Téma: Symetrický splitter, rozbočovač

Zdravím,
mám jednoduchou otázku - jak rozbočit audio symetrický signál? Tak abych mohl na jeden zdroj signálu připojit 2 zesilovače?

A ano, hledat jsem se pokoušel.
Děkuji za každou kvalitní odpověď.

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

No pokud je to klasická linka, ta snese ledascos, tj sklidem vraz 2 zesilovače paralelně, tj vstupy paralelně.
XLR to znamená kabel propojit 2 s 2 a 3 s 3, na 1 je stínění, jeslti se nepletu smile
Samice bude jedna a samce budeš mít 2, Zapojený paralelně.

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

Takovéhle řešení mě napadlo také, ale nějak se mi nechce věřit, že to bude fungovat na 100% resp. že nebude znát rozdíl při zapojení jednoho nebo dvou zesilovačů.

Další otázka zní jak smíchat (sloučit) kanály dohromady pro např. subwoofer? Také v symetrice, stačí klasicky přes rezistory cca 10k spojit hot+hot a cold+cold?

(upravil Jan16 18. 12. 2012 0:03)

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

Rozbočení propojené "natvrdo" je naprosto normální řešení, ničemu to moc vadit nebude.

Sloučení L a R přes odpory ti zhorší odstup kanálů. Jak moc záleží na impedanci budiče. (pokud má zdroj signálu impedanci 100ohm, sloučíš to přes odpor 10k na vstup o impedanci třeba 20 kilo, tak snadno dopočítáš, kolik proleze mezi kanálama).

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

Co znamená moc vadit nebude? smile

A jak tedy sloučit kanály mezi sebou? Např. sloučit až za OZ?

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

Abych nechodil okolo horké kaše - potřebuji z jednoho zdroje (mixážní pult) zapojit jeden zesilovač pro subwoofer a jeden zesilovač, kterému bude předcházet EQ pro oříznutí dolních kmitočtů pro satelity.

(upravil Dalča 18. 12. 2012 17:34)

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

Tohle snadno neuděláš, bez nutnosti kompromisů. Vraz tak crossover, ten ti to rozháže právě tak jak potřebuješ. Nemusíš řešit výhybku pomocí EQ.

Crossover koupíš za pár kaček a EQ vraz před něj, abys měl možnost "doštelovat" zvuk
Slušnej crossover se dá koupit kolem 3 litrů.

EQ uřízneš sice "spodek" k satelitům, takže se to zdá OK, ale do SW budeš tavit plnej signál.

1) je to zbytečný, SW to nezahraje ale bude to kurvit
2) SW to nezahraje, ale tepelně ho to bude zatěžovat
3) máš pasívní výhybku v SW tj SW vysoký kmitočty odfiltruješ, ale zesík budeš trápit dost brutálním impedančním průběhem. Nahoře pojede naprázdno a dole do plný zátěže.


Některý PA zesíky mívají výhybečku v sobě (Cresty) a v zadu se dá zapnout....

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

Mému stavu odpovídá přesně 3) možnost. smile
Pokusím se spíchnout nějakou tu výhybku  resp. pouze dolní propusť pro subwoofer....

Pořád, ale nevím jak správně sloučit kanály.....?

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

přes ty desetikilový votpory by to mělo jít uspokojivě. Přeslech L R tam sice bude, ale asi né tak kritický, aby to něčemu extra vadilo.

Pokud si troufáš (máš možnost) udělat tam ještě oddělení s nějakou čtveřicí OZ, pak to bude dokonalé.

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

No viděl bych to na OZ se zesílením 1 a sloučit až za OZ. A dolní propusť je lepší udělat tak že se signál převede na nesymetrický pak se zapojí propusť a pak zpět udělat symetriku? A nebo 2× dolní propusť pro Hot a Cold - tahle možnost se mi nezdá moc košér protože ty propusti nebudou stejný na 100% tak by se zřejmě narušila symetrika, nebo se pletu?

(upravil Jan16 19. 12. 2012 0:27)

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

Pokud umíš a máš možnost si hrát s OZ, tak nevím, co tu pak řešíš smile

Předpokládám, že se snažíš o vyhybku pro sub. Tzn potřebuješ desymetrizovat L, desymetrizovat R, sloučit , vlastní LPF, a symetrizovat.

