Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » kondenzátor u výškáče

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [15]

Téma: kondenzátor u výškáče

Zdravím...

měl bych dotaz ohledně kondenzátoru u výškového repra... jedná se mi o to že když reprobednám trochu pustím přestane výškáč hrát... jakmile uberu postupně se zvuk vrátí... zajímalo by mě jestli reproduktor mele z posledního nebo je to zapříčiněno starým kondezátorem (cca 10 let)... btw je na něm
1,8uF / 100 V... popřípadě k čemu tam slouží...
zesilovač má 70 W / 4 ohmy
reprobedna  max 100W / 8 ohm
zesilovač není ani v půlce výkonu

Děkuji mnohokrát... a omlouvám se za tak stupidní dotaz
S pozdravem Jakub

Re: kondenzátor u výškáče

Zdarec bonde.

Dle mě je ten kondenzátor špatnej (nejspíš vyschnul a tak nepřenáší větší prody). Vyměň ho a popřípadě i ostatní kondy co najdeš v bednách. Dost to pomůže zvuku. Sám sem to dělal u starejch Tesláckejch beden a zvuk byl úplně jiný hezčí. Co se týče toho proč tam je, tak je tam kvůli tomu aby odfiltroval spodní frekvence a propustil pouze vysoké ty které tam patří.

To je můj názor zkušenější ať mě popřípadě opraví.

Zdarec BOSS

Re: kondenzátor u výškáče

Díky moc,

jěště dotaz, někde jsem četl že se moc nehodí elektrolyty (které tam momentálně jsou) popřípadě se zapojují nějak bipolárně či co (což není)... reproduktory jsou zn. SONY a před nějkým rokem hrály obstojně... můžete mi poradit jaký jiný typ zvolit ?.. svitkové ? s jakou hodnotou ? nebo alespoň nasměrovat na nějaké stránky které se toho trošku týkají. Děkuji moc,

S pozdravem Jakub

Re: kondenzátor u výškáče

Do reproduktorových vyhýbek se používají kondenzátory bipolární, které snesou střídavé napětí a proud. Jinak k nahrazování je potřeba ponechat původní parametry to jest jak kapacitu tak napětí. Když nedodržíš kapacitu tak se ti zase rozhodí  dělící frekvence na vyhýbce a to by nebylo dobře. Když budou na nižší napětí vadit to nemusí ale může, tak bych raději doporučoval zachovat tyto hodnoty.

Zdarec BOSS

Re: kondenzátor u výškáče

Nepoužívat bipoláry, nahradit svitkem

http://www.aldax.cz/index.php?tab=3& … show=repro

Web

Re: kondenzátor u výškáče

Díky, problém je že se ty bipoláry běžně v této kapacitě neprodávají (1,8)... nejbliší je 2,2uF... je možný vyzkoušet i toto ?
http://www.gme.cz/cz/mks4-2m2-100v-p121-317.html    nebo   
http://www.gme.cz/cz/cfac2-2m-p121-679.html

Jakub

Re: kondenzátor u výškáče

Dej tam klidně wimu, v tomto případě udělá dobrou službu. Ale složil bych si z více různých kapacit těch 1,8uF .

Re: kondenzátor u výškáče

Jo a ještě stupidnější dotaz... kapacity se sčítají nebo je to jinak... zapojit seriově nebo paralelně... Díky

Re: kondenzátor u výškáče

Ahoj
Při paralerním zapojení se sčítají,takže ji slož ze dvou kusů.Tolerance tak pět procent je ok.

Re: kondenzátor u výškáče

Díky všem za cenné rady, moc si jich vážím a doufám že se mi s jejich pomocí povede vše vyřešit... Díky

(upravil reeb 15. 1. 2011 13:16)

Re: kondenzátor u výškáče

Zkusil bych na ucho co s tim udela kapacita z řady, mam tesla zlute 1u5, nejblizsi je pak 2u2, pripadne slozit z vic kusů (1+1u, 1u+680n, 1u+470n+330n) ap.

Web

Re: kondenzátor u výškáče

Jelikož se výrobce tím 1,8uF jistil proti spálení reproduktoru hluchým debilem, nebál bych se použít 2,2uF. A co se týče svitku/bipoláru, u levný reprobedny (což ta tvá bezesporu je) bych se nebál použití bipoláru. Zvukový rozdíl nejspíš nepoznáš. Kdysi jsem to zkoušel na nekvalitním výškáči Dexon do auta (před 10-ti lety stál 990,- později 490,-) a rozdíl nebyl nijak dramatický.

Re: kondenzátor u výškáče

Na druhou stranu jestli dá 2x15kč za bipoláry nebo 4x15kč při skládání svitků už nehraje roli. Svitek bude lepší, aspoň pro dobrý pocit smile a vydrží tam na věky..

Re: kondenzátor u výškáče

Ano reprobedny nejsou zrovna z těch nejkvalitnějších... bylo to to běžné co se kdysi dodávalo spolu se zesilovačem SONY TAF170... takové lepší chrblátka... a jelikož sem byl zvyklý na hruzy typu Genius 5.1 tak tohle je proti tomu nirvana a větší rozdíl snad už ani nepoznám... rodiče si pořídily "levnější" B&W  a mě to příjde téměř stejný big_smile
ale přesycený zvuk výškama ještě poznám a všude na internetu se píše elektrolyty nebrat, tak sem si to nějak nejspíš blbě spojil s tím big_smile

Re: kondenzátor u výškáče

Takže bedny valí jako za mlada... dal jsem tam kondíky MKT 1+1uF a zvuk je ještě vyváženější. Děkuji tedy všem za konstruktivní rady.

Příspěvky [15]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Koutek pro začátečníky » kondenzátor u výškáče

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£