Re: TVM ARN-312

Když je to takhle, tak ostatně proč ne. I cesta může být cíl.

Web

(upravil MaBat 28. 3. 2012 12:58)

Re: TVM ARN-312

tubamusic:

Nejsnazší asi bude, když se pro začátek naučíš simulovat ozvučnice a výhybky v LspCadu 5.25, je to poměrně snadné.

Tj. vzít T-S parametry basáku a střeďáku, pro oboje nasimulovat chování v odpovídajících ozvučnicích, získané charakteristiky pro SPL a impedanci vyexportovat jako dvojice souborů .frd a .zma a tyto soubory použít pro simulaci výhybky - tedy té dolní části. V reálu se to pak samozřejmě musí dělat celé najednou i s výškáčem, ty děličky nejde dělat zvlášť, ale k tomu už budeš potřebovat reálné měření všeho. Jinak impedance samozřejmě nemusíš simulovat, ty můžeš rovnou změřit a použít ty. V téhle fázi nejde o to, abys navrhl finální výhybku, ale spíš si osahat, jak se ty věci chovají.

Je ovšem potřeba do grafů SPL zahrnout i vliv "vnějšku" ozvučnice (tzv. baffle-step), což jde v LspCadu také relativně snadno v rámci simulace ozvučnice - jedná se o cca 6dB pozvolný nárůst v SPL vlivem směrování ozvučnice, podle jejího rozměru, typicky okolo stovek Hz. Nebude to úplně odpovídat realitě, kde do toho promlouvá víc věcí, ale principy bys z toho měl pochytit. Zbytek se dá vždy doladit pomocí měření. Tohle je pak potřeba ve výhybce zkorigovat (na měření výše se tenhle vliv neprojevuje, to uvidíš až při měření z větší dálky).

Není také od věci porozhlédnout se po netu, jak takové výhybky u podobných třípásem můžou typicky vypadat - např. pro bedny B&W se dá dohledat komplet servisní dokumenatace, včetně schémat výhybek. I z toho se dá hodně pochytit.


Milan napsal:

ale osobně, i když už za sebou mám X projektů, návrh si stejně nechávám dělat.

Tak proč mu tady potom radíš, aby to "ideálně" dělil na 200 Hz?

Re: TVM ARN-312

MaBat: Tak jsem se pokusil simulovat v LSPcadu pomocí TS parametrů. To nějaké grafy dělalo vzdáleně podobné charakteristikám které udává výrobce měničů. Když nemám ještě ty středy, tak aspoň nějakou představu to dá. Nepřišel jsem však na to, jak tam zahrnout ten baffle-step? Co kde mám hledat? Díky moc.

Web

(upravil MaBat 28. 3. 2012 19:18)

Re: TVM ARN-312

https://i.postimg.cc/Wtq5kHX5/2046083.png

Můžeš zkusit použít tyhle soubory pro simulaci výhybky
(File - New - Passive filter - 2 way advanced, viz obr.):

http://leteckaposta.cz/758527113

https://i.postimg.cc/Yh18Xmcg/2046094.png

Re: TVM ARN-312

Sem zapoměl, že se to nesmí. Ať si to udělá podle tebe a dá si tam třeba podělanej driver, je to jeho věc, já to poslouchat nebudu a neustále se s tebou dohadovat nebo něco složitě vysvětlovat a obhajovat opravdu nehodlám.

Web

Re: TVM ARN-312

MaBat: Používám lspCAD 6 a mám skoro pocit, že tam je to nějaké jiné. Nicméně jsem použil soubory frd a zma co si poslal a o něco se pokusil. Nevím jestli to není zrůdnost. Není mi třeba jasné jak správně má vypadat fázová charakteristika a co je třeba špatně na impedanční.
posílám ukázku schámatu výhybky. Kdyby si měl chvilku, dal to do LspCADu a něco mi k tomu pověděl? Aspoň třeba "tak takhle ne".  Začínám být tvým velkým dlužníkem a to se osobně ani neznáme..

https://i.postimg.cc/CR953xfg/2046292.jpg

Web

Re: TVM ARN-312

Ukážeš i frekv. charakteristiku? V principu bych měl jednu drobnou připomínku, ale nějakou špatnost tam nevidím. Bez výškové části to ale nemá cenu dělat, protože ti ovlivní řešení středů a bude to stejně celé jinak.

