(upravil PavelTl 1. 11. 2011 22:09)

Téma: Philips FA761/00

Tohle jsem měl v začátečnících, ale nikdo neodpověděl. Jen to přesouvám mezi zesilovače, třeba odpoví někdo kdo nečte začátečnický forum.

Zdravíčko, měl bych začátečnický dotaz.
Dostal jsem tenhle nefunkční zesík, na první pohled se v něm už někdo hrabal a já v něm vyměnil jednu pojistku (na fotce si můžete všimnout přibastlenýho držáku, momentálně nemám pojistku do DPS, takže ji musím objednat). Původnímu majiteli pár let ležel na skříni.

http://s11.postimg.cc/qxdqwvk4v/143_dscf4804.jpg

Při prvním zapnutí přes 40W žárovku v něm zacvakalo relé ve zdroji, ale po chvíli seplo a žárovka jen slabě žhnula. Dokonce seply i relé ochran a na výstupech jsem nic nenaměřil. Když se delší dobu nic nedělo, tak jsem jej vypnul a po chvíli zas zapnul i s připojeným CD a zkušebním reprákem. Tentokrát už relé ve zdroji cvaklo jen párkrát.
Zesík hraje, nešumí (na plné volume a bez připojeného zdroje je slyšet šum s uchem u repra), nebrumí, nic nehřeje a na první pohled vypadá v pořádku. Takže jsem vynechal žárovku a připojil zesík napřímo do sítě.  Tentokrát už relé pěkně spíná bez zakmitání, zesík hraje docela pěkně, zatím jen na zkušební bedýnce s kondenzátory v sérii jako nejprimitivnější ochranou.

Tak a jsme u dotazů:
Mohlo to cvakání přes 40W žárovku dělat formování elitů, případně ta žárovka, nebo mám hledat dál?     Edit: teď vzorně spíná.
Pravý kanál má ofset 7mV, pár minut po zapnutí naprázdno 4mV, ale levý 31mV a po chvíli vzroste na 42mV - to mi přijde dost.
Při přepnutí vstupů odskočí relé ochran a hned zas sepne (cca 1s, spíš míň), otázkou je jestli je to funkce nebo se na výstup dostává ss napětí.
Bohužel mi odešel osciloskop, takže si jej musím půjčit z práce a ještě jsem jej nekontroloval.     Edit: tak moje BM556 není úplně mrtvá, jen potřebuje rozkmit alespoň 1 dílek.
Horší je že mám jen na měření jen testovací CD, takže nemám obdélníkový signál. Dá se zakmitávání poznat i nějak jinak, nebo si musím někde půjčit obdélníkový generátor?
Copak by jste doporušili přezkoušet abych měl jistotu že nebude ničit repráky?

Jinak je to docela poctivá mašinka, uvnitř ELNA a WIMA, konce MJH.

Pokud by jste někdo měli servisní manuál a byli ochitní mi jej poslat budu jen rád. Předem díky za jakékoliv rady.

(upravil mira 1. 11. 2011 17:20)

Re: Philips FA761/00

Moje odpověď je trochu OT, ale žárovková zkoušečka se může leckomu hodit, proto se o ní rozepisuju trochu víc.

Při zapojení přes žárovku je cvakání relátek občas normální. Na sekundáru trafa ve zdroji totiž není jmenovité výstupní napětí a navíc takto zapojené trafo je poměrně měkké a pomalu nabíjí filtrační elyty. Kdybys  ten zesilovač nechal zapnutý přes žárovku, přivedl vstupní signál a výstup zatížil, tak bude za chodu klesat napájecí napětí zdroje a relátko bude v rytmu zatížení zdroje během chodu cvakat. Na tohle je dobré mít zásuvku zapojenou do série se žárovkou a mít možnost přepínačem zařazovat žárovky třeba 40W, 100W, 200W apod. Nejprve připojíš přístroj přes žárovku 40W, pokud se nic neděje, vlákno slabě žhne a vše ostatní je OK, můžeš zařadit žárovku 100W nebo 200W a zkusit zatížit. Přes 200W žárovku už relé při chodu naprázdno cvakat nebude. Když to ovšem zatížíš na "plný kotel", napětí zdroje s rozsvěcující se žárovkou náležitě klesne (čím teplejší vlákno žárovky, tím větší odpor a úbytek napětí) a relé samozřejmě také zacvaká...

Žárovková zkoušečka je výborná věc. Já používám zásuvku zapojenou přes žárovku 40W, v případě potřeby můžu přepínačem paralelně připojit až dvě žárovky 200W (nebo podle potřeby do objímek našroubovat třeba jenom 100W). Větší výkon v žárovkách se vyplatí při diagnostice vrtaček, brusek, elektromotorů apod. Na trafa je zase vhodná žárovka 15W nebo 40W. Výborně se touto metodou hledá primár a sekundár neznámého trafa - při zapojení primáru přes žárovku vlákno jen slabě žhne, při vyzkratování některého sekundáru se žárovka rozsvítí (krom 2VA trafíček 220/24V z signalizačních kontrolek apod.). Využití je při opravách velmi univerzální.

UPOZORNĚNÍ PRO ZAČÁTEČNÍKY: Při používání této zkoušečky je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Jedná se o práci na zařízení pod napětím. Pokud je zkoušené zařízení vadné, např. probíjí na kostru a je k téhle zkoušečce připojené jen dvoupramennou šňůrou s krokosvorkami /jak to v dílenské praxi často bývá/, je stoprocentně jisté, že budou pod napětím i neživé části. Při jakékoliv neopatrné a neodborné manipulaci může pak snadno dojít k úrazu elektrickým proudem! Bez potřebných zkušeností a elektrotechnické kvalifikace (§6) nepoužívejte.

(upravil PavelTl 1. 11. 2011 22:10)

Re: Philips FA761/00

Tak jsem to trochu projel osciloskopem.
Na obou výstupech do zátěže 8R při výstupním napětí 11VAC efektivních je krásná sinusovka jako na vstupu (větší rozsah moje BM nemá). Testováno Dexon CD Generátorem, co leze do vstupu jako 1VAC zas leze z výstupu zesílené. 20Hz-20kHz se stejnou amplitudou.
Šum při odpojeném vstupu a volume naplno je cca 20mV se špičkami až 50mV. Přeslech při 1kHz leze z výstupu při přepnutí na jiný vstup 40mV s namodulovaným šumem 10mV.

Bez žárovky v napájení vzorně spíná.
Po hodině zkoušení bez zátěže má jeden kanál ss ofset 18mV, druhý -52mV. Sinus do zátěže zkoušen jen krátkodobě.
Otázkou je jestli zkoušení sinem o tom zesíku vůbec něco prozradí.

Nechce se někomu z vás napsat pár rad jak přezkoušet zesík v neznámém stavu?