Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 3 z 4)

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [41 až 60 z 79]

(upravil check 1. 11. 2007 21:49)

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

Máš k tomu nějaký obecný konstrukční postup, náhradní schéma nebo něco podle čeho by se to dalo vyrobit?
Já mám teda pocit, že je to bandpass se společným BR, ale což. Těžko asi bude konstukce zároveň rezonanční a vlnovodivá.

Web

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

check, tvorca to oznacuje ako 36 inch wide dual band-pass folded horn sub.
Hra to ako cistokrvny tlakac, nema to tak dlhy zvukovod, bas je makky takmer ako BR, ale razantny ako tlak. Je to brutaaalne; 15" Fane Crescendo sa na to nehrabal v 120L, ani Eminence Delta 15". Porovnaval som to tiez s tlakom kopie Cerwin Vega s 18" Fane Colossus XB a ten bol len hlasnejsi a mohutnejsi, ale menej presny, akoby prazdny. Taktiez je to lepsie ako RH sound basy.

http://www.decware.com/whorn.htm

Taketo tlakove BP sa pouzivaju aj v PA, ale s kratsou hornou. Dakde som to nasiel, malo to 104dB/W.
Mocnejsie su hadam uz len Bassmaxx Deuce alebo Trip X3. Tie maju az 108 ci 109.
Nasiel som vsak uz aj dake perpetuum mobile s 1*12" a 112dB/W, folded horn.

Ked mi hrala skladba Tillmann Uhrmacher - Pride In Your Eyes cez WinAmp, kde mam plugin Enhacer 0.17 a nastavenie na max harmonicky bas, som myslel, ze to zbura internat, alebo sa aspon rozpadne umakartove jadro.
Hladko to hra odhadom od 30Hz az do cca 200.

Moja verzia ma podorys 90*60, doporucena je 90*90, ma to este vacsi tlak a hlbku.

(upravil hot.shot 1. 11. 2007 22:28)

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

checku opravdu to je bandpass horn. Originál je od Decware http://www.decware.com/newsite/mainmenu … &intro

KomarD-Jeay: 125dB těžko...

edit: no to jsem byl pěkně pomalej než jsem to našel...

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

hot.shot  preco myslis, ze 125 tazko? Stoji to v rohu, ma to samo osebe  98, na 130W je to +21dB. Takze nieje problem.
Ked sa zacinas chytat za usi a zapchavat, tak 100 to urcite nebude.

Skus si to postavit, som zvedavy, co povies potom :-P

(upravil check 1. 11. 2007 22:58)

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

Promiňte mi můj pesimismus, ale vysvětlení toho návrhu je podivné, jemně řečeno. TS parametry zřejmě nepotřebuju vědět, vždycky dostanu stejnou charakteristiku. Hlasitost se odvíjí od velikosti ozvučnice, jediné co se nějak neurčitě počítá je zadní objem pro repro. Všimli ste si, že ve vnitřním uspořádání je magické písmeno X? Dva reproduktory je nakonec rozumné použít, koule máme přece taky dvě.

Ještě tam zapoměli napsat, že to hraje nejlíp na elektronkách od Decware.

Web

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

A máš to změřený že to dá 98dB/W? Jestli ne tak tomu nevěřím (a to už vůbec ne když tam máš autohifi basáčky, tipuju že mají tak o 3dB míň než píšou - klasika, přibarvený parametry) a ten Pajonír těch 2x 70W nedá tak maximálně v brutální limitaci s brutálním zkreslením. A stavět tuhle hovadinu nebudu - Přesně jak píše check s těmi TS. Bude pár vhodných repráků které tam budou hrát ale těžko říct který... Zůstanu u starýho provařenýho bassreflexu se svým RCF L15P200AK...

(upravil Halen 1. 11. 2007 23:30)

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

Velice zajimava konstrukce smile Jen mi nejde do hlavy ladeni, jak poracuje BP vim, ale tohle? sad Skoda ze nevladnu dobre anglictinou, prosel bych si radne to forum, na ktery je odkaz ze stranky s tim subwooferem. Closed cast je celkem jasna, nejasna je vented cast. Je cely zvukovod soucasti vented casti nebo vented cast konci "skvirou" (port) se vstupem do zvukovodu? Na tohle jsem kratkej, ale zkusim prasecinu, mam doma 2x ARN-5604 a nejaky to drevo se najde smile

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

dá se říct že končí tou škvírou ale ono to celý bude trošku složitější...

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

Vidím to stejně jako Halen. Je sice pravda že končí tou škvírou ale ta horna se pak chová jinak než kdyby tam byl už normální prostor jako u běžného BP. Určitě klade nějaký odpor a chová se to tak trochu jako ten basreflex ale jen trochu. Prostě takový hybrid. Nebo si to alespoň myslím.

OT:
Halene dostal si můj mail nebo se někde ztratil?

