Téma: AZS 220 preventivní výměna kondenzátorů?

Ahoj, koupil jsem AZS 220 asi z likvidace el. odpadu. Po připojení šňůry a výměně filtračního kondenzátoru zdroje za nějakou baterii starých kondíků z šuplíku hraje dobře. Porovnávám se stejným typem, který máme doma a a hraje pravidelně. Pouze po zapnutí tiše vrní,když zesílím hudbu a pak ji vypnu, tak už vrnění ustane. Tedy na funkci to nemá vliv. Vrnění jde z obou beden, lze tipnout co by to mohlo být?  Chtěl jsem se zeptat jaké součástky byste doporučili vyměnit? Případné drátové propojky na korekcích vyměním. Bohužel měřák kapacit kondenzátorů nemám, tak můžu měnit jen preventivně. Co jsem se dočetl, tak ty hnědé, ty se zde ale nevyskytují. Další bota prý může být v keramických kondenzátorech. Nikomu to posílat nechci, hraje to slušně i tak. Má cenu měnit kondíky 500uF/35V na konci výkonového stupně?

ilustrační fotky (toto není můj zesilovač): http://www.volta.estranky.cz/clanky/cs- … zs220.html

K výměně kondenzátorů jsem našel toto:

Sinclair: "Kdybyste někdo měli AZS218 otevřený, věděli byste, že v tomto typu už žádné hnědé svitkové kondy /hovňáky/ nejsou. Všechny svitkové kapacity jsou tam osazeny polystyrenouvou a MKT řadou TGL z bývalé NDR, které jsou kvalitní a spolehlivé.
Zato je celý předzesilovač osazen otřesnými plastovými elektrolyty Tesla TE002-006, jejichž svod v mnoha případech způsobuje práskání při manipulaci s tlačítkovou soupravou a chrastění potenciometrů korekcí - tyto elektrolyty /jsou poznat podle oválného plastového pouzdra zelené, šedé, oranžové či žluté barvy/ je dobré tam odsud všechny vyházet a nahradit je například kondenzátory Nippon ChemiCon řady SMG. Hodnotu kapacity a napětí nového kondenzátoru zaokrouhlete na nejbližší nižší či vyšší číslo z řady, minimální napětí moderních kondenzátorů je téměř vždy 4x-6x vyšší, než napětí původních starých elytů. Tak např. nejpoužívanější kondenzátor této řady je 10uF/10V - značen je na boku 10/10 - a nový, jemu ekvivalentní a zhruba stejně velký kondenzátor bude Nippon 10uF/63V SMG. Taktéž například 50uF/15V, nový bude Nippon 47uF/25V SMG, a tak dále.
S AZS218 ale obvykle není třeba vůbec nic dělat, pokud předchozí majitel nebyl piča a například ho neničil či neoddělal na nějaké
party. Semtam se stane, že zachrastí nějaký potenciometr /zpravidla hlasitosti, je rovněž enderácký a není bohužel rachotěsný/, ale to je tak všecko. Ani v koncových stupních netřeba nic měnit, pouze dobře seřídit symetrickou limitaci, vstupní citlivost a klidový proud. Asi ve tří-čtyřech kusech z několika desítek, které jsem opravoval, byly vadné hlavní filtrační kondenzátory TC937a 5.000uF/50V."

schéma je zde: http://adas.chytrak.cz/azs220.jpg někde jsem ho stáhnul, ale zdroj už najít nemůžu.

Pochopil jsem, že Sinclair ví o čem mluví. Jen kdybyste doplnili co dalšího by bylo fajn vyměnit. Seřízení s klasickým měřákem asi nezvládnu? Kdybyste měli servisní příručku, byl bych vděčnej, to schéma není příliš čitelné.

Je tady ještě zmiňované nastavení klidového proudu výměnou diod co jsou v držácích u tranzistorů, ale do toho se pouštět nehodlám, tomu dopodrobna nerozumím.

Ohledně zesilovačů opravdu znalosti nemám, ale hraje to a nikomu to dávat nechci. Prostě jen to čeho jsem schopný sám dosáhnout. Díky za odpověďi adas 

Snažil jsem se tady studovat, ale přímo k 220 toho tady tolik není. Spíš k 223, která se mi zdá dost jiná.

