Téma: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Vážení mám tu nějaká asymetrická trafa a 503 sháním nějaký jednoduchý spolehlivý 40 - 60W zapojení....

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

transiwat? smile

Web

(upravil sinclair 12. 5. 2012 17:25)

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Mám jedno takové šikovné blbuvzdorné zapojení, dává to asi 100W, byl to můj první výkonnější zesilovač před cca 30 lety. Součástky do něj Ti můžu poslat úplně všecky. Na konci jsou právě KD503 a zbytek nestojí za řeč. Měly by v tom být ale původní součástky, protože na ty původní součástky jsou taky nastavené kmitočtové kompenzace a s moderními polovodiči by to mohlo dělat píčoviny. Tenkrát jsem jich kámošům a do svazáckého klubu postavil asi třicet a všecky chodily na první vrz. Má to výborné, nastavitelné pojistky proti přetížení, takže to ani nejde odfláknout. Deska k tomu ale není, papír s nákresem desky, co jsem tenkrát dělal, zmizel čertví kde. Zůstal mi jenom nákres desky okopírovaného crossoveru Sony, který jsme používali ve čtyřpásmovém systému v tom svazáckém klubu, jednotlivé sekce byly živené právě těmito zesilovači, zesilovače pro výšky měly mírně snížené napájení, aby nám to neodpalovalo výškáče.
Na tu dobu to byl velmi výkonný systém, na každé straně byl bas-basreflex s Celestionem 100W, středobas s upraveným ARO932 zase 100W, střed byly upravený ARO711 opět 100W a výšky bohužel pouze Celestion HF50 2ks na stranu, dostávaly pouze asi 50W.
Takže celkově to byl systém s výkonem 700W v místnosti pro cca 70 lidí, což byla na tu dobu opravdu pecka.
Až to najdu, okopíruju Ti to, uděláte na to plošák a může to využít víc lidí, nejen Ty.

Web

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Schéma by bylo? Desku bych nakreslil. Takový projektík pro odreágování....proč ne.

Web

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Díky moc, starší polovodiče nejsou problém jsem docela zásoben...ale pro info, za co by to bylo?

(upravil sinclair 15. 5. 2012 3:49)

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Proč za co? Normálně to oskenuju do wordu, připíšu k tomu svoje poznámky a můžeš kreslit,jen se z Tebe bude kouřit :-)Myslím, že úplně ideální z hlediska stability by bylo navrhnout desku tak, aby koncové tranzistory byly přes převodní úhelník zapájeny přímo v desce spojů.

Takže tady to máš i s poznámkami :  http://sweb.cz/servisdok/nesymetrickykonec.doc

Jenom připomínám, že uzemněný konec odporu 33R hlavní smyčky zpětné vazby, uzemněný konec vstupního vf filtru, uzemněný konec Boucherotova členu /R20/ a silový přívod k dolnímu výkonovému tranzistoru by měly vést samostatnými spoji do společného bodu, nejlépe zápornému napájecímu pinu. Možná by bylo dobře i blokovat napájení elektrolytem cca 47-100uF/100V, zvláště při delších přívodech napájení. Přívody ke koncovým tranzistorům doporučuji co nejkratší a o průřezu cca 2,5mm2 /báze může být i slabší, tam stačí i 0,5mm2/.
Dále bych doporučil dodržovat určitý systém barevného značení vývodů koncových tranzistorů i napájení : napájení kladný pól červená, záporný pól napájení a záporný pól reproduktorů černá,
u výkonových tranzistorů kolektor červený, emitor modrý, báze žlutá. Kladný pól reproduktorového výstupu například oranžová nebo fialová. Při tomto značení se Vám prakticky nikdy nemůže stát, že byste přehodili polaritu napájení /což má samozřejmě pro celý zesilovač fatální následky, pokud rovnou nechytne svítivě žlutým plamenem/. Je mi vcelku jasné, že některé barvy vodičů se v potřebných průřezech hodně blbě shánějí, ale pokud trefíte na nějakou firmu, která vyrábí rozvaděče, tak tam Vám pár odřezků potřebných barev vždycky věnují. Co se týče zdroje, tak konkrétně já používám na výstup sekundáru nesymetrického transformátoru dva opravdu tmavomodré vodiče /světlemodrý a hnědý vodič je určen pro nulu a fázi sítě/. Pokud vinete symetrický sekundár, použijte barvy takové, aby nebylo možno si je splést s ničím jiným.
Co se týká ostatních poznámek: kmitočtové kompenzace jsou navrženy pro rychlé budicí tranzistory, takže bez osciloskopu se vůbec nepokoušejte budiče nahradit nějakými výkonnějšími, ale značně pomalejšími, stejný případ zřejmě nastane, pokusíte-li se nahradit budiče něčím výkonnějším, ale rychlejším.
Doporučuju předem si změřit betu koncových tranzistorů, při 5V/5A by neměla beta klesnout pod cca 60 - 70 u typu KD503. Upozorňuju na to hlavně proto, že se u různých doprodejců prodávají sice nepajcované kádéčka, dokonce i s poměrně vysokým Uceo, ale s mizernou betou, která způsobí enormní zatížení budičů až tak, že jim uhoří emitory a to je průšvih. Kádéčka s mizernou betou se mohou vyskytovat i v rozebraných modulech AUJ637 - tam je to ale poměrně jedno, protože jsou tam poměrně výkonné budiče, schopné dodat do bází koncáků i dvě ampéry. Proto píšu raději preventivně o kontrole bety koncáků.
Neradil bych zkoušet nahradit KD503 třeba tranzistory BD249C/BD250C, případně TIP35C/TIP36C, tam je to ještě větší mizérie, beta u nich klesá s proudem daleko rychleji, než u kádéček. Použitelné by ještě byly KD3773, kde je ale kontrola také nutná, na KD3055 zapomeňte že kdy existovaly, něco slušného se dá vybrat z KD3442, KD4348 a podobných. Pozor si dejte na KDY56, mají oproti běžným KDčkům o dost vyšší Ft, no a co se týče KUX41N, tak ty patří do měničů nebo do praku, nikoliv do zesilovačů. Stejně blbě dopadnete, pokud Vás napadne taková kravina, jako dát tam dvě 2SC5200 /30MHz/. Stabilní by zesilovač mohl být s použitím MJ15003, nebo jinými 4MHz plastovými či kovovými obdobami od ONSemi.
Tak doufám, že jsem splnil zadání na "spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením". Další dotazy zodpovím zde já, nebo někdo ještě zkušenější, jako je třeba Pavel nebo Vašek.
Hodně úspěchů při stavbě - mně chodily vždy všechny a pokud se něco stalo, byla to ve 100% moje vina.

