Téma: Objem bedny

Jak se vypočítá vnitřní objem reprobedny? Nějak mi nelze srovnat uváděný objem výrobcem s reálnou velikostí bedny. Díky.

Web

(upravil Karlos 8. 8. 2007 14:11)

Re: Objem bedny

Odečteš materiál. Tzn když má bedna 50*50*50 materiál je 18mm dřevotříska tak odečteš 18mm z každé strany a vnitřek ti zbyte 46,4*46,4*46,4  a pak odečteš co je uvnitř bedny repro+objem basreflexu pokud tam nějaký je. Tlumení se neodečítá.

Re: Objem bedny

Takže tahle půlmetrová kostka má 100 litrů?

Web

Re: Objem bedny

Jo 100Litrů ale musíš odečíst repro+objem basreflexu a taky jsem zapoměl na nějaké přířky uvnitř bedny ty se taky odečítají. A dostaneš čistý vnitřní objem smile

Re: Objem bedny

Yenki, nemáš náhodou na mysli ekvivalentný objem Vas?

Pretože Vas býva o dosť vačší ako je skutočná veľkosť ozvučnice...

Re: Objem bedny

Yenki: Ano, má to takmer presne 100 l. 1 liter = 1 dm^3. Takže vnútorné rozmery v cm si pred počítaním treba previesť na dm alebo treba počítať v cm a potom výsledok /1000 smile .
Vas nie je doporučený objem ozvučnice!

Web

Re: Objem bedny

Yenki, buď konkrétní, ať víme, jestli tu jde o Vas, nebo jenom o určení vnitřního objemu bedny. Vynitřní objem bedny je prostě jenom ten "vzduch" vevnitř a nepočítá se do toho ani ten vzduch v basreflexu, pokud je umístěn klasicky, že trčí dovnitř.

Spočítat objem i jiného tělesa než jenom kvádru a převést to na litry bě měl i potenciální stavěč beden zvládat.

A jak už tu padlo milionkrát, Vas nemá nic společného s doporučeným objemem, pouze se v Litrech udává a takový je jeho rozměr, ale je to parametr reproduktoru, né doporučený pracovní objem.

Re: Objem bedny

Myslím vnitřní objem vzduchu. Výrobce udal objem 12litrů a bedna byla nějak veliká. Tak mě to zkreslovalo.

Web

Re: Objem bedny

Z toho teda stále netuším o čo ide, ale nie je vnútri náhodou stredový alebo stredo-výškový reproduktor v nejakom svojom vlastnom oddelenom objeme? Aj keď 12-litrové trojpásmo by bolo trochu divné... hmm

Web

Re: Objem bedny

Ani ne, já těď bud mít zadarmo cca 15litrove 3P Tesla.

Re: Objem bedny

Když už se tu řeší objem... potřebuju ho trochu snížit. Dala by se na to použít ta montážní pěna? (nabobtná ztuhne) nebo to bude fungovat jenom jako tlumení? Zdálo se mi, že to ztvrdne docela solidně.

Re: Objem bedny

Podle mě se dá použít určitě.

Re: Objem bedny

Ja nevím ale od svych beden chceme všichni aby stěny byly co nejtužší a ta pěna si myslim že zrovna moc tuha není je to jakbysme dělali bednu z tvrzeneho polystyrenu a to asi nebude tak uplně ono a navíc si myslim že se bude častečně chovat i jako tlumení ale je fakt zajimavy napad na experiment.

Re: Objem bedny

Jak budeš kontrolovat její nabytí? Nebo to pak seřízneš do nějakého snadno spočitatelného objemu? Není to zrovna příklad nejpevnější věci pod sluncem, ale nejrychlejší to asi bude. Pro pokusy jsou dobré knihy, ale čisté konečné řešení je v podstatě jenom kvalitní příčka.

Re: Objem bedny

Co PET lahve naplněné pískem?

Re: Objem bedny

Montážní pěna je problém, protože stárnutím ztrácí objem - ovšem všichni jí tuny kidají na montáž oken smile Přikláním se k příčce nebo k pytlům s pískem.

Re: Objem bedny

Montažni pěna straci na objemu jen za podminky že se k ni dostane UV zařeni jinak je stala,takže pokud je na okně zakryta omitkou je to v pohodě co se stalosti tyče,ale ne co se tepelne izolace tyče.

Re: Objem bedny

Lahev s pískem, to mě nenapadlo. Asi to bude nejpoužitelnější řešení. Díky smile

(upravil check 10. 8. 2007 11:45)

Re: Objem bedny

Nestacila by takhle lahev s obycejnou vodou?

edit: já jen, že v tom písku budou mezery, které se budou chovat jako poddajnost tongue

Web

Re: Objem bedny

Vždyť je jedno, co tam dáš, hlavně, když to bude mít pevný objem. Třeba Že bych zrovna dobrovolně chtěl dávat do dřevěné reprobedny poblíž elektriky (i když nízkonapěťové) litry vody, to nechci. smile