(upravil ondra Ch 1. 2. 2011 20:48)

Téma: Kvalita LP Supraphon

Jak na tom jsou s kvalitou zvuku staré LP suprahon? Mám totiž problém s gramofonem. Na některých LP jsou slyšet vemi výrazné sykavky gramofon (NC452, OMB5, actidamp mk2) mám nastavený snad zprávně. Na zahraničních LP většinou singlech 45rmp se zdá být vše v pořádku.
Tak nevím, hrot být opotřebený nemůže, není tak starý,ověřím v práci na mikroskopu,geometrii přenostky jsem kontroloval. Desky jsem kupoval z druhé ruky takže nevím kolik mají naběháno,ale opticky jsou ok.
Děkuju.....

Web

Re: Kvalita LP Supraphon

České LP obecně stály za hovno díky šetření ve výrobě, kdy se z jedné lisovací matrice vyrobilo jednou tolik desek, než mělo. Zkreslení na vyšších kmitočtech a zvlášť ke středu desky ukazuje na to, že to před Tebou někdo přehrával opotřebovanou krystalovou přenoskou a deska má poškozené boky drážek. Nic s tím neuděláš....

Web

(upravil jik 2. 2. 2011 10:49)

Re: Kvalita LP Supraphon

Celkově na tom byly české LP desky kvalitou zvuku hůř než zahraniční, také co se týče přesnosti basů (tohle nevím proč, ale poslechem to je znát - ten zvuk je v mnoha případech takový plochý, nedynamický a po přidání basů přehučený na basech...ale to je jiná kapitola). Co se týče zmíněného zkreslení na výškách a sykavkách směrem ke středu desky - to zkreslení na výškách a sykavkách bylo sluchem přijatelné snad jedině s úplně novou jehlou. Na kraji, kde byla obvodová rychlost vyšší, to šlo i s trochu hranou jehlou. Samozřejmě se bavíme o magnetodynamice. Akorát si myslím že to platí pro všechny LP desky obecně - ne jenom pro desky s krystalovo-safírovou minulostí (ikdyž tam je situace ještě horší).
Ten rozdíl se nejlépe pozná na nějakém hudebním projektu, kde je pokud možno stejná skladba na začátku i na konci strany desky. Např. Olympic - Ulice, skladba názvem Ulice

Re: Kvalita LP Supraphon

Jojo, některé české desky jsou fakt na vyhození, sykavky totálně "přebuzené". A mohou být klidně i nové.

Web

Re: Kvalita LP Supraphon

Díky moc za postřehy, já už hledal chybu v kde čem.......

Web

Re: Kvalita LP Supraphon

Väčšina československej produkcie LP-čiek stála za prd. Ale samozrejme boli aj veľmi dobré nahrávky a keď sa skombinovali zo šťastím, že človek mal výlisok z nízkym číslom tak aj obstojne hrali. Obecne boli čs. LP-čka narezané z menšou stranovou výchylkou (jedno či to bol Supraphon, OPUS alebo Panton), nakoľko boli v absolútnej väčšine v prevádzke kryštálové prenosky z nízkou poddajnosťou a výrobca v snahe vyhnúť sa reklamáciám používal nižšiu stranovú rýchlosť. Kryštálky pri väčšej výchylke preskakovali. V porovnaní so súdobými zahraničnými LP-čkami hrali čs. LPčka nahovno. Spomínam si na kamaráta ktorému strýko s Kanady v ro. 1981 poslal fungl nových Zepellinov II a V. Na mojej NC 440-ke so Shure M44MB a predzosilovačom s uA 749 to na tú dobu hralo veľmi slušne, čo sa žiaľ nedarilo na väčšine našich platní. Výnimku tvorili nahrávky z Gramofonového klubu a tiež z Hifiklubu Zväzarmu, kde vzišla hromada veľmi dobrej hudby a relatívne slušne zaznamenaná.
Dnes by bolo dobre staré LP-čka prehrávať so špeciálnym hrotom (neviem ako sa presne volá, používa sa napr. u Ortofon Bronze) . Má špeciálny tvar v drážke ide hlbšie a hlavne v nepoškodenej časti. Avšak kvalitu výlisku samozrejme neopraví ani najlepšia prenoska.

Re: Kvalita LP Supraphon

Pánové nechci se s Vámi dohadovat, ale zdá se mi že do lisovny v Loděnicích souběžně se zařízením pro lisování CD (cca 1988) nakupovali v té době špičkové kompletní zařízení i pro lisování LP (nějak se mi vybavuje zkratka DMM nebo něco podobného). A těsně před revolucí tam lisovali i pro zahraniční firmy. Proto si myslím že novější LP byli srovnatelné se zahraničím.Tak by mne zajímalo kdo to zařízení privatizoval. V Loděnicích lisovali i pro Panthon i slovenský Opus.

Re: Kvalita LP Supraphon

Dolly, problém není v lisování, ale v matricích. Sebelepší lisovací technologie kvalitu matrice moc nezlepší (čti nezlepší vůbec). Pokud zahraniční firma dodá dobře masterovanou matrici, bude i deska z Loděnic hrát dobře. Godz má v podstatě pravdu. Československé desky byly ořezané zhora, zdola, zboku. Hrály až na výjimky mizerně.