(upravil voltik 2. 6. 2012 9:18)

Re: AZS 220 preventivní výměna kondenzátorů?

adas:
když zesílíš hudbu a pak ji vypneš je jasné, že je to bordelem, který ti leze do zesilovače ze zdroje zvuku (PC, TV, ... ). Na druhou stranu zesilovač sám o sobě "vrní" při zvedání potíku "volume" směrem nahoru - to je dáno jeho vlastnostmi.
a na třetí stranu můžeš, u tebe nejspíše preventivně - když tomu nerozumíš, vyměnit preventivně zelené plastové kondenzátory, které jsou v koncovém zesilovači (na fotkách mého zesilovače v odkazu je už nevidíš - sou vyměněné) a elyty TE986 (to jsou ty růžové).

Doplněni fyziologie je know - how smile)

Web

Re: AZS 220 preventivní výměna kondenzátorů?

Voltik: dík za odpověď. Tohle přesně jsem chtěl vědět, aby někdo napsal tyhle kondíky vyměň.
Jinak to vrnění podle mě není ze zvukovky, nastává jen po nastartování, nýsledně pustím hudbu a když ji hudbu v PC pauznu tak to už neudělá. Mám ještě jedno AZS 220 a to takhle po startu nezavrní. Chápu, že se takhle blbě radí a ani to nemá smysl, když to pak už nedělá. Drátový propojky pouze předpokládám, desku korekcí jsem zatím ani nesundával.

Re: AZS 220 preventivní výměna kondenzátorů?

Měnit kondenzátory TE986 500uF/35V v koncovém zesilovači je naprostá píčovina, ještě jsem se nesetkal ani s jedním vadným a to už jsem těchto zesilovačů /i s gramfonem-NZC421/opravoval nepočítaně. Dej tam na svá místa to, co tam patří, tzn. na místo hlavního filtračního kondu dej TC937a 5.000uF/50V, menší kondenzátor, který je za ním, vyměň za elyt TC937a  2.000uF/50V - původně tam byl pouze 1.000uF/50V, který filtruje napětí pro budič a pro předzesilovač s korekcemi. Do ničeho jiného nelez, nebo si tam nasekáš ještě víc škody, než tam je teď.
Kondenzátory, které by byly vhodné na místa výstupních elytů stejně neseženeš, takže je tam raději nechej, pokud je nemáš čím změřit. Kondenzátory do korekcí neseženeš už vůbec, jsou tam všude axiály, šly by nahradit řadou TF, mezi potenciometry je dost málo místa, takže buď originály, nebo TFka, ale nejsem si jist, jestli by tam i ty TFka vešly, jsou o něco větší a originální kondenzátory jsou tam doslova na fous.
A zkontroluj, jestli je záporný pól hlavního elytu /zelené dráty/ spojený s kostrou. Spojení s kostrou je v místě zásuvky pro kvadro.

Web

(upravil adas 19. 6. 2012 18:51)

Re: AZS 220 preventivní výměna kondenzátorů?

Díky za odpověď. U místa kvadrofonní zásuvky spojení s kostrou není. Koukám na schéma http://adas.chytrak.cz/azs220.jpg i do manuálu k 421 www.adas.chytrak.cz/TSL-NZC421.pdf a kondenzátor 1 000uF najít nemůžu. Mohl by jsi prosím upřesnit který myslíš? Není to 100uF? Nevíte jestli se dají tyhle starý poctivý kondenzátory sehnat v Brně? Ty TE005 asi taky vyměním. Díky

Re: AZS 220 preventivní výměna kondenzátorů?

Hele ty měniči - veškeré repase mají být na základě 1. měření 2. znalostí a to i vlastností a vhodnosti součástek . Aby jsi nevyměnil kozu za zajíce Tesla 500/35 V růžový za Jamicony ,
Shitana , Xundy a další imitace mad

Re: AZS 220 preventivní výměna kondenzátorů?

Tady má seznam C..

https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=8223

Web