Téma: Grundig Fine Arts A-9000

Zdravím, rád bych se zeptal zdejších znalců na názor na tento zesilovač. Chci něčím vhodným nahradit AZS 223-ku, která už dosloužila a její repase + tuning by se již nevyplatily. Předem děkuji za fundované reakce..

Re: Grundig Fine Arts A-9000

http://www.hifinazory.cz/forum/viewtopi … &t=773

Web

(upravil BFU43 30. 5. 2012 13:47)

Re: Grundig Fine Arts A-9000

Reeb : Děkuji, o tom vláknu vím. Nicméně můj dotaz se týkal spíše posouzení z technického (konstrukčního) hlediska tohoto cca 22 let starého stroje..
Uživ. komentářů je na netu více než dost, ale ty pro mě nemají dostatečnou vypovídací hodnotu...

Re: Grundig Fine Arts A-9000

A máš schéma?

Web

Re: Grundig Fine Arts A-9000

Myslím že jsem schéma viděl a není to ani šrot ani zázrak. Tuším to má na konci nějaké darlingtony pomalejší než ta tesla smile

Web

Re: Grundig Fine Arts A-9000

Reeb : Schéma je ke stažení např. zde http://fileshare.eshop.bg/downloadsm/46 … A9000.html ..

Re: Grundig Fine Arts A-9000

Všechny vyšší řady Grundigu, který se mi dostaly do ruky, byly perfektní práce. Tenhle konkrétně jsem v ruce neměl, ale moc bych se toho nebál. Záleží samozřejmě na ceně a stavu.
Platí samozřejmě pro starý dobrý Grundig, ne co z něj zůstalo. Zrovna teď jsem tunil starou V101, podle schematu docela shitovou, levnou záležitost, žádnej hajend. Ale to co z toho lezlo, nad tím klukům na dílně padala brada. A při pohledu na schema mi to nechteli věřit. Na starej Grundig nedám dopustit.

Re: Grundig Fine Arts A-9000

Já měl doma bohužel grundig z let kolem 1996, a to už nebylo ono... Po brutálním tuningu ale jo.

Web

(upravil BFU43 31. 5. 2012 0:10)

Re: Grundig Fine Arts A-9000

Dle informací z netu měl být tento model vyráběn zhruba v letech 1987 - 1990, a jeho cena činila asi 2000,- DM.. Takže takový lehký nadprůměr..

Jinak tak zcela nechápu, jak někdo může tento vcelku povedený model srovnávat s tím polotovarem AZS 223 ? Když jsem si, i díky zdejšímu moderátorovi, spočítal, jaké by musely být náklady na repasi a tuning, aby ta Tesla hrála k mé rel. plné spokojenosti, dospěl jsem k částce cca 7000,- Kč. Z toho jen cca 4000 by padly na výměnu všech potenciometrů a zbylé 3000,- na výměnu kondů, implementaci softstartu a výměnu repr. konektorů DIN za šroubovací.. Opravte mě, jestli se v mém odhadu mýlím... wink

Re: Grundig Fine Arts A-9000

Na potentyto by se musel udělat groupbuy... (firma ES zavedla milý požadavek na 10 ks od typu). Možná by šlo použít rovnou ALPS a byl by klid.

Cena úpravy by byla myslím nižší.

Ten grundig je jistě vyspělejší konstrukčně i vzhledově.

Web

Re: Grundig Fine Arts A-9000

BFU43: TO se už pohybuješ v úplně jiných dimenzích,podle mě se ta AZSka dá vytunit slušně klidně tak za polovic tebou uváděné cifry včetně práce,softstart netřeba,potenciometry originál KO,možná jak píše opamp dát rovnou alpsy alespoň na korekce,svorky se daj koupit slušný už taky za míň,ideální je,pokud ten zesilovač není rozmrvenej a odkráglovanej,pak se nemusí počítat prvotní servis a výměna polovodičů....
Bude to ale pořád jen tesla,naví podle mě vzhledově hnusná,ten grundig je hezčí,jak už psal opamp....

Zase ale na to AZS ještě vše seženeš,což může být problém u toho Grundoše,když bude hyn nějakej spešl přepínač či poťák,už ho neseženeš,většinou se daj opravit,ale přece tam ro riziko je,polovodiče se u těchhle tranzistoráků dají vždycky nějak vyřešit,důležitý je aby to nemělo nějakej spešl zakázkovej šváb co se už nedělá.....

Re: Grundig Fine Arts A-9000

Aby ta Tesla hrála podle mých představ, tedy kromě jiného, aby byly oba kanály zcela zvuk. shodné, musely by být nutně vyměněny všechny potenciometry. Pokud by byly použity na všech pozicích kvalitní ALPSy (modrá řada), jaké by byly asi náklady ? Cca 2000,- Kč ? Pochybuji, že by to bylo méně..

