Re: Klavirni lak

Leonardo, dik za vysvetleni. Nerozumim, jaky bude mit efekt strikani vice vrestev barvy a stridat s plnicem? Jen budu vrstvit neco, co mi ve vyslekdu neudela tu hloubku, ale mozna jen zaceli nedokonaly podklad. Ja jsem mluvil s lidmi z Petrofu (pred radove osmi lety) a ti mluvili o neustalem nanaseni laku, brouseni, lesteni a znovu lak a brouseni a lesteni az v sedmi vrstvach. Uz si nevzpominam jaky ten kal mel byt, ale neco tvrdeho...  potom take nerozumim jak se nanasi lak na svisle dily podle tveho popisu. To by neslo. I Tatra na vozech 603 pry pouzivala stejnou technologii ve vrstveni a rucnim lesteni laku na podkladni barvu.

Re: Klavirni lak

Je to přeně tak,na černé a lesklé se projeví jakákoli nerovnost podkladu a je jedno jestli jde o Tatrovku nebo klavír.Nedosáhne se toho výsledku ve dvou vrstvách,proto střídání plničem(jde-li o barvu,na lak pouze vrstvy laku),ten zarovnává nerovnosti,plní póry a zbytek se odbrousí.Na svislé plochy se používaji tixotropní přísady,ale to už jsou právě speciální laky.Tvrdý lak je např.polyesterový nebo epoxidový.

Re: Klavirni lak

Mengel252-krásne bedničky!!!Takéto obliny mám teda rád.
Ja som to tiež skúšal na bedničke, s nulovým výsledkom...povrch z červeného lesklého spreju ostal polomatný, no páči sa mi takto viac..

Re: Klavirni lak

postup v anglině
http://www.diyaudio.com/forums/showthre … adid=83141

(upravil nosferatic 26. 12. 2007 23:57)

Re: Klavirni lak

me se nejvic osvedcilo peclivy natreni zakladovkou,vyhlazeni smirglem do lesku a naslednym DECENTNIM striknutim pomoci pistole a kompresoru,prvni vysledek nic moc..nechal sem zaschnout a druhou vrstvu,kdyz byla i ta sucha,tak sem vzdal zas smirgl a vyhladil do naprosty roviny(vypadalo to jak spinavy zrcadlo-rovny,ale neleskly)no a pak prislo velky finale,sehnal sem si nejjemnejsi brusnej papir a zacal,postupne to zaclo bejt vic a vic leskly a na zaver sem to striknul nepatrnou vrstvou bezbarvyho laku.opet prejel smirglem a pomoci extra lestici pasty na karoserie (!) sem to dotahnul k dokonalosti.vysledek skvelej,podle me uzasnej na domaci podminky,ale da to praci...repro ma ted kamos a je spokojenej.JEDINA VEC,na kterou bych chtel upozornit je vlhkost v dilne!jestlize mate bedny z drevotrisky a nechate je schnout treba v ty dilne,nebo nekde venku(rozumeno,nekde,kde je strop,ale netopi se tam a je tam proste jiny klima,nez v bezny mistnosti domu),ony nasaknou vlhkost a kdyz je mate naprosto dokonale udelany a hned je prenesete do mistnosti,kde se treba topi,zacne se drevotriska sesychat a skvele vytmeleny a vybrouseny detaily zacnou bejt malicko videt.ja na tech bednach delal asi mesic a za tu dobu nasakly vzdusnou vlhost a pak pri jejich preneseni do tepla(v podstate jen jedne,pac druha zustala v garazi prozatim)se tyhle neduhy zacly trosku objevovat,nic hroznyho,ale proste z blizka to bylo videt.takze pokud nemate vyhrejvanou dilnu nebo nejaky takovy misto,tak udelat,po dokonalym zaschnuti vsech laku prinest do jiny mistnosti,podobnejsi te,kde budou umisteny,nechat je tam zas treba tejden stat a pak teprve do "poslechove" mistnosti.ja to tak udelal s tou druhou a nic nevylezlo,je jak sklo.nevim,jak se chovaji jiny materialy,ale me se tohle stalo,tak sem to napsal,aby to pripadne nekomu pomohlo predejit nejakymu zklamani nad spatnym vysledkem.jinak jsem par budek uz udelal,ale strikal jsem poprvy,takze sem se urcite dopustil nejakejch chyb,ale jina povrchovka u me nema sanci uz!folie jsou mimo,smrsknou se a neni to proste ono...dyhoval jsem jednou a uz nikdy,je s tim moc starosti a prace a s tim strikanim je to celkem jednoduchy a zas tak "moc" se u toho posrat neda,kdyz teda nemate lachtani ruce,jak uz tu nekdo trefne psal.

P.S.:trochu OT ke klavirnimu laku,ale myslim,ze by to mohlo nekomu usetrit chyby....

