Téma: Repase Tesláckých KE30

Ahoj,

jsem tu poměrně nový a jak si tohle forum pročítám zjišťuju, že je tady dost lidí, co by mi umělo poradit.
Mám k dispozici pár Tesláckých třípásem KE30, kdysi jsem je dostal od známého, trochu je dal dohromady (utěsnil, vytlumil) a dal je tátovi do garáže. Postupně jsem zjistil co jsou zač a že je to celkem raritka. Takže jsem si je z garáže vzal s tím, že bych si je pořádně zrepasoval a použil v obýváku.

Moje aktuální sestava je:
zesilovač Tesla AZS 218
receiver Tesla 3606A
gramofon Tesla NC 430
repro ARS 1014

Původně jsem zvažoval nad výměnou repra za ARS 1034 nebo 1054, ale pak jsem se dočetl, že ty teslácké střeďáky a výškače nejsou moc dobré. Mám teď ty KE30 zapojené a moc se mi jejich projev líbí, ikdyž už jsou docela "jeté". Dovedl by mi někdo poradit, zda má mají tyhle třípásma v dnešní době smysl? Nebo existuje jiná varianta levných beden, kterými bych si oproti těm původním polepšil? Prosím s ohledem na zbytek sestavy.

Moje představa je postavit novou ozvučnici - úzký vysoký sloup, tak jak je to v dnešní době zvykem, repro naskládat co nejvýše. Vnitřní objem by byl stejný jako ten původní, takže aby mohly být sloupy vysoké, byla by tam přepážka a dole hluchý prostor. Výhybku bych nechal původní, jen bych to proměřil a vyměnil kondíky.
Jelikož už repra něco pamatují, najdou se nějaké vady. Tlakáče se zdají být OK, basáky mají oproti ARN 6604 docela měkkě závěsy a jeden trochu drhne, zřejme vlivem vlhkosti. Jeden střeďák má protžený závěs po cca polovině obvodu.

Mám ještě v zásobě 2kusy ARN 664, daly by se použít místo původních ARZ 669? A jsou ještě k sehnání středové ARE 589, nebo se dá te závěs opravit? Stálo by za to někoho požádat a pohrát si s výhybkou (sám tyto možnosti nemám)? Je nutné repro montovat z vnitřní strany ozvučnice, tak jak je to teď a nebo se mohou namontovat i z venku? Počítam s krycí mřížkou z průzvučné tkaniny.

Předem díky za komentáře.

(upravil rf 25. 11. 2012 21:47)

Re: Repase Tesláckých KE30

Typu ARZ669  bych si docela považoval a chránil je, pokud jsou ve slušném stavu, byť  4R/15w.

hraji na Yamaha DX – SY a Kurzweil ARTIS

Re: Repase Tesláckých KE30

Tak si to po sobe ted ctu a rikam si, ze jsem to napsal trochu zmatene...

Moje predstava je nahradit stavajici ARS1014 necim lepsim, nerad bych do toho vrazel spoustu penez a zaroven bych si rad postavil neco pro sebe co by zapadlo i designove do obyvaku. Vzhledem k tomu, ze vlastnim vyse uvedene KE30 a myslim si, ze se jedna o velmi slusne repro, chtel bych se vydat cestou neceho jako KE30 v modernim pojeti. Cili vzhledove aby to vypadalo moderne, ale jednalo by se puvodni osazeni. Jednak se mi jejich zvuk libi uz ted, ikdyz vim, ze nejsou ve 100% stavu a dalo by se z nich vytriskat vice a jednak bych rad nekterym lidem dokazal, ze stara poctiva Tesla nepatri do kontejneru a s prehledem strci do kapsy spousty novych "all in one" systemu a plastovych šumítek.

Budou to me druhe reprosoustavy a hned na zacatku priznam, ze nemam tak velke znalosti, proto bych se rad obratil na toto forum o pomoc, abych zbytecne nedelal neco co nema smysl.

