(upravil MaBat 25. 3. 2012 23:40)

Re: TVM ARN-312

"Huhláky" dělají z basáků povětšinou právě blbý výhybky. Bez kompenzací, s hodnotami podle vzorečků, atd., atd.  Je spousta možností, jak basovou děličku zkazit.

V éře, kdy se používalo ARN-312, to tu asi málokdo dělal dobře, pokud vůbec někdo.
Opravdu nevidím důvod, proč by z toho neměl jít udělat normálně hrající basák.

(upravil tubamusic 25. 3. 2012 23:50)

Re: TVM ARN-312

MaBat napsal:

V éře, kdy se používalo ARN-312, to tu asi málokdo dělal dobře, pokud vůbec někdo.
Opravdu nevidím důvod, proč by z toho neměl jít udělat normálně hrající basák.

Potvrzuješ tímto tvrzením mé doměnky o tomhle bytelně udělaném českém basáku. S pomocí vás odborníků tady na audiowebu se mi to snad podaří dokázat. Doufám, že pak se nebudu muset stydět pozvat kohokoliv z vás na poslech... Ještě jednou díky za to, že se se mnou podělíte o své know-how. To se cení.

Web

Re: TVM ARN-312

Tím nepotvrzuji vůbec nic, je to také jen domněnka.

(upravil paf 26. 3. 2012 21:56)

Re: TVM ARN-312

ARN312 nenarocnemu posluchaci (se zodpovedne udelanou vexli) jiste bude stacit a mozna i dlouho delat radost. Je ale fakt, ze je pomalej. Tekza membrana, slabsi motor v kombinaci se slabym zesilovacem z toho huhlak opravdu muze udelat.

EDIT:
MethMan: Nic jsem prece zacinat nechtel... Sam ty menice mam a v duchu prispevku (tusim ze treti stranky) "cesta muze byt cil" si na tom testuju co a jak. Zkusil jsem v podstate to co autor tohoto vlakna, ale jen s tim co jsem mel zrovna doma a s co nejmensi investici. Fandim mu a rad si prectu jak bude spokojen s vysledkem.

(upravil MaBat 26. 3. 2012 8:29)

Re: TVM ARN-312

tubamusic:
Zacpi basreflexový nátrubek, dej mikrofon 5mm od prachovky a změř to tak, jak jsi to měřil, ať se na ten huhlák podíváme. Nejdřív to změř přes výhybku, pak napřímo a pokud můžeš, odpoj ostatní reproduktory. V kolika že to máš litrech, 120?

Re: TVM ARN-312

K těm cívkám.. ono to samozřejmě vyjde dráž, ale ne kvůli cívce basáku, ta bude stejně na železe. Ale velkej svitek (40-80)na střeďák a velká vzduchová špule(caa 3-5?)

Mimochodem mě by zajímalo když takhle nízko podělím basák železem a paraelně dám kondík, kterej mě sráží právě hnusnou 3 harmonickou té cívky.
Jak moc je vhodné snižovat jakost toho kondíku sériovým odporem?
Slyšet teda mnou nic není, ale je na to všeobecně nějaký názor? Nebo se to většinou neřeší... no asi si to zkusím změřit smile

Re: TVM ARN-312

Samotná třetí harmonická tě ale nijak nezajímá. Zajímá tě převodní charakteristika(y) té cívky, a ta bude jistě dostatečně hladká na to, aby to ucho nechalo lhostejným. Hladká ve smyslu derivací, hlavně okolo nuly. Bude rozhodovat výsledná frekvenční chára, kvůli které se to nakonec i dělá.

Re: TVM ARN-312

MaBat napsal:

tubamusic:
Zacpi basreflexový nátrubek, dej mikrofon 5mm od prachovky a změř to tak, jak jsi to měřil, ať se na ten huhlák podíváme. Nejdřív to změř přes výhybku, pak napřímo a pokud můžeš, odpoj ostatní reproduktory. V kolika že to máš litrech, 120?

