Téma: RTG M802-100

zdravim vsechny,

zajimal by mne nazor na modul zesiloavce RTG M802-100(http://www.rtg-tengler.cz/mosfet_modul.html) ??? A pripadne vhodnost pouziti jako subwoofer-oveho zesilovace ci do poloaktivnich beden?

Predem diky za nazory - snad se jich sejde hodne...

MacBook Pro-> Antelope Audio Zodiac DAC/Luxman PD-441 w Nottingham Analogue Ace Space & Sumiko Blue Point/Denon DN-961FA-> DIY tube AMP-> DIY speakers w Fostex FE-206ES-R & Monacor RBT95SQ

(upravil DJ_Rix 31. 8. 2012 9:39)

Re: RTG M802-100

Popravdě,mně se to nezdá.
Nevím jestli ty moduly vypadají všechny stejně a liší se to potom jen napájením a nějakými drobnostmi,ale tahat 600W ze 4 párů 100W koncáků mi nějak smrdí......výstupní relé je směšné pro tenhle výkon,filtrace 2x 4G7 pro tenhle výkon trapná.......

Re: RTG M802-100

Hloupost, nejde jednoduše asociovat 100W trandu se 600W výstupního výkonu. Naopak to vypadá na první pohled dostatečně. Rovněž tak relé, no problem.
Taky nejde hodnotit filtraci bez znalosti napájecího trafa.

To je zase rada odborníka.....

Ten modul vypadá velice dobře. Frekvenčí rozsah víc než dostatečný, mechanicky OK, ochrany má. Pokud teda výrobce v něčem nelže:). Má to i vstupní obvůdky. Cena velice příznívá.  Klidně bych do toho šel.

Web

(upravil DJ_Rix 1. 9. 2012 12:44)

Re: RTG M802-100

Co to meleš???? yikes Říká ti něco SOAR ???  Tranzistory s katalogovým Ucebr=160V a napájení +-90V ??? Filtrace u 600W konce jen 4700u na šínu?? Mikrorelé které při poruše repro neodpojí,ale rovnou snad odletí na Mars?? mad

Celé to podrthuje chladič který to nemá šanci uchladit a ty dva keramický Teslácký trimry. Nechci ani přemýšlet nad tím na co jsou tam ty elyty u koncáků a zajímalo by mě kam schoval autor "emitoráky". Komentář o natlakování šasi......no mazec lol

Tady se podívej jak se to má dělat a nevykládej jak je ta sračka dobrá a já hlupák,ty odborníku,filtrace jak má být,5 párů koncáků,pořádné relé na 35A !! A to je to "jen" 400W konec!!

http://www.customworks.cz/wp-content/gallery/hypa400/a400_2.jpg

(upravil Otas 2. 9. 2012 9:51)

Re: RTG M802-100

Byl jsem požádán o názor, neb na něj (M802/600 s trafem a HF propustmi) provozuji.
Na původním Tenglerovu originálu jsem sice udělal řadu změn, koncáku se ale týkalo jen doplnění nezapojené (je chybný původní plošný spoj!) DC ochrany a paralelně jsem ke každému kanálu přidal kondíky 2 x 10 mF. Při testu DC ochrany mi relé (Takamisawa) propojilo výstup do zkratu (zjistil jsem to podle poblikávající LED signalizující chod zesu, trafo je 1 kW), a k mému velkému překvapení a úlevě to trandy vydržely (SOA by tomu skutečně neodpovídala).  Mimochodem Tengler trandy vybírá na závěrné napětí podle výkonu zesu - tady tuším min. 190 V.
Zapojení je šikovné, trandy jsou bez izolace na chladiči a kostře.
Relé jsem zaměnil a zesik maká již dalších 6 let.
Zátěž je 8 ohmů, myslím, že ty 4 ohmy nemyslel Tengler tak moc vážně (i když to na ně maká, jak jsem si vyzkoušel). Mosfet tohoto typu do subwooferu nedoporučuji, ale na satelity odvede výbornou práci (maká mi s NDM 152 a hraje fakt moc dobře).
Na závěr vše zpochybním: Mám pocit, že ing. Tengler (resp. sympatická pí Tenglerová s pájkou v ruce) již ty zesiky nedělá.