Mel bych par konkretnich dotazu:

1. v cem se lisi ARZ669 a ARN664? Mam k dispizici knihu Reproduktory a resprosoustavy nebo jak se jmenuje (ted ji nemam po ruce). Je v ni dokumentace ke KE30, dalsim soustavam a i jednotlivym reproduktorum, takze vim, ze ARN ma vetsi citlivost a vykonove zatizeni, ale jinak nevim nic.   Ma smysl shanet ARZ669 misto toho co mi ted drhne, nebo bude lepsi vyuzit misto toho ty ARN, ktere mam doma?

2.Stredove ARE589 se jeste jak koukam daji sehnat, ale zrejme se vyrabely ve vice verzich, na prvni pohled maji odlisne lakovany kos, lisi se jen barvou nebo i v necem jinem? Jde mi o to to aspon trochu sparovat s tim jednim neponicenym co mam.  Tlakace se zdaji byt OK, tak je jen otevru a vycistim, pokud neni zborceny magnet, tak by to melo jit bez problemu.

3. Vyhybka. Nasel by se nekdo ochotny mi pomoci s navrhem vyhybky? Nemma na to vybaveni ani znalosti, samozrejme to nechci zadarmo. Myslim, ze by ve finale stalo za to udelat vyhybku novou nez kopirovat puvodni KE30.

4. Objem ozvucnice bych nechal stejny jako puvodni, sice kdybych ho trochu zmensil, tak by se mohla zvysit  zatizitelnost, ale zase bych nerad prisel o spodek basu. posloucham vsechno mozne od tanecni hudby, DnB, dubstep az po rock a metal vcetne starsi tvorby jako Judas Priest, Sandra, Team atd atd. Podle nalady smile A myslim ze pokud se clovek bude k tem bednam chovat jako clovek, tak by to mely v pohode prezit.

Uvitam jakekoli pripominky co se tyce konstrukce ozvucnic - planuju vyztuhy, ale nevim jak je to se skosenim predni steny, vyosenim a orientaci vyskace, zapustenim repro... Zde bych si rad nechal poradit. pokud budete potrebovat dalsi info jako popis poslechove mistnosti atd tak neni problem. Proste budu rad za jakekoli rady jak z toho vymackat maximum v rozumnych mezich.
Predem diky!

Re: Repase Tesláckých KE30

Hmm, tak koukam ze ani po 10 dnech se nenasel nikdo kdo by mel chut okomentovat muj posledni prispevek.
Par pristroju a reproduktoru Tesla mam a mel jsem moznost slyset, ale bohuzel ne vse, proto jsem chtel slyset nazor nekoho zkusenejsiho, zda ma smysl se ubirat smerem renovace KE30.
Skoda...

(upravil zuki 6. 12. 2012 16:40)

Re: Repase Tesláckých KE30

Např. já ti k tomu mohu jen říct, že s Teslama už dlouho nedělám. Udělal jsem jen jedno 3P před více než 25r. a hrálo dle mě na svou dobu dost dobře. Před půl rokem jsem dokončil své druhé smile 3P s Peerless basákem a střeďákem a Vifi 3/4" výkáčem. A s 3P je poměrně dost práce...
A s vyhybkou pro jeden atyp ti poradí na dálku asi jen nějaký čaroděj a pokud bys chtěl někomu platit za proměření a úpravy vyhybky odpovídající peníz, tak to nebude za hubičku... Nezbyde ti asi nic jiného, než se to naučit sám... nebo použít starou vyhybku a tu doladit aspoň dle sluchu (zejména citlivost výškáče). A zaručeně tam bude na charakteristice sem tam nějaký hrbol či díra... Hrát to ale bude smile

EDIT viz příspěvek níže: pokud budeš dělat novou - moderní bednu a použiješ původní vyhybku, tak zachovej nejenom cca stejný objem, ale i vzdálenost repráků vůči sobě. smile Zejména výškáč od střeďáku.

