Téma: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

Neví někdo o nějakém snadno dostupném integrovaném zesilovači s výkonem okolo 30W do zátěže 4 Ohm, při poměrně nízkém napájecím napětí 27V nesymetrických? Chci to k subwooferu, ve kterém je reproduktor 4 Ohm 60W a k napájecímu trafu 19,6V 50 VA (které jsem získal náhodou a chci ho konečně nějak využít). Zatím "dočasně" provozuji zesilovač s TDA 2040 (mělo by to dávat výkon okolo 15W) a myslím, že trafo má na víc. Na zahraničních fórech jsem objevil obvod Toshiba TB2922HQ, který s rezervou splňuje mé parametry, bohužel u nás nedostupný. Přemýšlel jsem o můstkovém zapojení TDA 2040, ale to by asi nefungovalo do 4 ohm zátěže kvůli malému výstupnímu proudu. Momentálně uvažuju o TDA 2052 v můstku, ale výrobce neuvádí, zda obvod zvládá zátěž 2 Ohm (předpoklad pro můstek do 4 Ohm), náhodou nemá někdo vyzkoušeno/změřeno? Budu vděčný za jakékoli rady smile.  Reproduktor ani trafo vyhazovat nechci.

(upravil ondra Ch 20. 7. 2011 8:13)

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

Nechci Ti kazit radost, ale ten TB2922 má maximální napájecí napětí 28V a pracovní max 26V, trafo ti dává 19,6V takže po usměrnění bude výstupní napětí těsně u hranice maximálního a to se tomu švábu nebude moc líbit..
Myslím si, že by stálo za zkoušku použít TDA2030 posílený na výstupu tranzistory a zapojit to do můstku....................v katalogovém listu je i schema a DPS.
A další možnost je použít prastarou ověřenou smile TDA2005 + stabilizátor :
http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=8238

Web

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

Trafo dava po usmerneni 26,7V, par voltu dolu by se uz nejak vyresilo, neni problem odvinout par zavitu ze sekundaru, vykonu trafa by ubylo jen zanedbatelne. Pripadne bych mohl napeti trochu srazit nekolika diodami v propustnem smeru, ale to je prast jak uhod. Vetsim zadrhelem je to, ze TB2922 ma pro zatez 4 Ohm povolene max 18 V, ale obvod je dvoukanalovy, takze bych to vyresil paralelnim zapojenim kanalu. I tak mi to porad prijde jako nejelegantnejsi reseni.

K tomu TDA2030 posilenemu tranzistory mas nejake zapojeni? V datasheetu nic takoveho neni.

TDA 2005 + stabilizator by bylo reseni, kdyby trafo davalo po usmerneni nejakych 22V, v mem pruipade bych na stabilizatoru ztratil uz moc velkou cast vykonu trafa a kdovi jestli bych z toho tech 25W vubec vyzdimal.

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

http://www.datasheetcatalog.org/datashe … s/1459.pdf

Web

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

ivoss vyždímal, to si buď jistej, to je mnohokrát změřený, ale pokud bys neodvinul část sekundáru, tak by se ti na stáblu ztrácelo zbytečně moc /no ono záleží, jak hlasitě hraješ, při průměrné hlasitosti, kdy ještě nepadají angličáky z poličky je stábl jenom vlažný/. Ono těch 22V je optimálních při zdroji se schottky diodami SB540-SB560, pokud máš trafo se sekundárem 24V, není úplně nezbytně nutné odvíjet, stačí do zdroje dát obyčejné 1N5402 a trochu robustnější chladič pro IO a pro stábl, ty TIP142 to snesou.
V jednom prototypu tohoto zesilovače jsem použil teslácké MDA2005, nechaly si líbit až 20V a zesilovač dával téměř 30W/4ohm. Problém byl v jedné věci-teslácké IO měly na střižných hranách otřepy, takže bylo nutno každého švába projet po 300 smirku a nepřichycovat je ke chladiči pouze ouškem, ale celé pouzdra IO včetně Darlingtonu jsem přitlačil ke chladiči duralovým trámečkem 8x8mm. Pozor - IO neizolovat od chladiče, na křídle je GND, takže to nevadí, maximálně lehce podmáznout bezbarvou silikonovou vazelínou. Darligton je třeba odizolovat, stačí prachobyčejná slída, namazaná rovněž silikonovou vazelínou.