Dále bych chtěl vyměnit ty teslácké elyty za polypropyleny alespoň na všech "strategických" místech. U zdroje bych pak chtěl navýšit filtr. kapacitu. Další můj požadavek by byl odstranění toho hrozného "lupance" ozývajícího se při zapnutí (a vyp.) přístroje. No a pak již vyměnit ty repr. shit konektory DIN za nějaké slušné šroubovací. V rámci profylaxe dále provést ještě kontrolu na evtl. výskyt stud. spojů na DPS.

A výše uvedená repase (vč. práce) by stála jen cca 3.500,- Kč ? Tomu se mi nechce moc věřit..

Jinak pro úplnost dodávám, že nová AZS 223 stála na konci 80.let asi 3.300,- Kč.. Já jsem ji z druhé ruky koupil někdy v r. 94 za 1.900,- Kč...

Re: Grundig Fine Arts A-9000

Modré alpsy jsou naprostá zbytečnost na korekce,především tedy ve spojení se zbytkem zesilovače-myslel jsem rozuzmě udělaný tuning,ne tuzink. smile  Třeba ti sem Leoš napíše,za kolik ty AZSka dělal. Počítám cca 1500 materiál a 1500-2000 práce.....

Re: Grundig Fine Arts A-9000

DJ_Rix : Respektuji Tvůj názor, poněvadž vím, že jsi z oboru a věci znalý. Nicméně pokud ta AZS-ka má k něčemu být, tak tuning, který jsem nastínil zde https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?p … 11#p242311 , není po mém soudu nikterak přehnaný..

Opamp mi vysvětlil, že problém zvuk. rozdílnosti kanálů je způsoben především nekvalitními potenciometry, čemuž jsem ochoten i věřit, takže na tomto místě by se šetřit moc nemělo.. A totéž platí i pro výměnu kondů, poněvadž i ty mohou výše zmíněnou rozdílnost kanálů ovlivňovat, tedy kromě jiného..

Pokud bych vycházel z výše uvedené kalkulace L. Malaníka, tak mi to vychází zhruba na 3000.- za matroš a dejme tomu 1500,- za práci. Raději to zaokrouhlím, takže fin. suma za repasi (+tuning) by byla tak cca 5000,- Kč... Souhlas ? wink

Re: Grundig Fine Arts A-9000

Já si troufám tvrdit že za 3000 bez práce tu AZS osadím komplet novejma součástkama,ano původní potenciometry jsou krámy naprd,ale jak říkám,je i jiná volba než modrý ALPS.....

Re: Grundig Fine Arts A-9000

Můžeš tu lepší volbu prozradit ? Moc by mě to zajímalo..

A s prací by to v Tvém případě vyšlo asi na kolik ? 4 litry ?

Re: Grundig Fine Arts A-9000

Neřekl jsem že lepší,ale levnější,plně však dostačující kvalitou do tohohle zesilovače-AZS. Obyčejnej ALPS se dá dneska koupit už za stovku.

Re: Grundig Fine Arts A-9000

Otázka zní, zda použití lacinějších modelů ALPS by mi zaručilo splnění mého požadavku na pokud možno naprostou subj. zvuk. shodu obou kanálů. Znovu to zde opakuji, poněvadž to je pro mě jedna ze zásadních věcí, kterou by bylo nutno evtl. vyřešit k mé plné spokojenosti.

A obávám se, že za rozumné peníze - vzhledem k pořizovací hodnotě - ta AZSka prostě vytunit nejde...

Re: Grundig Fine Arts A-9000

Ad korekce: odhaduju že poty se souběhem 2dB jsou naprosto OK - samozřejmě ostatní součástky v korekcích nechť jsou 1% rezistory a pokud možno i kondy. Zas tolik jich tam není. Tím se budou kanály lišit max o ty 2dB.

Subjektivní rozdílnost může ve výchozím stavu tesly způsobovat i rozdílné přechodové zkreslení konc. stupňů. Klidový proud je nastaven třemi diodami v serii bez pořádné teplotní vazby na trandy.

Cenově to vidím circa jako Rix.

Znovu ale otázka, kterou jsem dával už do mailu - když to slouží ke hraní z PC, proč nepoužít "korekce" v PC a z Tesly je zcela vypárat?

Web

(upravil BFU43 3. 6. 2012 19:09)

Re: Grundig Fine Arts A-9000

opamp napsal:

Znovu ale otázka, kterou jsem dával už do mailu - když to slouží ke hraní z PC, proč nepoužít "korekce" v PC a z Tesly je zcela vypárat?

Poněvadž ten zesilovač neslouží jen ke hraní z PC, nýbrž na něj mám připojen i LCD monitor s integr. DVB-T tunerem (Samsung P2470HD) a chystám se přejít na satel. příjem..