Re: Klavirni lak

Možná by stála za pokus ještě jedna rada. My jsme používali na akrylové povrchy (např. laky u karoserií, akrylátové vany) jemný smirek a vodu. Tam kde se voda nedala použít (což je případ beden, kde je podklad neodolný vlhkosti) se používala normální bílá křída. Prostě se vzal např. 800 smirek, který se celý z brusné strany pokreslil bílou křídou (suchou). Docela dobře to odstraňovalo přechody mezi tmelením a okolním materiálem a výsledný povrch byl až překvapivě lesklý. Asi to není úplně na finální úpravu, ale na první vyhlazení by to stačit mohlo. Šly s tím perfektně odstranit rýhy po nástrojích - pilníku, atd. Ale mám to vyzkoušeno pouze na kovu..

Re: Klavirni lak

Když se podklad sotatečně přesně vybrousí, přetmelí slaboučkou vrstvou tak, aby dřevo nikde nekoukalo a stříkne plničem tak pak brousit pod vodou lze. Ale musí se opatrně...

(upravil dokken 2. 1. 2008 20:30)

Re: Klavirni lak

já se z vás po....člověk vám strčí pod nos linky z diy.com i s fotkama a vy tu bude furt objevovat ameriku.
čtete to vůbec někdo?? a jestli neumíte anglicky(o čemž silně pochybuju,páč je to tu sam omladina)tak
http://www.langsoft.cz/demoverze.htm
nebudte líný si číst linky!!!

Re: Klavirni lak

Mam otazocku: ako nariedit ten plnic - nitrolak, kedze som do pixle 0,7L (1kg) nalial 1dl riedila a stale mi ten nitrolak strasne rychlo schne a ostavaju mi dost hlboke viditelne tahy, ktore je tazko prebrusit. Odporucane riedenie je 0-10%, ale asi to je malo alebo mam blby postup.
Je problem este v slabom nariedeni/davam vela laku naraz/mam blby stetec alebo kde moze byt problem? Cim je to este lahsie nanasat?
Vdaka za rady, lebo uz mam z toho nervy. Vytrieskal som na to kvoli nerovnostiam na laku 1,5plechovky spreja striekacieho tmelu.

Re: Klavirni lak

cim to redis?

Re: Klavirni lak

Riedilo na nitrolaky, asi 6001, ci ake to ma cislo.

Re: Klavirni lak

Mužu mít dotaz?  Jak komplikovaný ten tvar bude a o co by mělo jít? Jestli to není tajemství. S cnc mám zkušenost.

Re: Klavirni lak

Ja osobne s nitrolakem zkusenosti nemam, ale rek bych ze potrebujes na stetec neco co podstatne dyl schne a stiha se to rozlejvat a da se toho nanest vetsi vrstva. Nitrolak takhle naredenej bych rozhodne strikal.

Re: Klavirni lak

Skús použiť molitanový valček, alebo valček s akoby semišovým povrchom. Dosiahneš tak jemnejšej štruktúry. Štetec nech je akýkoľvek, zanechá súvislé pásy..

(upravil KomarD-Jeay 3. 8. 2008 14:18)

Re: Klavirni lak

Tie pasy od stetca boli problem, aj ked som nanasal matny PU, ten povrch potom vyzeral ako kozenka. Mozno by som to tak aj nechal - bolo to zaujimave; ale praveze niekde to tak vyzeralo, niekde to bolo hladke, niekde az zrnite, inde to spravilo iny tvar podla poctu a smeru tahov ....
S valcekom bol tiez problem, lebo robil bublinky, ktore ked praskli, spravili taky trosku hrbolcekovity povrch ako u PA, ale to uz bolo lepsie. Nitro hadam bublinkovat nebude, ma to inu konzistenciu a viskozitu. Skusim aj ten valcek.

(upravil dominikreichel 3. 8. 2008 14:26)

Re: Klavirni lak

Nitrolaky (acetonove barvy) se ředí ředidlem C6000 nebo univerzálním ředidlem C6500. Pomalejší schnití by mělo zajistit ředidlo U6002. Ale nitrolaky, jak již řekl respect jsou na nanášení štětečkem nevhodné, potože moc rychle schnou..Pokud ale trváš na tom nitrolaku, tak si pořiď  kompresor a pistoli..Jinak bych na stěteček nebo váleček doporučil nějakou syntetickou barvu, která se ředí ředidly řady S ....(např.: S 6001 apod). U těchto barev budeš mít dost šasu na nanesení a rozetření, protože tato barva je zaschlá proti prechu do 10ti hodin a proschlá do 48 hodin. Schnutí se dá různými prostředky urychlit, ale jejich názvy ti nepovím, protože jsem je nikdy nepoužíval. Ale pokud by si chtěl velkou pevnost a odolnost vůči odření a mechanickým poškozením, doporučil bych email syntetický vypalovací S 2053. Aby si ho nemusel vypalovat, tak do toho přimícháš ředidlo C 1145. Podle množství přidaného ředidla reguluješ rychlost schnutí, protože tím ředidlem s toho emailu uděláš nitrolak a ředí se ředilem C 6000. Tento lak je hodně odolný vůči mechanickým poškozením. Dodává se v různých barvách. smile