Re: Repase Tesláckých KE30

Jen krátce (nejsem odborník, komplexní návrh bedny nebo i jen výhybky fakt není legrace, má-li to k něčemu být). Své KE30 jsem stavěl v roce 1983 a žil jsem s nimi spokojeně dost dlouho. Podle mého názoru z těch reproduktorů změnou výhybky o moc víc nedostaneš. Pokud ti současný zvukový projev vyhovuje, zkontroluj/vyměň vadné a podle vkusu klině vestav do "modernější" ozvučnice při zachování objemu. Pokud hodláš investovat, tak rozhodně do nových soustav - tahle konstrukce je vážně hodně "fousatá" a překonaná.

Re: Repase Tesláckých KE30

Diky za vase nazory, konecne se zacina naplnovat podstata diskuzniho fora smile

Priznam se, ze obsolutne netusim kolik stoji odladit vyhybku a zil jsem v domeni, ze to nebude nijak zavratna castka, ale je fakt, ze vzhledem k cene techto reproduktoru a ozvucnic by to byl nezanedbatelny vydaj.
Zvukove se mi KE30 velmi libi, hlavne na stredech, jelikoz jsem byl "odkojeny" na ne moc zdarilych kopiich ARS 1034. Co je ale problem je zatizeni KE30, precijen ten vykon je mensi a obcas bych to rad "orostoval vice", coz jednoduse nelze. Hlavne podani basu bych uvital malinko razantnejsi, coz pak jeste vice znemoznuje hlasity poslech. Dost jsem i zvazoval jine moznosti a zasadni problem u novejsich Teslackych tripasem je ARZ 4604. Skoda ze jej nelze bez upravy vyhybky zamenit za neco lepsiho.
Co se tyce investic, tak tam jsem hodne  omezeny, jelikoz ted ma jine vydaje a dlouho jeste mit budu. Mam ted moznost mit repro s osazenim stejnym jako ARS 1054, ale ve vetsi BR ozvucnici, vnejsi objem cca 110l. Nehraje to nejhur, ale rozhodne kdybych je vzal tak by to bylo na nove ozvucnice 60l closed opet s predstavou co nejuzsiho sloupu (ikdyz tady vzhledem k ARN 8604 neni moc co vymyslet. Domnivam se, ze tady by mi basy nechybely a zatizitelnost je taky uplne jinde.
Uprimne jsem patral dal a dal a zvazoval vymenu AZS218 za AZS223 kvuli vyssimu poctu vstupu a modernejsi konstrukci. Ale nakonec si rikam, ze za 2000-2500 se da sehnat uz neco starsiho od znacek Onkyo, Yamaha, Denon, Harman Kardon... Vetsinou s DO a i vice nez 2 kanaly. Takze si spis rikam, jestli neni lepsi jit touto cestou.
Muj celkovy rozpocet je cca 5000 za repro a zesilovac. A uprimne nevim jak by si KE30 rozumely s necim zahranicnim, jak uz jsem vyse popisoval. To uz by mozna byla lepsi kombinace s ARS 1054. Pochybuju, ze bych sehnal jine reproduktory nez Tesla v teto cenove hladine.
Nebo se pletu? Da se neco ze starsich kousku poskladat za tu cenu? Meli by jste nejake doporuceni? Nejake tipy pro zacatek?

(upravil Benazi 7. 12. 2012 9:44)

Re: Repase Tesláckých KE30

KE 30 byly optimálně navrženy na danou dobu, na lampové zesíky, kde mají úžasnou hloubku zvuku, ideální pro dobu hippies.( doors.joplin,gary gliter atd..
typický příklad pro ARS 844 kde střed pozbývá hloubku.

(upravil TheLastUnicorn 19. 11. 2013 13:53)

Re: Repase Tesláckých KE30

.

Re: Repase Tesláckých KE30

Neco podobneho jsem mel v planu taky, ale jak vidim ty ceny a ty argumenty, tak to asi nema moc smysl. Sam si vyhybku odmerit a navrhnout neumim a nez  do toho tolik investovat, to radeji za ty penize koupim starsi uz hotove bedny...
Necham svoje KE30 tak jak jsou a kdyztak k nim casem sezenu nejaky lampac a bude z toho retro sestava.
Ale uvedomi jsem si jednu vec, Tesla vlastne nikdy nevyrobila reproduktory co by nebyly o kompromisech... Vzdycky je tam problem s navazanim reproduktoru a nebo se hledelo moc na cenu... To je celkem skoda. Ono vybrat si neco od Tesly je vlastne vzdy jen o rozhodnuti ktery kompromis se komu zda tim nejmensim zlem...
Mym snem vzdycky byly ARS 1054, tak treba si ten sen splnim, kdyz za podobne penize neco starsiho zahranicniho asi nesezenu.

