Re: HQQF

Federmann: Kdyz uz nevim proc uvadite ty letopocty, ja Vase stranky sleduji pomerne dlouhou dobu, jeste z dob kdy tam zadny redakcni system nebyl a Vami uvadene.. 'nepresnosti' nebyly tak dobre skryty jako to delate dnes, vsak se staci podiva do archivu, ktery Vami linkovanou diskuzi zacal. Vas despekt k mereni zvukovym kartam je pochopitelny, ale za hracku bych se zarizeni se zkreslenim v radu desetitisicin povazovat neodvazil, Vase zesilovace v praxi bezne projevovaly zkresleni o dva rady vyssi, merici technika je to tudiz zcela dostatecna.

K mericimu softwaru a hardwaru jsem nasel pouze "Naměřenou měřicími přístroji HP", coz je trochu obecne - muzete prosim konkretizovat, napriklad jaka rada to je, typova cisla a tak? Ptam se jiz potreti, prosim, zkuste alespon jednou konkretne odpovedet.

Antonio: Diky moc za oddeleni, lec malem jsem tam ten prispevek nacpal. Jeste, ze existuje nahled wink

(upravil killerX3 6. 12. 2012 21:47)

Re: HQQF

Bohužiaľ konkrétna odpoveď, na konkrétnu otázku zrejme nepríde nikdy...

Re: HQQF

Tady to má na obrázku http://www.federmann.cz/images/stories/Nf/KS-DB.jpg

Multimetr (Agilent HP 34401A) : http://eshop.micronix.cz/merici-technik … 4401a.html
Generátor (Agilent 33220A) : http://www.elexbrno.cz/detail.php?proId … p;secId=76

(upravil The_P 6. 12. 2012 21:55)

Re: HQQF

babakus: No vida, diky! Jestli je to tedy ono.

PS: Jestli ctu spravne, tak ten multimetr ma na rozsahu ACU: 100nV - 750V/0, 06%/4% do 300kHz. Tudiz na mereni do 1MHz to asi nebude, ale urcite s tim nejake NF merit pujde - alespon ta prenosovka, lec samozrejme na nejake IMD/THD to neni.

(upravil Sendy 6. 12. 2012 21:56)

Re: HQQF

Tady je ten "zázrak", bohužel mnohá standartní měření nebyly provedeny z obav, že ten křáp shoří...

http://ulozto.cz/xgsk2k2/hqqf-rar

Web

Re: HQQF

Na tom obrázku zapojení a měřících přístrojů od Federmanna nějak nesedí nastavená frekvence měření (2-60Hz, krok 1Hz) se zobrazeným průběhem křivky z osciloskopu (2Hz-600kHz). Ale kdo by se zabýval takovými detaily.

Re: HQQF

The_P napsal:

Vas despekt k mereni zvukovym kartam je pochopitelny, ale za hracku bych se zarizeni se zkreslenim v radu desetitisicin povazovat neodvazil, Vase zesilovace v praxi bezne projevovaly zkresleni o dva rady vyssi, merici technika je to tudiz zcela dostatecna.

Vše je přesně jak jsem napsal, a máte to i v tom archivu, cituji: "Naměřenou měřicími přístroji HP, ovládanými s počítačového prostředí VEE"

Je to jeden ze dvou profesionálních SW pro komunikaci mezi přístroji HP a dalšími, HP se dnes vyrábí spíše pod značkou Agilent, tedy jde prostředí Agilent VEE.

Na schématu zapojení jsou jasně vyznačeny přístroje HP34401A a AG33250A, dále je ze schématu patrné programování, vstupní napětí převádím na amplitudu, neboť tak ji zadávím do generátoru, frekvenci zadávám pomocí exponentu v 10 krocích na dekádu a následně převádím na frekvenci, která je zadávána do generátoru. Hodnoty frekvence a naměřeného napětí se zapisuji do paměti a z těch se následně vytvoří tabulka hodnot a graf, přesně jak je znázorněno ve schématu.

Samozřejmě pro zde naměřené hodnoty existují i tabulky hodnot a vše ostatní, krom toho mám i korekční křivku multimetru a generátoru, která mi umožňuje dosáhnout větší přesnosti, mohl bych ji programově s naměřenými hodnotami sečíst, ale sestavovat program považuji za zbytečně zdlouhavé a složité, proto se na ni stačí podívat, například zde http://www.federmann.cz/index.php/vyrob … -5-1-.html jsou zde naměřené hodnoty, je zde korekční křivka a řada průběhů z osciloskopu Agilent, který jsem zatím v tomto vlákně nezmínil, vždy jde o konkrétní měření, mnozí tomu však vůbec nerozumí a pak takové měření považují a označují za lži a chtěli by konečně vidět měření ...


