Re: rodinný domek - prouďák

Pokud byste si přečetl připojovací podmínky, tak v elektroměrovém rozvaděči proudový chránič nění dovolen. Chránič nemusí být 300 mA, ale s citlivostí nejhorší 300 mA, tedy i 100 i 30 mA je dovolen. Ovšem pozor na kapacitní proudy např. při přepětí. Můžete se totiž vrátit po týdenní dovolené a mrazák může být s kompletním objemem masa na vyhození.  Dále jsou také chrániče G a S a také typ AC a  A. Kdo nedokáže praktickými zkušenostmi obhajít ten který typ, tak ať raděj neradí na fórum. Je potřeba, aby to rozhodl někdo ze zkušenostma.

Re: rodinný domek - prouďák

Víc rozvaděčů do malýho dvoupatrovýho domku bych neosazoval. Dá se něco ušetřit na kabeláži, zase se to prodraží na rozvaděčové bedně a prvcích co jsou do toho potřeba.
Co děláme normální baráky volíme jednu velkou bednu s dostatečnou rezervou pozic pro rozšiřování projektu za běhu, případně kvůli dalším věcem, které se během stavby, případně pozdějí můžou vyskytnout. Pokud jde o větší instalaci než nějákých 24 modulů, přesvědčuju lidi aby brali rovnou řešení profiplus od moellera nebo něco adekvatního aby se v tom dalo normálně pracovat (stojí to sice o pár stovek víc, ale dělá se s tím diametrálně jinak).

(upravil Hippo007 6. 1. 2013 18:02)

Re: rodinný domek - prouďák

Lukáš33, Lojzek: Podpořit svá slova odkazem na ČSN a připojovací podmínky dodavatele elektřiny by nebylo špatné. Takhle je jen řada z tvých tvrzení plácáním do vody.

Dle ČSN 33 2000-4-482 je v místech ohrožených požárem v síti TN-S předepsán proudový chránič s jmenovitým rozdílovým proudem IΔn≤300mA.
Pro ochranu osob je předepsán proudový chránič s jmenovitým rozdílovým proudem IΔn≤30mA (ČSN 33 2000-4-41 ed.2).

Domovní rozvody jsem už řadu let neprojektoval, tak neznám z hlavy aktuální znění norem, musel bych do nich se v práci podívat. Před pár lety byla výjimka pro zásuvky např. pro mrazničku, ledničku, které nemusely být za proudovým chráničem (ale zásuvky musely být označeny štítkem s textem, který vymezoval jejich použití jen pro daný spotřebič). Jestli už tato výjimka neplatí, rozhodně doporučuji, z důvodu který popsal MilanTuma, použít před chladničku / mrazák chránič typu G.

Re: rodinný domek - prouďák

dobrý den, chtěl bych se zeptat ještě na hromosvody. upřímě nemám ani nejmenší tušení jak to nakreslit, kamarád mi poslal toto

Spoiler

http://img819.imageshack.us/img819/6315/img20121017094511.jpg

myslíte že to takhle bude stačit?

Re: rodinný domek - prouďák

chtěl bych se zeptat, neví někdo jak se provádí nouzové osvětlení, např na schodišti atd? předpokládám že z 12 V baterie do nouzových světel, ale jak je zajištěno zapnutí v případě výpadku? rozpínacím kontaktem nějakého relé? nebo je to ještě více sofistikovanější?

Re: rodinný domek - prouďák

Řeší se to tak, že třeba každý třetí světlo je verze s nouzákem. V tom už je aku i spínání, a musí do něj vést dva fázový vodiče- "spínaná fáze" od vypínače [tedy společná s ostatními tělesy] a "stálá fáze" mimo vypínač, ze který se nouzák trvale dobíjí.

Web

Re: rodinný domek - prouďák

ano, a když tam napětí je ( stálá fáze) tak to nesvítí a když je výpadek napětí ( stálá fáze tam není) tak se světla automaticky rožnou.

Re: rodinný domek - prouďák

Tak tak. Nouzáky mají vestavěné baterie ze kterých jsou potom napájené. Nouzáky mohou být i ve tvaru klasických světel, nemusí to být nutně jenom takové ty malá světla s piktogramem.

Malá orientační svítidla s piktogramem jsou napájená pouze stálou fází (kabel 3x1,5) Svítí pouze při výpadku proudu.
Kombinovaná světla jsou napájena jak stálou, tak spínanou fází  (kabel 5x1,5). Chovají se jako normální svítidla a při výpadku proudu svítí bez reakce na vypínač.

(upravil Dohnalik 29. 1. 2013 22:18)

Re: rodinný domek - prouďák

Ve většině případů je tam dobíjecí elektronika, která řídí i spínaní nouzáků. Napětí 12V se asi moc nepoužívá, většinou se vede alespoň 24V kvůli úbytkům na vedení.

Re: rodinný domek - prouďák

Pro rodinné domky není nouzové osvětlení povinné, pouze doporučené.
Použije-li se pro nouzové osvětlení svítidlo na 230VAC s akumulátorem a vlastní řídící / dobíjecí elektronikou, je dobré z důvodu kontroly funkčnosti svítidel a pravidelných vybíjení akumulátorů (kvůli udržení kapacity akumulátorů, obvykle se o tomto požadavku píše v návodu k svítidlu) mít možnost centrálně (třeba vypínačem v rozvodnici) trvalou fázi vypnout.

Re: rodinný domek - prouďák

ano vím že to není povinné. každopádně jsem to nějak spáchal. všem zůčastněným děkuji.