Téma: Stavba kompaktů s dvanáctipalcem

Zdravím. Na toto téma tu již nějaký ten příspěvek je, ale konkrétně o tom, co chci, jsem se nikde nic nedozvěděl. Nyní už k věci - chci stavět nějaké kompaktní reprobedny s 12" reprem - na nějaké ty grilovačky a podobně... Doma se mi válí Eminence Beta 12 - http://www.speakershop.cz/reproduktory- … 8-ohm.html (http://www.prodance.cz/protokoly/eminence_beta_12.pdf - graf) a Selenium ST324 http://www.speakershop.cz/tweetery/860- … 8-ohm.html (http://www.prodance.cz/protokoly/Selenium_ST324.pdf - graf). Tudíž moje otázka zní, da-li se z těchto dvou měničů dá něco, alespoň trochu hrajícího, splácat. A jestli má vůbec cenu vkládat do té stavby úsilí, čas a nějaké ty finance.

Předem díky za případné odpovědi.

Re: Stavba kompaktů s dvanáctipalcem

Bude to docela bída, tyhle repra se k sobě moc nehodí. Viděl bych to na 12" full range a k tomu ten tweeter za výhybkou 3. řádu, sundat citlivost předřadným odporem ev. odporem + žárovkou. Lepší by bylo možná koupit jiný HF, který jde bezpečněji od nižšího kmitočtu. I tak to bude lepší než levný hnus typu Omni/skytec/RH....

Web

Re: Stavba kompaktů s dvanáctipalcem

Vím, že se to k sobě moc nehodí a že z toho nepoleze nic oslňujícího. Při této kombinaci by se obě repra hnaly celkem na hranici svých možností, kde už to samozřejmě dost pokulhává. Říkal sem si, že když kdybych to dělil na nějakých 3,6KHz, tak by to nemuselo tolik vadit - tenhle kmitočet se na ekvalizeru stejně normálně dost sráží, protože to tu nejdříve tahá za uši, ale je otázkou, jestli tím dělením by to zde netahalo o to víc. Co sem tak koukal na netu, tak asi radši místo stávajících tweeterů koupím selenium D220Ti, které jde až do nějakého toho kilohertzu. K tomu bych ale pak musel nacpat už něco výkonnějšího, a zas jsem už u osvědčené EM151, což není tak moc kompaktní big_smile, ale hraje to za ty peníze krásně.

Takže tyhle repra se asi pokusím prodat, a poohlédnu se po nějakém jiném řešení. Každopádně díky za reakci.

Re: Stavba kompaktů s dvanáctipalcem

D220Ti by k té betě bylo dost zbytečné. Jestli chceš mermomocí ty Bety použít, myslím to šlo zkombinovat s DT150. Úplně by ti stačila na pařby EM121.
Pokud máš nějaké laciné zbytečné skelety, tak bych tam ty Bety dal, ale když budeš všechno stavět od nova, tak se opravdu těch repráků zbav a udělej to pořádně.

Web

Re: Stavba kompaktů s dvanáctipalcem

Vzhledem k tomu, že to budu dělat od píky, tak zvolím asi nějakou jinou variantu, pravděpodobně tu EM151 - někdy snad bude třeba ozvučovat i něco většího. Každopádně díky za přínosné rady, nějak se už podle toho zařídím smile.

Re: Stavba kompaktů s dvanáctipalcem

Neděláte kvůli dvěma kilogramům masa na grilu nějak moc povyku? To máš tak nepoživatelné maso, že chceš přítomné ohromit aspoň tou produkcí, kterou tu připravuješ ve stovkách watů? Sendy to bere z gruntu a dobře. Já už bych nic nepořizoval, šel bych s dělením až na 4k, nechal bych ten tweeter jenom cinkat a za ušetřené peníze koupil nějaké to argentinské hovězí a muziky by si nikdo nevšiml.

Re: Stavba kompaktů s dvanáctipalcem

Tak, s tím co mám doma, by to opravdu bylo jen na nějaké ty grilovačky. Ale protože začínám s hraním (DJ), tak myslím, že větší bedny by se do budoucna určitě hodily, přičemž když tyhle repra prodám, a koupím nějakou tu Deltu 15 LF, tak náklady nebudou zas o tolik větší, ale muziky bude opravdu o hodně, ale hodně více. Samozřejmě, pak vyvstává více problémů - horší přeprava, musím to něčím krmit atd... Ale zas myslím, že by se to snad i vyplatilo. Dál na tu EM151 jsou už krásně zpracované projekty, přičemž na tu Betu 12 nic moc není - snad by šly použít projekty na EM121, ale výsledek je dost nejistý.

Re: Stavba kompaktů s dvanáctipalcem

Tak proč chodíš kolem horké kaše a nenapíšeš rovnou, že se chceš dát na tuckařinu. Tady rada netřeba, tuckařit se dá prakticky s čímkoliv.

Re: Stavba kompaktů s dvanáctipalcem

Kolem horké kaše sem chodit nechtěl, to v žádném případě. Jen došlo po Sendyho příspěvcích k přehodnocení stavby beden... Ty 12" jsem si říkal, kdyby to hrálo alespoň trochu k světu, že by se daly použít jako odposlechy, ale radši to asi neriskovat.