Téma: Ako tlmit

zdravim chcel by som sa spytat ako sa ma spravne vytlmit subwoofer.vsetky strany alebo len strany okrem prednej kde je reproduktor(v mojom pripade aj bassreflex) a ci sa ma obalit aj samotny bassreflex pretoze je z dost makkeho plastu? Za odpoved dakujem

Re: Ako tlmit

na obalenie BR je ako stvorený Tecsound. Neviem, čím chceš tlmiť steny, ale aj na to používame Tecsound a na prípadné dotlmenie je dobrá ovčia vlna do priestoru skrine.

Re: Ako tlmit

na tlmenie pouzivam take nieco ako sklena vata len je to tensie a nekuse to:). Kdesi som cital ze na obalenie BR pouzivaju tvrdeny papier. a ako to je tada s tym zatlmenim?? vsetky steny alebo okrem prednej???

Re: Ako tlmit

Tecsound je skvělý na plastové a kovové basreflexy, absolutně odstraní jejich zvonivost. Pokd máš br z trubky ze silného papíru (ty jsem používal já - role od folie, od velkích papírových rolí, někdy i hodně přes 1cm síla) tak tam tlumit netřeba, ale možné to je.

Otázka je co chceš tlumit. Stojaté vlnění v subech je velmi diskutabilní věc, takže tlumení má v subech vliv v podstatě pouze na snižování Q a tam je v podstatě jedno, čím to vycpeš. Nějaké vlnkované molitany jsou úplně na nic bohatě na to stačí nejlevnější vatelín nebo rouno. Nejde o tlumení na stěny, ale tlumení v objemu.
Pokud chceš tlumit rezonance stěn, protože je máš slabé (klasický příklad by byl třeba sub z laminátu, do nějakého cool-šoukáru) tak tam je materiál alá bitumen/Tecsound (polep, těžký) velkým přínosem, odstraní dutost zvuku té bedny.

Re: Ako tlmit

nie ja mam br z plastu len z dost makkeho

Re: Ako tlmit

tak sme ti už poradili, šup do prace    : )

Re: Ako tlmit

steny mam dost pevne o to nejde ale potrebujem trosku vyladit basy pretoze teraz su dost dunive a niekde som cital ze ak sa spravne vytlmi bedna tak basy budu maksie a menej dunive a naopak. Zatial som vytlmel vsetko okrem prednej steny lebo to som nevedel ci mam alebo nie ale ked hovoris ze ide o tlmenie v objeme tak potom treba aj prednu stenu. je to ok?

Re: Ako tlmit

Ono to dunění může být způsobený i špatným naladěním bassreflexu a pak to tlumením nezachráníš.

Web

Re: Ako tlmit

Marosh - to muze platit maximalne u uzavrenych ozvucnic, kde se tlumenim muzes priblizit k idealnimu Q. U vented bedny, pokud uz duni, vycpavanim objemu vetsinou nicemu nepomuzes, je potreba preladit natrubek na spravnou hodnotu.

(upravil Marosh555 21. 8. 2007 21:52)

Re: Ako tlmit

ok skusim este to. dik vsetkym
EDIT://a ako je to s tou prednou stenou tlmi sa aj to ci nie?(stojate vlnenie)

Re: Ako tlmit

no skusal som druhy BR ale zvuk sa mi zda stale taky isty co je divne. predtym tam bol BR o dlzke 10cm a teraz som dal 25cm ale nejaky rozdiel som nepocul. Skusal som to ale bez vyhybky cize hral vsetko ale ked prisiel bas tak to bolo zas len dunive

Re: Ako tlmit

A jakým zesilovačem to vlastně krmíš?

Web

Re: Ako tlmit

zatial len 30W ale bude tam 100W leach

Re: Ako tlmit

A jaký je to vlastně reprák, v jaké ozvučnici a jaký je zdroj signálu? Nejde dost dobře odstraňovat problém s duněním, když víme jenom, že máš repro a rouru do bedny. smile Jak vysoko to máš ořezané?

(upravil Marosh555 23. 8. 2007 8:58)

Re: Ako tlmit

repro je tam Alphard LW100C42 ozvučnica je o rozmeroch 55x50x40 a ma 54l. Vas tohto repra je 67 ale tu som v teorii cital ze sa dava cca o 10l menej. Zdroj signalu je vystup z PC. Skusam to na starej vyhybke co som mal predtym a ta to oseka do 800Hz co je na subak dost vysoko. Dnes som robel trocha testy s tym BR a ked som vo Winisd nastavil 30Hz a vytiahol som BR tak to hralo tichsie ako ked tam bol cize narast tam urcite je voci tomu kratkemu co som tam mal

(upravil opamp 23. 8. 2007 14:35)

Re: Ako tlmit

Ten 30W zesík je nějakej švábík? I jinak slušný bassreflex může dunět při nevhodném zesilovači - dává mu "po hubě" podstatně víc než klasická uzavřená bedna.

Web

Re: Ako tlmit

Moment, v které teorií jsi četl, že se dává vnitřní objem o 10 litrů méně, než je Vas basáku?

Re: Ako tlmit

Marosh555 hele pokud mi najdeš na netu od toho repráku  fs,qms,vas,xmax,sd,qes,re,le,z,pe tak se ti na to mrknu na to jakou bednu a jaký br ..

Re: Ako tlmit

opamp: ten zosilnovac je tranzistorovy(so svabom som nikdy nerobel a ani robit nechcem)
Karlos: upol som ti to tu http://www.edisk.sk/stahni/31358/Parame … .72KB.html tam najdes vsetko(su tam aj ine tak som to hodel vsetko mozno to niekedy pouzijes) a na bedni uz moc co nezmenis(myslim rozmerovo) lebo uz ju mam vyrobenu ale precital som si tu na forach ako to mam asi navrhnut tak ta byt dobra len ten BR ak mozem poprosit