Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Autohifi » Odrušení Altíku - LC člen

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [6]

Téma: Odrušení Altíku - LC člen

Zdravím Vás, potřeboval bych poradit ohledně odrušení napájení ve veteránu MB. Na rádiu mám zapojených 6 reproduktorů - žadný šumění ani rušení, vše jak má být. Na rádiu je zároveň výstup pro subwoofer, odtud vedu stíněnými "cinchovými" kabely signál do předzesilovače a dále do samotného zesilovače pro subwoofer, který je v kufru. Jenže po zapnutí se ze subwooeru ozývá neidentifikovatelné kvílení meluzíny zavislé na otáčkách motoru (pokud motor neběží hraje vše jak má). Když vynechám předzesilovač, opět vše v pořádku, neboť rádio i výkonový zesilovač má nejspíš integrovaný "odrušovač" napájení. Nekvalitní, neznačkový předzesilovač je tedy příčinou problému.

Proto Vás odborníky chci poprosit jako "like" o navržení pokud možno co nejjednodušího odrušovacího filtru napájení pro předzesilovač. Mám představu jednoduchého LC členu s několika kondíky, jednou cívkou a možná dioda u vstupu aby se nic nevracelo zpátky do auta. Předzesilovač má odběr jen několik mA takže žádný výkon, žádné chlazení...
Doma jsem našel dva větší elek. kondíky 10mF které bych rád uplatnil, ale k nim bude asi třeba ještě nějaké menší hodnoty a hlavně vůbec nevím jakou cívku. Tady je link na předlohu, pokud by vyhovovala, stačí napsat jednotlivé hodnoty.

http://svetobrazku.cz/upload/images/rgh1332693810j.jpg

Našel jsem na internetu už hotové odrušovací členy, ale většinou 5A a víc a cena s poštovným 300+ což mi příjde za takovou blbinku dost. Krom toho tento problém řeší na internetu víc lidí a určitě budou rádi když najdou navod jak ho vyřešit.

Předem mnohokrát děkuju.

Re: Odrušení Altíku - LC člen

... mnohdy než následky, je levnější řešit příčiny. Tak poctivá kabeláž a svorkování dynama či alternátoru mohou být levnější a rychlejší pomocí, než sám odrušovací filtr.
Případně lze začít např. tím, že se napájení předzesilovače, popř. i ostatní elektroniky připíchne blíže baterii, či zkrátka do míst, kde na rezistenci kabelů ještě nevznikl rušivý úbytek napětí.
Veterán má dynamo či alternátor? Pokud dynamo, nejsou příčinou komutační špičky, s nimiž by si poradily dioda a dva kondenzátory na patřičné (nemalé) komutační napětí? Tolik názor laika.

Re: Odrušení Altíku - LC člen

Zdravim a děkuju za rychlou odpověď, je tam daný alternátor, který byl na celkové repasy (ložiska, uhlíky a bůh ví co všecko). Původní kabeláž např altík, baterka, startér na pevno je poctivá, sice veterán, ale pořád Mercedes. Jen v tech letech ještě neřešili napájení elektroniky, takže nějaké důkladnější odrušovaní nebylo třeba. Jinak napájení předzesilovače i koncového zesilovače mám pěkně tlustým kabelem přes 30A pojistku přímo z baterky (jen asi 30cm k samotnému předzes. vede tenší drát který mám takovou tou "špionážní" čokoládkou připojený k tlustému káblu co vede do koncového zes.) Takže napajení obou zes. je na jedné lince, jen to ukostření je v různých místech. Ale to už sem u detailů, zkrátka bych potřeboval ten napájecí filtr. sad

Re: Odrušení Altíku - LC člen

... a nepomohlo by právě ukostření všeho v jediném společném místě, pokud je možné experiment nenákladně provést? Případně, pokud se někde kabely kříží, křížit co "nejkolměji" a nevytvářet smyčky uzavírající elmg. tok.

Re: Odrušení Altíku - LC člen

Dnes jsem měl trochu času, tak sem vyměnil diodový můstek na altiku (protože ten jediný byl původní) a ukostřil oba zesilovače na jednom místě, ale meluzíny sem se stále nezbavil. Asi mi nezbude než objednat ten filtr.

(upravil Digiting 26. 3. 2012 22:00)

Re: Odrušení Altíku - LC člen

... v této oblasti nejsem specialista, ale ještě bych to nevzdával. Vhodné kapacity přes diody můstku nebo hned za můstek, zkrátka co nejblíže ke zdroji rušení, by věc nevyřešily? Ostré nespojitosti pak ani nepotřebují vodiče a frčí éterem. Přip. se podívat vhodným osciloskopem, jak to rušící smetí vypadá, a podle toho zkusit identifikovat zdroj, příp. jednat. Filtrovat nákladně lze vždy, ale výtěžek filtrace může přivodit zklamání ...

Příspěvky [6]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Autohifi » Odrušení Altíku - LC člen

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£