Téma: Band pass s IRB20

Ahoj,

http://www.dexon.cz/clanky/konstrukce-p … -01-8.html

zkousel jste nekdo postavit tento sub? Pokud ano, pouzili jste rozmery/objemy/natrubky z v.u. navodu, nebo jste nejak upravovali?
Mam doma jedno IRBcko navic, tak bych to chtel z dlouhe chvile vyzkouset postavit. Necekam zazraky, spis me zajima, jestli to dle te simulace vubec bude fungovat.

Diky

Re: Band pass s IRB20

Jestli nečekáš zázraky, proč ne. Když to ale zkouším osimulovat, tak to vypadá dost divně. Navíc je to na osmu bedna jak kráva. Průběh vypadá jak sněžka a k rozsahu kterej udávaj je to na hony vzdálený. Při lazení na 70Hz a objemu 15(přední) a 25l zadní to vypadá mnohem líp. 40-110Hz (-3db)

Web

Re: Band pass s IRB20

Sub hrajici od 40Hz asi nebude uplne nutny...Takze -3dB na 24Hz bude asi utopie, co? V cem to pls pocitas?

Diky

Re: Band pass s IRB20

To co publikujou na webu je nádherný tak, až mám důvod tomu nevěřit.
S touto reprobednou zkušenost nemám, ale prošlo mi rukama mnoho reprobeden s nápisem Dexon a nemohu o nich o žádné napsat kvalitní, dobrý zvuk.
Mohu jen napsat, že byly dycky levné.

Re: Band pass s IRB20

Já sám nechápu, proč nedoporučí nějakou rozumnou ozvučnci. Vždyt to i Winisd vyplivne samo mnohem líp. Ten reprák snad tak špatnej nebude.

Web

Re: Band pass s IRB20

no a to měření co tam mají nesedí ??

Re: Band pass s IRB20

Postavil jsem si letos na jaře subwoofer se dvěma IRB20 v zapojení pushpull, dva repro v tandemu za sebou v asi 9litrové komůrce: Vnitří objem subwooferu (bez komůrky) je 42l, BR naladěn na 37Hz, obyčejný subwooferový zesilovač Energy 75W z BS Acoustic 75W.
Absolutní spokojenost.
Při simulacích jsem používal Amplion, a výsledek více méně sedí.

Není to můj první subwoofer pushpull, v dobách rozvinutého socialismu jsem stejně spokojeně používal subwoofer se dvěma 20cm ARNkama.

Re: Band pass s IRB20

Milan: Hodil jsem to winisd a to co ma nasimulovan dexon, v winisd simulovat nejde, chybi bassreflex v zadni komore. Nebo jsem neprisel na to , jak ho tam zadat.

Re: Band pass s IRB20

musíš zvoliť 6th order bandpass, nie 4th

Re: Band pass s IRB20

Obráceně. Kdyby sem sly snadno dávat fotky, printnul bych ti to. Zkus si zadat BP s objemama a laděním jakej sem ti psal a vyjde pěknej průběh.

Web

Re: Band pass s IRB20

mechanik: BP6th ma bassreflex zadni komory vyzarujici mimo ozvucnici, dexoni BP vyzaruje dovnitr predni komory. Predpokladam tedy, ze simulace pro BP6th ve winisd bude ukazovat neco jineho. Nemuzu ale najit programek na simulaci BD tak jak ho ma dexon, asi hledam spatne.

Milan: jj, zkousel jsem. Prubeh pekny, nicmene zacina vysoko a je otazka, jestli nebude obyc BR lepsi.

Re: Band pass s IRB20

Simulaci tohohle typu bandpassu umí LspCAD, ale se simulací jako takovou vám nepomůžu, jedu už léta na linuxu a tam mi LspCAD nejde ani přes emulátor.

Re: Band pass s IRB20

Už som videl aj podarenejšie návrhy

http://i.imgur.com/027ZM.png

Re: Band pass s IRB20

Rozumim tomu spravne, ze jsi nasimuloval v lspcad stejne charakteristiky jako dexon? Co se ti na simulaci nelibi? Jako laika me napada pouze nizka citlivost.

Re: Band pass s IRB20

Jo, nasimuloval som presne to isté ako má Dexon na svojich stránkach. Nepáči sa mi hodne vysoká hodnota Group Delay, 42ms je hroozne veľa (v dobrom bassreflexe je táto hodnota pod 15ms), aby si potom nebol sklamaný z toho že to hučí. Na druhej strane, nad 35Hz to už je pod 15ms, teda v tom dôležitom pásme by to zas až tak zlé nebolo. Druhou vecou je hodne veľký objem a samozrejme spomenutá citlivosť, 85dB nie je nič moč (ja som mal v simulácii nastavený výkon 0,5W do 8Ohm, preto to mám nižšie)

Re: Band pass s IRB20

máte pravdu, to som si nejako nevšimol...

Re: Band pass s IRB20

KocuR: GD v desítkách ms na 25Hz je zcela neškodný a v principu nezajímavý údaj. V místnosti jsou v pásmu pod 150Hz rezonance v řádech stovek ms.