Téma: Radiomagnetofon SKR 700

Zdravím pánové, dostal se mi do rukou tento raiomagnetofon z produkce bývalé NDR.Pokouším se ho zrestaurovat.Má velmi citlivý tuner takže ten je ok, vyčistil jsem poťáky aby nechrastily, vyměnil jsem řemínky opravil motorek, ale objevil se mi problém, když jsem ho chtěl dát dohromady.Při přepnutí na kazeťák začne hučet a magnetofon  toto ještě zesílí.Bohužel se závada objevuje jen někdy takže se dá těžce identifukovat.Navíc se projevuje jen při přepnutí na kazeťák, rádio hraje v pohodě.Neví někdo, čím by to mohlo být?Děkuji za jakoukoliv radu

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Zkus zkontrolovat přepínač snímání - záznam. Bývá tam humus...

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Bobo:ten jsem čistil, prostě se hučení najednou objeví, hlavně po zapnutí a pak třeba za hoďku zmizí.

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Zdar, k Tvému dotazu Ti v tuto chvíli nic neřeknu, ale jenom Ti chci říct, aby sis řádně překontroloval mechaniku kazeťáku, zvláště při přechodu z převíjení vpřed do stop a následně play. Tyhle mechaniky nebyly v Toshibách RT-130S zrovna dvakrát spolehlivé. Pokud Tobě slouží, jsi šťastný člověk už za tohle. A hučení se určitě také zbavíš. V Toshibě byl akorát na mazání magnet, Ty bys měl mít normální vysokofrekvenční hlavu.

https://i.postimg.cc/GTxwQrZG/2018676.jpg

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Jik:v toshibě mi připadá ta mechanika jako z AIWY, na SKR je mechanika složitější

(upravil jik 5. 1. 2012 16:32)

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Měla by být stejná, aspoň s čím jsem se setkal já, stejná byla (netvrdím že nějaká alternativa ve výrobě nenastale). Ale v obou modelech jak Toshiba tak SKR byla identická - nízkozdvihová tlačítka, funkce byly zařazovány pomocí roztočeného strvačníku přes různé kulisy, byla dvoupatrová a právě bohužel poruchová. V SKR byla normální mazací hlava a Toshibě magnet. Jenom v tom býl rozdíl. A u SKR bylo počítadlo - nevím jestli u všech modelů (bylo jich více řad). Schválně se podívej na detaily.

Jenom jsem chtěl svým příspěvkem vyjádřit, že pokud Tu funguje dobře, tak už kvůli tomu bych si toho kazeťáku vážil. Já jsem tenkrát nadával, proč dávají do takových kazeťáků tak složitou mechaniku s posilovačema funkcí, když i malé dítě svojím prstíkem dokáže zařadit funkci i u klasické neposílené mechaniky.

Foto mechaniky jednoho z modelů této řady kazeťáku SKR

https://i.postimg.cc/5Y3W5fcv/2018709.jpg

Samozřejmě takové nuance jako je uchycení motorku apod. nemůžeme řešit. Japonci měli svůj (tuším Sankyo) a němci taky svůj motor. Nebo u Toshiby prvek na vysouvání mazacího magnetu. Ale o tom to není, že ano... Mechanika prostě i na fotkách stejná je.

Edit: poruchová např. tím, že při převíjení vpřed FF a poté stop, funkce FF zůstala napůl zařazená, mechanizmus vevnitř nedovolil vyhodit lištu do základní polohy, dalo se pomoci různě jiným tlačítkem atd. U SKR jsem opravoval zase kdysi vylomené kolečko, byla tam vyštíplá jeho část s několika zoubky a já jsem to tenkrát dosti kuriózním způsobem opravoval. Toshibu jsem pro změnu vlastnil já a další asi 4 známí a problémy měli taky. Byla koupené v Tuzexu tuším za 930,-TK. SKR jsem neměl svůj, ale pár kousků mi prošlo rukama (různá čísla modelů).