Web

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

ondra CH - díky za odkaz, měl jsem jen starší datasheet od obyčejného TDA 2030 (bez A), ve kterém zapojení s tranzistory není a netušil jsem, že existuje ještě jiný datasheet uui. Zapojení je zajímavé, ale nevím, jak ho zmůstkovat, vzhledem k nesymetrickému napájení, asi bych na to šel od lesa a signál do jednoho ze dvou zesilovačů prohnal přes invertující operák se zesílením 1, je mi jasné, že někdo zkušenější vyplivne elegantnější zapojení během chvilky.

sinclair - O tom TDA2005 začínám uvažovat, ale napadlo mě ještě jedno řešení - TDA2009, které je do 28V a funguje v tom stejném můstkovém zapojení, jako 2005, akorát do zátěže 8 Ohm. Napadlo mě udělat dva můstkové moduly s TDA2009 a zapojit je paralelně, aby utáhly zátěž 4 Ohm. Nemusel bych stavět stabilizátor. Náhodou jsi nezkoušel zapojovat podobné obvody paralelně, jestli je to stabilní? Jinak dotyčné zařízení je provozováno venku, v zahradním přístřešku, takže padání angličáků z poliček nehrozí smile.

(upravil sinclair 22. 7. 2011 2:09)

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

Paralelní zapojení jakéhokoliv švábu kromě TDA7293V a LM4780 je prakticky vyloučeno. Paralelně jdou zapojovat tuším i LM3886, ale s odporem cca 0,1ohm ve výstupu, to  už je jednodušší použít TDA7293V, který to má přímo v datasheetu stejně jako LM4780.
TDA2009 není špatný šváb, ale při poklesu impedance pod 4 ohmy tvrdě zabírá proudová ochrana, takže by nejspíš zabírala i v můstku.
TDA2005 díky tomu, že je schopna pracovat na jednom kanálu do 2 ohm, nemá proudovku tak ostrou a celkově výkonové čipy v 2005 jsou robustnější, než v 2009, který je primárně určen na stereo v televizorech a spotřebce.
TDA2030A spolu s výkonovými tranzistory např. TIP35C/36C nebo BD249C/250C, případně luxusními MJW21195/21196 lze bez potíží zmůstkovat, dokonce lze udělat takovou kulišárnu, že se TDA2030A nahradí obvodem TDA2050, zvýší se napájecí napětí a logicky i výkon.
Inspiraci i s ochranou proti ss napětí a zpožděným připojením zátěže a poměrně podrobným průvodním textem máš tady:
http://sweb.cz/servisdok/75W.pdf
Desku Ti jistě udělá některý z pánů Kohoutů, pokud jim to tvrdě černobíle oskenuješ v příslušném měřítku a je i docela možné, že příslušný časopis /KTE/ budou mít k dispozici. Nevím teď, které to přesně bylo číslo a který rok, ale pokud bys o to měl zájem, najdu to. Celé to vyjde velmi levně, ale součástky doporučuju nakoupit v EZK, nikoliv v GME nebo jiných megašopech. Je to odzkoušeno, funguje to perfektně, zkoušel jsem to s obvody TDA2050, kdy celý modul odevzdával výkon přes 100W/4ohm. Ty tolik nepotřebuješ, takže tobě tam budou stačit levné TDA2030A, typy koncových tranzistorů je dobré dodržet.

Web

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

sinclair - to zapojeni TDA2030A s vykonovymi tranzistory je ovsem opet na symetricke napajeni, takze ten plosny spoj je mi k nicemu. Pokud teda neni jednoduchy zpusob, jak to donutit pracovat s nesymetrickym napajenim.

Nezbyva mi, nez zkusit vymyslet neco vlastniho, jak uz jsem psal vyse, udelat 2 moduly stejne s TDA2030 a vykonovymi tranzistory podle datasheetu, kde je to pro nesymetricke napajeni, reprak zapojit mezi vystupy a vstupy krmit pres operaky se zesilenim 1, jeden neinvertujici a jeden invertujici. Lip to nevymyslim, nemam moc casu na nejake experimenty wink.

Ohledne paralelniho spojeni TDA2009, kdybych mel dva identicke kusy s identickym zesilenim, kde by byl problem? Nestacilo by propojit jim vstupy stejnosmerne?

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

A v čem je problém koupit toroid s vyvedeným středem popř. se dvěma identickými sekundáry a sym. zdroj vyrobit? Jestli mi něco uniká tak se omlouvám.

Ještě jinak, proč trváš na nesym. napájení? Důvod?

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

Trochu jsem se bál toho, že mě někdo začne nabádat k tomu, abych vyhodil buď "blbé" trafo s jedním sekundárem, nebo "blbý" reprák s impedancí 4 Ohm. No a už je to tu uui. Prostě je to tak, že mám blbé trafo a blbý reprák a chci mezi to dát takový zesilovač, aby to šlapalo na max., protože teoreticky to přece jde. Jelikož je to krám pro hraní na zahradě, ke grilovačkám, nebo třeba k okopávání jahod, je nesmysl, abych do toho kupoval toroid za 700 peněz, taky by mě štvalo, že to blbé trafo s blbým napětím by bylo zase k ničemu. Nehledě na to, že montáž trafa do plechové krabičky zesilovače tak, aby trafo bylo bezpečně odizolováno, zapojení přívodu, pojistky a vypínače, vše ve dvojité izolaci, taky zabrala nějaký čas, takže to teď nevezmu a nezahodím.

