Téma: Porucha autozesilovače sencor sca-350

Dobrý den

zesilovač mi při zapnutí začal prskat div že neutrhl repro.rozdělal sem ho a tranzistor s označením irf540 vypadá spálený stejně jako odpor neznámé hodnoty předním.přikládám obrázek

má otázka tedy zní lze sehnat spálený tranzistor?jak zjistit jaký to byl odpor?neodneslo to ještě něco jinýho popřípadně jak to zjistím.

děkuji

http://s4.postimg.cc/ojsjwxhvd/5931_img_16781.jpg

(upravil zuki 20. 9. 2011 20:17)

Re: Porucha autozesilovače sencor sca-350

Spálený tranzistor sehnat jde určitě taky, ale sháněl bych spíš nový IRF540 smile např. zde: http://www.ezk.cz/e-shop/select.php a odpor se dá odhadnout z toho jak se periodicky opakují u jiných IRF... Z barviček se dá odečíst hodnota, případně by mohl jí i změřit Ohmetrem (multimetrem). Vypadá to, že vede do báze FETu, takže ho nic při DC měření nezatěžuje (ale porovnal bych to pro jistotu s barevným kódem).

Re: Porucha autozesilovače sencor sca-350

nevím ted dle malé fotky, jak to u sencoru mají-> tohle vypadá na spínání zdroje. Spálený rezistor zjistíš asi zcela určitě dle rezistorů okolo, souhlasím se zukim. Vždy kontroluju hodnotu odporu jak měřením ohmmetrem, tak barevným kódem. Takže vyměň tranzistor, dle ostatních rezistorů vyměň spálený rezistor. Ted je další otázka-> zda nějaké zpětné napětí nepoškodilo řídící obvod. Setkal jsem se i s tím, že takováhle závada vedla k likvidaci jak řídícího obvodu, tak i optočlenu a tuším i nějakého elytu.  Přinejhorším, vyměň ty dvě součástky a změř napájecí vstup zesilovače ohmmetrem, odpor by neměl být rozhodně v jednotkách ohmů, jestli ano, hledej dál vakl..

Bez schematu je to těžší, kdyžtak mě někdo opravte/doplňte..

Re: Porucha autozesilovače sencor sca-350

Součástky sem vyměnil a závada stále stejná.odpor mezi + a - svorkou napájení je cca 90ohmu.co dál měřit kde by mohl být problém?

Re: Porucha autozesilovače sencor sca-350

Problém bude v obvodu spínání zdroje TL494,KA2003 a podobné. Jaký obvod tam máš?

Re: Porucha autozesilovače sencor sca-350

řekl bych že je to KIA494P.

(upravil Xhibit 23. 9. 2011 14:43)

Re: Porucha autozesilovače sencor sca-350

Zapomínáte tak trošku na to že ten spálený mosfet taky možná pracoval s tim vedlejším paralelně, tak že je potřeba vyměnit oba a spárovat! Samozřejmě po oveření jak že jsou přesně zapojeny. Jinak to bude opět během krátké doby zase hořet..

Re: Porucha autozesilovače sencor sca-350

já sem v tomhle fakt amater rád bych veděl co mám teda proměřit nafotit nebo přeletovat děkuji.