K tomu zkreslení, desetina % o dva řády vyšší znamená desítky %! O takovém měření, co by bylo alespoň trochu seriozní opravdu nevím, za dost seriozní však považuji měření p. Čermákem http://www.federmann.cz/index.php/nf-te … ermann/470 rozebírat zemní smyčky nehodlám, proto je tam příšerná padesátka, ale i při těchto podmínkách je zkreslení v řádu setin %, nikoliv desítek %, tedy o tři řády menší než uvádíte.

http://www.federmann.cz/images/stories/Osobnosti/Federmann/4/HQQF%20na%20f,%204V%207,8R.PNG



Hippo007: Já tam vidím od 10E0,2 do 10E6, krok 0,1, tedy ve výsledku bude frekvence 10E0,2, 10E0,3, 10E0,4 .... 10E5,9 a 10E6, tedy 1,585Hz až 1Mhz

Re: HQQF

OK, už to taky vidím.

Re: HQQF

The_P napsal:

babakus: No vida, diky! Jestli je to tedy ono.

PS: Jestli ctu spravne, tak ten multimetr ma na rozsahu ACU: 100nV - 750V/0, 06%/4% do 300kHz. Tudiz na mereni do 1MHz to asi nebude, ale urcite s tim nejake NF merit pujde - alespon ta prenosovka, lec samozrejme na nejake IMD/THD to neni.


Korekční křivka: generátor- vedení - multimetr, pak je mi zcela jedno kde vzniká jaká chyba, vložením zesilovače a odečtením korekční křivky dosáhnu dostatečně slušných výsledků a jak je vidět není zapotřebí ani to neboť v širokém rozsahu se chyba drží v okolí -27mdB, na 200kHz se dopouštím chyby cca -0,1dB a na 1MHz závratných -0,75dB, vzhledem k měřeným přenosům, 1kHz +10,16dB a 1MHz +4,3dB je však chyba nevýznamná, navíc si ji každý umí sám odečíst.

http://www.federmann.cz/images/stories/Nf/HQQF/506/W/korekce.jpg

Re: HQQF

V clanku, co jste odkazal, nebylo ve zminovanem zaveru zadne typove cislo, to za Vas napsal a nasel az babakus. "Naměřenou měřicími přístroji HP, ovládanými s počítačového prostředí VEE" je stejne konkretni, jako "Namereno mericim pristrojem multimetr ovladanem rucne v prostredi pracovniho stolu" coz mi o tech. parametrech mnoho nerekne, proto jsem se ptal znovu. To schema - opet - uvedl az babakus, ja bohuzel nemam cas na zjistovani, ze kdyz uvedete "zaver" myslite tim "obrazek v zaveru" a navic pouze pri zvetseni, takze to ze zminovaneho clanku neni na prvni pohled patrne, stacilo jasne napsat dve kratka oznaceni.

K tomu obrazku co jste uvedl o zkresleni a popisu "desetina % o dva řády vyšší znamená desítky %!" reknu jen, ze jsem zminoval deseti-tisicinu a o dva rady vyssi, coz znamena setiny %, nevim tedy kde se u Vas vzaly desitky procent. Tedy take mimojine to, co Vas zesilovac v uvedenem mereni ukazuje napr. pri mereni THD 8V/3,9R @ 5kHz (0,02%), nebo mereni IMD 8V/3,9R @ 13kHz+14kHz (0,06%). Vychazim z mereni, ktere jste sam v uvedenem odkazu v omezene mire pouzil - koneckoncu i ve Vami uvedenm obrazku se na 7kHz blizite k 0,008%, coz je temer o rad schopna 'trhnout' i dnesni bezna integrovana zvukova karta v laptopu.

Re: HQQF

Kdyby komunita DIY trávila alespoň polovinu času, který ztratí s Federmannem, např. společným návrhem zesilovače, mohl z toho být alespoň nějaký užitek.
Sorry za OT, ale musel jsem.

Re: HQQF

feliz navidad: Naprosty souhlas - ale jednim dechem dodavam, tobe tyhle jeho samolibe vystupy jako nevadi?

(upravil Sendy 6. 12. 2012 23:08)

Re: HQQF

Ale tak podívej, kolik jsme toho Federmanna naučili, už ty jeho krámy nevybuchují na potkání jako ty QQF 10% 500W zešílovače. Taky jsme ho naučili používat žebrované chladiče a paralelní řazení polovodičů a další věci.  Ale samozřejmě, je to ztráta času.

Web

Re: HQQF

babakus to však vyčetl v tom mém textu a obrázcích, kde je jasné, že pokud to není v plné velikosti nemůže to být ani čitelné. Zvuková karta mi nezměří rozsah od 3Hz do 1MHz a také nepozná fázi harmonických složek, což je pro mne poslechově velmi důležité, dokonce nohem víc jak zkreslení pod hranicí 0,1%, tím nechci říci, že není její měření vhodné, ale není pro získání obrazu o zesilovači dostatečné.

