(upravil mechanik 18. 8. 2012 21:22)

Téma: indikátor limitacie zosilovača

Rád by som si indikátor postavil aby som mal istotu že nehrávka je ešte neskreslená, je podla vás nejaky dôvod toto jednoduché zapojenie nepoužiť?
http://imgupload.sk/images/7/n/7n97pwjik70ygttjugsn_thumb.jpg

bežne by som sa asi nepýtal ale viem že Rod Elliott riešil rôzne zapojenie a k určitým mal nejake výhrady, už to tam neviem nájsť, teraz je tam len jedna schéma s OZ

Re: indikátor limitacie zosilovača

To je indikátor překročení nějaký úrovně, nepříliš přesný...pouťovka...

Re: indikátor limitacie zosilovača

dakujem, tak potom postavím asi tento  http://sound.westhost.com/project23.htm

Re: indikátor limitacie zosilovača

2 Mechanik: je to pár let, co jsem ten indikátor z projektu 23 stavěl, imho nebyl špatný. Pokud se ale dobře pamatuji, indikoval limitaci o něco dříve, než kní došlo.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: indikátor limitacie zosilovača

To je,  co se týká přesnosti,  to samý....

Re: indikátor limitacie zosilovača

Dá sa to upraviť pomerom tých odporov stačí použiť napr. 12k a 14k (namiesto 16k), alebo 13k a 15k,alebo 15k a 18k, (odpory k výstupu konca vždy menšia hodnota) posunie sa to bližšie k napájaniu. Porovnáva sa okamžité výstupné napätie s napájacím, to že to indikuje tesne pred skutočnou limitáciou nie je na závadu.

Re: indikátor limitacie zosilovača

https://www.audioweb.cz/uploads/5386_ind_preb.png

nejlepší zapojení indikátoru přebuzení je tohle. Nepotřebuje GND, jen +- a dá se nastavit na přesnou indikaci limitace každého zesilovače, navíc má prodloužený svit pro lepší indikaci krátkých špiček. Vyhledej si na foru "indikátor přebuzení (bez napájecího napětí)".

(upravil millano 3. 9. 2012 13:19)

Re: indikátor limitacie zosilovača

Indikátor vybuzení (bez napájecího napětí)

Bobeš1 napsal:

Jednoduchý indikátor přebuzení zesilovače vyšel v ARA-9/87 na straně 349. Je jednoduchý (4xKC, diody, odpory, kondenzátor) a výborně funguje. Používal jsem jej od té doby ve všech zesilovačích a proto nehraji přes limitaci. Možná budete překvapeni při jak nízké hlasitosti můžou zesilovače špičku signálu olimitovat. Je tam i prodloužení impulsu, tak to sejme i krátkou špičku a zviditelní.

Porovnává to aktuální napájecí napětí s výstupním, takže skutečná limitace. Ne nějaká blikačka.
Používá to pouze napájení koncového zesilovače, nepotřebuje to žádné jiné! Ani GND.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: indikátor limitacie zosilovača

teraz som to odsunul a riešim soft start a iné veci... ale časom túto tému možno znovu otvorím

Re: indikátor limitacie zosilovača

Našel jsem si Bobešem avizovaný indikátor v AR, pro indikaci pravé limitace (rozdíl mezi výstupním a napájecím napětím zesilovače 0,35V ) my vyšly příčné odpory R1 a R4 30k , ale bohužel jsem v textu nenašel jak zvolit hodnotu odporu R5, je tam pouze odkaz že R5 ovliňuje rychlost překlopení monostabilního klopného obvodu jež rozžíná LED.
Myslíte, že by R5 měl mít stejnou hodnotu jako R6 ?
Co  se týká tranzistorů, tak předpokládám, že vyhoví jakékoli malovýkonové typy s ohledem na jejich Uceo VS. napájení zesilovače.

/ R8 je jasný, to je předřadný resistor pro LED pro omezení proudu. /

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: indikátor limitacie zosilovača

R5 jsem dal zkusmo 10k a funguje to, ale možná by stálo za to tam dát např. 4k7 odpor + 10k trimr, aby s tím šlo hnout. Na R8 bacha, při vyšším napájecím napětí hodně topí (ne nadarmo jsou na původní desce dva rezistory paralelně). Já tam mám dva 1W odpory, na každým z nich je ztráta jen 0,5W a přesto jsou hezky cítit (pěkně mě ten smrad vylekal - původně jsem myslel, že mi hoří něco v koncáku). Pro vyšší napájecí napětí je taky vhodný zvětšit hodnoty rezistorů R1 až R4, jinak budou zbytečně topit. Až budu dělat příští verzi, určitě dám místo R1 a R4 sériovou kombinaci odporu a víceotáčkového trimru, abych to mohl nastavovat podle osciloskopu bez počítání.

(upravil marda 5. 9. 2012 19:30)

Re: indikátor limitacie zosilovača

Kup tam nízkopříkonovou LED diodu a ztráta na R8 bude menší. Cpát tam 10 - 20 mA LED je zbytečnost, když nízkopříkonovka potřebuje 2 mA.

(upravil Bobeš1 5. 9. 2012 22:30)

Re: indikátor limitacie zosilovača

Proč chceš indikovat 0,35V? To žádný zesilovač nedokáže, nebo jsi našel ještě jiné využití. A vlastně ani tento indikátor nedokáže indikovat nižší rozdíl než cca 0,7V při vynechání odporů. Takže jsi to i nějak špatně spočítal a nepochopil funkci. Napětí musí zavřít tranzistory a to je pokles pod těch 0,7 V a dělič toto napětí pouze zvyšuje na požadovanou hodnotu.
     Pozor jediný tranzistor, který musí být na vysoké Uce je T1 (KC 307V). Musí mít více, než je celkové napájení obou větví zesilovače. Lze to obejít použitím jedné zenerky - jak už jsem psal v jiném vláknu.

(upravil mechanik 9. 9. 2012 22:56)

Re: indikátor limitacie zosilovača

kazzatel, čo poviete na 2 komparátory a každý bude svoju polvlnu porovnávať zo svojou vetvou symetrického napájania? použijem audio OZ, možno že to máte podobne, ja som vaše zpojenie neskúmal a viem o nom len minimum informácií... komparátorom budem riešiť asi aj tepelnú ochranu tak ma to napadlo

Re: indikátor limitacie zosilovača

JJ, přesně tak, ideál je okýnkovej komparátor...pro teplotu pak samozřejmě normální...je to popsaný v AR, nemusíš nic zkoumat..

(upravil mechanik 30. 12. 2012 0:34)

Re: indikátor limitacie zosilovača

rozmýšlam či:
A.) urobiť ochranám samostatné napájanie (menšie vinutie na hlavnom toroide) takže môže mať po usmernení presne hodnotu napätia potrebnú pre relé a nemusí sa znižovať tranzistorom, odporom a podobne, má to ale nevýhodnu, tomuto zdroju (ochran) sa bude musieť prepojiť GND s GND zosilovača, okrem toho výstup pre reproduktory pôjde klasicky do vstupu ochrán len spolu s ním aj GND, tiež je ale možné tahať repro výstup a GND do ochrán cez odpory napríklad 10k, takže aj zeme budú oddelené cez 10k
B.) klasicky napájať ochrany z jednej vetvy určenej pre zosilovač, tú usmerniť a nejako znížiť napätie (alebo to urobiť až na relé?) to znamená spoločné GND a teda do ochrán sa natiahne už len výstup pre repro, GND sa už nemusí...

čo myslíte, ktorú možnosť vybrať? viem že sa používa druhá ale na koniec pre čo to neurobiť inak

dakujem