Pokusím se to co nejdřív změřit. "5mm od prachovky" ? to je kde? Od membrány?

Web

Re: TVM ARN-312

Pafe, prosím nezačínej debatu o pocitu "rychlých basů". Velmi rychle dojdeme k tomu, že nechápeš základní věci.

Z 1" zvukovodů nepoužiješ nic, protože kaloty mají sice 1" cívku, ale okolo 1,5" průměr i se závěsy.

Re: TVM ARN-312

Prachovka, vrchlík uprostřed membrány.
Mimochodem, nevíte někdo, kde by se dala sehnat náhradní prodyšná?

(upravil tubamusic 26. 3. 2012 12:41)

Re: TVM ARN-312

Tak jsem se to pokusil změřit. vše krom posledního měření cca 5mm od vrchlíku

S výhybkou 5mm, basreflex ucpaný:
https://i.postimg.cc/S2V5HjtQ/2045351.jpg

Bez výhybky, basreflex ucpaný:
https://i.postimg.cc/LYsvYDNR/2045353.jpg

S výhybkou + basreflex:
https://i.postimg.cc/TLSjy6Kq/2045350.jpg

Bez výhybky + basreflex:
https://i.postimg.cc/XGZd6zsZ/2045352.jpg

Pro ukázku ještě měření 20cm od membrány:
https://i.postimg.cc/GBtsvfwM/2045349.jpg

Po změření impedanční char. jsem se pokusil nasimulovat jednoduchý filtr II. řádu, cívka 5,6mH,  kondenzátor 82 uF :
https://i.postimg.cc/QKJM2gZ9/2045348.jpg

Web

(upravil MaBat 26. 3. 2012 12:43)

Re: TVM ARN-312

To není vůbec špatný. Ozvučnici bych to chtělo uvnitř ještě (víc) zatlumit, jsou tam vidět rezonance.

Cokoliv takhe simulovat je ale celkem k ničemu, potřebuješ k tomu i střeďák, který ještě nemáš, a hlavně to mít všechno změřené i fázově, co nejdál od bedny a bez odrazů. Právě napojení na střeďák bude stěžejní věc pro výsledný zvuk, no a pak samozřejmě taky ta druhá dělící frekvence smile

Teď teprve pochopíš, jak jsem myslel, že měřit doma basák není úplně snadný...

(upravil tubamusic 26. 3. 2012 12:46)

Re: TVM ARN-312

MaBat: tu simulaci jsem zkoušel jen proto, jestli nějakými rozumnými hodnotami lze srazit tu děsnou vlnu nad 2khz.. jak změřit kvalitně fázi mi zatím není vůbec jasný. dělá to šílený klikiháky a to asi není dobře??? viz poslední simulace

Web

(upravil MaBat 26. 3. 2012 12:48)

Re: TVM ARN-312

Fáze se klikatí, protože se klikatí amplitudová chára a protože v tom jsou odrazy.

Obávám se ale, že nebude možné to tu všechno popsat a vysvětlit, bylo by to celé od začátku. Buď budeš muset začít studovat sám, nebo to někomu svěřit. V podstatě teď nemáš ponětí, co s tím dělat. Jestli bude někdo ochotný to s tebou dál celé projít, klobouk dolů.

Re: TVM ARN-312

MaBat: Potřebuju to zvládnout sám, To bych si rovnou mohl koupit hotovou bednu o dost levněji než mě to do teď stálo. Ani by mě to netěšilo...V manuálu k JustMLS je něco krkolomně vysvětleno o měření fáze, ale nepodařilo se mi to moc pochopit. Anglicky bohužel neumím a překladač je tady dost na nic... Odkud bych mohl nejlépe čerpat abych pochopil to další měření? Až bude střeďák, budu aspoň už trochu teoreticky připraven. Do toho se ale musí ještě komplet předělat truhlařina, takže to určitě nehoří.