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

check>    nevidim dovod tvojej skepsy. Ano, je problem najst vhodne repro, uz som to pisal. Z dovodu, ze objemy su dane a tazko nimi manipulovat. Da sa manipulovat s prieckou s repro, pripadne tam pridavat dalsie, objem sa da len zmensit, u velkosti 90*60 (36"x24") je zadny objem asi 21.5L.

hot.shot>    svoje domnienky si strc za kalap. Ten Pioneer je este poctiva konstrukcia stara 17rokov, typ A-445, 2*70/8ohm s 0.1THD. Brutalne limitovat si mozno videl v obchodaku dake nafukovacie domace kino.
Citlivost meranu nemam, ak bude cim, spravim to.

Podla mna sa to sprava najprv ako BP4 po ten port, potom je to najskor zase akoby dalsi BP po zuzeninu a na konci horn; pripadne je to cele horn od toho portu. Pomer medzi plochou portu a vyustenia je v mojom pripade 1:19,5.
Cele to nemoze koncit len strbinou, pretoze BP4 by take tlaky nikdy nedalo.

Hot.shot> hra to ako PA, chapes? Aj Kappu 15LF to strci do vrecka a aj ten RCF L15.
Mam v tom: http://www.selfmadehifi.de/tsp/para_n.htm  - Stingray SW108.

Hra to na 30W hlasnejsie ako BR s 10" s 92dB/W na 110W, oba s LP filtrom.

Halen> aby ti tie ARN nevypluli membranu smile Basovat to velmi nebude, ale trieskat ano; maju vysoke Qts.

(upravil hot.shot 2. 11. 2007 3:05)

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

Jasně že se ta horna chová jinak než volný prostor - od čeho by tam pak byla?

KomarD-Jeay:  Vůbec si mi neodpověděl jestli to máš změřený těch 98dB/W... Ještě řekni že to hraje líp než než jakej koliv subbass od EAW, RCF...  Strčil jsi tam obyčejnej autohifi šmějd a děláš z toho zázrak, jak takovej reprák stčíš kam chceš je to na prd, jediný co uměj je hezky zabučet na nízkejch frekvnecích...


Když se do týhle konstrukce dá reprák kterej tam má být, může to hrát dost slušně, pokusy dávat cokoliv jinýho je velká loterie bez pořádného vybavení na měření

(upravil Halen 2. 11. 2007 3:01)

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

KomarD: mohl bys odhadnout, jaky objem ma komora pred reproduktorem smerem k vyusteni hornu? Me ta konstrukce zajima primo dabelsky, neni to extra velke a verim ze tlak to muze davat velmi slusny,natoz pak pri pouziti citliveho repro cca 94-95dB/W  smile

(upravil KomarD-Jeay 2. 11. 2007 16:45)

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

Halen>    predna komora ma asi 12L, tou prieckou sa da posunut, ak spravis podorys 90*90, budu mat asi o 25% viac obe komory.
Staci trochu zmenit vysku (mam vnutri 30cm) a tiez sa tym da vhodne upravit objem.
Stavat to velmi male sa neoplati, na tom fore k tomu to niekto postavil s podorysom 45*45 a trieskalo to tak od 50-80 s hrbom.
Doporucenie pre tu strbinu je 3,1cm (mam 2,8cm), vacsia zmeni horny frekv. orez (a tiez asi znizi zataz v celom systeme, cim klesne ucinnost), avsak velmi mala podla mojho nazoru sa bude spravat ako tlmic.
Moja ma 75cm2, to je ako port s D=9,6cm, taka priblizne na 10" staci; tiez by mal byt zachovany pomer medzi hrdlom a ustim, asi 1:20.

hot.shot>   pisal som, ze zmerane to nieje, nemam cim; len porovnavane. EAW ani RCF boxy som nepocul, tak sa neviem vyjadrit.
Zaujimave, aky si expert na dialku, ze vies aky je tam autoreprak a ze je aj smejdovy.  Skoda, ze si tak daleko, mohol by si prist popocuvat.
To autorepro Nexus nema ziadny brutal obrovsky zaves; len asi 1,5cm, guma, zdvih okolo 2cm max p-p. Hralo to velmi pekne aj v uzavretej komore. Doporucene ma 16L closed.

Ked sa to tebe nepaci a nevies si vysvetlit ako to funguje, neznamena to, ze je to blbost.

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

Stačí odmerať priebeh impedancie a bude jasné ako to funguje. Na 99% tam budú 2maximá a medzi nimi  minimum, takže jasný jednoduchý bandpas. Ten expandujúci spoločný port vzhľadom na dľžku (40-60cm?) ani náhodou nefunguje ako klasický horn (možno niekde od 200Hz), jediná výhoda je menšia rýchlosť prúdenia v ústí (basreflexu),menej pazvukov, a zaujímavý vzhľad. Je to len variácia na známy "hornflex", tentokrát s dvomi reproduktorm. "Zázračné" boxy neexistujú. Skúsim simuláciu v AKABAKU, hodím to potom sem.

