(upravil Xhibit 7. 11. 2012 16:35)

Téma: Souběh drah u ALPS

Mám modrý motorový ALPS ( koupen u Conrada). Použitý v DISPRE 2 jfet. Dispre nastaveno vstupním děličem na zisk 0dB. No a problém mám v tom, že tento ALPS má na začátku dráhy tak zk.... souběh (jiný výraz už mě fakt nenapadá). Prostě dokud nehraju na vyšší hlasitost (nevím jak ji blíže specifikovat), prostě taková hlasitost která už mě občas při dlouhodbějším poslechu vadí, hraje mě výrazně hlasitěji pravý kanál. Řetezec je v pořádku, když dám jiný preamp, vše ostatní zůstane zachováno, problém není.
Leze mě ale celkem vysoká úroveň signálu z DACu (ZERO DAC), tak že ALPS je při poslechu běžcem celkem blízko začátku dráhy. Zkusil jsem ve Foobaru snížit hlasitost o 15dB, pak se již při "běžném" poslechu dostanu na část dráhy která je již v souběhu.
Nicméně i takto nastavené přehrávání při večerní nízké hlasitosti je opět slyšet téměř jen z pravého kanálu.

Je tohle normální nebo jsem měl opět štestí na zmetek? Co jsem tak vyčetl z diskuzí Conrad by měl mít aspoň tyhle ALPSy originál.. Zatím jsem to nijak blíže neměřil, už mě přechází chuť, na co mě naopak chuť narůstá je najít někde doma zašité asi 10kg kladivo a poladit ten ALPS ním...

Re: Souběh drah u ALPS

Co jsem tu mel asi 3 Alpsy zatim tak soubeh byl paradni - i merenim se to nelisilo o vic jak par desitek ohmu. A uchem naprosto nerozeznatelne, vcetne samotneho zacatku drahy. Ale mozna jsem pro zmenu mel stesti? hmm

Re: Souběh drah u ALPS

Len pre upresnenie, jednalo o "modry" ALPS?

(upravil Xhibit 7. 11. 2012 17:26)

Re: Souběh drah u ALPS

Foto toho zmetka:

http://pjotr.603.sweb.cz/ALPS.jpg

Re: Souběh drah u ALPS

Mě se kdysi doma sešlo 5ks modrých ALPSů (bez motoru) a tak jsem si je pro zajimavost oměřil ( konce drah spojit ,připojit napětí a měřit napětí mezi jezdci). 2ks byli excelentní, 2 velmi dobré a jeden doslova úlet srovnatelný s teslou..

Web

(upravil Xhibit 7. 11. 2012 18:25)

Re: Souběh drah u ALPS

Je daná výrobcem nějaká tolerance souběhu? Asi to stejně nepůjde reklamovat.. Navíc už ho mám chvíli doma, doklad jsem nejspíš už vyhodil. Tento kus je opravdu nepoužitelný a věřím v mém případě, že další co bych koupil bude stejný shit.

To je fakt nářez, teď mě hraje jeden kanál už na relativně poslechové hlasitosti, druhý ještě vůbec!

Re: Souběh drah u ALPS

Xhibit: Petře,nechci tě nasrat,ale zamysli se jak jsi tam ten pot napájel a jak je tedy zapojen!!! Musí se napájet zespodu desky přece big_smile

(upravil Xhibit 7. 11. 2012 21:54)

Re: Souběh drah u ALPS

Dneska už mě nikdo nenas.. smile Vím že je tam opačně. Našel jsem ale tohle: http://www.spsemoh.cz/vyuka/zel/obrazky/pot-lin-exp-log.gif
Tak že špatně, teď se dívam na konkrétní datasheet, je to trochu jinak. Tak že ho otočím a bude to snad v pohodě, souběh na začátku , ne na konci.

Re: Souběh drah u ALPS

DJ_Rix ma pravdu. Motorovy ALPS sa na DISPRE dava zo spodu. Myslim si, ze po spravnom osadeni to bude vpohode.

Re: Souběh drah u ALPS

Mě tohle dělal Alps v Ri-Audiu AP1.Něco se stalo se začátkem jedné dráhy,nějak se "vypálila" a výsledek byl stejný...

Re: Souběh drah u ALPS

Tohle bude moje chyba, snad smile. Prostě charakteristika ALPSu není "papírově" logaritmická. Liší se začátek a konec, což jsem netušil, viz. origo datasheet. I když na druhou stranu by souběh měl být snad stejný jak na začátku, tak na konci. I když na konci to samozřejmě až tak nevadí.
DJ_Rixy díky za nakopnutí správným směrem. Přehodit to zkusím asi až přístí týden, dřív se k tomu teď nedostanu. Snad to bude řešení..

Re: Souběh drah u ALPS

Jestli chceš lepší souběh potenciometru, měl by sis pořídit tohle. smile
http://www.ebay.com/itm/ALPS-RK50-rotar … 3cc2d154d0