Edit: Musím zesik pravidelně cca 1 x ročně (zatím vždy jen preventivně) čistit vysavačem a štětečkem, mlha a prach, proháněné ventilací kolem součástek by mohly udělat zlou práci.

Re: RTG M802-100

to Otas: diky za prispevek a nazor! A pokud to chapu dobre, tak je dle Tebe tento modul idealnejsi v PA aplikacich do aktivnich "vrsku" nez basy...proc?

Napsal jsem mail s dotazem na upresneni konstrukce ruznych vykonovych modulu primo vyrobci, tak se snad ozve.

MacBook Pro-> Antelope Audio Zodiac DAC/Luxman PD-441 w Nottingham Analogue Ace Space & Sumiko Blue Point/Denon DN-961FA-> DIY tube AMP-> DIY speakers w Fostex FE-206ES-R & Monacor RBT95SQ

Re: RTG M802-100

Ty chceš stavět nějakej PA zesák Ivane ? Je určitě několik jepších možností než zrovna tahle potvora..... smile

Re: RTG M802-100

Mosfetové zesilovače jsou obvykle charakteristické měkkým zkreslením ("lampovým", teď fakt nevím s jistotou, jestli převažujícími sudými harmonickými).
Lidské ucho je téměř apatické na zkreslení a jeho typ na basech (slyší ho prý až v jednotkách procent), zato kolem 1 - 4 kHz (mladí i výše) ho vnímá velmi dobře, tam stačí setiny.
Zesik, který o zkreslení "pečuje", se hodí spíše pro tuto oblast.
Navíc si myslím, že činitel tlumení není u tohoto modulu velký (určitě větší, než u lampových zesiků, mohou podotknout oponenti tohoto názoru). Na basech udělá podle mne lepší práci za méně peněz zes s kupou pomalých trandů s velkým povoleným proudem (typicky MJ15003/4).

Re: RTG M802-100

Otasi je to naopak, na subbasové sekce se používají zesilovače nadupané hromadou pomalých tranzistorů (typicky řada MJ15003/4), které jsou pro frekvence do 100 Hz dostačující a mají razantní basový projev typický pro bipolární zesilovače (šlapka velkého bubnu, tvrdší projev). Výhodou je i vyšší účinnost bipoláru.
Mosfety a rychlé bipoláry (dnes 10x rychlejší než MJ15003/4) se používají na středovýškové sekce, kde se rychlost uplatní a je slyšet, jemné detailní výšky, rozlišení, nerozplzlý zvuk.

(upravil reeb 4. 9. 2012 10:50)

Re: RTG M802-100

Je to tak, MOSFET je oproti BJT o řád rychlejší součástka.. a používat ho pro basy nemá význam.

Web

Re: RTG M802-100

to marda a reeb: jestli to chapu dobre, tak Otas pise, ze je zbytecne pouzivat pro basy MOSFET! Presneji:

Otas napsal:

Na basech udělá podle mne lepší práci za méně peněz zes s kupou pomalých trandů s velkým povoleným proudem (typicky MJ15003/4).

to DJ_Rix: spise uvazuji do budoucna nad moznosti postavit sloupy s aktivnim basovym pasmem a modul na ktery se ptam zrovna nekdo prodava na Aukru, tak me zajimala vyhodnost a vhodnost pripadne koupe. Jinak pokud se vydela v pristim roce, tak mozna budu o PA systemu a jeho kompletni stavbe premyslet - potreboval bych idealne aktivni system se dvema basaky s 18" a dvema vrsky 12" + 1"...ale to je jeste daleko!

MacBook Pro-> Antelope Audio Zodiac DAC/Luxman PD-441 w Nottingham Analogue Ace Space & Sumiko Blue Point/Denon DN-961FA-> DIY tube AMP-> DIY speakers w Fostex FE-206ES-R & Monacor RBT95SQ

Re: RTG M802-100

Ano, ivanb_cko přečetl můj text důkladně a tudíž správně.

