Téma: Slabe basy

Zdravim,
mam problem s mojimi sustavami ETA ARS9240-10. Mzslim, ze je to vyrobok TVM. Po zmene zosilnovaca z Tesla SP820 na SONY TA-F590ES mi bedne prestali hrat basy. Neviem cim to moze byt. Jedna z moznosti je, ze si tie bedne nerozumia so Sony. Mozete mi nejako poradit?
Vdaka.

Re: Slabe basy

No Sony zosilnovače maju často 8 ohmovu zaťažitelnosť a tam hraju a zneju, hoci zo skusenosti viem že znesu aj 4 ohmi bez problenov prejavuje sa tam prave to že prestanu znieť a prave nižšie frekvencie sa vytracaju. Tesla bez problemov hra krasne aj na nižšich impedanciach. Takže poradim ti len to aby si si kontroloval impedanciu reprakov a doporučenu impedanciu Sony zosiku.

Re: Slabe basy

Bedne su 8 ohmove a okrem toho zosik ma doporucenu impedanciu 4 - 16 ohmov, takze myslim, ze v tom to nebude.

Re: Slabe basy

sony: zkontroluj si jestli nemáš jednu bednu přepólovanou - prohozený + a -

Re: Slabe basy

Toto vsetko som uz skusal. Teraz mam zapojene Magnat Motion 144  a basy su uplne perfektne.

Re: Slabe basy

no existuje možnosť že vyhybla v povodnych TESLACH ma viac kapacitny charakter a s novym zosikom to nemusi robiť dobre, hoci staremu TESLA zosiku je to jedno...

Re: Slabe basy

Mna tiez napadlo ci to nemoze sposobovat vyhybka. Da sa to nejako zmenit?

(upravil luikas 14. 9. 2007 9:09)

Re: Slabe basy

je to skoro urcite tim, ze mas u JEDNY bedny obracene polaritu, prehod ji a uvidis... to muze bejt spatne uz v tom zesiku, nebo nekde pred nim...

Re: Slabe basy

Mozno som to zle popisal. Basy nezmizli uplne, ale su vyrazne slabsie oproti zosiku Tesla. Vadi mi to hlavne pri tichom posluchu. Bedne su sfazovane dobre.

Re: Slabe basy

Možná hloupá úvaha nicméně pro vyloučení této možnosti se zeptat musím.

Nemáš na tom Tesla zesíku náhodou zapnuté loudness nebo vytočený korektor a na Sony ne?

Re: Slabe basy

Je pravda, ze na SP820 existuje loudnes aj ked sa vola LIN, ale nikdy som ho nepouzival, lebo potom boli basy uplne brutalne. Na SONY loudnes nieje a pocuvam len s vypnutymi korekciami, ale ak ich aj zapnem nic sa nemeni.

Re: Slabe basy

No ak ma Soňák na výstupe švába tak sa nečudujem, slaby DF, a zdroje v zosikoch tejto cenovej kategorie uz tiez niesu to co kedysy. Teraz je to uz sama čína...

Re: Slabe basy

Prave měnším DF se basy mohou zdát "mohutnějšími".... !! " mohou " !!.
Zkusil bych ještě jinej kvalitnější zes, chybu najdi sakra sám smile. Co my takhle na dálku. Zkůšaj no

Re: Slabe basy

V tom zosiku urcite chyba nieje. hral som na nom uz zopar parov reprobedni a problem je len s tymi ETAmi. Bohuzial prave tie su moje. Co sa tyka samotneho zosika, je to Espritova rada vyrobena v Japonsku osadena vykonovymi tranzistormi. Ako zdroj sluzi toroidny trafak. U tych bedni som chcel vediet ci je mozne zlepsit kvalitu zvuku prerobenim vyhybky, kedze si myslim, ze dva 20cm basaky TVM na bednu musia hrat slusne basy. Ale inak dakujem za rady.

Re: Slabe basy

Třeba se ten zesík opravdu nemá rád s tou výhybkou a dostává ho to do nějakého podivného stavu. Co třeba jen tak na test zařadit mezi zesík a bedny malou tlumivku a třeba i nějaký ten boucherotův člen jak se to na výstupu zesilovačů dělává? Třeba to výrobce ojebal a na takové kravině to teď dojíždí.

Re: Slabe basy

Nikoho nenapadá, že by to klidně mohlo být i opačně? Že tím soňákem jsou ty bedny přetlumený?

Web

Re: Slabe basy

Páni berte ma ako laika v tejto oblasti, ktorý má základné znalosti z elektrotechniky, ale naozaj detailne nerozumie stavbám výhybiek. Preto prijmem každú dobrú radu. Ak je potrebné môžem presne opísať výhybku + reproduktory.

Re: Slabe basy

>Sinclair
O tlumení tu už byla řeč ale pojem přetlumený jsem ještě neslyšel. Nebo ne ve spojitosti s rozumnýma bednama. To si dovedu vysvětlit jen tak že by ty bedny byly úmyslně zkonstruovány pro provoz se šmejdským zesilovačem. Tam by to pak bylo možné. To by ale musela být opravdu hrůza hrůzoucí.

>Sony
Ale proč to nezkusit. Zkus jen tak ze srandy dát do serie s těmi bednami nějaký odpor třeba 1ohm alespoň pár watů na rychlý test. Nebo když ho nemáš dej tam kus (třeba metr) tenkého drátu třeba co se používá u telefonu. Ale pozor! Jedná se jen o test který se neprovádí na plný výkon ani dlouhodobě a je třeba to mít pod dozorem aby ti to tam nebaflo - bude se to zahřívat! Až to vyzkoušíš dej vědět co to udělalo se zvukem.

Re: Slabe basy

Zdravim vsetkych a dakujem za rady. Tak som sa konecne dostal k otestovaniu rady od Thalesa, ale nakoniec som nemusel nic testovat. Vzhladom na to, ze som mal kratke reprokable, tak som ich vymenil za nove a ejhla basy su zrazu normalne. Porovnaval som ich B&W DM330i a v basovej zlozke nejaky vacsi rozdiel nebol. Horsie su na tom vysky. Ten TVM vyskac je katastrofa, uplne reze usi. Existuje nejaka nahrada bez podstatnych uprav vyhybky?

Re: Slabe basy

sony

V podstate veľký výber máš v SEASoch, alebo si zožeň výškač od visatonu. Napríklad G25FFL by mohla byť správna voľba za normálny peniaz.