(upravil Thomasso 13. 5. 2011 1:36)

Téma: DIY: 4x20cm koaxialy v sedane

Dokoncil som dlho planovane ozvucenie mojho auta, Honda Civic 1.4i sedan, r.v.1998.
Povodny 50L subwofer som vyhodil a predal, lebo moc hucal na jednej frekvencii a boleli ma z toho usi. Rockova hudba bola fajnova, ale ostatne zanre...
...len na nicenie usi. A kedze v autohifi brandzi je tazke najst "normalne" hrajuci subwoofer, kde by ladenie bolo bez hrbu, tak som sa rozhodol vyrobit vlastny. Po dlhsich uvahach som vsak od zbastlenia uzavreteho SW boxu ustupil. Chcel som usetrit miesto v kufri a tak vznikol napad pouzit 20cm repraky urcene do zadneho plata, pre ktore by ozvucnicu tvoril kufor. Repraky som planoval umiestnit hned za zadne sedadla do samostatnej oddelovacej dosky. Kedze tvar otvoru za sedadlami ma nepravidelny tvar, tak tvar dosky som sa nesnazil prisposobit. Siroke strbiny som zatmelil 5cm hrubym molitanom.

S vysledkom som velmi spokojny, zvukovo splna moje ocakavania. Basov vdaka ekvalizerom mam viac nez dost, ide to hlboko ako ten odstraneny subwoofer, ale nie extremne hlasno, co mi vyhovuje. A hlavne, ze to hra ako keby rovnomerne, nie je tam hrb pre dosahovanie co najvacsieho tlaku.

Kvalitu odvedenej prace radsej nehodnotim, lebo je to moje prve bastlenie.

Technicka specifikacia:
Doska: 17mm lepenka
Povrchova uprava: samolepiaca tapeta imitujuca kozu
Reproduktory: 20cm koaxialy = 2xJBL GTO 838, 2xDSL Performance 428
Zosilnovac: JBL GTO 1004 (4 x 100W / 4Ohm)
Autoradio: Kenwood KDC-BT30
Foto dokumentacia:

http://s4.postimg.cc/ca9j69xo9/6073_img_1970_b.jpg http://s4.postimg.cc/w65iltepl/6073_img_1971_b.jpg http://s4.postimg.cc/e4mdo0kop/6073_img_1972_b.jpg http://s4.postimg.cc/5nmvd3fzt/6073_img_1973_b.jpg

Re: DIY: 4x20cm koaxialy v sedane

Ked zaklopíš operadlo tak ti to tlmí výšky,to je dost blbé nie..

Re: DIY: 4x20cm koaxialy v sedane

Vtedy to vypinam a idu len z vyroby zabudovane repraky.

Re: DIY: 4x20cm koaxialy v sedane

Tiez to mam tak v sedane ale mam tam subik. Ked som sam tak su operadla sklopene, a ked sedi niekto vzadu, tak je sub vypnuty. No nemam tam dosku ale normalnu BR bednu.

Web

Re: DIY: 4x20cm koaxialy v sedane

me se to libi,ale to ti jde zvuk jen ze zadu?a ve predu mas origo repro?

Re: DIY: 4x20cm koaxialy v sedane

Mě to přijde docela nepraktické.

Web

Re: DIY: 4x20cm koaxialy v sedane

Kritik, máš nejaký lepší nápad, ako do sedanu rozumne napratať subík? S pomerne veľkou bedňou? smile

Web

(upravil Milan 15. 5. 2011 13:29)

Re: DIY: 4x20cm koaxialy v sedane

Tak jako do každýho jinýho auta? Vezmeš jí, dáš jí do kufru a zapojíš na zesilovač? Nevím, proč tu ty sedany někdo furt tak démonizuje. Dá se tu udělat vcelku normálně a i když tam je železná přepážka, v autě to je slyšet normálně. Samozřejmě mín než v hatchbacku, ale pořád dostatečně a když málo, tak i to se dá vyřešit. Mě osobně 4 koaxy v desce montovaný s akustickym zkratem neprijdou jako nejlepší řešení, obzvláště pak, když se musí pokaždý sklápět zadní sedačky. TO je opravdu praktický.

Web

Re: DIY: 4x20cm koaxialy v sedane

Nejde o nápad, ale o to, že je to prostě nepraktické sklápět sedačky (aspoň pro mě) smile Pokud bych měl sedan tak bych použil subwoofer (zase záleží, jak je kdo náročný) někomu nestačí např. 10" wink Jestli někomu vyhovuje sklápět sedačky, není co řešit.

Web

Re: DIY: 4x20cm koaxialy v sedane

Sklapanie zadnych sedaciek nie je ziadny problem, hlavne ked to len jemne privriem a pri sklapani dole to potom nemusim narocne odistovat.
Akusticky skrat? Max o 1dB to moze byt tichsi a to je zanedbatelne. To ja nenazyvam akustickym skratom. Bez oblozeneho molitanu to bol akusticky skrat!
Samozrejme dobre vytlmene predne dvere a s komponentnymi reprami ako je Morel Tempo6 alebo Focal 165v30 Jubelee, to je perfektne riesenie, ale do stareho auta investovat na vytlmenie dveri a do drahych reprakov sa neoplati.

Zvuk iduci zozadu je vec vkusu. Urcite zpredu je to lepsie ale ani zozadu to nie je zle, hlavne ked to ide ako keby z line array priamo ku mne a nie z dvoch zadnych ovalov nasmerovanych do stropu. K uplnosti este musim povedat, ze ked pocuvam zadne repra, tak predne stisim ako sa len da (o 15dB tichsie), aby prakticky ich nebolo pocut, lebo inak je to neprijemne.