Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 30 z 32)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Výroba repro soustavy

  Stránky: ««« 1 ... 28 29 30 31 32 »»»

RSS

Příspěvky [581 až 600 z 632]

Re: Výroba repro soustavy

Po prvé, treba merať minimálne na fs 96 kHz. Za druhé v uzavretom priestore pri meraní používaj dlžku sekvencie tak do 32 k, pretože dlhšia sekvencia samozrejme prináša väčšie rozlíšenie na nižších frekvenciách, ale súčasne ti tam vnáša aj odrazy a okrem toho reálne ju aj tak budeš limitovať oknom. A na spracovanie používaj Hanning 12 , úplne to stačí. Čo sa týka samotného merania mne sa to javí ako Vynikajúce! Odchylky od firemného datasheetu sú zanedbateľné. To že ti to padá smerom dole nad 16 kHz je z najväčšou pravdepodobnosťou spôsobené mikrofónom a samozrejem použitou fs. KE 25  ide v pohode do 30 kHz. Tie smerovky sú tiež vynikajúce. Je vidieť, že ten tvar sústavy je veľmi dobrý a na výškach nie je vidieť žiadne difrakcie. Bude sa to veľmi kultivovane správať aj na stredoch. Apropo, aký používaš mikrofón a ako ho máš nakalibrovaný? A samozrejme meranie pre účely simulácie musíš realizovať aj pre stred a bas.

(upravil reta 20. 10. 2013 18:21)

Re: Výroba repro soustavy

Používám MEGATON M-1 od prodanců. Kalibraci jme probírali zde ve vláku dost dlouho. O několik stránek dozadu (strana 20) ale je na kalibrováno také podle křivky od prodanců.

Re: Výroba repro soustavy

Nepozrel som si pozorne celý príspevok a máš problém s tým že ti to padá na 1,5 KHz. A akú máš kartu? Ja mám EMU 0202 a tiež sa mi to niekedy stáva (hoci to odporuje nastaveniam), že meria do 24 Khz, napriek fs 96 kHz. Niekedy po vypnutí a reštarte ide normálne.  Kartu si otestuješ jednoducho - v loopbacku musí ísť pri fs 96 kHz do 48 kHz. Ešte mi predveď ako máš spravenú korekciu k mikrofónu. Takto na diaľku sa dá ťažko robiť diagnostika.

(upravil check 20. 10. 2013 21:37)

Re: Výroba repro soustavy

godz: Přečti si prosímtě poslední 10 stránek, už to všechno bylo řešeno a vyřešeno. Radíš mu blbosti, nepotřebuje měřit při fs 96kHz. Měřit při krátké sekvenci MLS typu 32k by bylo chybou, přečti si něco o výpočtech kolem MLS, cyklické konvoluci a časovém aliasingu. Jako minimum doporučuju 64k při fs 44,1/48 kHz, sám používám 128k, 256k je jistota. Při vyšší fs musíš používat delší sekvence, protože profičí rychleji.

reta: Máš to změřené správně. Rozdíl na 1-3kHz dělají difrakce a chová se ti to zcela běžně a předvídatelně, takže správně. Můžeš změřit při tom původním nastavení všechny měniče.

Web

Re: Výroba repro soustavy

Okrem toho že si tu leštíš svoje ego, sa Reta (a nikdo iný) od teba nedozvedel nič. Urobíš lepšie, keď budeš nabudúce robiť machra vo svojom fanclube

(upravil check 21. 10. 2013 11:47)

Re: Výroba repro soustavy

Posledních 6 stránek jsem retovi radil ohledně měření. Tys teď přišel, aniž by sis předchozí stránky přečetl, začal jsi radit něco jiného a ještě k tomu špatně. Nevím, kde si leštím ego, snažím se pomoct, když vidím že to reta myslí vážně, snaží se, dává tomu čas a moje rady padají na úrodnou půdu. Ale klidně mi to ocituj, ať se můžu polepšit.

Web

(upravil reta 22. 10. 2013 9:55)

Re: Výroba repro soustavy

Uběhly dva měsíce co jsem bedny nalakoval. Hlásím, že je zatím vše v pořádku, žebra nelezou. Rěk bych, že nějakým rychlým prů... to nehrozí.

Re: Výroba repro soustavy

U mne se drobná rýha na spoji čelo/boky objevila až tak po 8-9 měsících. Myslím, že až po zimě - přeci jenom je větší vlhko, na jaře zase vyschlo.Bylo to ale MDF, je otázka kolik chemie je použito na tu Tvojí dřevodesku

Web

Re: Výroba repro soustavy

Tý chemie dost v podobě tmelu. Jedna ruční vrstva a možná 3 -5 stříkacího tmelu, nepočítal jsem je tmelil jsem dokut se mě to nezdálo OK. Jo a poslední plnič.