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

Jak chceš. Mimochodem co se týče izolování a toho ostatního co píšeš, tak taková hrůza to není. Dělal jsem to už několikrát. wink

Mě se jen nelíbí to podřizování na úkor jedné věci. Proč to sakra neudělat pořádně.

(upravil sinclair 22. 7. 2011 17:57)

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

Kurva do piče jistě že to jde. Vezmou se dva koncáky pro nesymetrické napájení, vyhodí se kýble a zátěž se zapojí mezi výstupy stejnosměrně - jednoduše proto, že na obou IO je v klidu na výstupu 1/2 Un. Nebo to lze udělat i tak sofistikovaným způsobem, jako to udělal Pavel Dudek v zesilovači DPA411. Tam už je i dolní propust s mezním kmitočtem 40kHz a invertor pro druhý IO, je tam v té příloze amára i deska, kterou lze použít např. pro můstek s LM1875 nebo TDA2050, pokud srazíte šikovným způsobem napětí pro pomocné operační zesilovače na cca 30V proti zemi. DPA411 má normální napájení 14V /je to zesilovač do auta/, ale při správné zátěži /8ohm/ lze jít až na maximum, dané použitými IO /za předpokladu, že se srazí odporem a zenerkou napětí pro pomocné IO/
Vážnému zájemci jsem ochoten schéma a osazovák oskenovat, filmy na desky má zcela určitě některý z Kohoutů.

Web

(upravil j_paseka 22. 7. 2011 20:05)

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

Ahoj Leoši, tak teda, když to jde, mám zájem smile . Chci to vyzkoušet.

(upravil ivoss 23. 7. 2011 17:52)

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

sinclair - Tak v tom případě se hlásím jako vážný zájemce wink, jestli budeš ochotný mi tu přílohu AR oskenovat. Nemám k ničemu takovému přístup, našel jsem akorát, že DPA411 vyšlo v příloze AR 1/1990.

Koukal jsem ještě na to zapojení 75W zesilovače s TDA2030 a tranzistory BD249 a 250 a myslím, že by neměl být velký problém rozchodit to na nesymetrické napájení, jelikož provedení zpětné vazby a signálové cesty na vstupu je principiálně stejné, jako u katalogového zapojení TDA2030 v můstku na nesymetrické napájení, pouze hodnoty součástek jsou výrazně jiné. Co kdyby se u tohohle symetricky napájeného zesilovače jednoduše zkratovala nula s mínus napájením a připojilo se to na jedno napětí?

Jsem zvědavý na to schéma DPA411 a na tu desku, co tam je, s pomocnými operáky jsem to chtěl taky řešit, abych nemusel zasahovat do zapojení zpětné vazby, jak jsem psal už výše.

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

Takhle jednoduše to nejde,musíš na nožku 1 TDAčka přivést polovinu napájecího napětí koukni se jak je to v katalogovém listu. Je tam dělič mezi zemí a +Ucc.....

