Téma: Výpočet výhybky

Předem zdravím všechny na foru.Potřebuji poradit,mam sestaveny reprobedny o výkonu 2x 310w max.Jedna bena obsahuje výškový reproduktor o výkonu 10w a 2x hlubukotonový reproduktor o výkonu 150w.Impedance hl.repra je 12ohm,5O-5kHz.Potřebuji navrhnout výhyku na dolní propustnost,aby mi ty hl.repra vydali tlak.Jednu bednu mi taha 100w zesik.Bedna ma celkem 60 litru.Koukal jsem tu na foru na vzorce,ale nějak mi to nešlo vypočítat.Děkuji za rady a napady.:)

Tak jsem dnes sestrojil takovou amaterskou výhybku,kupodivu,kdyžjsem pustil bedny,tak jsem dosahl toho co jsem chtel.jenom mne zklamalo to,že mi padl výkon asi o 60% dolu a pri zesílení na max.mi vypínají reproduktory,ale pak se opět zapnou,jako kdyby ten kondík co tam mam se nestíhal dobíjet,tak nevím co s tím mam dělat.Nejvyší rachot mam bez výhybek,ale zas to nevydava basy.:(.Repra 2x14 ohm,zapojeno paralelně a k nim seriově výškač 4ohm.To mi dalo celkem 3 ohm,tak jsem tam dal ještě 1 ohm odpor,aby neshořel zesilovač.Ale ty basy z toho nemohu prostě dostat,aniž by se snížil výkon.

Re: Výpočet výhybky

Kondík ve výhybce se nenabíjí, dělá něco jiného a napětí co do něj jde je střídavé. Dále reproduktory se nevypínají proto že by se kondík nenabil, ale proto že se ti přehřívá zesilovač a zaúčinkují ochrany. Další věc je že minimální odpor basových reproduktorů bude ještě menší než 14R a díky tomu se dostaneš níže než 4R. Pak se přehřeje zesilovač a zareagují ochrany. Vše popsáno pro jistotu dvakrát.

Jinak radit nemá cenu, nemáš ani ty základní znalosti. Je to jako by jsi na motor přidal turbo, divil se že zhasíná a přitom jsi o tom věděl jen to že motor je z nějakého kovu a běží na benzín. Popis tvého problému je stejný jako Bábovička bum, kyblíček díra, kyblíček lopatička bábovička menší, kdy bábovička větší?

Prostuduj si co výhybka dělá, z čeho se skládá, proč v ní jsou takové a makové součástky, líp ti snad asi ani poradit nejde.

Re: Výpočet výhybky

FOx: Tak původně sem tomu moc nerozměl, ale i tak nad tím zůstával rozum stát. Po tvém vysvětlení s bábovičkou mi ale došlo, že jediným možným řešením je pořádnej longsrú supvúfr a čepice s rovnym kšiltem nasazená o 90st. obráceně.

Web

Re: Výpočet výhybky

Jo, tak konec jsi popsal dobře. Mě nevadí že tomu nerozumí, každý se učí, ale na netu je na tohle téma tolik dostupného materiálu že i naprostý amatér musí být schopen postavit si slušné 2p bedny. A když se kouknu do schématu nějakého reproduktoru tak logicky mi musí dojít co ta a ta součástka nejspíš dělá. Ale že by se tam kondík nabíjel aby to dělalo víc buch buch tak to mě opravdu ještě nenapadlo, zvlášť když je u výšky.

Re: Výpočet výhybky

Fox_25:U výšky mam kondík,ale ja ten kondík dal i na hlubokoton.reroduktor a měl mnohem vyší bas než bez kondíku,tak nevím jak je to možné. Tím,že se mi vypínala reprosoustava nebylo přehřatím zesu.Ten by totiž vypnul a dal by se zapnout až by klesla teplota.Toto se vypínalo a zapínalo několikrat po sobě.

(upravil reeb 4. 8. 2011 19:49)

Re: Výpočet výhybky

člověče takovou metodou pokus-omyl leda něco odpálíš, ne navrhneš...Stavba reprosoustavy je složitá věc, nejdřív si něco přečti, literatury je dost...jak knihy, tak na netu.

https://www.audioweb.cz/tp-vyhybky.htm

Web

Re: Výpočet výhybky

Alespoň trochu jsi mě pobavil, co takhle sem dát několik fotek? Nejlíp foťákem, z běžného mobilu se ten šum špatně luští.

Re: Výpočet výhybky

Tak tohle je výživný. big_smile Žeby někde padala impedance díky paralelnímu kondíku? Předpokládám, že elytu s hodnotou několik stovek uF. smile