(upravil Michelin1 5. 1. 2012 17:39)

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Jik:kvůli mechanice to chci rozjet, motory tam dávali 2 různé i Sankyo asi i NDR bez označení. na fotce máš pravděpodobně 701.Na aukru jsem viděl dvě 700, ale 500Kč je moc a to ještě nejede kazeťák i když píšou, že stačí vyměnit řemínky...

https://i.postimg.cc/2qDdpDJV/2018713.jpg https://i.postimg.cc/p9JfRSbk/2018724.jpg

určitě jde o mechaniku

(upravil jik 5. 1. 2012 17:34)

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Michelin1: No však právě to, co máš na první fotce (předpokládám že je z Tvého kazeťáku) je ta Toshibácká v plné parádě  smile . Schválně se podívej na fotku v mém prvním příspěvku, kde je v té Toshibě zabudovaná a jak jí to sluší.

Je možné, že na fotce z druhého příspěvku to je z modelu SKR701, stáhl jsem to na rychlo z internetu.
Ale jsem přesvědčen, že co se mechaniky týče, tak SKR 700 nebo 701 je to fuk.

http://www.rft-sammlung.de/skr700.jpg
http://www.rft-sammlung.de/skr701.jpg

Edit: a ještě tohle:

https://i.postimg.cc/FYF3gRR4/2018737.jpg

Abych neporušil autorská práva k fotografiím, je to z internetu přes Google.

Doufám, že si rozumíme, celou dobu mluvím o KAZETOVÉ mechanice, nikoliv o zbytku konstrukce přístroje.

(upravil qwez 8. 1. 2012 19:26)

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Zdravim, mam ted na stole SKR 701 a take mi nejak blbne. Nevim si s tim rady. Kdyz pustim radio, tak sice hraje, stanice naladim, ale jakoby pritom chrci.  Chrci i pri prehravani kazety, takze to bude zesik..na co se mam zamerit? Schema jsem nikde na webu nenasel.. Projel jsem vsechny kondiky jak v predzesilovaci tak i kolem koncaku a nic.. Prepinace jsem taky promazal..toto jsou nejhorsi zavady kdy neco jede, ale blbe sad

(upravil Michelin1 12. 1. 2012 18:23)

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Tady schéma je, ale zřejmě se musíš registrovat.
http://www.radiomuseum.org/r/eaw_skr701skr_70.html
Potřebuješ ještě schéma?:cool:
http://www.as-elektroservice.de/cgi-bin … le+Artikel

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Tu stranku jsem taky nasel, ale...za 25dolaru se registrovat nehodlam smile

Re: Radiomagnetofon SKR 700

SKR 700 jsem kupoval zhruba před 24 lety za 4500 Kčs yikes . To to běží. Slouží do dneška stejně jako tenkrát. Asi před 8 lety jsem se rozhodl vyčistit poťáky a když jsem to dal do kupy, měl jsem stejný problém jako Ty - bručelo to a magneťák to ještě zesiloval. Když jsem sundal přední panel tak to přestalo a po kompletaci zase začalo a tak dokola. Netvrdím že Tvůj problém je stejný, ale já tenkrát zjistil, že problém je v kabeláži, co vede kolem distančních sloupků, které spojují přední a zadní kryt a kolem mikrofonů. Musel jsem ty dráty dostat ve správném pořadí na své místo a hlavně dávat bacha na skřípance u těch sloupků, bylo tam málo místa.

(upravil Michelin1 14. 1. 2012 10:31)

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Jo, to se mi podařilo jednou, že jsem se dotknul kabelu a bylo ticho.Těď už to snad přestalo hučet, ale samo od sebe mad