Web

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

Zuzanka byla tak hodna, ze nasla prislusnou prilohu a oskenovala Vam DPA410. DPA411 je totez, ale na koncich nejsou obvody 2030, ale MDA2010, protoze tehdy se A2030 uz nedaly nikde sehnat a TDA2030 mel jenom Conrad za nechutny penize, jinak je nikdo v tom roce /1990/ nedovazel. Ja jsem si tehdy od videnskeho Conrada asi deset kusu TDA2030 SGS Thomson dovezl, v prepoctu to tehdy vychazelo asi 125Kcs/kus, no proste typicky Conradovsky predrazeny zbozi. Pak uz zacal fungovat kram s nazvem KTE Electronic a ti je meli uz jen za 59Kcs/ks. Ta firma mela tehdy spoustu zajimaveho zbozi za pomerne rozumne ceny a byly to originaly, zadne cinske pajcy jako dneska v GME. Dnesni GME je tusim byvaly KTE Electronic po nejake transformaci a vstupu nejakeho partnera, myslim ze v tom mel prsty tehdy i Alan Kraus, ale to by musel rict on, jak to tehdy vlastne bylo. V tom KTE jsem tehdy nakoupil spoustu japonskych tranzistoru, z nichz nektere se dnes uz v originalu nedaji sehnat, viz treba 2SC2705/2SA1145, tehdy to stalo nějakou petikacku a byly to origos Toshiby, pouzivam je dodnes, pac jsou v Denonech, Marantzech, v Akai a dalsich, je to takovej uni nf vysokonapetovej tranzistor do rozkmitaku a do kaskod v koncich. Horsi je, ze jsem se tehdy nezasobil dvojfetama 2SK389, tak to musim dneska resit sekundovym lepidlem, smrstovaci buzirkou a prekrizenyma nohama treba u 2SK170 nebo 2SK117, to taky neni spatnej jfet, vyssi sum nevadi, pac je to na vstupu konce, kde je uroven 300-500mV podle typu pristroje. Pruser je treba i s 2SK3467/2SA1370, ty se prestaly delat v momentu, kdy se prestaly delat CRT monitory a televizory. V GME jsem videl jenom jakysi pajcy 2SA1371A a 2SK3468, pricemz kazdy pochazel od jineho druhovyrobce a ten prvni byl o polovinu vetsi, nez ten druhy, no proste ruce pryc. Nejaky rozumny tranzistory s udanim puvodu se daji koupit na ampslab.com, nebo na profusionplc.com, ale zas ne kazdy ma PayPal, navic na ampslabu maji nechutny postovny, tusim 10 eur po Evrope. Nejaky japonce maji i u Farnella, ale nez se tam tim clovek prohrabe, tak je hodina v prdeli, ten farnellovskej web je nechutne neprehlednej. Par baleni japoncu /po 100ks/ nam sehnal z NOS zasob i Ryston, ale musite tam narazit na spravnyho cloveka /Ing. Pilny/, jinak se na vas vyserou, Ryston je firma s divnou hierarchii a divnym fungovanim, nekdy je to fakt na palici.
Docela slusny zbozi /par integracu a nejaky tranzistory/ jsem docela dobre nakoupil pres Martina ve slovenskem Avelmaku, jinak treba NOS zasoby Onkyo a Pioneer je schopen objednat i nas AME, ale ceny jsou straslivy a dodaci lhuta mesic i vic. Uz nikdy nebudu nakupovat u Lhotskeho, nevim, kde ten sajrajt bere, ale v jedne dodavce 20ks komplementaru mi prisly kusy asi od tri firem, kazdej pes jina ves. Spoustu polovodicu nema vubec oznacenych vyrobcem, jestli je to CDIL, ISC nebo kterej cert se dozvite, az vam to prijde a zjistite, ze 20W TO220 ma misto Uceo 160V jen s bidou 80, betu na hovno atd. Vsecky zasilky jsem Lhotskemu vratil, ani neprotestoval, poslal prachy zpatky na ucet, ovsem bez postovneho za slozenku...Od AME mi taky prisel takovej mix dvou vyrobcu, nastesti to melo slusny parametry a ani pri plny ztrate a plnym Ic to neodeslo, tak to vypada na slisnou vyrobu, logo to melo velke T v kolecku. Jinak si dejte pozor na ISC, to je jeste vetsi sajrajt, nez CDIL. Servisaci vetsinou vedi, kde nakupovat slusny polovodice, ale i ja jsem kolikrat v koncich, protoze do aparatu staryho 15 let uz je prakticky vylouceny sehnat originalni osazeni..

Linky na DPA410:
http://sweb.cz/servisdok/DPA410.doc
http://sweb.cz/servisdok/DPA410.pdf
Je tam hezky videt, jak dosahnout symetrie pri mustku na nesymetrickem napajeni a je tam i invertor /IC1/. Propust na vstupu neni az tak uplne nutna, nicmene bylo to reseno pro pouziti v aute a tam se najde nejen vf ruseni dost a dost, navic ta propust zabrani pronikani bordelu ze zvukovky, pokud to nekdo pouzije s vyssim napajenim a vykonnejsimi obvody jako zesilovac k PC bedynkam.

Web

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

Díky.

(upravil ivoss 25. 7. 2011 23:07)

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

sinclair - Díky

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

Takže podle Dudka je to s invertorem lepší řešení, než klasické můstkové zapojení. Tak už mám jasno. Teď jen váhám nad tím, jaké použít tranzistory, BD249 a 250 jsou pro můj účel moc velké, BD908 a 907 uváděné v datasheetu TDA2030A nemůžu najít...
Ještě by mě zajímalo, jak moc se v takovém zapojení počítá se zesílením tranzistorů, s ohledem na velikost odporů, ze kterých je snímáno Ube? Tuhletu věc si netroufám navrhnout. Taky by bylo zajímavé použít LM1875 místo TDA2030A, což si ale taky netroufám zkoušet. Potřebuju aby to makalo na první zapojení roll.

Re: Dostupná alternativa k obvodu TB2922HQ

Dej tam naprosto běžně dostupné BD911/912............

Web