Re: SDA 350-konce na "špagátech"?

Děkuji zúčastněným,že diskuzi vrátili do smysluplné podoby...
Vzhledem k tomu,že bude zes zabudován v subu,mám neomezené konstrukční podmínky.Takže mně napadlo,že ten chladič s koncama bych mohl dát zespod desky.Pak by to byla otázka tak cca tří centimetrů.
Ale asi nejlepší a nejjednodušší bude zanést chladič mému soustružníkovi,ať mi do něj profrézuje větší osazení a pak jej přišroubuju na to původní účko.Přijdu tak o dvě nebo čtyři žebra,což mi nevadí,protože je ten zes celej hodně do Béčka...

Re: SDA 350-konce na "špagátech"?

Nějak si Dalčo nerozumíme, neptal jsem se na tvůj názor, jak to dělat, ale jak udělat tu cívku podle sinclairova zadání.
Ty tedy navrhuješ "toroidy od RWMO, VT40U a tam vrazíš i 6 závitů CYA 4" ?
Při jakém proudu se bude ta cívka sytit  a jakou bude mít indukčnost při malých proudech ?

Jenom otázka: můj skromný dotaz  "A na co dvaapůlku ?" je nějaké kamenování ???

Asi jo, když k tomu máš takové blbé výmluvy, že myslel to a ono.
Ty normálně děláš kabeláž lakovaným drátem ? o průměru 1,8 mm ?


zuki: ty jsi to měřil, že k tomu máš takový "odborný" výklad ?
To jak je součástka "indukční" jaksi udává indukčnost, ta je kolik pro takový odpor ?

Re: SDA 350-konce na "špagátech"?

Chlapi, tady Danhard vas tu nejak trénuje smile smile

Desktop: EVE Audio SC203+ sub EVE TS107, Asus Xonar. HT: ELAC AM180, Pioneer VSX-924-K

Re: SDA 350-konce na "špagátech"?

zuki napsal:

Běžný drátový odpory (ala bílý kvádřík, který jsou v NF konstrukcích poměrně obvyklé) jsou na pár MHz už dost indukční

Jeden z GM jsem rozklepl, někde mám i fotku. Je tam malinký klasický odpor průměr asi 5mm s pár závitama tenkým odporovým drátem, indukčnost bude poměrně malá. Větší průser bych viděl v tom mizerném nabodování odporového drátu na čepičku.

Web

(upravil zuki 29. 12. 2012 11:14)

Re: SDA 350-konce na "špagátech"?

Pro Danharda a Reeba:
Dělám občas (navrhuji) v rozsahu 3-30MHz zesilovače o výkonech několika set W a takovéhle věci jako vinutý odpory apod. opravdu v tomhle pásmu už na většině pozicích nemohu používat smile A "pár závitů" drátu používám třeba jako výstupní filtry nebo pracovní indukčnosti...

Takže nějakou tu zkušenost v tomhle rozsahu kmitočtů mám. A hodně zjednodušený odhad indukčnosti je 1uH/1m délky. Takže např. 6z drátu na odporovém tělísku 5mm je 10cm drátu + nějaký ten vývod je dle tohoto odhadu 100nH... a to je na 30MHz už skoro 20R. Takže pro rychlé tranzistory už zajímavá indukčnost... viz níže 30MHz tranzistory a 10cm přívody u Yeayerova zesíku.

Například některé rychlé (4ns on/off) výkonové tranzistory - FETy od IXYS - ty jsou relativně levné, ale s velkou vstupní kapacitou (které stojí desítky Dolarů a né stovky - ty dražší lze sehnat třeba jen s 500pF při 500W pouzdře smile ) - mají při těhle frekvencích na 1cm (nejlépe ještě kratších) nožičkách podstatně (vlastně úplně) jiný signál než je na čipu. Ladí se to celé na signál, který se jen odhaduje a nejde ničím změřit smile  Musí se ale zkontrolovat, že je vše správně přizpůsobeno a na délce nožičky tranzistoru signál směrem k čipu roste (nikoli klesá) smile  Takže v tom případě i na "blbých" 30MHz může být i 1cm problém... Tož tak...

