(upravil pepsimus 4. 1. 2013 14:08)

Téma: rodinný domek - prouďák

Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat na prouďák.
v normě: ČSN 33 2130 ed. 2, čl. 7.6.17 Je li konstrukce rodinného domku či bytu zcela, či částečně z hořlavého materiálu, pak přívod musí mít chránič 300mA.
tj centrální 30 nebo 100mA chránič je z hlediska ČSN 33 2130 čl.7.6.17 také vyhovující? (nejspíš jo)

takže jestli to chápu dobře, je potřeba prouďák na přívod do 300mA , ale kam ho dát? k el.měru (na plotě)?
omlouvám se za asi hlopý dotaz, dělám do školy projekt a nejsem si jistý jak to má být.

edit: u zásuvek na 32A může být jištění FI=100mA?

popř ještě bych se chtěl zeptat na chránění pc, má před ním být chránič? někde sem tuším četl ,že se před něj nedává. kdo mě pak zaručí, že místo něj nešoupnou nějakej jinej krám, kterej je zabije?

Re: rodinný domek - prouďák

Co je to za domek? Dřevěný srub? smile
Jestli je to normální domek, tak na přívod klasický jistič a do poddružného rozvaděče chránič. Přes chránič 30mA musí být dnes všechny zásuvky (neboli všude kam se dá připojit pohyblivý přívod) a je jedno, jestli je to na 230V nebo 400V.

Nevím kde jsi četl, že PC nemusí být přes chránič. Musí, jelikož PC připojuješ do zásuvky, kterou můžeš kdykoliv jindy využít třeba pro vysavač. Pro PC se spíš doporučuje přepěťová ochrana.

Edit: Pár odborníků kdysi hlásalo, že se chránič k PC dávat nemá kvůli spínaným zdrojů. Zapojujeme přes chrániče celé PC učebny a ještě se nestalo, že by vypadl chránič kvůli zdroji v počítači.

Re: rodinný domek - prouďák

... bez ohledu na ne/hořlavost, mohu doporučit centrální chránič 300 mA každopádně, a následné 30 mA chrániče apod. inteligentně rozhodit do větví tak, aby např. vyhazováním chrániče kvůli topné spirále bojleru, pračky, ohřívače vody apod. nebyla rázem bez proudu celá koupelna, chodba, dům, apod. Případně si lze např. do rozváděče, apod. zhotovit zcela "nechráničový" 3f nebo 1f vývod tak, aby v případě potřeby bylo možné jej použít jako řekněme servisní. Což sice nemá oporu v normě, ale norma nepamatuje na vše, a kdo má postaru např. jen jeden chránič na celý dům, může být kvůli jedné triviální závadě v pátek večer bez elektřiny až do pondělí, neboť ne každý hned do svého rozváděče může sám či sežene elektrikáře.
Moje zkušenost říká, že PC, vysavače, některé UPS, aj., zejména z dob přibližně 2005 až 2016 vyhazovaly spíše jističe 16 A, než chrániče tam kde byly, takže bylo leckde třeba jističe přeosadit pomalejšími. Kupodivu jsem to zaznamenal spíše v Al rozvodech. Není nic příjemného, když muž se věnuje blahu lidstva např. zálohováním dat na externí USB disk nezapojený přes UPS, a další člen rodiny se rozhodne věnovat čistotě, zapne vysavač, a je po zálohování. Příkladů bezpočet.
A nouzová světla všude, kde to má smysl, a není to proti zdravému spánku, sousedům, případně zvěři, neuráží to hrubě estetiku bydlení, výrony architektonické tvořivosti, atd. Lézt potmě z vany ...
Tolik malá subjektivní zkušenost.

Re: rodinný domek - prouďák

děkuji za vyčerpávající odpovědi.

Pár odborníků kdysi hlásalo, že se chránič k PC dávat nemá kvůli spínaným zdrojů.

jojo to je přesně ono.
ano je to normální domek. ještě než to zapomenu, vyčetl jsem že na sloupy se už nesmí dávat pojistky nožové, ale pojistkový odpojovač SP182/PSP1P. s kamarádem jsem se o tom bavil a on říkal, že to není pravda. co si o tom myslíte?

k tomu chrániči, mistrem mi bylo doporučeno ať dělím PEN až v podružnym, tak jsem to tak nakreslil. tzn kdybych chtěl FI už v HDO( předpokládám, že tam se dává centrální FI?) tak bych musel PEN dělit tam a to už se mi nechce překreslovat (:D).

mám tam 2 patra a na každé jsem hodil rozváděč a do každého plánuju 1FI, protože on ten chránič není levná záležitost smile , vím , že to je jen projekt, ale mám to k matuře ,tak to nechci mít moc zprasený+ dotoho máme u matury obhajobu projektu. smile
teď tedy přemýšlím jestli mám přidělat hl FI 300mA a předělat rozdělení PEN a pak jestli mám přidat do podružnejch 4 FI (do každého 2) na obvody zásuvek a světel a rozdělit to aspoň takto. (tzn pokud vyhodí FI zásuvky, světla stále půjdou a druhé patro bude nedotčené)

k těm nouzovkám, to se dělají bodovky (např na schodišti,v chodbě)?