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Potřeboval bych prosím slyšet názor, protože už jsem s tím strávil čas a zažil jsem to včera poprvé a že mi nějaký ten kazeťák rukama v životě prošel: Dostal se mi do rukou kazetový magnetofon a je slyšet intenzivní bzučení ostré s podílem vyšších harmonických a odvíjí se od otáček motorku. Motorek má integrovaný regulátor (typický a rozšířený Sankyo). Hrál jsem si s kondenzátory, zkoušel jsem i jiné fígle, ale pořád stejné. Až jsem vzal jiný motorek Sankyo (rozměrově stejný i řemenička podobná - to se došteluje otáčkama...). Po namontování a zapojení toho motorku byl najednou klid. Takže JEDINÉ VYSVĚTLENÍ mám, že asi komutátor je v tak zoufalém stavu, že způsobuje nadměrné jiskření a tím pádem intenzivní rušení? Nikdy jsem tohle u kazetové mechaniky nezažil. Osciloskop nemám, ale určitě to budou jehličky - soudě sluchem. Je má úvaha správná? Jeden motorek to dělá a druhý ne. Přitom i ten "špatný" točí dobře.

No a aby toho nebylo málo, když už jsem ten rozměrově stejný motorek konečně našel a namontoval, tak se točí na druhou stranu sad . Až pak jsem si všiml, že jeden v typovém čísle končí písmenkem L a druhý R. Takže jsem tam, kde jsem byl, ale ve sklepě doufám něco najdu. A když ne, tak u toho dobrého vylomím zadní víčko, odletuju destičku a přehodím kontakty na komutátor abych z R udělal L i kdyby ta destička musela zůstat přichlíplá k motorku a víc na to kašlu.

V tomhle příspěvku mi nejde o nic než jenom o názor a zkušenost, jestli se někdo s touhle závadou setkal. Vždyť hromada letitých kazeťáků, věží apod. co jsem měl v ruce tohle nikdy nedělala.

(upravil Michelin1 3. 8. 2012 19:40)

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Takže jeden jsem dal dohromady a hraje slušně, teď mám druhý SKR 700 a je málo citlivý tuner, moc basů, málo výšek a nefunguje přepínač wide.Co s tím?Poradí někdo?

To:jik mně to dělá to samé a už jsem to neřešil, je to tak od doby kdy byl nový a aniv opravně s tím nic neudělali.Prý to není slyšet, ale při přepnutí na kazeťák, třeba když se pustí na prázdno tak je bzučení slyšet.

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Dobré odpoledne ve spolek, absolutně se nevyznám v "mozkovém centru" tohoto radiomagnetofonu, a proto možná mám jeden hodně zvláštní dotaz. Chtěl jsem se zeptat, zda-li je možné plastový kryt přebarvit? A pakliže ano, jestli byste mi prosím dali nějaké cenné rady, na co si dát pozor / čeho se vyvarovat / kde sehnat lze barvy? Děkuji za jakoukoliv reakci.

Re: Radiomagnetofon SKR 700

cwajdik:určitě se dá přebarvit, ale jak to chceš udělat s popiskami.Dá se použí sprej na karoserie, ale lepší by to bylo předtím opískovat.

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Hlavně pozor při nástřiku, tenké vrstvy a raději několikrát  vždy po zaschnutí. Silná vrstva barvy naleptá a zničí-zkrabatí rovný povrch plastu.

Re: Radiomagnetofon SKR 700

To Michelin1 a miro: Děkuji za reakce! Popravdě napadlo mě, že by bylo určitě třeba udělat aspoň 6 tenkých vrstev (něco jako u auta), ale každopádně díky za připomenutí:) Co se týče barev, tak jedině to lze přebarvit sprejem na karoserie? Ve výsledku by to rádio mělo být fialové. Docela se bojím, aby to tu původní černou barvu překrylo.

(upravil sagitarius 24. 2. 2014 21:59)

Re: Radiomagnetofon SKR 700

Překryje, ale nestříkej to přímo na ten plast. Většina plastů trpí problémem, který způsobí, že se časem barva začne lupat- říká se tomu "povrchové napětí". Na jeho narušení se pod sprej používá speciální "základ na plasty". Dělají ho téměř všichni výrobci sprejů, a samozřejmě je nejrozumnější použít stejnou značku. A nelekej se při stříkání, není to jako klasická základovka- barevný, je to jen čirá kapalina.
Osobně bych vynechal naše "auto" spreje, a šel do akrylového Motipu. Mají kvalitnější barvy a jemnější trysky- líp se dělá tenký a kvalitní nástřik.

Web