(upravil Lužo 8. 5. 2012 14:38)

Téma: TDA8560-dps

zdravím navrhol som si dps pre TDA8560 a potreboval by som to omrknúť niekým kedže som viacmenej začiatočník.ak by si niekto našiel čas bol by som vďačný
http://2i.sk/97b03e14c7
napájané by to bolo z akumulátoru 12V čiže nesymetricky

(upravil luta 8. 5. 2012 15:36)

Re: TDA8560-dps

napájení blokuj co nejblíž IO , tedy někde pod tím R s LEDkou. tu klikatici u elytů bych zrušil spojením do ostrůvku, konektory pro šťávu dal spíš na tu pravou svislou stranu

nebo vést výkonovou zem vrchem.. nepoteče to kolem dokola celé PCB.. stačilo by nevodit nahoře napájení klikatě zadem za IO ale zkrz nohy a konektory nechat nahoře

moc se mi nelíbí to připojení kondů 1n ze vstupů do výkonové země (asi detail co stejně jinak nepůjde) a taky, že před nima není žádnej rezistor..kapacitní zátež pro zdroj signálu..

datasheet se mi prohlížet nechtělo..

mrk jsem na to ale zrychla.. třeba se vyjádří nějaký lepší odborník

Web

(upravil sinclair 8. 5. 2012 17:43)

Re: TDA8560-dps

Tak samozřejmý je, že to bude napájený nesymetricky, protože symetrické napájení tenhle autošváb ani neumožňuje. Nemám s tímhle IO moc dobré zkušenosti-ne že by měl špatný zvuk, nebo kmital apod., naopak, je to jeden z nejklidnějších autošvábů, co znám.
Ale co mě na něm sere je prachmizerná účinnost, vzhledem k odevzdávanému výkonu chlastá jak najatej. No a hlavně díky tomu, že má při vyšším výkonu tak strašnej odběr, tak při napájení nestabilizovaným zdrojem prudce klesá výstupní výkon a nikdy nedosáhnete toho, co píšou v datasheetu.
Experimentálně jsem zkoušel toho švába napájet ze stabilizátoru - jo tak to byly jiný koule, protože ani při vysokém výkonu napájení nespadlo pod 18V a opravdu to mělo páru jak lokomotiva. Ale bohužel při přepojení zpátky na nestabilizovaný zdroj, který dával naprázdno cca 18V a umožňoval odběr až 8A, to stálo zas za hovno - právě tím vysokým odběrem výkon drasticky klesal, přičemž napětí toho nestabilizovaného zdroje padalo až k 12V. Znám daleko lepší IO podobného typu, které mají lepší účinnost a nežerou tolik.

Zkus potom, až to dokončíš, zesilovač napájet z toho stabilizátoru, kterým je napájený Easy Compact Stereo zesilovač s těmi TDA2005. Použij ten stabilizátor  tak jak je, ale dej tam pořádný darlington, třeba BDW83 nebo něco takového, jako usměrňovače použij 15A schottky diody v pouzdře TO220, kondenzátorů je tam dost /6 ks 4.700uF/35V/ a jako trafo použij buď INDEL 2x21V/150VA z EZK, nebo klidně i starý rozvaděčový transformátor 200VA, ze kterého odmotáš ze sekundáru 4-5V a pak uvidíš, jakej to bude sešup.
Jo a ještě malou poznámku: než to celé spustíš, tak nejprve si víceotáčkovým trimrem ve stabilizátoru natoč těch cca 18V a teprve zastrč pojistku, nebo zaletuj švába.

Web

(upravil Lužo 8. 5. 2012 21:09)

Re: TDA8560-dps

díki chlapi za rady

LUTA: myslíš že to bude moc vadiť, keď je tam taká dlhá cesta?(50mm, hrúbka 1,5mm), okrem IO , Ucc vedie aj k MODE čiže by potom bola dlhá na druhú stranu či to až tak nevadí?a čo s týmy 1n kondíkmi mám presne spraviť, už mi bolo povedané že mi tam pravdepodobne budú robiť problémy(skopíroval som to z inej dosky), mám ich dať odtiaľ preč?

SINCLAIR: no tam to má jeden háčik že to bude používané bez elektrickej siete čiže len čisto gelová batéria, myslíš že by pomohlo ak by som aj ju prehnal cez ten stabilizovaný zdroj?...poprípade ak máš niekde ešte dps nemohol by si mi ju sem hodiť prosím? lebo mám asi 2 týždne na to aby som sa do toho pustil, pretože potom už nebudem v škole a nebudem mať kde nasvietiť dosku a podobne

(upravil Dohnalik 8. 5. 2012 21:59)

Re: TDA8560-dps

Prohánět baterii přes stabilizovaný zdroj je akorát výkonová ztráta. Baterie je tvrdá dostatečně, jen se bude možná rychleji vybíjet. Jak říká luta, dej blokovací 100n keramiky co nejblíž obvodu a 1n klidně dej pryč.

(upravil Lužo 8. 5. 2012 22:18)

Re: TDA8560-dps

http://www.2i.sk/d56cf2d80b tak pozmenené, môže byť? či ešte niečo zmeniť?...upravil som ešte vstupy a výstupy pre faston konektory...ale to už sa mi sem nechce uploadovať