Téma: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Zdravím, nevím jestli to sem cpu do správné sekce. Máme v obýváku zesák AZS 223, k němu jde do auxu počítač se SB Live!, do Vstupu na tuner vede Výstup ze Set-top-boxu který má line out dva chinche (Nevím jesli se do vstupu na tuner může cpát úroveň line.. nekamenovat prosím). Ke vstupu phono vede NC470ka.. Vše v perfektním stavu. Problm je v tom že to celé záhadně brumí na vsupech tuner a aux. Pokusím se to vysvětlit.

1. Když vypojím počítač ze zásuvky a nebo odpojím jack od zvukovky je najednou ticho.
2. Když tam počítač nechám a odpojím set-top-box od zesu tak je taky ticho.

Takže jsem teď v situaci buď jedno nebo druhé.. Všechno je ve stejné zásuvce.

Napadá někoho něco. Už z toho chytám nervy. sad

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Zemnící smyčka mezi PC a settop boxem. Respektive PC je uzemněn třívodičovým přívodem ze zásuvky a settop box je uzemněn skrz anténu. Na těchto dvou bodech je rozdílné napětí a to se slučuje a zesiluje v zesilovači. Nejjednoduším a nejefektivnějším řešením je použít na anténí vstup do settop boxu galvanický oddělovač.

http://www.icetech.cz/zbozi/galvanicky- … -1m-cerny/

Dá se to i zbastlit pomocí dvou konektorů a dvou kondenzátorů.

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Zkusil jsem odpojit anténu od settopboxu a brum se zdvojnásobil, ztichne jenom když od něj odpojím telku a nebo když vypojím telku ze zásuvky.. Jinak ten oddělovč si vyrobím.. Dík.. smile

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Napsal by jsi mi prosím jak ten oddělovač zapojit, konektory mám a kondenzátorů mám plnou krabici..

(upravil MilanTuma 25. 7. 2011 22:49)

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Tak že by to nakonec způsoboval dotykový proud TV. Zkrátka proud, který uniká ze síťového zdroje TV na kostru? Ta hodnota na impedanci tuším 2 000 ohmů nesmí dle normy překročit 0.5 mA. Ovšem při vlhkých rukách a např. proudu 0.42 mA je to docela pecka. Proto možná právě pomáhá až vypojení TV ze zásuvky. Pak by možná pomohlo uzemnění TV na kostru počítače, ačkoliv dle normy by to být nemělo, spotřebič II třídy.
Galvanický oddělovač, vezme se samec a samice anténího konektoru. Středové kontakty se propojí přes kondík 1 nF a kostry se propojí také přes 1 nF, doporučují se keramické kondy na alespoň 500 V.

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Teď jsem zase pro změnu zijstil že to neúřestane brumět úplně. Odpojím anténu i tv od stb a brumí to pořád akorát méňe dokud ten stb nebo pc neodpojím od zesu Už z toho mám hlavu jak meloun..

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Hurá, Když odpojím anténu brum skoro ztichne, když ještě k tomu odpojím TV ze zásuvky ztichne úplně.. tak anténu teda zítra oddělím ale co s tou TV? Te brum o kterém jsem psal předtím způsoboval špatně zasunutý konektor do zvukovky.. má tendenci vyskakovat.

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Tak jsem včera v noci ješte zbastlil ten oddělovač nebo spíš filtr.. A anténa už nebrumí, ale zůstal brum z telky, ten už není tak hlasitý, ale pořád je to dost slyšet. Ztichne jen když odpojím telku ze zásuvky a nebo od stb. Telka je se stb propojená scartem a koaxem.

(upravil hiddennsys 21. 5. 2012 18:39)

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Zdravím,

zde na fóru jsem nováček, proto prosím omluvte případné nevhodné zařazení ikdyž se snažím zorientovat smile

Postavil jsem si NF zesilovač pro domácí poslech ze dvou mono bloků 50W s tranzistory BDW83D, BDW84D (komplementár) jednotlivě hrajou bloky bez chybičky, bohužel, jakmile propojím vstupy stereojackem abych připojil např. CD přehrávač, začne výstup brumět, zvýší se otáčky ventilátorů, které chladí žebra a už ve dvou případech došlo ke zničení zařízení zdroje signálu, předpokládám, že se mezi póly vstupního konektoru vytvoří nějaký potenciál, který odpálí výstup daného zařízení. Nevím si rady, jsem ze školy již dlouho a oboru se nevěnuji, nevím tudíž, kde hledat zakopaného psa. Provedení berte prosím s rezervou, bylo několikrát předěláváno, zasílám alespoň foto pro orientaci, menší trafo napájí ventilátory a indikaci vybuzení, pro redukci brumu jsem zařadil na přívod primáru dokonce filtrovací člen ale bez výsledku.

EDIT: ještě dodám, že schéma bylo použito z Praktické elektroniky stavebnice a kontstrukce 3/99 (jak zdroje, tak zesilovače)

http://www.sdh-barchuvek.cz/zes.jpg
http://www.sdh-barchuvek.cz/zes2.jpg

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Kdo přijde na tohle?
STB receiver CAB TV je spojen s televizí HDMI kabelem a s AV Receiverem optikou (toslink) mezi AVR a TV není žádné přímé spojení. Jakto, že AVR doprdele brumí jako kráva? Přestane, když se vypojí anténa nebo HDMI.

Dík za tip.

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Ten brum leze i do SPDIF, budeš mít smyčku mezi STB a TV.

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Dej galvanický oddělovač na přívod koaxu z přípojky STA.

