Téma: tlumení

Ahoj všichni, prosím vás o radu. Jaký materiál bych měl použít pro vytlumení subwooferu? Popřípadě, je nějaký materiál ,který se mě tu poflakuje volně doma? smile Kamarád tam dával molitan, ale ten se mi nějak nezdá. smile

Re: tlumení

kup molitan alebo tlmiace runo original do bedni

Re: tlumení

Kup si obyčejnej vatelín v galanterii, je to to samý jako "tlumicí rouno", ale bez toho speciálního názvu je většinou levnější.

Re: tlumení

Jaký je účel tlumení? Snížit jakost rezonance? Za mě skelná nebo kamenná vata zabalená v hadru. Dost účinné, dostupné a nejlevnější, většinou zdarma.

Re: tlumení

A za pár let hurá na onkologii. To je přesně jeden z mála případů, kdy oželím technickou dokonalost ve prospěch něčeho jinýho, tady ve prospěch zdraví.

Re: tlumení

https://i.postimg.cc/0MQFRDMW/2027677.jpg

lehce.

Re: tlumení

do basove sekce geofilc1600-1800, do stredovych spis vlitex600. Muzes ruzne kombinovat. Geofilc se da koupit ruzne, nejlevnejsi jej ma asi klatex ale musis koupit celou ruli(tak 4tisice), stejne jako vlitexu. Ten vlitex ale nastesti maji v malych balenich takze jej koupis za myslim 400kc.

Re: tlumení

sice to sem nepatří ,ale nechci stále zakládat nové a nové témy, tak se zeptám tady. mám kappu 15lfa ozvučnici už hotovou a když teď chci usadit reproduktor ,mám ho něčim napatlat aby tudma neucházel vzduch?

Re: tlumení

Těsnění do okna by nestačilo?

Re: tlumení

nemám rád, když odpovíš na otázku otázkou ,pak nevím jestli to myslíš vážně, nebo si ze mě děláš srandu. jinak nemám teď tušení ,jak vypadá těsnění do oken.

Re: tlumení

tak prostě zajeď do Obi a nějaký si kup. Nevím, čím bys to měl jako patlat.

Web

Re: tlumení

myslel jsem nějaký lepidlo. smile

Re: tlumení

K tomu těsnění do oken. Je dle mého názoru výborná věc, mě se třeba hodněkrát osvědčílo to obyčejné ploché, jak se prodává namotané v takové placaté cívce, balení vypadá přibližně jako LP deska a odmotává se od středu. Prodává se to v bílé a hodně tmavošedé barvě. Má vlastnost takovou, že se dá dost zmáčknout (v pohodě na milimetr), takže ani moc nepřidává na výšce. Je toho myslím 10 m a stojí něco přes stovku. Nevím co je to za materiál, ale je to pěnová hmota taková tužší než molitan. A pokud máš třeba odnímatelnou zadní stěnu, na dosedací plochu (tvořenou třeba zapuštěnými hranolky po obvodu) odvede výbornou práci také. Dále perfektně poslouží na dno tvrdých předmětů (pro nás technických, jakých taky jiných, že smile ), které leží na nábytku tím, že ho nepoškrábou.

Na vytlumení subwooferu z materiálu, který nechceš kupovat a poflakuje se Ti doma, jak sám píšeš, tak vatelín ze staré bundy, pořípadě celé části té bundy, nějaký huňatý svetr apod. Molitan opravdu moc ne...

(upravil pepsimus 26. 3. 2012 21:38)

Re: tlumení

nenašel by si na internetu ukázku toho těsnění? rád bych to tam tedy dal, ale nemám představu kde bych to koupil a jak to vůbec vypadá. jinak to tlumení už je vyřešené , brouzdal sem po stropě a našel sem tam metry vatelínu tlustého asi 1.5cm a ani nevím kde se to tam vzalo. hodil sem to do vany a vypral to. už to tam stačí jen narvat, dodělat nějaké ty drobnosti a dodělat zasík (ten si doma patlám sám, jsem zvědavej, jak to dopadne. tento týden dojde trafo a za cca měsíc sem hodím ukázku)
edit: děkuji za trpělivost smile

(upravil Hippo007 26. 3. 2012 22:26)

Re: tlumení

Vatelin musí být v bedně dosti stlačený, aby tlumil. Lepší je použít starý, obnošený vlněný svetr (ale do toho se zase můžou pustit moli).
Těsnící pásku u nás prodávají v domácí dílně. Buď mají EPDM pryž, která je tvrdší a hůře se stlačuje http://www.texim.eu/texim-katalog-zbozi … rofily-ce/ nebo něco podobného jako http://www.foerch.cz/product.aspx?p=891 … 4e24c78389 nebo http://www.forset.cz/tesneni08.htm - já to před 20 lety kupoval jako polyuretanovou těsnící pásku do oken, používám ji radši, dá se stlačit ze 3mm na pár desetinek milimetrru.
Těsnící pásky mají lepidlo jen na jedné straně.

Re: tlumení

KarelXth napsal:

A za pár let hurá na onkologii. To je přesně jeden z mála případů, kdy oželím technickou dokonalost ve prospěch něčeho jinýho, tady ve prospěch zdraví.

A jak moc vadí skelná vata v uzavřence? Mám toho půlku reprobedny.

Re: tlumení

Nevím, ale membrány pumpují. Ale jestli máš uzavřenku... Skelná vata se kdysi dávala do třeba i zateplení střech, když měl někdo podkroví. Za komunistů takové materiály nebyly, jako dneska.

Re: tlumení

Buď v pohodě, z uzavřenky nic nevyletí. A do bedny s BR můžeš dát skelnou vatu v několika menších igelitových sáčcích.

Re: tlumení

a ten igelit zvukove nevadi?

Re: tlumení

Polonaplněný sáček, nesmí být nafouknutý, aby měl možnost se rozpínat a stlačovat.
Ne, změna objemu je jen malá. Sáček při ní nevydává žádný zvuk.