Edit: zpět k tématu - 3MHz koncáky jde asi většinou (záleží i na celkové topologii a osazení zbytku DPS) ukrotit i na 15cm drátech
a např. před Vánocema byl u mě Yeayer s 10cm drátama k 30MHz koncům  (Leach zesík) a během 1hod jsme ho zklidnili (zakmitávala spodní půlvlna) pár malejma kondíkama zaletovanýma přímo na pouzdře tranzistoru mezi B a C. A stihli jsme i zkontrolovat a opravit přenos zesíku, který mu špatným osazením končil na 20kHz. Už si nevzpomínám přesně, ale předělal jsem to asi na 120kHz a změřili jsme stabilitu obdelníku do 3,9R paralelně s RC 1uF v sérii s 2R2 a OK  bez zákmitů a jiných nemravností.  Ale obecně je i u NF zesíku lepší drátama spíše šetřit... smile

(upravil danhard 29. 12. 2012 11:42)

Re: SDA 350-konce na "špagátech"?

zuki napsal:

Takže např. 6z drátu na odporovém tělísku 5mm je 10cm drátu + nějaký ten vývod je dle tohoto odhadu 100nH... a to je na 30MHz už skoro 20R.

Není to trochu zavádějící uvádět to jako výraznou indukčnost, když je to srovnatelné s indukčností přívodů ?

Jen pro úplnou informaci, na těch odporech velikosti 0.1R - 0.47R bývá 2 až 4 závity, indukčnost přímo u vývodů vnitřního tělíska 30-60nH, na kraji kostky 60-100nH.
Když to nahradím přímým drátem délky kostky, tak je indukčnost cca 50nH.

Hlavní bolest je nekvalitní přibodování tenkého odporového drátu na čepičku a také, že na vnitřní straně není drát ve styku se zalévací hlinkou. V těchto místech byly defektní kusy při přetížení přerušeny.

Kolik by jsi odhadl zuki indukčnost těchto cívek ?
http://servisdok.sweb.cz/dpa1000.JPG

(upravil zuki 29. 12. 2012 13:09)

Re: SDA 350-konce na "špagátech"?

Danhard: Odpověděl sis sám. Není to trochu zavádějící uvádět to jako výraznou indukčnost, když je to srovnatelné s indukčností přívodů ? 

Právě, že indukčnost takového odporu je stejného řádu, jako indukčnost diskutovaných přívodů... Jak sám píšeš. O tom snad ta diskuse byla (i když jsem ji nečetl celou). A o poruchovosti bílých 5W kvádříků - je to možné, já je moc nepoužívám a když tak je nepřetěžuji ( spíš tak 2x poddimenzovávám, aby neměly 250°C, ale méně...  a ty zatím drží smile Je to o rezervách (já vše max. tak na 70%)... Připomínka je to určitě správná, neb dnes většina výrobků dlouhodobě nevydrží ani 90% zatížení sad A starší typy drátových odporů snesou krátkodobě 10x výkonové přetížení a některé i o dost víc...

A k té indukčnosti na pdf: neznám přesné rozměry, ale odhadem z zmíněných 1uH/1m je to 0,2uH (14z na průměru 5mm je 20cm drátu). Pokud to zadáš např. do http://www.volny.cz/pjenicek/radio/clan … ivky1.html tak ti výjde to samé (odhad délky cívky 2cm).

Edit: Zajímavé, že ta empírie vyšla v tomto případě úplně stejně jak složitý výpočet, že? A když už jsme u toho odhadování - odhadl bys Danharde proč vychází nejvyšší Q LC rezonančních obvodů při impedanci L (C) 150-180R ??? Když teoreticky může rezonovat  všechno se vším smile
Ps: je to jen takové rýpnutí...

Re: SDA 350-konce na "špagátech"?

mám jednu zkušenost sice to přímo nesouvisí, ale vyvrací to to zatížení okterém se tu bavíte. dělal jsem si softstart a dal tam místo termistoru odpor 2x56R/10w paralelně. sice to nebyly ty bílé kostky, byly to ty hnědé válečky. bohužel jsem se špatně poďval a trafo zapojil obráceně. prohodil jsem primár a sekundár. po připojení do zásuvky (jen to trafo) trvalo cca 15-20s něž vyhodil jistič (ještě jsem tam neměl pojistku). za tu dobu se ty odpory rozsvítily jak žárovka kouřilo se z nich ,ale vydrželi a ani nezměnili hodnotu. jediný co tak třošku zčernaly, takže i dnes se najdou součástky, které vydrží to co výrobci slibují. jen tak na okraj, mám je tam doteď a budou tam i za 20 let.

Re: SDA 350-konce na "špagátech"?

To asi nebude úplně správný výpočet, když indukčnost cívky vychází stejná jako indukčnost přímého vodiče.

Ta je mimochodem u 0.5 mm drátu o něco víc, než ten hrubý odhad, cca 260nH pro 20cm drátu.