Re: rodinný domek - prouďák

ČEZ normálně osazuje nožovky, o nutnosti pojitkového odpojovače jsem neslyšel.

On ten chránič už na přívodu se prodraží dvakrát. Zaprvé bude drahý přístroj jako takový + bude mnohem dražší kabel. V klasické instalaci ti stačí přívod třeba 4x10mm2, kdežto s chráničem už musíš dát 5x10mm2. Podle mého je prouďák na přívod zbytečnost.
Nko si uděláš z PEN až v baráku. Další zbytečnost je rozvaděč na každé patro. Pokud to není budova typu škola, úřad a podobně, tak stačí jeden centrální rozvaděč se vším.
Pokud chceš řešit, aby se obvody navzájem neovlivňovali, tak použij jističochrániče. Jsou sice krapítek dražší, ale nemusíš řešit, že ti jeden prouďák odstaví několik obvodů. Jinak stačí osadit dva 3f chrániče. Jeden na zásuvky a druhý pro zásuvky a světla u vody (koupelna, kuchyň). Pro obvody které chceš mít ochráněné proti výpadku (například zmíněný PC a zálohování) nasadíš jističochránič, nebo 1f chránič zvlášť. Netřeba v tom hledat zbytečnou vědu a celou věc zbytečně prodražovat.

Normálně se to řeší

Sloup (nožovky+3f jistič) -> přívod 4xněco -> rozvaděč s 3f vypínačem, rozdělením PEN na PE a N + ostatní výbavou

Nouzové osvětlení má v sobě vlastní zdroj. Pokud je to normálně používané světlo, které má při výpadku svítit, musíš k němu dotáhnout 5x1,5ku s ostrou a spínanou fází. Pokud vypadne ostrá (výpadek proudu), světlo bude svítit z zdroje. Jištění nouzáků samostatně. Dělá se spousta typů. Může to být vzhled klasických svítidel, nebo jenom tabulka s nálepkou únikové cesty.

Re: rodinný domek - prouďák

dobře, dobře, děkuji. pokud si znovu nebudu vědět rady zase se na vás obrátím. (:D)

děkuji.

(upravil Digiting 4. 1. 2013 17:30)

Re: rodinný domek - prouďák

... nechtěl bych to zde zanášet romány:
1/ Kde si nejsem jist, chodím s pokorou za revizním.
2/ V domku s 3f centr. chráničem v podružném, a s HDO, jsem rozdělil PEN již v hlavním r. Stykače buzené přijímačem HDO, a pochopitelně rovněž předjištěné, dostávají od přijímače povel připojením nulového vodiče (nikoli fáze), a ten nesmí přijít z místa před chráničem, neboť by vyhazoval chránič. Alespoň taková jest moje zkušenost s daným přístrojovým osazením. 
3/ Na domek více než jen 2 x 16 pozic v podr..rozváděči. 3 x 16 je minimum, na dvojpatrový 4 x 16, 2 x 24 apod., a více. Dnes se šetří, a zítra se bude chtít šetřit ještě více, a na regulaci, dálkové měření a ovládání "po drátě", jakož i vysílače či přijímače FM, IR, ochranu majetku, komunikaci po domě i ven, zvonky, servisní zásuvky, podružné měření, vyhrazené spotřebiče, nové typy ochran (např. přepěťových) se moc nepamatovává.
4/ Používání FI na světelné okruhy má svoje úskalí, jakož i výhody. Když se např. kovový lustr při výměně žárovky rozhodne šlehnout svého majitele na štaflích či židli, a majitel díky FI přežije ty coulomby, jouly a watty, jakož i následný pád, tak by se mohl pochválit, když si napříště před výměnou žárovky celý okruh prostě vypne přehledně popsaným jističem. Ale pokud bych se měl rozhodnout, třímaje v ruce 2 kusy FI 30 mA, kam je v patře dám, tak jeden každopádně padne na koupelnu, sprch.kout, venk. zásuvku, apod., a druhý bych raději než na světla dal do dětského pokoje, nebo tam, kde se rovněž cvrndá - na rychlovarnou, na lednici, sporák, mikrovlnou troubu, mokrý vysavač, zahradní gril nebo bazén (tam 10 mA), apod. 
5/ Nouzová světla jsem použil se 4 W CCFL a s 1200 až 2000 mAh NiCd uvnitř, dobíjeným prakticky stále, po 11 letech vydrží po odpojení svítit cca 40 až 50 minut, původně 60 minut. Koupelna, nad rozváděčem, na chodbě bez oken a prosklených dveří, dobrý je i sklep, dílna a garáž, jakož i venkovní přípojnice (sloupek elektro) neboť náhlá tma s cirkulí (maflem) v ruce nebo s přepravkou jablek se schodů dolů, apod. ...
6/ Rozhození do okruhů a pořešení souběhu podle zdravého rozumu, a zanlosti chodu domácnosti, a případná přednostní relé. Pak se neplatí za zbytečně velký hlavní jistič před elektroměrem, RD vystačí s 3 x 25 A, protože když zrovna teče 14 A do kuchyňské trouby, není potřeba v kuchyni ještě topit 2 kW přímotopem nebo sálavým panelem, apod., zatímco při vaření se zhusta používá rychlovar. konvice na podlévání, apod. takže jiná fáze v kuchyni by měla tu konvici obstarat. Bohužel, při vaření, t.j. obvykle v době vyššího tarifu, hospodyňky obvykle pouštějí i praní, neběží-li v domácnostech s dětmi imrvére.
7/ Opatrně s těmi různými fázemi do krabiček (tam kromě 3 f krabic s 3 f vodiči nepatří vůbec) a na místa s propojenou audio, video, a podobnou technikou, např. i zdravotní, masážní, apod., háklivou na zemní smyčky, resp. zavedení rozdílového potenciálu z jiné fáze.
Jestli to trochu pomohlo ...
Chyby po sobě neopravuji, bylo to spěšně.

