Téma: kabely

Zdravim,
chtěl bych se zeptat, pokud mám kabely 2x2,5mm  99,9 procent měď ... a budu chtít kabel napojit, zda se sníží nějakým způsobem kvalita zvuku. V elektru kde jsem kabely kupoval mi řekli, že když se to dobře napojí, že to nevadí, např do ,,čokolády,, , ale radši se ptám tady, kde tomu určitě více rozumíte.

předem děkuji za odpovědi

Re: kabely

Kolik má kabel mědi vůbec neřeš, a podobné hifistické blbosti. Důležitý je aby jsi měl kvalitně udělaný připojení dvojlinky k zesilovači a k reprobednám. A pořádek v kabeláži uvnitř zesilovače.
Jinak na kvalitu zvuku má vliv právě to, jak je to udělané v tom zesilovači, žádné zemní smyčky a tak. Jinak reprokabel na kvalitu zvuku nemá žádný vliv. I kdyby byly připojeny zvonkovým drátem, tak budou hrát stejně dobře, jak kdyby jsi použil tu nejdražší HIFI repro-dvojlinku.

Re: kabely

J_paseko, až tak bez vlivu ten reprokabel není a Ty to nejspíš dobře víš smile Pokud ne, tak si nějaký bedny tím zvonkovým drátem připoj.

Web

Re: kabely

Ona ta pravda je vždycky tak nějak uprostřed. Je jasný, že ten kabel vliv má, jen ne tolik, jak se všeobecně soudí a tak shánět audiofilní kabely za desetitisíce je zbytečné. Zas na druhé straně ten zvonkový kabel taky nebude celkem košér. smile
Nicméně otázka zněla, jestli se nadpojení kabelů projeví na reprodukci...tak já říkám, že neprojeví.

(upravil Xhibit 25. 12. 2010 12:22)

Re: kabely

to J_paseka: Uz jsi to zkousel porovnavat? Aspon teda na necem jinem nez Tesco aparatech? smile To bys pak psal asi neco jineho...

Zesilovac 2x70W (sinus) 3p sloupy 4ohm, ke kazdemu tak 2,5m dratu. Napred pripojeno dvoulinkou 2x1,5mm2, no hralo to.. Po te prepojeno na 2x4mm2 dvojlinku. Slysel jsem tak muzu napsat, byl tam naprosto zasadni rozdil! Rozhodne vic basu se vsemi dalsimy vlivy mensiho odporu kabelu, vic netreba rozepisovat.

Tak ze moje rada, vykaslat se na drahe audio kabely, koupit dvojlinku adekvatniho prurezu, prip. michackovy kabel a spojit protilehle pary paralelne.
Napojovani bych se radsi  vyhnul, ale jak je psano uz vyse, kdyz se napoji dobre nebude problem.

Re: kabely

Opamp - nikdy a nikdo věrohodným způsobem neprokázal Tvoje tvrzení. Ani Ty sám. Cableguys se o to snaží už asi padesát let. V rámci obvyklých situací je tvoje tvrzení NOT TRUE.

Re: kabely

TO teda nevim proč chceš objevovat Ameriku, ale jestli si nikdy neslyšel rozdíl, tak to buď ignoruješ nebo máš aparát, kterej to nerozliší. Neříkám, že je to rozdíl jak blázen, ale slyšet to klidně být může. Osobně sem se o tom přesvěčil. A to sem netestoval nějakej šíleně drahej kabel oproti zvonkáči, ale dva už relativně dražší kabely.

Web

Re: kabely

Stačí kabel 4 x 2,5mm2 z elektra a máš na dlouho vystaráno smile

Re: kabely

MethMan napsal:

Opamp - nikdy a nikdo věrohodným způsobem neprokázal Tvoje tvrzení. Ani Ty sám. Cableguys se o to snaží už asi padesát let. V rámci obvyklých situací je tvoje tvrzení NOT TRUE.

Vždyť to Velký Bobo měřil...
No a já to jaksi slyším.