Web

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Sinclairem uvedene zapojeni jsem stavel v letech 1982-1987 cca 5x, dalo se jednoduse volbou napajeciho napeti a koncovych trandu upravit pro ruzny vykon (od 40W do 100W - KD607, KD502, KD503). Naprosto blbuvzdorne, funkcni na prvni pokus, nezaludne (jen v jednom pripade se mi to rozkmitalo na 260kHz - praskla keramika C4, po vymene ok - a tak jsem uspesne rusil dlouhe vlny sirem okoli vykonem cca 70W smile Pokud nekomu nevadi kybl na vystupu, prijde mi tato konstrukce velmi zdarila.
Trrimr R8 po nastaveni jsem nahrazoval dvemi odpory a byl klid, i kdyz teslacke keramicke TP011 a podobne mi nikdy paseku neudelaly. Trimry ochran R22/R23 nejsou tak kriticke, ty jsem tam nechaval.
Ale jak pise Sinclair, na konci urcite KD503 (pro mensi vykony KD502). Nekdy jsem je paroval, nekdy ne, ale asi by bylo lepsi je aspon sparovat a nejlip zmerit betu pri proudu aspon 5A pokud pocitate s plnym vykonem. A taky kvalitni vystupni kyble, mival jsem tam teslacke ruznych kapacit od 2x2G po 2x5G (co se podarilo sehnat) a jedina chyba byl jejich rozmer, kvalitou a vydrzi jsou lepsi nez dnesni sr...y co maji udavanych 4,7G a maji s bidou pres 3G.
Jeden stereo konec doma jeste mam osazeny a funkcni (2x 50W s KD502, napajeni 50V) ... ale uz hooodne dlouho nehral, pro pripadne mereni bych musel udelat reinkarnaci smile
Pokud na to nekdo navrhne slusny plosak (neni to slozite zapojeni a kriticke na navrh, vzdycky mi stacil jednovrstvy), mozna bych si to zase zkusil poskladat, uz jen z nostalgie....

Web

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

super díky moc, odpověď naprosto vyčerpávající smile dá se to i bez úprav tak jak to je s těma 606?

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

jo, da, ale pocitej s vykonem max cca 30W na kanal do 4 ohmu podle napajeni a navic stale plati, ze je potreba vybrat kousky KD606 se slusnou betou pri cca 3A kolektoroveho proudu. Ostatni soucastky dle rozpisky, napajeni 40V.

Web

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Byl by velkej problém přepojit R8 tak, aby při ztrátě kontaktu běžce s dráhou nevylezl kliďák do hořlavé oblasti?
Uznávám, tento detail je blbě i v DPA, kde se to hasí použitím kvalitního víceotáčkového trimru... ale stejně...

