Téma: elektronkac 2x100W

Prave som zohnal 2ks Tesla mono 130, a planujem mat stereo 2x100W na domace hi-fi. Mam taku dilemu a neviem sa rozhodnut co by bolo lepsie, ci nechat tie Tesla Mono 130 ako dva samostatne monobloky, kompletne to zrepasovat aby to bolo ako cisto nove? Alebo mam obidva zosilnovace komplet rozobrat uplne do srubky a z komponentov postavit cisto novy hifi zosik ? Komplet nerezove sasi, lampy aby bolo pekne vidno, vzadu v odtienenej nerezovej krabicke vsetky trafa atd...malo by to sice okolo 30Kg, ale fakt neviem ktorou cestou ist...ci ostat pri nostalgii typu TESLA alebo urobit z toho luxusny "nelesteny" hifi design ?

Co myslite ? som z toho uz saleny, premyslam nad tym uz dlhsiu dobu a potrebujem nejaky nezainteresovany pohlad na vec smile

Re: elektronkac 2x100W

Když stereo, pak 2x mono ! A chceš-li něco extra, pak dvě luxusní hifi skříně.

Re: elektronkac 2x100W

Moje řeč, mono to je vono...ale když nerez, tak kartáčovanej, ať to není jak vod Teutona s rohama... smile

Re: elektronkac 2x100W

Já jsem šel podobnou cestou - dva monobloky M70. Potenciál stotřicítky na doma nevyužiješ, hrozí utržení hlavy.:cool:

Re: elektronkac 2x100W

Taky jsem pro dva mono bloky, ty pořádně zrepasovat a hotovo. Rozhodně bych se nesral s novou skříní, zaprvé bude těžká jak sviňa a zadruhé se ta práce nyvyplatí. Vyplatila by se jen v případě kdybych dělal nový "hifi" zesilovač z gruntu od píky, pak ano.

Re: elektronkac 2x100W

Nj, bude to urcite jednoduchsie to len zrepasovat a mat dva monobloky, ale aj tak ak by som stavial cisto novy hifi stereo z gruntu tak suciastky na to by ma vysli 2x tolko co som dal za tie dva zosiky mono 130...preto zvazujem vsetky moznosti smile

Inak ak by som teda sa pustil do repasovania, a nerobil novy zos... ako by ste riesili regulaciu hlasitosti ? ono to tam nema nikde normalne dostupny regulator a zas spravit na kazdom z mono 130 v predu jedno tocitko volume by bolo tiez odveci pretoze nebudem jak debil stale vyladzovat hlasitost oboch na rovnaku uroven po kazdom raze co uberiem/pridam. A zase mat stereo potenciometer niekde odveci v krabicke ? neviem, nebude to cudne ?

Re: elektronkac 2x100W

Proč by to mělo být divné ?
Prostě mimo samostatného předzesilovače a dvou koncáků v bi-ampingu, si představ samostanou regulaci hlasitosti s DO v jedné bedně + dvě bedny KS.

(upravil zdenoeddie 17. 4. 2011 13:06)

Re: elektronkac 2x100W

Hlavne to napoj az za to sumitko tvorene Ge preampom. A dorob si nejaky pekny elkovy preamp, a hlasitost reguluj na nom wink

Re: elektronkac 2x100W

Ved on pisal ze ma MONO 130 nie MUSIC 130. Tam ziaden Ge preamp nie. smile

Re: elektronkac 2x100W

jj tam nie su ziadne tranzistory, tam uz je elkovy preamp...

Re: elektronkac 2x100W

No zas moment, ak sa spravne pamatam tak tento zosik ani preamp nemal, ciste holy koncak a 1V na vstup. 4 krat EL34 paralel push-pull a ECC 83 budenie. A mozno daka AFka, ale to uz hadam. Takze s tym elkovym preampom to nebol zly napad od zdenoeddie. Sak si pozri schemu ak mas k dispozicii.Vela zdaru. smile

Re: elektronkac 2x100W

Tak oprava je tam preamp s tou EF86 a tym padom 350mV na vstup. Sorac.

Re: elektronkac 2x100W

Este ma teraz napada, akurat som premeral vystupaky a mam tam odpocky v 1/3 a v 2/3 tak ako spominal Opamp ze ma v music 70 v jednom vlakne tu na fore, malo by vyznam z tych dvoch mono 130 urobit Ultralinear ? pripadne ak by pri ultralineare klesol vykon da sa to spravit nejakym prepinacom ? ze prepnem mam ultralinear a prepnem a mam klasiku ?

(upravil zdenoeddie 17. 4. 2011 22:32)

Re: elektronkac 2x100W

Ano sorry, nevsimol som si Mono, nie Music.
Byvali osadene EF86 na vstupe, invertor ECC85, koniec EL34.
UL spravit mozes, aj prepinat.