V mezičase přibyl Babakusův příspěvek. Z hlediska mé zkušenosti bych mohl dodat: V některých případech jsou podruž. rozváděče pro každé patro zbytečnost, jinde ale 5 x 6 mm2 tažený do druhého podružného rozváděče 12 metrů může ušetřit 300 a více součtových metrů cyky, cykylo, 3 x 1,5 mm2 až 3 x 2,5 mm2, nebo poctivých PE 4 mm2 až 6 mm2. Je dobré znát místní situaci.

Re: rodinný domek - prouďák

pepsimus: ČEZ má ve standardu skříně SP/NSP1P výrobce DCK Holoubkov a ty výhradně používá. Tzn. 3x nulkové poj. spodky, přívod / vývod max 35mm2.
Je na to metodika a nebo když se podíváš na stránky DCK uvidíš jednotlivé schválené typy distribuč. společností

Web

Re: rodinný domek - prouďák

Prakticá: mám na patro v domku (4+1) jen jeden centrální 30mA.  Je tu cca 6-7let a za tu dobu vypadl jen 2x (od parní žehličky která měla svod). Spodní patro je ještě postaru bez chrániče ( tam taky nic nepadá. smile

Ale jak jsem slyšel před 2-3rokama na školení - 50-sátce, tak se doporučuje mít samostaný pro ledničku, aby když vyhodí centrál se všechen obsah nezkazil... Prý starší bojlery jsou často zdrojem výpadků (svodů). Je pravdou, že jsem kdysi měl jeden 16-tiletý, který prorezl a lehce to prosakovalo do kabeláže... Takže možná rozdělit na dva okruhy - a ten jeden asi jen ledničkou, případně se zásuvkama poblíž ní.

Re: rodinný domek - prouďák

Vubec ta otázka mi přijde zbytečná,kdyby to byla například zubárna nebo nemocnice tak tam ta  citlivos se dává 100mA.Ale pokud nemáš nějaké extra prostředí tak normálka 300mA to je práh,kdy se začne chvět srdeční chlopeň a jestli máš dúm z cihel nebo ze dřeva,to tomu chrániči je ukradené,pr. chránič chrání žívoty lidí a né před požárem a zkratu od toho je tam jistič.

To PC určitě přes chránič ale napěťový ne proudový.Hlavně koupit přepětovku s všemi 4mi stupni ochrany jinak je celkem k prdu.

(upravil Lukáš33 4. 1. 2013 18:17)

Re: rodinný domek - prouďák

pepsimus:Ježiši proč 1f chránič když 3f od moleru stojí jen o 70kč víc než 1f.Dej to na celej byt a je pokoj.Dokonce je to ted snad i v normě,že musí být 3F
Ty některé bojlery to opravdu shazují,ale má to pak dúvod,hádej proč.

(upravil Lojzek 4. 1. 2013 18:20)

Re: rodinný domek - prouďák

no když jsme u ledniček tak nevím ale chlapi mají v paměti že prostě ledničku přez chránič nehodí - viz co psal zuku.
Dále bych u úvaze ,,kolik počtů chráničů dát'' přihlédl na jejich max. zatížení ( obvykle 25 a 40A ) Dále tu možná nepadlo, že při vedení z elektroměrů do poddružných rozvaděčů záleží jak na počítaném příkonu domu, bytu atd.  a 4žíly nebo 5žíl? prostě do průřezu 6 musí být 5x a od průřezu 10 nahoru můžou být pouze 4žíly.

