

Re: Opticky kabel

Optika samotná je rychlá jako světlo, doslova, ale optické přijímače a vysílače už ne - tam je celej problém. Samozřejmě profi optika je úplně o něčem jiným.

Re: Opticky kabel

Aha, takže zdroj signálu odešle jedničky a nuly a na druhou stranu dojde podle vás co? Dvojky? lol

To mi připomnělo jak někdo kdysi tvrdil, že pálené CD vytvořené 1:1 z originálu hraje hůř než originál a každým dalším kopírováním se kvalita souboru snižuje. Ten člověk taky tvrdil, že je vhodný pod všechny čtyři nožky CD přehrávače dát pemzu. lol

(upravil Dohnalik 14. 2. 2013 20:39)

Re: Opticky kabel

Zjisti si o té problematice něco, než začneš plácat...
Na druhou stranu dojde zkreslený signál s posunutými náběžnými a sestupnými hranami s velkým fázovým šumem, PLL pak špatně odečte frekvenci a jitter ještě zvýší. Pak tenhle jitter jde do DAC kde způsobí zkreslení, špatné podání prostoru a lokalizaci a hlavně uřvanost a "trhavost uší". To není žádný vodoo, to je fakt.

(upravil The_P 14. 2. 2013 20:46)

Re: Opticky kabel

Dalča: Prave ze je to synchronni, pruser neni ze mas spatne 1/0, ty mas vetsinou spravne. Pruser je, ze ty sledy jednicek a nul prevadis na nejakou analogovou hodnotu, trebas na 0.5V (to je spravne) ale ve spatnou chvili, tedy ze vzorky nejsou rekonstruovany ve stejnych intervalech, jako byly porizeny a tim vznikaji trochu jine frekvence, ktere v puvodnim signalu nebyly. Kdyz jsem mel signal sledu 1V-0.5V-0V coz bylo vzorkovano po vterine a ted ten signal rekonstruuju jako 1V-0.5V-0V (stejne hodnoty, tedy jednicky a nuly sedi) ale zmenim to vzdy po dvou vterinach, tak ac hodnotove to sedi je signal zcela jiny. A protoze jsou ty hodiny kdy to mam prevadet jsou pomoci PLL zamkle na signalu jehoz nabezne hrany jsou roztomile oble a/nebo je sirka impulzu nestabilni, tak to proste nedokazu zrekonstruovat spravne. Napriklad...

PS: Nekamenovat prosim za nepresnost, ja proste neumim moc vysvetlovat na prikladech ;/

Re: Opticky kabel

The P.
Jasný!!
v podstatě vzniká jakési "vibráto" napětově přesných úrovní, akorát nepřesných v čase.
Dohnalík:
už je mi jasno.. myslel jsem, že za to může ten světlovod...
Je jasný že ledka a fotodioda z GESu má (což patrně bude v komerčních komponentech) má asi jiný parametry než optickej budič vlákna, kudy maj týct gigabajty na kilometrový vzdálenosti. Ten toslink kabel má ke skleněný optice taky pěkne daleko a tímpádem ty budiče taky nebudou moc precizní....

(upravil luta 14. 2. 2013 22:33)

Re: Opticky kabel

Panove meli by jste si doplnit vedomosti. Dohnalik nepise nesmysly. Mozna by stalo za to sepsat neco do zdroju zvuku aby se predeslo dalsim podobnym mystifikacim smile ano, spdif je tvrde synchronni zalezitost, pokud nemate master-clock se synchronizaci, je tam obnova vzorkovaci frekvence.

Web

Re: Opticky kabel

takže by to chtělo k tomu spdifu přitáhnout nějaký clocky, aby všechny části dig. řetězce jeli synchronně (ala starý TV studio s jedním synchronizačním generátorem pro všechny kamery, záznamy střihací stoly...) a to by teoreticky mohlo vyřešit problém jitteru.

(upravil luta 14. 2. 2013 22:42)

Re: Opticky kabel

To uz je trochu offtopic , ale ano. U lepsich pristroju se to tak dela, pricemz masterclock by mel byt co nejblize fyzicky dac cipu.

A nebo pouzijes asynchronni usb. Coz vlastne je to co pouzivam smile tedy pokud lze hrat z pc ci raspberry ci podobne hracky

Web

(upravil Peter 15. 2. 2013 8:41)

Re: Opticky kabel

Takze vratil bych se k tem kabelum. Problem je teda u levnych vyrobku s provedenim konektoru ano?

Příspěvky [1 až 20 z 22]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Nezařaditelné » Opticky kabel

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£