.....A samozdřejmě nějaký štěteček s jemnými a měkkými chlupy, to dělá divy smile

(upravil KomarD-Jeay 3. 8. 2008 23:59)

Re: Klavirni lak

Ten lak S 2053 s riedidlami mozem pouzit ako zaklad? O farbu mi v jeho pripade nejde, ma to byt ako zakladovka na MDF, na to este pojdu dalsie vrstvy az tak farba.
Pripadne ak to nejde pouzit na zaklad, co ine okrem nitro sa da pouzit?
Syntetiku nechcem, zaklad musi byt brusitelny a to su maloktore syntetiky a ako povrchovka mi to pripada vcelku gumove a hnusne.
Skusim este to nitro s elektrickou striekacou pistolou, ci to pojde.
Co vravis na tuto farbu? http://www.chemolak.sk/index.php?www=ca … d_item=210 len vraj je to problem zohnat.

Teraz akurat striekam jedny bedne s akrylatovym sprejom, len je to prilis tenka vrstva (a ten akrylat nieje ani leskly ako by mal byt) a vidno drobne kazy aj ked som to brusil ako besny. Chcel by som miesto toho skusit nieco bud natieratelne alebo valcekovatelne, lebo kompresor si nekupim, niet z coho a ta elektricka pistol nieje ziadna vyhra.

Re: Klavirni lak

Tak v tom případě bych ti doporučil toto:

Kup si normální dvousložkový polyesterový tmel a vytmel na těch bednách velké nerovnosti, díry po šroubech atd. Vybrus to a na to nastříkej stříkací tmel FINIŠ (vyrábí to BKP GROUP). Jemně to vybrus..jen tak,ať se neprobrousíš na dřevo. Na to nastříkej základní nitrolak např.: C2000 (bílý, šedý, černý).  Ten můžeš taky vybrousit, ale toto už jen opravdu jemně. A na to už pak můžeš stříkat ty vrchní byrvy, je už to celkem jedno co na to nastříkáš. A nakonec bych ještě doporučil aspoň dvě vrstvy bezbavého epoxidového laku..On je hodně tvrdý a jen tak něco ti tu bednu nepoškrábe.

Re: Klavirni lak

Keby to vsetko nebolo treba striekat :-/ Ten polyester tmel a striekaci tmel su 2 rozne? Lebo mam polyesterovy striekaci tmel (BKP Polytmel), na skusku som to kupil, len sa mi nepaci, ze je dvojzlozkovy, dvojzlozkove farbicky nemam rad. Na velke diery aj tmelenie odrenin a podobne pouzivam tmel na drevo Jub Castaco. Neviem, ci je to vyhra, niekedy nechce drzat okraje napr. po srube sice vyplni dieru, ale ostane okruhly okraj a ten potom vidno aj cez tmely.
Medzi tym nitro na drevo C1175 a tym na kov C 2000 je nejaky rozdiel v dobe schnutia alebo vlastnosti proti oderu?
Moze byt na transparentnu koncovu upravu aj nejaky Polyurex na parkety alebo alkyduretanovy lodny lak?

Sorry za tolko otazok, ale tych farieb je kvantum a mam v tom uz chaos a na nejake domace testovanie vsetkeho mozneho je to pre mna drahe.

(upravil Tom 4. 8. 2008 11:27)

Re: Klavirni lak

Ono laky to je odvětví, kde se velkou mírou projevujou zkušenosti a kvalita práce. Spousta lidí co zkouší laky ojebe přípravu (broušení, tmelení,...) a finálním nátěrem to nedožene. Vlastně stačí udělat blbě jednu z mnoha vrstev a už se to špatně napravuje. Nakonec o zkoušeném postupu prohlásí že je špatnej. Vstekání jsem si užil při výrobě domečků na výškáče do auta. Šlo o půlkulaté mističky z MDF o průměru 60mm. Postup: Výroba z MDF a přelkižky, broušení, tmelení 2sl. polyester. tmelem, broušení, tmelení, plnič ve spreji, broušení, plnič ve spreji, tmelení, plnič, ... , 3x černej sprej na auta. Výsledek není na 1, dělal jsem to poprvé.
Za celý domečky jsem vypláznul pětikilo a z každý položky jsem spotřeboval minimum. Jestli někdy zase nebudu dělat něco podobnýho, můžu to všechno vyhodit. Ještě že už to v autě hraje.

To Dominik: Měl bych strach, že by se za čas místo krásnýho rovnýho povrchu objevily nerovnosti. Léta dřeva, zatmelený šrouby a tak.