A co kdyby jsi zadal do toho slavného výpočtu třeba kontrolních 100nH, R 1cm, l 100cm ?
16 závitů ???

(upravil zuki 29. 12. 2012 14:31)

Re: SDA 350-konce na "špagátech"?

Kdybys dělal trochu do VF, tak bys věděl, že když nejsou na jednovrstvé válcové cívce nalepené závity jeden vedle toho druhého, tj. s mezerou větší nebo podobnou průměru drátu, tak to vychází podobně. Protože krajní závity válcové jednovrstvé cívky jsou totiž daleko od sebe a moc na sebe "neviděj" - mají malou vazbu. 

A do vzorce jsem zadal odhad 0,2uH (pro těch 14z - co jsem spočítal na tom obrázku zesíku), délku cívky 2cm a poloměr 2,5mm. Vyšlo cca 13,5z... Ale už bych s tím špičkováním přestal, jdu na oběd smile

(upravil Dalča 29. 12. 2012 14:31)

Re: SDA 350-konce na "špagátech"?

danhard:
Nenavrhuju  a nikomu nedoporučuju RWMO toroidy, jen jsem podotkl, že jsou i velký jádra na trhu k mání a za levnej peníz. Nech si každý používá to, co má v oblibě.

Ano používám lakovaného vodiče velmi často, jak na běžné propoje (malých napětí), tak na vinutí,
1) mám ho dostatek,
2) na vinutí čehokoliv je nejvhodnější.
3) větší průřezy po vytvarování držej tvar a slouží mi často jako pomocný nosníček nějakého kousku plošňáku

CYA je dobrej k drátování rozvaděčů, v zesíku tak max na propojení vypíneče a trafa.

Co se tlumic tejče nevadí, když při plným proudu jsou přesycený, jejich úkol je bránit rozkmitání, tj kliďák jimi teče a mají patřičnou impednaci, aby bránily vzniku oscilací.
U kvazikomplementáru, co se tak pamatuju mi měl tednedci zakmitnout ten spodní trand, tj jen jedna půlvlna. Většinou to vyřešil malinkej kondík u báze  ke kolektoru, si myslím, přece jen to je už dýl, co jsem se v tom rýpal, byl to zes s KD600 řada, přesný typ už si nepametám.

Osobně bych vsázel spíše na to řešení, co psal zuki, tj malinkej kondík na správným místě (SMD u pouzdra mezi C a B - přeci jen se mi líp přilepí někam pájkou kondík, než se matlat s indukčností). Tím ovšem apriori řešení toroidek nezavrhuju.
Ono půjde o to, při jakých kmitočtech se jaxi stane spolupůsobením všech Z vazba kladnou a tam to začne holt kmitat.

Jestli se nepletu, žvatlalo se tu o trandech MJ15003, což podle mne nejou zrovna superrychlíci, tj mají ft kolem 2 MHz, a tudíž netřeba přemejšlet ve vysokých VF řádech. KD3773 končilo u 1 MHz..... U těchto typů bych se fakt nebál, že zesík s nima bude shazovat GPS družice z oběžný dráhy.

(upravil danhard 29. 12. 2012 20:19)

Re: SDA 350-konce na "špagátech"?

Dalčo jsi schopen pochopit, že jsem se tě ptal na návrh konkrétní tlumivky, kterýžto by měl být dle tvého vyjádření bezproblémový a že mě nezajímají ty tuny asfaltu, které se toho netýkají ?

Očekávám na konkrétní otázku konkrétní odpověď, tj. tlumivka by byla na takovém jádře a byla provedena takto a takto !

Zuki, kdybys dělal trochu do VF, tak bys věděl, že geometrická indukčnost značně záleží na poměru l/D a méně na tom, jak silným drátem je navinutá. Takže stejně dlouhá cívka, se stejným počtem závitů nebude mít o moc jinou indukčnost, než cívka navinutá silným drátem na těsno. Ale i u "dlouhé" cívky bude indukčnost o něco větší, než indukčnost přímého drátu.
Je sice pěkné, že ti v tom vztahu vyšlo to samé, co jsi určil hrubým odhadem podle indukčnosti přímého drátu, ale už protože mělo vyjít trochu více, tak jsem navrhoval jiné vstupní hodnoty, pro které zjevně ten výpočet nefunguje.
1m drátu totiž, byť jemně zkroucený do cívky o průměru 5mm, nemůže mít 100nH, ale kolem 1000nH.
Sbírej zkušenosti barde a možná až se trochu proškolíš, tak s Tebou bude trochu rozumnější diskuze smile