Re: HQQF

Jedna věc je nicméně z měření jasně patrná, totiž ta, jak se Cimrman v tu chvíli obává, aby mu to neshořelo...přestože neustále zdůrazňuje mnohasetwatové výstupní výkony, naprostá většina měření je při výkonu do cca 10 W....:lol:
A co se týče vlastního provedení ( odvedená práce ): to je naprostá fušeřina, něco takovýho bych se já styděl fotografovat i jen pro svojí potřebu....zrzavý šrouby ( ačkoliv výrobek byl kompletován nedávno ), nezajištěné proti povolení, součástky zaletované jak když chčije pes do sněhu, zapatlané od kalafuny jak od začínajícího amatéra...mimochodem Cimrmane, každoročně je v Rožnově pořádán seminář o pájení, který ti vřele doporučuju. Pořádá to firma PBT ( ing. Sitko )....
Ostatní diletantismus raději ani nekomentuju....

Re: HQQF

The_P: nevadí, protože už je nečtu.
Sendy: No právě, proč to učit zrovna Federmanna, jaký to má smysl, když o to stejně nestojí. Sypete do něho svoje znalosti a zkušenosti, a ve výsledku se ještě víc nasíráte...

Re: HQQF

Federmann: jasne je napsat "generator: A, multimetr B", clanek o 20ti stranach kde na konci je cosi zmineno fakt nepovazuji za 'jasne' ale nechme toho, to neni podstatou. Btw kdyz jsou pro vas podstatne harmonicke slozky, proc nemerite spektrum (treba i tou osklivou zvukovou kartou)? O mereni do 1Mhz mate samozrejme pravdu, bezne to takova karta zvladne radove pod 100kHz, coz s prihlednutim ke klasickemu zdroji signalu a reproduktorum bych rekl staci na bezne srovnani. Na 200kHz uz moc nehrajeme, nehlede na 1MHz, nestavime preci vysilac.

feliz navidad: Take se snazim, ale kdyz to tu kvuli nemu Opamp zabali, tak to mi uprimne tedy hne zluci. Kolik lidi ma uzitek z toho ze tu je mr. F a kolik z toho, ze je tu napriklad odladena DPA 222/223 ve zrychlene verzi? Ciste otazka do plena, nechci srovnavat, at si to kazdy promysli sam.

(upravil Sendy 6. 12. 2012 23:32)

Re: HQQF

Ale omyl, on o to stojí... typický příklad, jak chudák troloval se schématem "hybridu" na elwebu, až se Danhard ustrnul a prozradil mu jednu chybu, jak honem změnil schéma... ale máš pravdu, je to etrémní případ házení perel.

Hm, jak jde vývoj, ministerstvo pravdy ale bude mít těžkou práci, až najde další chyby smile
U slušných lidí a techniků bývá zvykem také, pokud se provedou změny na výkresech, označit tyto výkresy poznámkou, verzí změny a samozřejmě příslušným datem.  Ovšem u notorických lhářů bych se divil, kdyby tomu tak bylo, že...

http://www.elweb.cz/galerie_foto.php?id=1219

http://www.elweb.cz/galerie_foto.php?id=1220

Web

Re: HQQF

Koukám že to tu jede od nova.. A zastaví se to zase až kdo ví kdy, možná s novou verzí ultrakresliče HQQF no.1503.
Taky bych tu radši viděl opampa a checka než pana BF.

Re: HQQF

Sendy napsal:

Tady je ten "zázrak", bohužel mnohá standartní měření nebyly provedeny z obav, že ten křáp shoří...

http://ulozto.cz/xgsk2k2/hqqf-rar


Toto měření a další poslechové testy jsou popsány zde http://www.federmann.cz/index.php/nf-te … -2012.html   a s tím hořením to nebude tak horké, když p. Křeček nebyl při testech posledního srpnového týdne schopen zesilovač zahřát ani na 30°C!


Již jsem napsal: "Zvuková karta mi nezměří rozsah od 3Hz do 1MHz a také nepozná fázi harmonických složek, což je pro mne poslechově velmi důležité, dokonce nohem víc jak zkreslení pod hranicí 0,1%, tím nechci říci, že není její měření vhodné, ale není pro získání obrazu o zesilovači dostatečné." Zvuková karta neumí rozlišit fázi jednotlivých harmonických, nevím jestli signálu ukusuje, nebo přidává hrb ... to mi víc napoví obdélník na osciloskopu, pokud budou řádně vykompenzované sondy.



Pokud se diskuze vzdaluje tématu je to opravdu jen ztráta času, který je drahý a hlavně nevratný. Na příští rok chystám jedno fantastické mnohastupňové Ačko, nikde žádná ZV, zapojení snů, máte se na co těšit, tak jdu makat.