A ted se zeptám já, kdy se může a kdy se nemusí tahat ZŽkabel spolu s přívodem a v jakém průřezu se tyto ZŽ kabely musí tahají?

ještě se vrátím k 1. přízpěvku

pepsimus napsal:

Je li konstrukce rodinného domku či bytu zcela, či částečně z hořlavého materiálu, pak přívod musí mít chránič 300mA.

Nevím jestli chráničem ale u dřevostaveb a dřevěnic by jištění mělo být o řád nižší než v nehořlavém vedení ( pod omítkou, sádrokartony atd.)
čili 3 C 2.5 nejistíme 16A ale pouze 10 (13A) to samé je i u 3 C 1.5 kdy by mělo být jištění 6A. Pokud máš zadané tohle tak na to si dej u maturity pozor. a měj na paměti že když se tě zeptá u maturiky komisař ,, co se jistí? '' odpověz mu že se jistí přůžez vodiče a jdeš s 1 +

(upravil Lukáš33 4. 1. 2013 18:27)

Re: rodinný domek - prouďák

S přívodem žádnej zž netahej"proč!Tam se tahá FM ko na hodiny a to cykynou 3x1.5.
Zž se dává do koupelen a to ke všen vodivým-neživím částím 4mm2 postačí + ještě ke kotlu,kde se spojí i vývodní trubky pokud jsou vodivé, a ještě k bojleru.

Lojzek:pokud použiješ normální kulatou cykynu tak u dřevostavby je to jedno,protože je vyráběna tak že splnuje normy i na dřevu.

Re: rodinný domek - prouďák

Podle normy by kabel 5x měl už vést od rysky(novostavba).Prúřezy jsou dle stupně elektrifikace daného objektu,což je podle toho zda se netopí elektrikou na čem se vaří atd.

(upravil Lojzek 4. 1. 2013 19:22)

Re: rodinný domek - prouďák

no jasně, nevím co přesně říká norma ale jak jsem byl s šefem dělat revize ( u firmy jsem byl asi 2 měsíce) tak jsem si všiml že v rozvaděči jsou samé 13 a 6 jističe, ptal jsem se proč, a řekl mi tohle!! Jinak proč tedy při dělání asi 5 Patrového baráku jsme do každého bytu tahali od hodin 5x6 + 4 ZŽ a i z rysky z venku z nožovek jsme tahali kabel 4x25 tuším a 16 ZŽ do rozvaděče s hodinama???
Mluvím o rozvodech TNC, TNS, TNC-S ( další jako TT neznám big_smile )

Re: rodinný domek - prouďák

Jo protože vlastně u paneláku se to tak dělá,to je zvláštní pospojení,právě kvuli tomu jak je ten barák vysokej,když to někde vyštrachám,tak to jsem hodím.Ale stopro je to kvuli těm patrúm jinak se rozvaděče spojují ještě na ekvipotenciální svorkovnici k pásovině v zemi.

(upravil Lukáš33 4. 1. 2013 19:49)

Re: rodinný domek - prouďák

Tak jsem to našel,ale je to něco jiného.Kovová trubka dálkového vedení bude mít v nejvyšším patře menší impedanci od hlavního domovního pospojení než vodič PE,pokud je rozdíl potenciálu větší než 50V tak se to propojí vodičem 2.5 (4)mm2

Jen mi je divné proč,když je to už pospojené přívodním kabelem a už vúbec nechápú proč od rysky.K pásovině do země bych to bral,ale proč do rysky?

(upravil NNNTomas 5. 1. 2013 22:41)

Re: rodinný domek - prouďák

Od "nožovek" do elektroměru se tahá 4xněco... až v rozvaděči v baráku se to rozdělí, až tam přece míváte proud. chrániče...

"ano je to normální domek. ještě než to zapomenu, vyčetl jsem že na sloupy se už nesmí dávat pojistky nožové, ale pojistkový odpojovač SP182/PSP1P. s kamarádem jsem se o tom bavil a on říkal, že to není pravda. co si o tom myslíte?" Není to pravda.

Re: rodinný domek - prouďák

NNNTOmas: "Od "nožovek" do elektroměru se tahá 4xněco... až v rozvaděči v baráku se to rozdělí, až tam přece míváte proud. chrániče..."


AYKY 4x16 nebo Cu 4x10

http://www.cezdistribuce.cz/edee/conten … 01_web.pdf

Web

Re: rodinný domek - prouďák

Však já vím wink