Téma: Traverza přes trandy - síla matroše

Zdravím, mám dotaz - potřebuji připevnit tranzistory pod traverzu ( autozes. Magnat rave 440, kluk mi to přinesl v bídném stavu a ty traverzy tam nejsou ) a zajímá mě, jak silná musí být, aby přitlačila a neprohnula se. Mám na mysli materiál hliník. Mám tady sílu 5mm a nejsem si jistý, co to po nějaké době udělá. Prosím někoho zkušeného o odpověď. Dík, Dan.

Re: Traverza přes trandy - síla matroše

5mm naprosto v pohodě a s rezervou stačí. Sám dávám o tlouštce klidně i jen 2mm. Většinou je to to poslední na čem záleží. Samotná DPS je vždy připevněná k tělesu chladiče šrouby a ty malé traverzky pak "drží" jen tranzistory na chladiči. Žádná věda ani voodoo.

(upravil Dandy87 9. 2. 2013 10:09)

Re: Traverza přes trandy - síla matroše

Jo, díky za odpověď. Šlo mi hlavně o to, aby to za čas prohnutím a vibracemi nepovolilo. Pokud je to jak říkáš, dám tam co mám. Pokud máš s autozesilovači dost zkušeností, zajímalo by mne, jaký to má klidový odběr - vzhledem k měniči napětí, jen tak pro zajímavost. Zkoušet to budu přes baterii. Mám k tomu jen schema bez dalších údajů. Ještě jednou dík. Dan.

Re: Traverza přes trandy - síla matroše

Nepovolí, jenom je ještě dobrý to pak "zajistit" dvousložkovým epoxidem (pro klidný spaní a jistotu).

Tenkrát jsem měřil odběr jednoho čínského klasického autozesilovače se čtyřmi páry koncových tranzistorů, šesti FETy v měniči a jednou bábovkou. Bez jakéhokoliv signálu to brale lehce nad 20W. Je to prý způsobené i nekvalitním jádrem bábovky. Kvalitnější zesilovač by nejspíš měl klidový odběr nižší.

Re: Traverza přes trandy - síla matroše

Fajn, opět děkuji za odpověď smile .