Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zdroje signálu » Jak ovládat DAC v minidisku SONY?

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [7]

Téma: Jak ovládat DAC v minidisku SONY?

Tento dotaz navazuje na můj předchozí.Vzhledem k tomu,že jediný rozumně využitelný audio výstup z televize je optika,používám k převodu do audio signálu minidisk  s nefunkční mechanikou.
Rád bych se zeptal znalých,jestli je proveditelná úprava kdy by po zapnutí napájení minidisk naběhl do režimu převodníku?Předpokládám,že je řízený nějakým procesorem a taková úprava by byla složitější.Opět díky za případné příspěvky a názory.

Re: Jak ovládat DAC v minidisku SONY?

Pokud se přepíná tlačítkem, tak bych paralerně k němu dal kondík tak 10n. Při zapnutí se nabije a MCU by mohlo identifikovat že se tlačítko stisklo.

Re: Jak ovládat DAC v minidisku SONY?

Ano,bez zasunutého minidisku se zmáčkne rec.Ten kondík zkusím.

(upravil sinclair 21. 3. 2012 15:22)

Re: Jak ovládat DAC v minidisku SONY?

Ano, podobnou úpravu jsem dělával na mosfetových senzorových vstupech obvodů MAS560 v tunerech 814A a 816A, aby okamžitě po zapnutí naběhl rozsah CCIR, nikoliv OIRT. Stačilo přepájet keramický kondenzátor asi 100n na vedlejší pájecí bod.
Takže zkus pro začátek vzít keramiku cca 22n-47n a ze společného pólu tlačítek jej připájej na přívod k tlačítku REC, mělo by to chodit. Kdyby ne, můžeš zkusit větší kondenzátor, ale nad 100n bych asi nešel, aby to neodprásklo příslušný vstup.

/Pro mladší-OIRT byla tzv. východní norma FM vysílání v rozsahu 66-73MHz, ve které vysílala většina FM stanic bývalého východního bloku /mimo NDR/, CCIR byla tzv. západní norma vysílání FM v rozsahu 88-108MHz, ve které vysílal civilizovaný zbytek světa. Některé přijímače včetně nahoře vyjmenovaných měly CCIR pouze do 104MHz, přijímač 810A tuším dokonce jen do 100MHz - z jakého důvodu, to mi zůstalo dodnes záhadou/.
Z tohoto důvodu je dnes velmi ceněný rozhlasový přijímač Stradivari 3 s východní i západní normou až do 108MHz, je to přijímač kvalitou a složitostí zhruba roven naší 805A Filharmonii až na to, že Stradivari má o dost větší výkon a kvalitu nf části, kvalitnější reproduktory a vůbec...Mám sice ve sbírce Stradivari 3, ovšem pouze s východní normou OIRT, určený na export z NDR do ostatních zemí východního bloku. Vyjebal jsem s tím jednoduchým konvertorem CCIR/OIRT se zesílením asi 10dB, ovšem pochopitelně nesedí stupnice. Jinak by dnes přijímač mlčel stejně jako Filharmonie nebo Hymnus či Echo Stereo, protože OIRT norma byla dávno zrušena.
Konvertory jsem postavil podle návodu Ing.Klabala z AR a hlavně proto, že se tam nemusely vinout žádné cívky /což nenávidím/, ježto byly vyleptány na fólii plošného spoje. V tomto byly konstrukce Ing.Klabala vynikající - jeden BFR91, jeden BFY90, trochu šrotu okolo a chodilo to na první šup.

Ali, nevím, co máš za minidisc, ale mechaniky se dají zcela běžně objednat a nejsou ani moc drahé.

Web

Re: Jak ovládat DAC v minidisku SONY?

Leošu,díky moc.S těmi mechanikami to vím,nicméně mám ty minidisky tři.Jeden s mrtvou mechanikou,jeden umí jen přehrávat a jeden je kompletně v pořádku,takže to neřeším...

Re: Jak ovládat DAC v minidisku SONY?

Problém nejspíše nastane, pokud je tam použita dvouvodičová komunikace pro více tlačítek. V takovém případě má každé v serii nějaký rezistor, pro každé tlačítko s jinou hodnotou. MCU pak vyhodnocuje napětí/odpor a podle toho se zařídí. Tady by kondík nejspíše nefungoval. U MCU mnohdy stačí i 500p a už to chodí.

Re: Jak ovládat DAC v minidisku SONY?

Tak dneska jsem zkusil kondík,a nic,nereaguje.Napdl mě malý obvůdek s relátkem.Zapne se na pájecí,nabije se kondík,sepne relé,vybije se kondík a relé rozepne.Šlo by něco takového realizovat?

Příspěvky [7]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Jak ovládat DAC v minidisku SONY?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£