Re: Výroba repro soustavy

To je celkem jedno. nakonec to stejně vyleze

Web

Re: Výroba repro soustavy

Z vlastní zkušenosti taky říkám že to časem vyleze.Odzkoušeno na MDF I dřevotřísce.Tyhle konstrukce se vyplatí buď přetáhnout slabou MDF(3mm) nebo před tmelením přelaminovat.

Re: Výroba repro soustavy

Taky potvrzuju, za spravneho svetla a z uhlu to najednou clovek uvidi, uz mam bedny asi dva roky. Nikdo si toho ale nevsiml, takze to neni tak hrozny. Tyto konstrukce nejdou delat na pokos, takze bych to prelepil 3mm mdf kdybych to delal znova.

ruzne DIY repro

Web

(upravil reta 22. 10. 2013 22:38)

Re: Výroba repro soustavy

Takhle dopadlo měření středů.
http://s12.postimg.cc/w7pkf0sbh/tl_100_slo_1_0_90.gif
ještě data od výrobce:
http://s24.postimg.cc/xsokqr05h/ti100_8_fs.gif

Re: Výroba repro soustavy

Jedna vec, pokud mas bedny hotovy, tak k nim zapoj vyhybku ze stavebnice a zmer to s ni. Poslouchal jsi vlastne ty bedny uz poradne? smile

Web

(upravil reta 23. 10. 2013 9:00)

Re: Výroba repro soustavy

Neposlouchal. Jen letmo a hrálo to celkem dobře. S výhybkou jsem změřil pouze impedanci, zdá OK.
Rozhodl jsem se to změřit pro případ, že bych jednou výhybku chtěl předělat.
Měl bych prosím otázku.
Basák se měří rovněž tak jako výšky a středy po 15 st.?
Jak se měří celá bedna, předpokládám, že program (SW) stejný postup stejný ale mikrofon a bedny umístím jak?

Re: Výroba repro soustavy

Jasně, stejně jako ostatní pásma. Pokud chceš z naměřených charakteristik později vycházet, musí být měřeny z jednoho (poslechového) bodu. Pokud jsi měřil výškový a středový reproduktor z rozdílných pozic mikrofonu, nelze s takto naměřenými daty dál simulovat.

K měření celé reprosoustavy - musíš se dostat na co největší okno (volný prostor kolem reprobedny), mikrofon dát do pozice mezi střed a výšku a dále je postup stejný jako u měření jednotlivých reproduktorů.

Web

Re: Výroba repro soustavy

Napřed jsem změřil výškáč ten 1,3m od stropu a podlahy, mikrofon ve stejné výšce 1,3m a 1m od reproduktoru. Bednu jsem natáčel po 15 st. Střeďák jsem měřil tak že bedna zůstala na stejném místě mikrofon také jen s tím rozdílem, že jsem ho posunul naproti střeďáku t.j. asi o 12 cm níž.  Opět jsem natáčel bednu po 15 st. Pokud to chápu tak chyba, mikrofon při měření jednotlivých reproduktorů je v pozici naproti výškáči.

Re: Výroba repro soustavy

Nechť se vyjádří někdo zkušenější, ale myslím, že u trojpásmové reprosoustavy se měří s mikrofonem mezi středovým a výškovým, ne na ose výškáče. To ale nevím s jistotou. Pokud jsi s mikrofonem hýbal, tak musíš měřit znova. Je to celkem zdlouhavý. Ale na vstupu musí být správná data.. smile

Web

Re: Výroba repro soustavy

Referenčný bod pre umiestnenie mikrofónu sa nachádza medzi tweetrom a stredom (bolo povedané a napísaní aj vyššie). Basák je treba merať z toho istého bodu tiež minimálne po 15 stupňov aby si dostal celú sadu horitontálnych charakteristík. Nakoľko je sústava symetrická stačí merať 0-90 stupňov. Je treba zmerať aj vertikálne charakteristiky aspoň v rozsahu +- 45 stupňov. Basák sa ešte meria v nearfielde a robí sa tiež meranie meranie tlaku na výstupe BR otvoru. Ten nearfield sa meria samozrejme len v ose.

(upravil reta 23. 10. 2013 23:27)

Re: Výroba repro soustavy

Proto, že jsem pomalejšího myšlení tak rekapitulace. Referenční bod mikrofonu pro měření samostatných reproduktorů (a zabudovaných  v bedně výšky středy a basy) pro pozdější výpočet výhybky je střed mezi výškáčem a střeďákem? Tentýž bod se použije po zabudování výhybky ke změření celé bedny?  V obou případech kráčí tedy o měření impulzní odezvy a FR charakteristiky.
K tomu nearfieldu jsem se ještě neprokousal, časem.

edit: za některé věty doplním radši otazník

Příspěvky [581 až 600 z 632]

  Stránky: ««« 1 ... 28 29 30 31 32 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Výroba repro soustavy

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£