Web

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

opamp - tohle se resilo dvemi paralelnimi odpory k trimru - mezi konce a bezec. Pri ztrate kontaktu se pak trimr jevil jako nastaveny "doprostred", coz ovsem nemusi byt vzdy ok. Jednodussim resenim je trimr nastavit a nasledne nahradit dvemi pevnymi odpory. U polovodicu prac. bod starnutim tolik neutika jako u elektronek, takze staci slusne nastavit na zacatku a vydrzi spoustu motohodin smile I kdyz jak jsem psal vys, cermetove keramicke trimry Tesla TP011 (a pribuzne) me jeste nikdy nezradily, na rozdil od novych viceotackovych.

Web

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Nestačí ten trimr zapojit jako reostat do spodní větve děliče? Pi přerušení kontaktu pak spadne kliďák na nulu.

Web

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Jo, určitě by to tak bylo lepší, nahoře /CB/ nechat těch 2k2 a dole dát jako reostat víceotáčkový trimr 2k nebo 2k2 nebo 2k5 /podle toho, od který je to firmy/. Pokud se pak trimr posere, kliďák opravdu spadne na nulu, v tom má Ondra pravdu. A určitě by bylo už z hlediska upevnění tam hodit místo nějakého KCčka třeba BD139-40, nebo nějaký celoplastový NPN japonec /třeba 2SC4793, ty mají hodně velkou betu/. Beta je potřeba u tohodle "hlídacího" trandu potřeba aspoň 150, raději víc - co jsem měřil naše BDčka, co máme v Aldaxu, tak některé kusy BD139 bez problému na multimetru beta až 220.
U ECOMu jsem objevil mezi víceotáčkovými trimry dost podezřele levné trimry BURANS, vypadají úplně stejně jako značkové trimry BOURNS, akorát jsou asi pětkrát levnější, tak na ty bych si opravdu dal pozor.
Nechápu, proč Hlávko bere na sklad a prodej takový sračky, pamatuju doby, kdy se v ECOMU nedalo koupit nic jiného, než značková součástka - teď když projedete skladové položky třeba v tom .xls souboru, tak je tam polovina číny, Nantong, Yageo a podobný hnusy. Prostě je dneska potřeba obezřetněji vybírat, než dřív, třeba před deseti lety a neplatí to jenom pro ECOM, už i SEMIC má na skladě pěkný hnusy. Za pár let bude problém sehnat a koupit značkovou součástku, jestli zhynou takové obchody, jako je Farnell, RS a další. O Conradu lepší se nebavit, bývaly doby, kdy se tam bez problému daly koupit značkové polovodiče, dnes je problém mezi tou záplavou čínského hnusu tu značkovou součástku vůbec najít...

Web

(upravil rewyx 16. 5. 2012 20:12)

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Zdravím,taky bych si to ubastlil,Na symetrické napájení by stačilo vyhodit výstupní kondík?
Ta regulace klidáku by mohla bít takto bít takto:

*

(upravil sinclair 16. 5. 2012 21:11)

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Primární zadání úkolu bylo "spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením".
Pro symetrické napájení jsou určena úplně jiná zapojení - pobrals to, draku?

Web

(upravil rewyx 16. 5. 2012 21:27)

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Například? (jen se ptám)nechci vám zasírat vlákno jen hledám spolehlivý
jednoduchý kvazikomplementár se symetrickým napájením (kd 503,kd607)

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Pěkné, o víkendu začnu:).

Web

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Kvazoš se symetrickým?, to je podle mě škoda námahy. Když už symetrické napájení, tak celo-symetrické zapojení, jinak to postrádá význam.

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Neřekl bych, že postrádá význam. Ale jak psal Sinclair. Zadání bylo nesym kvazoš, tak proč z toho už zase dělat něco jinýho. On má taky své kouzlo.

Web

Re: Spolehlivý, jednoduchý kvazikomplementár s nesymetrickým napájením

Vzhledem k tomu že se mi tu válí větší hromada KD503 ( se skříženými meči smile), tak se mi včera na rychlo udělal v Eaglu destičku a zkusil si postavit výše zmíněný zes od Leoše. Po sestavení a odladění zesu jsem byl velmi mile překvapen jak pěkně to hraje smile.
Při vybuzení 400mV a 1Khz sinus je zkreslení 0,076%, což si myslím že je parádní věc smile...Pokud by někdo chtěl, mohu mu poslat podklady v eaglu pro destičku. Samozdřejmě by si každý destičku upravil k obrazu svému smile. Jinak vyměřit KF507/KF517 na Uceo alespoň 90V je fakt masakr. Ze 200 páru se mi na tohle Uceo podařilo vybrat pouhých 7 párů big_smile