Re: RTG M802-100

jinak na dotaz vyrobci, jsem dostal tuto odpoved:

"Dobrý den, výroba zesilovačů skončila v r 2005.
Je  tu na skladě ještě asi 10ks 600W oživených modulů. Prodáváme je za 2500,-Kč.
Na vyrobené zesilovače zajištujeme pouze servisní opravy.

S pozdravem Tengler"

MacBook Pro-> Antelope Audio Zodiac DAC/Luxman PD-441 w Nottingham Analogue Ace Space & Sumiko Blue Point/Denon DN-961FA-> DIY tube AMP-> DIY speakers w Fostex FE-206ES-R & Monacor RBT95SQ

Re: RTG M802-100

No teda. teď sem se koukal na veb a tam mosfety pořád propaguje... Taky by ho mohl občas aktualizovat, když už je 7 let nedělá....

Re: RTG M802-100

reeb napsal:

Je to tak, MOSFET je oproti BJT o řád rychlejší součástka.. a používat ho pro basy nemá význam.

Tyhle RTG jsou schopný přenášet kmitořet 7Hz slovy sedm (měřeno) tak nevím proč by měl být v basech špatný.
Naopak je to zesilovač s nádherným čistým až brilantně čistým zvukem.

Re: RTG M802-100

DJ_Rix
Nechci se s tebou hádat ale tím,že dáš někam zlacený šrouby ještě neznamená,že to máš lepší než Tengler.Já znám M802 víc než dobře a vím co umí.Tengler to stavěl jako PA zesilovače.šlo o výkon a nenáročnost na sériovou výrobu.Tedy za nejnižší náklady maximální výkon.(tedy i o maximální zisk)Ono je jednoduchý narvat do zesilovače 20 párů tranzistorů a tahat z toho 200W.Umění je aby co nejmíň tranzistorů dalo maximální výkon což u tebe jaksi postrádám.Další věc je to,že M802 nemá v signálový cestě ani jeden kondenzátor,který by kurvil zvuk.Mohl bych toho psát povíc ale je mi jasný,že si budeš stát za svým.I když musím uznat,že pro oko to máš hezký.U Tenglera se to dělalo jinak a věř mi že dobře.Tengler může být všechno možný ale není blbej a umí.

Re: RTG M802-100

Jirko, ono je něco jiného odporová zátěž a PA subbas, kde se pracuje s Re a navíc i se setrvačností membrány. Tam se skutečně projeví kapacita v napájení, činitel tlumení, kabeláž, náběh omezení proudových pojistek atd. Těch 20 trandů si s výše popsanými nepříjemnostmi poradí s větší lehkostí a je to slyšet.
Ale výkonová část M 802 je skutečně na úrovni, vymyslel jí fakt machr, středy a výšky hraje výborně. Origo schéma ale má osazení silnějšími trandy, pokud mne paměť nemýlí, tu chybu ten autor neudělal.
Komerce se pak podepsala i na kapacitách kondů v napájení a jiných hříších ing. Tenglera.

Re: RTG M802-100

Ta fotka není můj zesilovač-je to produkt Customworks. Hádat se nemusíme,fakt je ale ten,že pokud ten Tengler není H , tak jsou ty tranzistory za svými limity a basta smile

Pokud jsi viděl schéma toho Tenglera a jsi si jistý že tam není jediný kondík v signálové cestě, netvrdím že to tak není, ty elyty u koncáků mají možná jiný účel.

Nechci se taky dohadovat,už jsem to tu psal:

Poddimenzované koncáky (na 600W do čtyř IMO určitě)
Poddimenzované relé v ochraně repro
Nedostatečná filtrační kapacita napájení
Nedostatečné chlazení (bez přidání ventilátorů ty chladiče zesilovač uchladí tak do 100W)

Re: RTG M802-100

DJ RIX: Jen malé doplnění: Chladiče jsou stavěny na nucené chlazení, jsou profrézovány a plně postačují i pro 4 ohmy zátěže. Problém je ale zaprášení součástek od prostupujícího vzduchu.

Re: RTG M802-100

Nestudoval jsem ten text, pak je to OK. Ovšem pokud to má být na PA, musí tam být teplotní ochrana, nebo by byla alespoň vhodná. S nuceným chlazením to ty profily jistě uchladí. smile