(upravil ondra Ch 2. 2. 2011 19:29)

Re: Kvalita LP Supraphon

http://www.youtube.com/watch?v=8k4hfYtp … B55DD668A7
Jak jsou na tom dnešní loděnické LP?

Web

Re: Kvalita LP Supraphon

Já psal komplet technologii i mastering, nejenom lisy.Nevím zda bylo celé zařízení v Loděnicích. Ta zkratka je opravdu DMM (a na posledních LP opravdu byla) zde podrobnosti- http://en.wikipedia.org/wiki/Direct_metal_mastering. Ale nechci se dohadovat. Opravdu hrozné LP byly Balkanton z Bulharska, ale vydali na nich např. Beatles (ještě ho mám schovanej).

Re: Kvalita LP Supraphon

Direct metal mastering bola technológia výroby gramofónových matríc vyvinutá niekedy v 80. rokoch. Rozdiel spočíva v tom, že matrica sa nevyrezáva do špeciálneho laku, ktorý sa galvanizuje, ale je vyrezaný priamo do kovovej platne. Tým odpadá jeden medzistupeň pri výrobe lisovacích matríc, ktoré sú potom lacnejšie a tiež kvalitnejšie. No nezáleží len na tom ako sa to zaznamenáva, ale aj čo sa zaznamenáva a v akej úrovni. Takže pokiaľ sa dnes lisujú LP-čka ktorých zvukový záznam je sprasený a silne skomprimovaný, tak LP bude hrať samozrejme nanič.

(upravil tichacek 3. 2. 2011 18:46)

Re: Kvalita LP Supraphon

Tak že oni tu matrici  (podle toho videa od ondra CH)  lisuji z CDčka (většinou) , to ovšem  popírá všechny ti hájendové kecy o otřesném
zvuku CD a nádhedné analogovém zvuku LP (samozřejmě přenoska 30 tis. a více jinak to neslyšíte).

Re: Kvalita LP Supraphon

Ano ...LP vyrobené v dneší době jsou v podstatě na stejné úrovni jako CD a po pár přehrátí ještě hůř...
O analogovém hájendu se dá mluvit u LP do začátku 90tých let a to  s přihlédnutím na to, co v té době hájend znamenal, plus stáří a opotřebení desky...
Leda že by jsi poslouchal jen starší a zachovalá LP...

(upravil jik 4. 2. 2011 10:48)

Re: Kvalita LP Supraphon

No, soudě podle zkratky DDA (bývá na zadní straně obalu LP desek), bych řekl, že se to traduje už od let osmdedátých.

Edit:

A ještě taková zajímavost. Je to sice známá věc, ale nesetkal se s ní každý. A tou je maxisingl. Na západě, když se nějaká skladba stala hitem (výhradně z oblasti pop-music, u rocku ne), tak často vydavatelé + interpreti vydali např. rok po úspěchu oné skladby tzv. maxiverzi. Byla to třeba 7 minut trvající verze původní 3 minutové skladby. Obohacená delší předehrou, delší mezihrou, samply hlásek zpěváka, celkově dynamičtější atd.

Ale o co jde - ta jedna (třeba sedmiminutová) skladba je přes celou stranu formátu LP desky. Drážka s velkou okem viditelnou amplitudou - a to vše při 45 otáčkách. Obvodová rychlost obrovská. To byl poslech - ta čistota, dynamika, i odstup byl daleko lepší. A na druhé straně takové desky byl obvykle podklad (doprovod) bez zpěvu k verzi původní (např. pro zábavu typu karaoke).
Tak to jen na okraj, co všechno možné se vyskytovalo.

Re: Kvalita LP Supraphon

je to skoda, ze cim vice clovek vylepsuje techniku, tim vice se zuzuje moznost poslechu, protoze odhaluje stale vice chyb, ktere mu drive nevadily, protoze byly skryty...
ale prece neprestanu poslouchat pisnicky sucheho a slitra jenom proto, ze jsou na LP od supraphonu... a je mi celkem jedno, jak jsou zkreslene, stejne me jejich poslech potesi. chci jen tak "kvalitni" sestavu, na ktere muzu s klidem na dusi poslouchat to, co mam rad.

Re: Kvalita LP Supraphon

Dnes by bolo dobre staré LP-čka prehrávať so špeciálnym hrotom

Eliptickym?

Mam doma dost rozsiahlu zbierku LP,SP,EP v rozmedzi od rokov 70' az po dnesne, myslim ze najnovsi kusok je Double Picture LP 12" Iron Maiden - Flight 666. Co sa tyka kvality (moj osobny nazor, nemusi sa zhodovat s nejakymi meraniami atd.) by bola postupnost asi takato: Japonsko (Toshiba,EMI), Korea(EMI,Oasis), USA/UK/Francuzsko/NSR(EMI,Capitol,BIEM-Stemra,...), Juhoslavia (Jugoton), CSSR/CSFR(Supraphon,Popron,..), ZSSR-Rusko. Mam z niektorych albumov aj viacej kusov, kazde z inej krajiny/vydavatelstva, tak z toho vychadza aj tento rebricek.

Co sa tyka MAXI singlov na 12" pripadne 10", je to pravda, zvukovo je to o vela krajsie ako z klasickej 12" LP pri 33/min. Niektore sa zo zaciatku oznacovali ako "Super Sound Version", potom sa uz toto oznacenie v niektorych tituloch vypustilo.