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Jo, když se dá filtr na anténu, tak to přestane brumit, ale taky přestanou jít nějaký programy. Nejde mi do hlavy jak se uzavírá smyčka přes optický kabel?

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Z antény leze brum velmi často - zejména v "paneláku" a podobných ubytovacích zařízení. Spojuje jené země s jinýma zeměma smile Pokud zmizely programy je to divné, dobrý oddělovák by neměl mít znatelný útlum... Po optice skutečně asi nic nepůjde. Nejde už ten brum jako signál z TV - i když už přes optiku - sloučený s původním "užitečným" signálem. Přece jenom máš 2 zařízení - tj. TV+STB které si brum mezi sebou zesílí či vyrobí, záleží jak se to nazve... AVR přehráváš zase asi přes TV? nebo nějak jinak ?

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Však tak sjem to myslel, že ten brum jde už z TV ve formě přimíchaného signálu k tomu digitálu.

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Ahojte. Jednému kamošovi pomohlo keď som mu prepojil kostru SAT-DVD-AVR dohromady a brum bol preč. Treba skúsiť možno to pomôže aj tebe. smile

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Oddělováky nepomohly, ale pomohlo úplně jednoduché omotání země antény tenkou kancelářskou lepenkou. Útlum kvality signálu prakticky nulový. Dík za tipy. Ještě se  musím zbavit VF rušení od spínaných zdrojů.

zuki: buď ti nerozumím, ale popsaný jak to je zapojený je v #10.
mph: taky mě to napadlo, jednou to zkusím.

(upravil zuki 3. 12. 2012 11:25)

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Tomuhle zas nerozumím já-> jednoduché omotání země antény tenkou kancelářskou lepenkou. Tzn. galvanické přerušení země (koaxu) antény?

AVR - nemám, tudíž si to zapojení jen představuji... Mám akorát multimediální centrum s anténím vstupem a TV rekorderem, starou Sony věž s integrovaným rádiem se samostatnou anténou atd..., Sony TV rekorder s DVD přehrávačem, Samsung TV (ještě OK kvalitu, jeden čas prodávali i dost LowEnd.., dnes už snad zas OK kvalitu) a to vše popropojované převážně HDMI kabely a i 2x TV kabelem mezi sebou. Akorát je napájení všech přístrojů zapojené do 8-mi psa se síťovým filtrem a přepěťovkou (včetně koaxu TV). A někam - asi před TV jsem z důvodu větší odolnosti proti přepětí z antény (která není zeměná) dal 4kV indukční oddělovák (UHF trafíčko). Ale i bez něj nic nebrumí - vše je z jednoho přívodu 230V.

Zpět k tvému problému: Samotné AVR nebrumí? A chceš říct, že když zapojíš jen optický kabel (bez provozu zbytku tj. OFF nebo zbytek v pohotovostním režimu), že se rozbrumí? Anténu máš zřejmě i do AVR? Nejenom do TV. Anténa do AVR je kus drátu, nebo koax z centrální antény?  Jak je vidět možností zapojení je vícero. A je třeba postupovat po krocích a odstranit základní problém .

Často je tím problémem společná anténa pro více zařízení a zde by měl pomoci kvalitní oddělovák, někdy i u každého zařízení. Většinou stačí jen kondenzátorový (těch je naprostá většina -  a mají často ozn. 4kV oddělení apod - ale je v nich jen cca 10nF/4kV kondík vřazený do země a cca 2nF kond v signálovém - středním - vodiči). Dle mě je lepší induklivní - má jen pár pF, ale o chlup (-1dB apod.) větší útlum. 

Pospojování vyrovná potenciály a může to i pomoct. Já jsem to nikdy nemusel udělat... Ale asi mám štěstí na povedené konstrukce přístrojů. Kámošům jsem před léty občas dělával induktivní (transformátorové) UHF, dříve i KV-UHF oddělováčky do anténích (panelákových) rozvodů, neb se jim, se začátkem TV karet do PC, po připojení TV koaxu k PC vše rozbrumělo...
EDIT: to jsem se zas nějak rozkecal.. smile

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Zuki: Ano, je to galvanicky oddělené jen tenkou lepenkou (mluvím o stínění koaxu kabelovky). Do AVR žádná anténa nevede, jde tam jenom optika a síť. Brumilo to při připojení antény. zjevně tečou nějaký proudy přes zemnící kolík, protože jinak se to nemá šanci do AV receiveru dostat.

Re: Zemní smyčky? Záhadný brum..

Takže sis udělal pomocí lepenky "kapacitní oddělovák" s malou kapacitou smile tj. obdobu indukčního a máš štěstí v tom, že na TV vstupu antény je asi taky malý kondík...  Dovedu si představit jistá rizika pro vstupní fet TV (a např. i pro častý integrovaný 5V TV napaječ anténího zesíku)-> když ti nekontrolovaně vůči gnd TV plave střed a stínění koaxu kabelovky... Ale snad jsem přehnaně opatrný a ochrání tě TV nejbližžšího souseda...

Mě např. (né po kabelovce - tu nemám - mám vše potřebné po 5GHz Wifi) po kovové plynové přípojce (připojoval jsem se iniciativně jako první v ulici) přitáhli asi až od  5-6km vzd. tramvají takové bludné proudy, nebo kdoví odkud, že to při připojování jiskřilo "jako kráva" . Po mém oznámení kvality plynové přípojky, tam někdo přijel skoro jako blesk a hned kopali a realizovali propojení a zemění u nejbližžší trafačky (na rohu ulice). Takže po "dálkových" rozvodech čehokoli se dají přivést nepěkná napětí...