Snad za následující nebudu pověšen za kule do průvanu:

Spoiler

http://i47.tinypic.com/6dwwax.jpg


Vstupní desymetrizace stojí za prd, co si budem nalhávat, potlačení soufázové složky bude tak... 30dB? Ale lepší než nic. Pro 40-50dB by se na desymetrizaci musely použít dva OZ. Tohle má nevýhodu tu, že každý vstup (myšleno záporný vůči kladnému né L proti R) má jinou impdanci, zde 10k záporný vstup a 20k kladný. Ale ono to funguje taky, ale jak jsem řekl, potlačení soufáz. bude spíš malé než velké.
subsonic 22Hz na PA je nízko, to jsem vytrh kus schématu mojí vyhybky pro domácí sub. Přepočítat ten filtr snad nebude problém. na 45Hz si to akorát říká o 100nF místo těch 220nF kondů. (100n 33k je 48Hz, 120n 33k je 40Hz)
Přeladění vyhybky 40-230Hz je myslím postačující. Není však lineárně rozprostřené po dráze poťáku, musel by se tam použít asi dvojitý exp., a to potěškoště někde shánět. v polovině dráhy to tuším je asi 65Hz.
Vstup je ošetřen proti vniku nadakustických kmitočtů 160kHz 6dB/oct (70kHz to pak vychází pro cca 180p zatloukače, klidně bych tam dal těch 180p)
Odpory 100ohm na výstupu jsou myšlene tím směrem, aby výstup OZ nepracoval přímo do kapacity kabelu, rychlému OZ by to asi nemuselo být příliš po chuti.
Vyhybka má pro frekvence pod dělícím kmitočtem přenos cca 1 (při "hlasitosti"=max).
Není to plnohodnotná vyhybka (postrádá nejen třeba šikovný prvek delay), ale jistě by to mohlo taky dobře posloužit.

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

Za koule tě nikdo věšet nebude, s OZ umím, ale když  mám možnost se na fóru zeptat zkušenějších tak ji využiji. Děkuji ti za odpověď a schéma.

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

Není zač.

Tak mě napadá.. Nevím, jak přesně vypadá instalace tvého aparátu, ale běžně bývá vyhybka v racku u zesíků, a od mixpultu jí dělí třeba 30m anakondy. Pokud by ti nevadily dva OZ navíc, zauvažoval bych o lepší desymetrizaci.

Lepší schéma na desymetrizaci třeba zde:

Spoiler

http://i50.tinypic.com/289fvy1.jpg

Ten odpor úplně navrchu určuje napěťový přenos, takto je to něco pod 2. Potlačení soufáz by mělo být min 40dB. Při použití přesných odporů to bude víc. Ten 220p kond u vstupu je jen zas zatlučení VF kmitočtů, zde cca 50kHz.

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

Díky za další vyčerpávající příspěvek. Našel jsem doma starou PE 01/2005 na str. 20 je od V. Voráčka zapojení "Řídicí obvod pro subwoofer" kde je použito sloučení kanálů ještě před desymetrizací a desymetrizace je provedena stejným zapojením jako u tvého schématu. Použiji tvoje první schéma, zesilovač mám od pultu vzdálen max 10m.

A jaký máš názor na zapojení dvou zesilovačů paralelně? Je nějak přínosné rozdvojení provést přes OZ?
Díky.

(upravil Jan16 19. 12. 2012 0:50)

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

Myslíš vstupy zesilovačů paralelně? Spoj to na tvrdo. Nic se nestane.
Některé PA zesíky, co jsou vybaveny XLR obojího pohlaví mají někdy ty XLR navzájem proklemované. Tedy neřešit. Z jednoho solidního zdroje signálu by to mělo 2-3 "spotřebiče" určitě zvládnout.

Vem to tak, že pokud vstup jednoho zesíku má imp. 20k a druhý taktéž, dohromady je to 10k. To máš jako kdybys tam zapojil jiný zesík, co má vstup těch 10k. A dokud je výsledná impedance v součtu pořád ještě rozumně velká, budič to zvládne ukrmit.

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

Super díky.

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

Ještě se zeptám na jedno, co přesně vadí zesilovači na nerovné impedanční křivce? Domnívám se, že i fullrange reprobedna nemá rovnou impedanční křivku - výškový reproduktor přece zesilovač nezatíží tolik co hlubokotónový, nebo ne?

(upravil Dalča 23. 12. 2012 20:18)

Re: Symetrický splitter, rozbočovač

Dobrej zesík rozchodí lecos, ale měl jsem v rukou takové existence, které pokud by krmily jen basák přes LC výhybku a na vejškách jely naprázdno byly ochotny tvořit solidní DV vysílače. Neptej se proč, já je neanalyzoval.
Pokud na to hodíš fulrange bedny, mají impadanční křivku taky kostrbatou, ale pokud tam vrazím SW s výhybkou tak na vejškách jede naprázdno a na basech do 4 ohmů. Teorii by ti asi dodal kazzzatel nebo sinclair, já v tomto nejsem kovanej tak dobře, jako oni.
Ten zesík jsem "vyléčil" pím, že jsem k SW vrazil cca 10 ohmový odpor přes nějakých 5 mikro kondík a bylo po ptákách. Zasík se přestal hřát a fungoval pak ještě dlouho...