(upravil Dix.Prodejce 12. 2. 2011 9:42)

Téma: Jakou zvukovou kartu?

Ahoj,
možná řada z vás ví, jaký projekt plánuji.. Nové pracovní místo mám snad už na dosah, proto vážně doufám, že se mi poštěstí a takřka za měsíc mohu začít shánět komponenty k mým novým třípásmovkám.. Kdo neví, oč jde, v krátkosti řeknu, že si chci stavět regálové třípásmovky za použití měničů ScanSpek = snad žádné levné šroty..
Nicméně jakmile dokončím projekt s regálovkami, chtě nechtě budu muset začít navrhovat nový PC, neb můj 10 let starý dědeček už přestává stačit -> Ve většině případů poslouchám bezztrátové FLAC soubory, nebo originál CD z počítače.. Dosud používám zvukovku Asus Xonar Audio DS, která hraje dobře, nicméně určitě ne nejlépe a nejsem si jist, jak dalece by stačila na nové ozvučení..
Proto mám dotaz: jakou zvukovku vybrat? Momentálně ani můj centr, ani surroundy nejsou té nejlepší kvality, ty však časem také obměním, v případě surroundů zajisté nějakou vlastní stavbou, centr možná jen za kvalitnějšího výrobce.. Proto by například Esi Juli@ se svým dvoukanálovým vstupem asi nebyla ideální volbou.. Jaká aspoň 5-ti kanálová karta by tedy byla nejvhodnější volbou? Na ceně více méně nezáleží..
Předem díky za rady wink

Re: Jakou zvukovou kartu?

Nic lepšího než Xonar Essence ST + eventualně rozširujicí karta s ostatními analog výstupy, pokud potřebuješ. Obojí vyjde na bůra, ale samotná H6 se ti bude hodně blbě shánět. Kdybys hodně prosil a nabídnul něco solidního, pustil bych to. Na momentální desce by mi víc seděl horší HDAV

Web

Re: Jakou zvukovou kartu?

Zatím se ptám více méně dopředu pro cenovou kalkulaci stavby PC, kupoval bych to při jednom..
Takže toto: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp … 3wodFnDqdQ ?
Jinak chápu-li správně, to rozšíření slouží pro připojení dalších kanálů (center, surround..) ?
Díky smile

Re: Jakou zvukovou kartu?

Chceš aj merať, alebo iba posluch?

Re: Jakou zvukovou kartu?

jen pro poslech

Re: Jakou zvukovou kartu?

Tak nič smile

Re: Jakou zvukovou kartu?

ano to je pro analog out dalsích 6ti kanálů. Je to stejná karta jako je u HDAV deluxe. ST má ale lepší převodníky než HDAV. Nevím jak se ale shání ta H6 samotná. Tam kde sem jí kupoval už jí nemaj. ST a STX (pci/pcie) jsou vlastně uplně stejný s tím, že ta přídavná karta jde jen na ST

Web

(upravil Dix.Prodejce 12. 2. 2011 15:34)

Re: Jakou zvukovou kartu?

áha.. tak to bych se pak určitě pokoušel sehnat, neb poté, co jsem rozvedl dvoulinky a poprvé zkusil 5-ti kanálový zvuk, byl jsem velmi příjemně překvapen, jak hezky to hraje smile
Poněvadž nečekám, že bys tu kartu hned tak prodával (pochopil-li jsem správně, že to rozšíření máš), jakmile bych si navrhoval PC a kupoval komponenty, určitě, pokud bych to rozšíření nesehnal normálně z obchodu, bych se ti ozval a třeba za to zaplatil, nebo za něco vyměnil, měl-li bys zájem wink

Re: Jakou zvukovou kartu?

trebárs Audiotrak prodigy 7.1 Hifi, ja som s nou spokojný. Ale mám to na XP a idem cez ASIO

Re: Jakou zvukovou kartu?

a ještě dotaz:
narazil jsem na kartu ASUS Xonar HDAV1.3, viz. přiložený kód.. Je sice o něco dražší, nicméně v současnosti je to asi nejlepší karta od Asusu (údajně).. navíc již přímo nabízí až 7.1 bez přídavných komponent.. nebude tedy lepší volbou?
http://www.alfacomp.cz/php/product.php? … P000000SG4

Re: Jakou zvukovou kartu?