(upravil tubamusic 29. 3. 2012 15:42)

Re: TVM ARN-312

Fr. char. z předešlého přízpěvku zapojení výhybky:
https://i.postimg.cc/HcdYmcYf/2046347.jpg

Začínám vážně uvažovat o tom, že na ten svůj stávající výškáč monacor DT-101SK naroubuju ten zvukovod WG300. Už jsem je objednal. Všude čtu na to samou chválu..

Web

Re: TVM ARN-312

tubamusic napsal:

Začínám být tvým velkým dlužníkem a to se osobně ani neznáme..

Však to bylo tak všechno smile Upřímně, nebaví mě to zas tolik, abych tu pak musel číst ty cinty od pi..sů bez sebereflexe typu Milan. Dál ti může radit on, pro dobrou radu evidentně nejde daleko. Třeba z toho vyjde ještě něco, co bude mnohem víc TOP.

(upravil Milan 29. 3. 2012 21:55)

Re: TVM ARN-312

.... že já si vůbec plácám játra. Jednou se třeba potkáme a povíme si to

Web

Re: TVM ARN-312

Nevím jestli je k 5" repru WG potřeba. Zkus a uvidíš, když už jsi to objednal.
Mimochodem, proč jsi si ještě reproduktory nezměřil? Podle toho se uvidí, ať už to není akademické cvičení.

Re: TVM ARN-312

MethMan: S tím WG uvidíme, nestojí zas tak moc. Díky němu se dostanu fyzicky blíž střeďáku a nebudu muset překopávat komplet přadní stěnu. prostě po tom co jsem o tom četl to chci...Mám změřené ARN312 impedančně i frekvenčně,ale to jen z 5mm a 20cm. To asi zatím není směrodatné..Jaká je ta tvá připomínka k tomu nástřelu výhybky?

Web

Re: TVM ARN-312

Je zpravidla lepší si dávat seriově řazené odpory až před reproduktor. Ale tady je tak malý, že to nestálo za řeč. Navíc to není pravidlo.
Měření 3-pásmových reproduktorů má ten problém, že při standardní vzdálenosti k mikrofonu 1-1,2m měříš v blízkém poli. Správně by jsi měl měřit minimálně v 5ti násobku rozteče, lépe někde k desetinásobku. Pro tebe to znamená od 2m dál, což je dost problém realizovat. I když i to se dá za cenu jisté nepřesnosti obejít.

Re: TVM ARN-312

MethMan: co se měření týče, pokusím se to udělat venku, ale bydlím ve městě tak jestli to vůbec půjde kvůli ruchům.. Musím šetřit na materiál, doba je zlá, pak to vypukne s reálnými měřeními. když teď koukám kolik stojí cívky do výhybky, tak se mi dělá trochu šoufl. Měď je čím dál dražší.

Web

Re: TVM ARN-312

Swept sine má velmi slušnou odolnost proti okolnímu hluku. Zkoušel jsem to se zapnutou televizí v pokoji a rozdíl byl nepozorovatelný. Někde jsem slyšel, že to někdo zkoušel zároveň s puštěnou hudbou a taky bez problému. Problém by mohl být s MLS nebo šumem. Nevím, nepoužívám žádný druh šumu kromě měření prostorové akustiky.

Re: TVM ARN-312

tubamusic napsal:

když teď koukám kolik stojí cívky do výhybky, tak se mi dělá trochu šoufl. Měď je čím dál dražší.

tak sa na tu med vybodni a sprav to digitalne wink

Re: TVM ARN-312

Tak zatím než bude čas a peníze a soustavy komplet překopám jsem trochu "experimentoval" s ARN-312. Odlakoval jsem ho a kvůli pevnosti membrány nastříkal dvěma vrstvami matného černého spreje motip. Gumový závěs byl už za ty léta trochu steřelý, tak jsem se rozhodl ho naimpregnovat silikonovým olejem. Zatím jsem se nedostal k měření, ale v současném zapojení výhybky a osazení bedny to hraje opravdu jinak. Jelikož si myslím, že slyším opravdu dobře, mohu popsat zatím jen to co slyším. Subjektivně ubylo rapidně ošklivé zabarvení na nižších středech a nejnižší hloubky jsou jakoby "přesněji" vykreslené. Jsem moc zvědavý na měření.

Web