(upravil sinclair 5. 11. 2013 0:53)

Re: Repase Tesláckých KE30

Původní KE30 ale měly jako výškáč ART481...což jest tlakový výškový reproduktor se zvukovodem a tlakovou komůrkou, odpovídající přenášenému pásmu.

Jeho zvuk a ostatní vlastnosti jsou od ostatních přímovyzařujících výškových reproduktorů natolik odlišné, že bych ty soustavy rozhodně nenazýval KE30.
Kdo někdy slyšel soustavu se správně zapojeným, přifázovaným, pochopitelně nepoškozeným a správně umístěným ART481, už nikdy na ten zvuk nezapomene.

Už jen dodám, že KE30 nejsou výrobkem Tesly /nelze vyvozovat podle použitých tesláckých reproduktorů/, ale bývalého Klubu Elektroakustiky /KE/, patřící pod Svazarm, vše posléze přetransformováno do samostatného podniku Elektronika Praha, patřící ale pořád pod Svazarm, aby je soudruzi měli na vodítku. Někdy vodítko popustili více /schválili příděl deviz na dovoz zahraničních výkonových tranzistorů od RCA, magnetodynamických přenosek Shure a spoustu dalších věcí/, někdy to vodítko ale festovně přitáhli, když Janda a spol. vymysleli něco, co by zvalchovalo Teslu od hlavy až k patám.
Drobným příkladem budiž koncový zesilovač Transiwatt 200 Stereo, vyvinutý v roce 1970, který byl CELOKŘEMÍKOVÝ, měl výkon 2x100W/8ohm, byl osazen výkonovými tranzistory RCA 2N3055 a měl vlastnosti výrazně převyšující požadavky tehdejší HiFi normy DIN 45500. Bylo tedy vyrobeno cosi přes 500 kusů pro CELÉ Československo, určeno POUZE pro ozvučující zodpovědné soudruhy svazarmovce, samozřejmě zakázáno prodávat jej v běžné obchodní síti a zveřejňovat dokumentaci. Proto Kuba Fulín ani já ani nikdo jiný nemohl od TW200 Stereo sehnat ani čárku - protože prostě nesměla býti vypuštěna mezi prostý lid. Toho, kdo má torzo, či repasuje tento zesilovač musím upozornit, že koncové tranzistory byly vybírány na Uceo při Rbe 10R. Nevyhovující kusy /Uceo pod 120V/ pak byly odprodávány známým pro "křemíkalizaci" zesilovačů TW30, případně i TW3.
Zde jest, v.č. 513 :
http://www.pctun.czechian.net/TW_foto/TW200/f/01.jpg

Kubovi jako zodpovědnému sběrateli nepochybně funguje tak, jak má. Mě třeba žere už jen taková maličkost, že nevím, jak je vinut a kolik má správně mít závitů a jakého drátu budicí transformátor. Mám funkční TW200 samozřejmě také, ale ještě nebyl čas na rozborku, vykreslení schématu a opětnou sborku.

Web

Re: Repase Tesláckých KE30

Tak soustavy už jsem vytmelil  a nastříkal základovkou. Pak půjdou na černo.

http://www.jpeg.cz/images/2013/11/05/iXal8.th.jpg http://www.jpeg.cz/images/2013/11/05/b03sk.th.jpg

Re: Repase Tesláckých KE30

Leoši, slyšel jsem odladěnou bednu s ART581 a ART481 (zbytek byl ARO6604 a ARO835)...hrálo to i díky výhybce fakt dost dobře, ale něřekl bych, že na zvuk ART-čka nikdy nezapomenu. Ten výškáč není zase až tak extra. Dělá difrakce, zkreslení taky nic moc. Je to sice nostalgie, ale dost drahá a vhodná tak pro sběratele, nebo fandy. Po zvukový stránce tu ART481 dneska strčí do kapsy kdejaký driver s hornou. Krom toho, díky potřebě velmi vysokýho dělení nemá mezi tesláckými měniči krom vzácný ART581 žádnýho rozumnýho partnera.

Re: Repase Tesláckých KE30

Tak už jsou stříklý v černý lesklý.

http://www.jpeg.cz/images/2013/11/06/ngXbc.th.jpg

Re: Repase Tesláckých KE30

Hotovo smile

Hraje to super.

http://www.jpeg.cz/images/2013/11/08/VvJnF.th.jpg

Re: Repase Tesláckých KE30

Ještě si sežeň černěný šrouby, ty stříbrný tam vypadaj děsně. smile

Re: Repase Tesláckých KE30

počkej, to je jednorožčí kopie?! http://garaz.autorevue.cz/images/smilies/12.gif

Re: Repase Tesláckých KE30

TheLastUnicorn: Už to tak vypadá, že budu nostalgik a fanda dohromady smile Stačí slušný 6,5" střeďák, jdoucí dostatečně vysoko a asi nebude problém. KE30 a KE20 jsem měl postavené /asi jako všichni mého ročníku/, KE30 jsem stavěl, až jsem našetřil na ARTčka, stály tehdy 220,-Kč a nebýt známostí, nikdy bych je nesehnal. Byl jsem s nimi v originál provedení spokojený, ale holt malá zatížitelnost smile

Web

Re: Repase Tesláckých KE30

Koukam ze tema stale zije smile Ja jsem sve KE30 zatim nechal tak jak jsou a sehnal RS538 ktere jsem repasnul a potunil.. Ale KE30 hraji uzasne ikdyz jsou ve spatne kondici. Dovolim si souhlasit se Sinclairem, ze ty vysky (ART 481) se moc hezky poslouchaji!

Re: Repase Tesláckých KE30

Já tu jedny KE30-jestli se to tak přes modifikace dá říct, ještě mám, zvuk se mi líbil, než jsem si postavil tyhle novodobý - původní záměr byl mít něco podobnýho (větší uzavřený třípásmo) jako původní KE30, který jsem poslouchal cca 15let, ale v osmiohmový impedanci, abych měl možnost to provozovat na téměř libovolnej zesák v budoucnu. Jenže posun v kvalitě zvuku je drsnej - možná je to tím, že na mých původních ke30 bylo uskutečněno několik změn, nejspíš k horšímu - že z nich zbyl vlastně jen elipsa střed a kisna, protože výhybka je tam jiná, nějaká uni z dexonu a vejška je nějaký levný PA piezo a basák je 6614( to spíš) nebo 6684... protože je černej s velkým vrchlíkem, gumou zvenku a hladkej.

teď ani nevím, na co to zrecyklovat, nemám úplně nutkání se jich zbavovat.. byť pokud by to někdo užil, tak bych se ani prodeji nebránil.

Re: Repase Tesláckých KE30

Kdybys to kuchal, mel bych zajem o ty stredaky...

Re: Repase Tesláckých KE30

ty nový už asi nikdy kuchat nebudu, ve straejch je pokud se nepletu ARE 584. jeden má opravovanou membránu, druhej je OK, akorát vybledlej..

zrovna těhle repráků by ale mělo bejt všude dost, jestli se nepletu, je to televizní alnico širokáč.

Byly i s feritem v plastu (are567), ale ty mám jinde, jen už nevím kde smile