Web

Re: kabely

Já jsem vlivu repro kabelů nevěřil a považoval jsem je za woodoo.
Je to ale komponent jako každý jiný a svými vlastnostmi může sestavu jak vyladit k lepšímu, tak ale i zku.vit.
Svého času jsem měl problémy se sykavkami a štvalo mne to. Shodou okolností jsem šel okolo prodejny autohifi a zastavil jsem se u známého majitele. Ten poté, co jsem mu vysvětlil problém, se mne zeptal na potřebnou délku, uřízl kabel a dal mi jej se slovy: "Zaplatíš, budeš-li spokojen".
Druhý den jsem ten kabel šel zaplatit, obyčejný stříbřený Monacor, zkroucená modrá a stříbrná žíla v průsvitném plastu, za pár šupů.
Jsem spokojen - a bez sykavek.

Re: kabely

Rozhodně se vyplatí s tím vyhrát,

U signálových kabelů (dá se vybrat z mnoha špičkových vf průmyslových kabelů za rozumnou cenu) hodně záleží na způsobu připojení a provedení stínění. Několik lidí u nás měli tu čest vidět jak průmyslovej kabel za 100kč/m zametl s nesprávně zapojeným monokrystalickým stříbrným kabelem za 3000/m (oba moje)

U repro kabelů hodně záleží na kvalitě připojení konektorů a jejich průřezu a taktéž na jejich vlastnostech. 

Tipy dávat nebudu ale má to smysl pořešit - nikoliv snad ve smyslu "doladit" systém jako spíš ve smyslu " nezkurvit" systém.

Re: kabely

Tak tou silovou 4-žílou s křížovým zapojením se rozhodně nic zkazit nedá, že jo...sám ji používám k plné spokojenosti. Celkem dobrý řešení za příjemnej peníz.
Co se signálových týče, používám zkrácené stíněné dvoulinky určené pro "autohifi"...koaxiály RG8x jsou asi lepší, ale klidně mě zabijte  (asi jsem hluchej), ale já neslyším rozdíl. big_smile

Re: kabely

Ondro, nepopírám, že "TO" Ty nebo ostatní slyšíte. Nic to ale neznamená pro to co jsem psal.

(upravil Hordek 28. 6. 2014 12:12)

Re: kabely

.

Re: kabely

hele tak pokud nemá napojení kabelů vliv na kvalitu (pokud se napojí dobře) tak se mi ulevilo, uf. Jsem nakoupil kabely a pak jsem zjistil že mi bude chybět protože ty bedny budu muset dát uplně jinak! nj jak se říká ,,dvakrát měř, jednou řež,, ... kabely budu dávat pod novou podlahu at to nedělá po místnosti bordel.... chci se ještě zeptat jestli je lepší je napojit v klasické ,,čokoládě,, a zaizolovat elektrikářsou páskou at se ke spoji nedostane bordel nebo to normal spájet? Mám kabely 2x2,5mm. Díky za rady smile

Re: kabely

Hele pokud ty káble nemáš ještě pod podlahou nainstalovaný, tak bych raději koupil nové, delší. Jinak čokoláda bude v pohodě ani ji nemusíš izolovat, jen pořádně dotáhnout.

(upravil dieselak 26. 12. 2010 0:22)

Re: kabely

zdravim .. mam repro CANTON QUINTO 540 + ONKYO TX-SV545 ( http://dieselak.7u.cz/Foto/DSC02914.JPG ) a potreboval bych poradit s kablama ...  mam dilema jestli vzit tyhle 4mm http://www.gme.cz/cz/rg-repro-2x4-00-p650-200.html nebo budou stacit tyhle stejny akorat v 2,5mm . ted to mam provizorne pichnuty na urizlou starou prodluzku big_smile takze je me to trochu blby mit takovy repraky na dratu z prodluzky big_smile ... tak 4mm nebo 2,5mm ? smile a jeste doplnujici otazka mam dat na konec dratu k reprakum banany nebo to zasroubovat pod zavit ? diky za odpovedi

Re: kabely

Ahoj dieseláku, a jak dlouhý ty kabely mají být?


Methman - nikdy a nikdo věrohodným způsobem neprokázal Tvoje tvrzení. Ani Ty sám. smile

To jen tak aby řeč nestála, už dám pokoj smile

Web

Re: kabely

Kup 4 mm a bez bananu.

Web

Re: kabely

no jenom na ty predni 2 repraky ..  takze 2 metry ke kazde bedne  . a jeste co k zadnim bednam jsou to starsi tesly ARS 9210 a na ty asi bude staci 1,5mm kabl 6metru dlouhej ze ?