Re: Repase Tesláckých KE30

Mam jeste jeden dotaz, da se nejak uchem poznat otocena faze u stredaku nebo vyskace? U basaku je to celkem jednoduche. Kdyz jsou dva natoceny stejnym smerem a je u jednoho otocena faze, tak se to bije. Je neco podobneho slysitelne i na stredech a vyskach? Jinymi slovy, vadi to zvuku tolik jako na basech?

Re: Repase Tesláckých KE30

..trošku zapomenuté téma, ale tak co...
Yethy: když bude špatně zapojen středo-výškový reproduktor, tak se změní celá charakteristika soustavy, v grafu by byla šílená prohlubeň (nebo jiná zvrhlost) v charakteristice která by byla myslím zvukově postřehnutelná. Sám jsem ještě neměl štěstí wink

Re: Repase Tesláckých KE30

přes zimu se vrhnu do Unicornovy verze.

(upravil TheLastUnicorn 19. 11. 2013 13:53)

Re: Repase Tesláckých KE30

.

Re: Repase Tesláckých KE30

Šikula, líbí se mi to, taky uvažuju o nějaké nostalgii, ale jsem ve fázi "přemýšlení"

hraji na Yamaha DX – SY a Kurzweil ARTIS

(upravil TheLastUnicorn 22. 9. 2013 20:08)

Re: Repase Tesláckých KE30

Díky.
Já potřeboval nějaký něco rozumnýho na takový komorný sešlosti s přáteli od fachu...napadlo mně tehdy, že bych měl využít nějaký domácí zásoby, tak vzniklo tohle. Doma je používám ve spojení s modifikovaným magnetofonem B73.

Re: Repase Tesláckých KE30

Tak mám nařezaný a vyfrézovaný stěny, hotový výhybky, až bude čas, tak něco postnu.

Re: Repase Tesláckých KE30

V rámci možností: Je to nádherný!

Re: Repase Tesláckých KE30

Souhlasím, je to spojení srdcovejch Tesel s "moderníma součástkama". Doufám, že bude někdy čas si něco podobnýho pro radost postavit.

(upravil Pech. 4. 11. 2013 22:53)

Re: Repase Tesláckých KE30

Tak jsem našel chvíli času (cca dva večery)  a z postupně nashromážděných a vyrobených součástek jsem sestavil konečně zde známé 8Ohm KE30. PO poradě se sinclairem, za jehož ochotu ještě jednou děkuji, jsem udělal vnitřní objem 35L. Bedny jsem udělal jako monolit s pevným zadním čelem, výhybka je na dně pod basákem.  Materiál je překližka 21mm.
Hraje to moc hezky. Oproti původním Ke30 jsou jednak lepší vejšky a vyšší středy, basů je dost a jsou bez hrbu kolem 100Hz,který mi při vysoké hlasitosti dělá původní KE30 (byť osazená ARN6614-možná za to může 6614, možná výhybka).  Jsem tedy velice spokojen, byť jako bedna ze starších věcí, kdy basáky jsem měl, středy vykšeftoval za protislužbu, a vejšky jsem koupil, vyšly hlavně kvůli výhybkám trochu draho smile

Já mám ale rád že jsem to dotáhl, protože mám rád český věci, a pro mne jako zastánce uzavřenek mi středně velký třípásmo založený na tesle s osmipalcem, hrající velice pěkně dělá velkou radost smile

Dneska je budu poslouchat, pak je rozeberu a udělám povrchovku a zase pošlu foto smile

http://www.jpeg.cz/images/2013/11/04/mz1pY.th.jpg

http://www.jpeg.cz/images/2013/11/04/1qtNe.th.jpg