Téma: polovodičová hlava ku gitare

Dobrý deň,

pohrávam sa s myšlienkou postaviť si zosilovač ku gitare, ktorý by som používal v kombinácii s boxom 1x12''. Nejaký jednokanál s čistým zvukom, ktorý by som dokresľoval krabičkami. Hlava by mala byť ľahko prenosná, box by zostával v skúšobni - viď napr. http://www.woodbrass.com/images/woodbra … T15H-3.JPG

tu si borec postavil hlavu s lm3886 do skrinky od pc zroja: http://www.thmq.mysteria.cz/si_hlava/index.htm    , atď.

Lenže neviem, aký modul tam dať, či práve niečo s LM3886, ktorý vraj používa napr. Tech 21 vo svojich kombách - to by som postavil LaMuII - alebo niečo diskrétne, čo ma aj viac láka, trebars Leach alebo Aldax SPS50?

Do boxu by som chcel dať celestion g12h, stavaný na 30w príkon - ten sa predáva v 8 alebo 16 ohm, podľa toho by mal vyzerať aj power amp, neviem, koľko dáva jeden modul Leach-a, a hlavne či sa dá jednoducho postaviť, aby dával nižší výkon, pri SPS50 do 8 ohm by to asi nemal byť problém.

Ako by ste to videli s použitím jedného modulu Leacha alebo SPS50 na gitaru?

Re: polovodičová hlava ku gitare

Pokud budeš "kreslit" krabičkami a ne zesilovačem, nebál bych se LM3886 použít. Do 16 ohmů a při malém výkonu bude makat skvostně.

Web

Re: polovodičová hlava ku gitare

hele ja teda nejsem zadnej kovanmej "stylar" ale tobe se ta bedna od PC zdroje libi ? :| kdyz uz to teda nema bejt aktivka jako takova ale sestava box-hlava nemelo by to jit aspon nejak (trosku) esteticky k sobe smile

jinak ja sem teda zastance "bezsitovyho" provozu taktze prosazuju vsmes digitalni konce (kvuli ucinnosti) v kombinaci s li-pol ci levnejisimi a jen o malo tezsimi s li-ion  vestaveny primo v boxu, s vypinacem, audio vstupem, a vystupem 12V na krabicku ktera je pak placnuta nahore na bedne - pouzitelnym zaroven pro nabijeni resp. provoz z externiho zdroje smile

pokud nechces hrat vylozene na clean a budes kreslit zadnyho IO at uz AB nebo D bych se urcite nebal, ale uAB rozhodne jeste poradne pogoogli a postuduj ruzny zapojeni ruznejch komb - klasicka a spolehliva metoda okopcit (pripadne i) vylepsit.. pokud by si sel do D-cl a baterek muze byt 16ohm vyhodou - mensi proud, mensi RDSon.. jinac na cistej clean bych koupil neco komercniho.. preci jen..

Re: polovodičová hlava ku gitare

Co tohle? http://audioweb.cz/viewtopic.php?pid=214871#p214871

Re: polovodičová hlava ku gitare

Prosím vás: zohnal som si reproduktor 16ohm na 80W. Aké trafo by ste mi odporučili k LaMe, aby to dávalo aspoň tých 30w? ±35V? či viac?

Re: polovodičová hlava ku gitare

Nějakých 2x 22V - 2x 27V. Těch +-35 je stejnosměrné napětí na filtračních kondech smile

Web

Re: polovodičová hlava ku gitare

Výborne:) A ešte sa opýtam: dajme tomu, že si vyberám trafo tu: http://www.tme.eu/cz/katalog/#id_catego … age=1%2C20

Ako zvoliť výkon a prúd sekundárneho vinutia? Ďakujem.

Re: polovodičová hlava ku gitare

Jestli to je pro 1 kanál (předpokládám že jo) smile tak 2x 24V, 50-60W musí stačit.

Web

Re: polovodičová hlava ku gitare

Výkon to bude mít jen cca 30W až 35W(sinus ef.) - neb chce použít 16R reprák. Ale to napětí trafa bych nechal 2x 24V jmenovitých (cca 2x26V-27V naprázdno). Víc bych pro LM3886 nevolil. Těch pár W navíc (když by to hnal do krajnosti s +V a -V) už za zmenšení spolehlivosti provozu IO nestojí...

Záleží jaké má požadavky na "hlasitost". 30W by s dobrým (citlivým) reprákem mohlo stačit. Pokud né, tak už bych raději dal dvě IO do můstku s trafem 2x22VAC a měl by 100W nebo zvolil něco co dává 50-70W.

Re: polovodičová hlava ku gitare

Ale vždyť v #5 píše, že chce těch 30W...

Web

(upravil zuki 5. 5. 2012 10:30)

Re: polovodičová hlava ku gitare

Jo, jo, známe to. Nejdřív 30W ( zárověň píše nebo víc) a až to udělá s LM3886 napíše, že spoluhráč má 100W-400W na 4x12" (to cca používá můj kolega v práci) a on není slyšet ... smile I když i ten kolega nepatří k těm kytaristům, kterým i na zkoušce musí repráky trhat kalhoty (minimálně musí pěkně plápolat ve větru od repráků smile )

Proto jsem to trochu rozvedl a upřesnil tu Watáž s 16R, neb při těchto 30-35Watech už mu začne "dost kreslit" IO smile Pokud hraje "Metal", tak to bude asi i tak OK.

Kytara má poměrně silný signál na začátku tónu cca +-1V versus např. +-100mV (dle snímačů) na konci, takže to bude bez rezerv a možná bych signál z předzesíku omezil např. LEDkama ve zpětné vazbě nebo za ním a nepřebuzoval bych moc to IO. Někde jsem slyšel, že se v limitaci nechová úplně ideálně a asi bude trochu "chrastit"...