Záleží na co to chceš. HDAV ma HDMI, ale má horší DAC na předních kanálech než ST. Takže pokud chceš analog, tak ST. Pokud z toho chceš tahat jen digitál a rozkodovávat to někde dál, bude to asi jedno.

Web

Re: Jakou zvukovou kartu?

no, mé použití:
Na Onkyu si nastavím Multichannel Input -> dvoulinkou s cinchy, respektive s jacky mám zvukovku a zesilovač propojené a na zvukovce si tak mohu nastavit 5.1 mód, díky čemuž mám skutečně prostorový zvuk a nejen nějaké efekty, zhoršující reprodukci zvuku.. No a na PC klasicky, je-li to potřeba, nastavím si EQ dle potřeby a pouštím si CD, FLAC, nebo filmy..

Re: Jakou zvukovou kartu?

Skutečně záleží na co to chceš a pod jakým SW budeš pracovat.
Pro stereo a XP doporučuji sehnat Lynx One, pro Visty a X7 a vyšší wokna již nestačí, nemá na ně napsané drivery. Z hlediska kvality ve stereu pak musíš jít v Lynx kartách výše (Lynx L22/Lynx Two).
Chceš-li rovnou v PC řešit i výhybku, pak Lynx Two B, která má 6 výstupů a příslušné SW.
Chceš-li poslouchat multikanál (5.1 nebo 7.1), pak jak ti radí Milan vem (skoro) cokoliv a jdi digitálně out, a mimo PC to dekóduj v AV zesilovači/tuneru který je na vícekanál specializován a umí to dobře.
Nepočítej ale s tím, že běžná PC zvukovka ti zajistí kvalitu - tudy cesta nevede, to jsou zvukovky primárně určené pro hry a ne pro přehrávání hudby, papír snese všechno, natož reklamní cancy. Byla dobrá a špičková Juli@, ale v poslední době se na ní hromadí stížnosti. Z hlediska kvality dnes neexistuje do PC dnes nic lepšího než zvukovky profesionální, tedy Lynx, nebo RME.

Re: Jakou zvukovou kartu?

tím myslíš zřejmě něco podobného: http://www.hudebnicentrum.cz/eshop-r.m. … 15508.html ?

faktem je, že cenově je to někde úplně jinde a možná bych do toho i investoval, jenže nejsem si jist, zda bych opravdu využil vše, co nabízí, popř. zda by fungovala tak, jako klasické karty = jacky na dvoulince.. Nicméně nemohu se zbavit dojmu, že to bych musel řešit komplexně a předělat zcela vše = někdy si zřejmě koupím Harman/Kardon, nicméně v současné době ani Onkyo nepatří k absolutní špičce.. Dvoulinky bych musel vyměnit za něco s minimální ztrátou zvuku a ideálně tak, aby byly dráty co nejkratší (nyní mají na délku asi tak 3 metry).. Proto ač bych rozdíl ve zvuku možná poznal, nejsem si jist, zda by se  mi tak velká investice vůbec vyplatila..

(upravil Aleska 19. 2. 2011 16:31)

Re: Jakou zvukovou kartu?

Budeš-li to hudební PC teprve dělat (nechci rovnou napsat HTPC), pak prostuduj na Slovanetu linky o multikanálu http://hifi.slovanet.sk/bb/viewforum.ph … 8a84e7502c , HTPC http://hifi.slovanet.sk/bb/viewforum.php?f=56 a digitálu http://hifi.slovanet.sk/bb/viewforum.php?f=2 , než se do stavby pustíš. A nic nebrání tomu, podívat se i na stránky HiFinázorů http://www.hifinazory.cz/forum/viewforum.php?f=11, je tam toho taky hodně.
Žádný učený z nebe nespadl a opakovat chyby jiných nemá smysl, lepší je poučit se = je to vynikající know-how, za které nemusíš nic platit.