EDIT: Lenze prerobenim na UL uz ides proti nostalgii, ktoru si chcel zachovat.... naviac je to potrebne omerat atd. ze co a ako wink

Re: elektronkac 2x100W

asi sa vyseriem na nostalgiu, ked budem mat cas mozno to aj komplet prerobim, uvidim este ako na tom budem s casom, hlavne chcem dobry zvuk to je prvorade big_smile

jasne ze to v konecnom dosledku skontrolujem ci to bude stabilne, ale dalo by sa to takto ?

hodim mriezku G2 vsetkych EL34 na prepinaci kontakt(napr. prepinacie relatka ovladane jednym malickym vypinacom niekde v zadu) a budem tu G2 prepinat ci ma byt pripojena k tomu odporu 680R/5W alebo cez odpor 1K/5W k tej odbocke z trafa, takto to bude ok?

Alebo v UL nebude sediet kludovy prud s normalnym rezimom ?

Este jedna otazka: ci to ma vobec zmysel, je to velky pocutelny a kvalitativny rozdiel medzi UL a klasickym lampacom ? Doteraz najlepsie co mam a co som pocul bol Leachamp a este music 70 tieto dva su zatial u mna top co sa tyka kvality. Ako by bol v porovnani s tym UL lampac ?

Re: elektronkac 2x100W

Na UL se vykašli, přetížil bys G2 koncových lamp. A rozhodil by sis pochopitelně i kliďák.  Já jsem od toho taky upustil (i když to hrálo v UL možná příjemněji).

Web

(upravil Wili 18. 4. 2011 14:10)

Re: elektronkac 2x100W

ok necham to ako bolo, akurat asi tym koncakom prekopem vstup a namiesto tej EF86 urobim iny vstupny zosilnovac s ECC83.

Akurat mam este jednu otazku:
kedze mono 130 maju zdvojovac napatia pre napajanie, a ja chcem urobit stereo, premyslal som nad moznostou ze to vopcham do jedneho sasi a urobim stereo, tak by som mohol zdroj riesit tak ze dam obidva tie napajacie trafa do serie a tym vytvorim tvrdy zdroj anodoveho napatia ? tym padom kazda polvlna by bola usmernena a aj kondenzatory by boli castejsie nabijane ako pri zdvojovaci. Zdroj by bol celkovo tvrdsi a na trafe su odbocky takze by nebol problem usmernit aj napatie pre mriezky atd...

alebo je to zbytocny problem ? a riesit to tak ze jeden koncak napajany osobitne, druhy osobitne a ich zem spojit az na cinch privodoch kde je signal ?

Re: elektronkac 2x100W

Doporučuji ponechat dual mono konfiguraci. Je to to nejlepší a Ty to máš defakto zadarmo. Tak proč to prznit.

Web

Re: elektronkac 2x100W

Wili , dělal jsem různé konfigurace s transformátory z Music 70tek. Vlastně jsem si nechal jen trafa a jednu krabici. Nyní mi to tu bez užitku leží , neboť na doma je to pro mne moc silné a dělat zásahy ,které by to posunuly ke zlepšení,jako třeba stabilizace a lepší filtrace, jsou pro takového budulínka luxus. Šel jsem nakonec jinou cestou. A na přenášení k muzikantskému používání ,to je zase hodně citlivý stroj na otřesy. Takže leda k málo citlivým reprákům a nebo na stojáka do zkušebny ,nebo klubu. Muj názor a moje potřeby.
Mám je na výměnu ,ale jediné o co bych stál je nový výběrový měřák,třeba Fluke . Je to hodně ,ale jinak si je raději nechám.

Byl sem od toho pěkně dořezanej a i dost práce s rozebráním a odpájením. A ty kovové krabice jsou přitom vlastně docela luxusní. Nezapomeň ,že v těch monstrech je mnoho set volťasů. A to umí i pěkně zahořet. Buď rád ,že je tam ten zdvojovač s jištěním. Zvyšovat ještě tvrdost napětí při takové voltáži a filtrační kapacitě je zbytečný a i nebezpečnější.
Ale udělat z toho něco jako dva mono v jedné kvalitní krabici ,pokud tedy jsi tak zručný a znalý obvodařiny, by paráda byla.

Web

Re: elektronkac 2x100W

ok tak obvodovo to necham dual mono, pustim sa teraz aspon do toho rozoberania smile a po mojich statniciach to snad uz dam do kopy ked bude viac casu, dufam ze z toho vznikne pekny nalesteny hifi kusok.  Akurat neviem sa rozhodnut ked to uz budem mat namontovane na nejakom kovovom sasi a budem robit vrchny kryt v kombinacii cierne drevo/kov tak ci ten kov nechat nejaky super leskly ako zrkadlo, alebo kartacovany alebo ci to dat do ciernej lesklej big_smile neviem sa niak raz rozhodnut.

Inak ak by sa niekomu zisli tie plechove krabice z mono 130(mam 2 kusy), mozem to za symbolicku cenu niekomu posunut, alebo pripadne mozem to nastriekat reaktivnym zakladom + ciernou matnou(mam lakyrnicku dielnu) a dat zrestaurovane ako nove ak by niekto mal zaujem...