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

Když to nemáš změřený tak neříkej že to má 98dB/W, kdybys napsal že to má vysokou citlivost tak ok. Věříš parametrům těch repráků? V autohifi to chodí tak že parametry se zásadně přibarvují, o 3dB přidaj citlivost atd...

BV: s hornflexem si dovolím nesouhlasit, ten vypadá úplně jinak a je přímovyzařující  - Megaton MT18SUB, impedanční maxima a minimum mezi tam opravdu bude protože u bandpasshornen jsou smile jukni na tohle http://da.xf.cz/cs/planky/ostatni/EAV_S … 18_V10.zip je to PAčkovej krátkej bandpasshorn (něco jako EM15BASS) , myslim že ty impedanční maxima a minimum je tam zcela jasně vidět smile

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

hot.shot
MT18SUB  (x-tá kopia ESW1018 od RCF..) je klasický basreflex, kde je port typu "hornflex"-pomerne dlhý, s prierezom, ktorý sa smerom k ústiu rozširuje. Presne rovnaké výsledky dá port s konštantným (dostatočne veľkým)prierezom pri ladení na rovnaké fb. Pod "variácia na hornflex" som myslel tvar portu s rozširujúcim sa prierezom, ktorý je v princípe basreflexový port, ktorý sa "tvári" ako horn,nie typ ozvučnice.
V tom odkazovanom bandpass"horne" je trochu iný "pán" reproduktor, a z meraní je jasne vidieť, kde je maximum SPL a kde to s ohľadom na dľžku začína fungovať ako horn.Klasický bandpas (rezonátor s konštantným, dostatočným prierezom)by bol lepší dole a menej by "trúbil" niekde okolo 200Hz.  Citlivosť u subbasu niekde na 200Hz nie je príliš zaujímavá, ale priemer v pásme 40-200Hz to  "vylepší". Ak sa to aktívne odreže niekde na 100Hz, je to iné.

(upravil hot.shot 2. 11. 2007 21:55)

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

BV: pokud se nemýlím tak první byly od A-Class ne od RCF. Ano je tam reprák úplně jiný kategorie, myslel jsem to jen jako příklad podobné konstrukce, maximum má na 200Hz což je už nezajímavé, ale v pásmu 45-120Hz není vůbec špatná a to je už to "zajímavé" pásmo (jen poznámka je to měřené ve vzdálenosti 1,5m což je rozdíl 3dB oproti 1m jestli se nemýlím)a i zde ta horna nějaký ten dB přídá...

edit: Vliv na naladění portu bude mít celá horna a to svojí délkou, tvarem, objem vzduchu v ní -takle to vidím já. Sám o sobě by ten port byl naladěný strašně vysoko...

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

hot.shot - koukal jsem na ten planek, co jsi postnul. To neni ani bassreflex, ani bandpass horn, to je horn v cisty podobe, aspon se mi zda. Repro usti celou plochou do zvukovodu, neni tam zadna dalsi komora s "portem" do zvukovodu (doufam ze jsem se neprekouk v tom planku).  A dve impedancni maxima maji snad vsechny typy ozvucnic vyssiho radu. Closed ma jeden, vented ma dva hrby, BP/4th ma dva hrby. BP/6th uz ma hrby tri ...

Komar - nemohl bys zmerit impedancni charku tvyho subu?  Me to opravdu hodne moc zajima.

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

Ale je, podívej se na ten popisek "seříznout" a jak je pod ním ten rozměr 170 to je právě ten port. A to samé u HD15 http://speakerplans.com/index.php?id=hd15horn (port je ten rozměr 120). Impedanční hrb bude i u klasické šneka např 186Horn má impedanční minimum, a dvě maxima samozřejmě, kolem 70Hz jestli se nemýlím (někde mám měření, zkusím najít) z čehož by podle mě vyplívalo že ladění té horny je na 70Hz nebo s tím nesouhlasíš? u té BPhorny to bude podobně, nerozděloval bych tak tu BP část a hornu jsou to dvě části konstrukce které k sobě patří a jsou na sobě závislé (ovlivňují se) - tak to vidím já...

Re: Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

Mas recht smile Zase jsem se blbe koukal. Ale presto - delka hornu za "portem" u toho planku od tebe je pomerne mala, u toho W-hornu od decware je "delsi", cili by teoreticky mel jit niz? Kdyz na to ted koukam a hodil do googla "bandpass horn" tak si pomalu a jiste zacinam uvedomovat, ze je to klasickej horn se dvema reprakama. Coz ale neznamena, ze je to spatna konstrukce.

Příspěvky [41 až 60 z 79]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Pořádný subwoofer s EighteenSoundem

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£