Web

Re: TVM ARN-312

tu mas navod od MaBat-a smile
http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=11288

Re: TVM ARN-312

špatné zatlumení bedny je jasně vidět - až jsem se musel podívat na 1. stránku jak vlastně vypadají. Slušná rakev pro šimpanze smile
Zvážil bych ponechat bednu uzavřenou. Pro místnost velikosti do 75 m3 je její rozsah dostatečný i bez BR. Peak na 2K5 se v závislosti na výhybce ukáže buď bezproblémový někde pod -30dB, nebo se zatlumí.
To ARN vypadá to pěkně až někam k 500Hz a vzhledem k velikosti bedny bych se ho nebál dělit až tam.

Re: TVM ARN-312

Tuba: chápu tvé nadšení, ale myslím, že peníze, které bys někomu dal za kvalitní návrh by byly dobře investované. Hotovou bednu by sis sice koupit mohl, ale určitě by stála několikanásobek (možná i mnohonásobek) investovaný sumy, pokud by to byl podobnej zvukovej kalibr. Kilo by ti s určitostí nestačilo. Nebo respektive ani za kilo me nenapadá nic komerčního s 12" basákem, natož dobrýho. Pocit z dobře odvedený práce je k nezaplacení, ale osobně, i když už za sebou mám X projektů, návrh si stejně nechávám dělat. Když dva dělají totéž, není to vždy totéž.-)

Web

(upravil tubamusic 26. 3. 2012 15:55)

Re: TVM ARN-312

Milan: Ono nejde ani tak o výsledek, ale o to to prostě pochopit. Živím se mimo jiné i jako zvukař a jakékoli poznání ohledně beden mi pomůže i ve zvukařině. akustika je téměř nevyčerpatelná věda. Prostě mi to baví. Co se týče ceny, byl bych střízlivější. Strávím teď na tom půl roku intenzivní práce a když to pak budu chtít prodat, nikdo za to nebude chtít dát ani 10tis. Což je míň jak dosavadní cena materiálu. Zvládli to tu jiní a věřím, že nejsem takovej negramot že bych se aspoň k dobrému výsledku nepřiblížil. Budu ovšem otravovat se svými (pro vás tady) možná banalními otázkami a přiznám si to otevřeně, bez vás zkušených to nedám. Díky za to, že něco takového je možné a že i v dnešním přebusinesovaném světě se najde někdo kdo jen tak poradí. Ono kdyby to bylo jednoduché navrhnout bednu, tak neexistují bedny které nehrajou a dělal by to každý..Dělám si vše na autech, na elektronice, veškerý práce na baráku a tohle taky musím zvládnout i když můj obor ve kterém jsem školený je hudba. To ostatní jsou jen veliký koně...Smekám před lidmi tady co něco umí a znají bez nich by to tu bylo o ničem. Díky jim za to.


MethMan: Co se týče zatlumení bedny, měl jsem vyndaný skoro včechen molitan. Dlouho jsem to provozoval bez basreflexu a bedna byla molitanu plná, kdysi jsem dodělal basreflex a molitan hodně vyndal.Ke všemu v bedně nejsou žádné vzpěry, rezonuje celá. Tenkrát když jsem to stavěl se to v amatérských podmínkách neřešilo sad Vše bude jinak. Basreflex tam na 90% bude, je to znát i teď v tak malém prostoru jak to mám teď. Zvuk s ním je na ucho jednoznačně lepší...

Web

(upravil MethMan 26. 3. 2012 16:18)

Re: TVM ARN-312

Bezpochyby to musí být znát. Ale ne nutně to musí být pozitivní, ač se to "na ucho" může zdát. OK, tvoje volba. Máš mojí silnou podporu co se zvoleného postupu týče. O tom tohle hobby je. Po nějaké době zjistíš, že reproduktory nejsou nic extrémně složitého. To je až akustika a vnímání zvuku.