A k těm W. Za mlada jsem párkrát zvučil jedné kapele a kytaristovy na zkouškách apod.  bohatě a bohatě stačilo 50W kombo s polootevřeným 1x12" reprákem .. Akorát bylo lampový u krerého se "chrastění" při přebuzení jaksi moc nekoná a spíš to hraje "lepšejc"... smile

Re: polovodičová hlava ku gitare

jasně, kreslit se musí jinde než v LMku, to by byl totální průšvih.
Je zvláštní, že třeba LM1875 se v limitaci chová docela košer...

Web

Re: polovodičová hlava ku gitare

Ďakujem za diskusiu. Vyjadrím sa: Reproduktor je celestion seventy 80, citlivosť 98dB. Bohužiaľ 16ohm, lebo to bola výhodná kúpa. Požiadavky na hlasitosť nie sú extrémne, nefandím 4x12, vadí mi hlasná produkcia atď. Chcem 1x12 a malú hlavu k tomu kvôli prenosnosti, kompaktnosti a skladnosti.
Zároveň áno, malo by to byť dosť hlasné na bubeníka v skúšobni - čo si myslím, že 30w do 12palca bude.
Z príspevkov, ktoré napísal Zuki pre mňa ale vyplýva, že takto získaných 30w už bude na hrane a smerom k maximu už skreslených.  A ja by som práve potreboval tých 30w čistých.

Čiže ak je to tak, buď si urobím můstek alebo nájdem niečo čo bude dávať dajme tomu 50w...
Prosím o, a ďakujem za potvrdenie-vyvrátenie-alteráciu tohto myšlienkového pochodu.

Re: polovodičová hlava ku gitare

Jak to tady čtu, tak vidím, že vy VŠICHNI o tom nemáte nejmenší páru... smile

Re: polovodičová hlava ku gitare

Pokorne priznávam. Rád uvítam každú radu.

(upravil zuki 5. 5. 2012 14:33)

Re: polovodičová hlava ku gitare

Kazzatel: zato ty si dobře poradil... (no možná něco smysluplnějšího než předtím a než já Janomagdovi poradíš)

Janomagda: Stejný Celestion doma mám a zkoušel jsem ho doma na tranzistorový zesík napájený z 2x25VAC.  Na doma je to OK... Pokud do toho nebude bubeník moc třískat smile a nebudeš zkoušet na stadiónu, tak by to LM3886 mohlo stačit...

Rozdíl mezi 30W a 50W není poslechově nijak závratný, ale vzhledem k dynamice signálu z kytary bys musel na (skoro) čistý signál hrát na nich tak na 3W... Proto je dnešní muzika tak zakompresená - aby hrál 5W zesík jak 50W... sad

Myslím, že přesněji by ti poradil Nitram nebo Betaron - ty se kytaře (jak mám dojem) věnují aktivně. Já si po několika desetiletích kytaru teď teprve oprašuji a taky si dělám kombo s Celestion seventy 80. Plánuji k němu 60-80W/16R konec.

Re: polovodičová hlava ku gitare

MYSLÍŠ ŽE JDE UDĚLAT PŘEDNÁŠKU O PĚTI VĚTÁCH, NAVÍC NĚKOMU, KDO NENÍ ZROVNA KOVANEJ ? A napsat nějkej seriá, na to bohužel nemám dost času.  Kdysi jsem něco pro kytaristy dělal, ale s nima je to těžký - co jedinec, to jinej názor ( nevědí totiž co vlastně chtějí ), abys uspokojil všechny, musel bys mít sortiment tak sto typů...mnohem snáze se dělá pro basisty, ty získáž brutálním výkonem, ale korekce musejí být takový, aby to moc nezmršily, protože samozřejmě taky nevědí co chtějí.... smile

Re: polovodičová hlava ku gitare

Čistý zvuk strun tím širokáčem stejně nepřeneseš. Ani u vícepásmových soustav nejvyšší kvality o čistém zvuku nelze moc hovořit. Jsme omezení technologií. Ani nepíšeš typ snímače. Od mikrofonu, pieza přes magnetické kousky jsou všude jiné požadavky na vstup zesilovače.Navíc  přemisťováním snímačů na kytaře se zvuk velice proměnˇuje.

K lm3886. Měl jsem je v celoplastovém provedení přišroubované k velkému chladiči. Mám pocit že se nestačilo teplo z čipu odvádět přes ten plast  dostatečně ,neboť již při mírném zavlažení se zvuk začal zhoršovat . Ztratil  dynamiku a zvuk celkově zploštěl ,ztratil výšky. V tomto provedení bych je nedoporučoval snad ani k stálým výkonům nad jednotky watů. To nabustřená kytara hrající na bicí bude překračovat.Je to tak,tak na domácí poslech.Jak je to s lm3886 v kovovém provedení nevím. Mohlo by to být snad lepší.

Web

Re: polovodičová hlava ku gitare

Kombo 30W na zkoušení s bicíma stačí, ale ne tranzistorový. Pod 80W bych nešel a trandáku bych se zrovna na kytaru snažil vyhnout.

Web

Re: polovodičová hlava ku gitare

Nabustřená ,čili extrémně komprimovaná kytara do 80W zasilovače ten reproduktorek za chvilku zničí. To pak potřebuješ reproduktory aspoň čtyři. Což by jistě prospělo. Výrazně se zvedne citlivost bedny.Takové ale není zadání .
Pro tento případ se téměř od počátků používal 15watový lampáč . Když budeš hrát a saturovat elektronkový koncák, tak ten reproduktor pojede na hraně . Ale není to levné a je to náročné na odbornou práci a péči.

Web