Re: Jakou zvukovou kartu?

ok, díky za tip, kouknu na to smile

(upravil Dix.Prodejce 20. 2. 2011 9:59)

Re: Jakou zvukovou kartu?

Takže, abych si to ujasnil, protože jak je všem asi zřejmé, o něčem podobném jsem slyšel vlastně vůbec poprvé smile :
HTPC je tedy mini PC, který je primárně zaměřen na obraz a zvuk a mimo jiné také použitelný na běžné úkony..?
Nad tím bych určitě nepřemýšlel, o zvuk mi sice jde, ale PC jinak hojně používám na běžné úkony.. Řešením by mohl být nákup 2 PC, jenže vzhledem k tomu, že si plánuji postavit šestijádro z kvalitních komponentů, budu do něj investovat téměř 40 000,- a proto by se mi upřímně nechtělo dávat další peníze do HTPC..
Multikanál si prostuduji více, především si pročtu nejvhodnější alternativy, dle nichž bych se mohl řídit
A nakonec: digitál funguje za pomocí HDMI? Pokud to chápu dobře, stejně bych asi musel použít jiné dráty, než klasickou stíněnou dvoulinku? Až se přestěhuji do svého, stejně budu muset natahat nové kabely, nicméně zatím jsem cca. před rokem natahal nové kabely, které mi vedou pod podlahou - jsou tam tak natěsno, že kdybych je vytáhl, už tam asi nové nedám, takže digitál jde asi trošku stranou..

Re: Jakou zvukovou kartu?

HTPC nemusí být nutně miniPC, ale lépe se to prodává...
Já osobně mám své audio PC vybavené čtyřjádrem Intel Q6600, ve skříni Zalman HD501 http://www.zalman.co.kr/DataFile/product/HD501_m.jpg o velikosti 450x170x455 mm, umístěné v racku úplně nahoře http://2i.cz/2i/t/7a707a5083.jpg a nemám pocit, že mi schází miniPC. Prostě jsem PC určené původně pro matematicko-statistické účely doplnil profesionální zvukovou kartou Lynx One, obměnil HDD za jeden SSD (program) a jeden tichý Saegate Pipeline HD.2 500 GB (test je zde:  http://www.silentpcreview.com/article983-page1.html) a jsem spokojen. Je to sice energeticky nákladnější, ale za rozumnou cenu jej nikdo nechtěl a tady jede vytíženě na cca 1%, prostě havaj a to s minimálním chlazením !

Re: Jakou zvukovou kartu?

když to sám vlastníš, tak se zeptám:
1) na kolik tě vyšel?
2) v čem přesně se tedy liší od běžného PC?

(upravil Aleska 20. 2. 2011 14:29)

Re: Jakou zvukovou kartu?

Cena v době stavby není srovnatelná s cenou dnes. To se takto nedá srovnávat - tehdy Q6600 byla novinka, dnes jsem druhou, prakticky stejnou sestavu v normální case (viz. můj inzert na ExtraHarwarde http://extrahardware.cnews.cz/forum/vie … mp;t=15645) nedokázal prodat za rozumnou cenu a to jsem k tomu dával zdarma i UPS Smart 1500), takže se bude předělávat nakonec taky.
A case Zalman byla náhodná koupě - za 2.000 Kč, úplně nová, nepoužitá, majitel si špatně změřil před koupí prostor a tak mu scházely pouhé mm, aby se tam vešla.
Od běžného PC se prakticky neliší v ničem, jen má zakázány zbytečnosti typu "aktovka", "zvuky" a pod., dobře je to popsáno v http://myego.cz/item/windows-xp-rychlej … ilni-navod, http://pctuning.tyden.cz/software/laden … prvni_cast a http://pctuning.tyden.cz/software/laden … druha_cast.
Jediná věc z hardware je ještě snížení otáček ventilátorů chlazení a montáž profesionální zvukové karty Lynx One, z software přehrávačů Foobar a cPlay...